АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Твір у публіцистичному стилі на суспільну тему

Читайте также:
  1. Демократичний і авторитарний стилі керівництва.
  2. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.
  3. Застосування стилів
  4. Індивідуальні стилі керівництва
  5. Індивідуальну і суспільну.
  6. Конкретні прояви національних стилів у переговорах
  7. Лексика мови з погляду стилістичної точки зору
  8. Лексичні засоби стилістики
  9. ЛІДЕРСТВО І СТИЛІ КЕРІВНИЦТВА
  10. Мал. 1. Стилі поведінки особистості у конфлікті
  11. Методології і стилі мислення.
  12. Міжособисті стилі розв'язання конфліктів.

237. Прочитайте текст, визначте його тему й основу думку.

Це гірка правда. Нинішній стан духовного поля забур’янений до критичної межі попсою та без кореневого пластмасою, котра не переходить у духовний колообіг.

Ми стоїмо на своїй з діда-прадіда землі, яка нам дісталася від предтеч у природний спадок. Ми природні, законні її господарі, отже, маємо брати управління цим щедрим дарунком у свої руки. Давно пора це робити, бо стан української культури, що склався на сьогодні, викликає велику тривогу (Б. Олійник).

 

Пам’ятайте: Твори на суспільну тему пишуться на основі різного матеріалу (з життя, літератури, історії). Вони повинні бути тісно пов’язані з сучасністю, в них має виразно відчуватися авторське «я», громадянська позиція, ставлення до описуваного у творі, ерудиція.

 

238. І. Прочитайте текст, доберіть до нього заголовок, який відображав би його основну думку.

Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість, - одна з найважливіших умов відчуття життєвої повноцінності.

Вибір навчального закладу, а згодом професії значною мірою впливає на все наступне життя молодої людини.

Чи легко ви знаходите спільну мову з людьми? Чи можете люб’язно поводитися з людьми, які не викликають вашої симпатії? Чи можете ви пройнятися чужими турботами? Чи вмієте приховувати дратування й поганий настрій? Чи можете переконати людей у своїй правоті?

Всі ці якості потрібні представникам тих професій, які потребують спілкування з людьми: юристу, лікарю, медсестрі, вчителю, журналісту, психологу, соціологу, економісту, працівнику торгівлі.

Чи вмієте ви зосередитися на одній справі? Чи можете розмежовувати головну і другорядну інформацію? Чи вмієте робити висновки? Чи можете просидіти декілька годин над складними розрахунками, якщо ви не зобов’язані це робити і за вами ніхто не стежить?

Ці якості потрібні кожному, хто мріє про наукову роботу.

Чи швидкі у вас рефлекси? Чи вмієте швидко приймати рішення? Чи є у вас такі якості, як точність, терпіння, витривалість?

Без цих якостей не обійтися людині, яка планує пов’язати своє життя з технікою: льотчику, шоферу, механіку, диспетчеру.

Ваш характер підкаже вам, яку професію обрати. До того ж, вибираючи майбутній фах, ви вже знаєте, чого ви повинні навчитися і які риси характеру сформувати (З журналу).

II. Напишіть твір-роздум «Моя майбутня професія» за поданим планом:

I. Вступ. Життя людини немислиме без праці.

II. Основна частина. Вибір професії – один із найважливіших кроків у житті людини.

1. На що слід звертати увагу при виборі фаху:

а) природні здібності;

б) необхідність професії у суспільстві;

в) чи варто робити ставку на «грошовитість» професії?

2. Чим особливий обраний мною фах?

3. Чи володію я навичками, необхідними для майбутньої професії?

4. Які риси характеру необхідно розвивати, щоб досягнути вершин професіоналізму?

III. Висновок. «Наша робота - джерело радості»(Г. Сковорода).

 

Мовний розбір

 

ЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТЕКСТУ

Послідовність розбору

1. Визначити тему й основну думку тексту.

2. Визначити підтеми тексту (у процесі складання плану).

Визначити стиль мовлення тексту і поєднані в ньому типи мовлення (основний і допоміжні), виділити фрагменти з типовим значенням (розповідь, опис, роздум). З’ясувати структуру речень

 

ЛИС - КРАСЕНЬ

Не повертаючи голови, Ладим скосив очі на скрадливий шерхіт збоку й отетерів. На віддалі трьох-чотирьох метрів од нього по-пластунськи повз красень-лис.

Лис був біля Ладима так близько і так відчутно, що він устиг роздивитися і незмигливий погляд очей, і всеньку оранжеву царську голову з нашорошеними вухами, підфарбованими на кінчиках чорним. Він увесь, од голови й до хвоста, був якийсь надто дженджуристий. Кожна шерстинка на його циліндричному тулубі завершувалася маленькою сірою цяткою, наче кожну її хтось посріблив пензликом. І коли лис плазував, його розкішна масть переливалася хвилями. Вони збиралися на кінчику пухнастого хвоста і там зливалися, утворюючи чималий помпон.

Про те, що то був саме лис, а не лисиця, Ладим здогадався потім. Надто по-чоловічому повз цей достоту хитрющий звір. Мовби солдат у війну, на передовій, коли треба непоміченим прослизнути під носом у ворога (За М.Прилуцьким).

 

Зразок усного розбору

Тема тексту – розповідає про несподівану зустріч Ладима з лисом. Основна думка – бути спостережливим, вміти помічати красу природи.

Заголовок співвідносний із темою тексту.

Текст складається з трьох складних синтаксичних цілих. Перше - розповідь – Ладим неподалік побачив лиса. Друге – розповідь, поєднана з описом. Підтема – хитрий дженджуристий лис. У цьому складному синтаксичному цілому можна виділити такі мікротеми: оранжева царська голова, надзвичайне хутро лиса, помпон на кінчику пухнастого хвоста. Третє складне синтаксичне ціле – розповідь, його підтема – лис крадеться, наче солдат на передовій.

Текст належить до художнього стилю мовлення. У висловлюванні за допомогою художніх образів зображена картина навколишнього світу.

У тексті використані художні засоби: епітети (незмигливий погляд, нашорошені вуха), порівняння (лис скрадався, мовби солдат на війні, на передовій).

У реченнях розповіді «відомим» є назви осіб, а «новим» виконувані ними дії. Наприклад: Ладим («відоме») скосив очі на скрадливий шерхіт збоку й отетерів («нове»).

У реченнях опису «відомим» є назви предметів, а «новим» − їхні ознаки. Наприклад: Він увесь, од голови до хвоста («відоме»), був якийсь надто дженджуристий («нове»).

Зразок письмового розбору

Тема − розповідь про несподівану зустріч Ладима з лисом.

Основна думка − бути спостережливим, вміти помічати красу природи.

ЛИС-КРАСЕНЬ

План

1. Ладим неподалік побачив лиса.

2. Хитрющий дженджуристий лис:

а) оранжева царська голова;

б) незвичайне хутро лиса;

в) помпон на кінчику пухнастого хвоста;

3. Лис крадеться, наче солдат на передовій.

 

Текст належить до художнього стилю.

Розповідь

«відоме» «нове»

Ладим скосив очі на скрадливий шерхіт збоку й отетерів.

Опис

«відоме» «нове»

Він увесь, від голови до хвоста, був якийсь надто дженджуристий.

 

239. Спишіть текст, розкриваючи дужки. Доберіть до висловлювання заголовок. Зробіть лінгвістичний аналіз тексту.

Народ помалу виходив із церкви і розсипався по майдану (різно)барвними плямами.

Був яскравий сонячний день наприкінці квітня. Жадібно всмоктувала земля (життє)дайне тепло, тяглася до сонця незчисленними голками прорості, (ясно)фіалковими гронами бузку, смолистим листом тополь і синюватими стрілками соснових паростків.

Співала земля. Дзюрчали по балках струмки. Гули джмелі струною віолончелі, стрекотали цвіркуни. Дзвеніли комарі кришталевим звоном, і лилися з неба (ніжно)блакитним сяйвом співи весняних радісних жайворонків. Трава була (соковито)зелена, як смарагд, посипана (яскраво)жовтими кульбабами. (Біло)крилими кораблями пливли (сліпучо)білі хмари, громадилися над обрієм димчастими гірськими кряжами.

Народу зібралася сила. Квітли на зелені барвисті хустки, вишивані строчки, кармазинові жупани й (червоно)верхі шапки-бирки (За З.Тулуб).

 

240. Перекладіть текст українською мовою і запишіть. Зробіть лінгвістичний аналіз тексту.

ВЕСНА НАЧИНАЕТСЯ

Даже вдали от лесов и полей, в шумном городе, весна начинает чувствоваться рано. Слышится бодрый, громкий говор. Мутные потоки воды несутся вдоль дороги, весело манит к себе яркая далекая синева неба. Ощущается теплота в блеске солнечных лучей. А в городских садах сидят, блестя свежим пером, черные долгоносые грачи.

Начало апреля. В городе сидеть уже невозможно. Молодая весна так и тянет вдаль, в пробуждающийся от зимнего сна лес. Наконец желанный миг настал. Город уже далеко. Долго едете вы по черной размокшей от весенней воды дороге. Как свежо и вольно дышит грудь! Как радостно звучит вдали первая трель жаворонка!

Пойдемте вечером в лес наблюдать за его пробуждающейся жизнью!(С.Огнєв).

Словничок

чувствоваться – відчувати тянуть – тут: вабить

вдоль – уздовж желанный - бажаний

невмочь - не в змозі трель - тут: спів.

 

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Що таке текст? Назвіть ознаки тексту.

2. Що таке тема й основна думка тексту?

3. Які типи мовлення вам відомі? Що є «відомим», а що «новим» у реченнях текстів розповіді й опису?

4. Яких двох типів буває роздум?

5. Розкажіть про будову роздуму-доведення.

6. Що таке складне синтаксичне ціле? Яку будову воно має?

7. Спишіть текст, ставлячи розділові знаки. Скажіть, які типи мовлення поєднані в тексті. Визначте «відоме» й «нове» в реченнях тексту.

Диригент вривається на сцену вихором. Він білявий стрункий і фалди шляхетного фрака не встигаючи за ним в’ються в нього за спиною. Він уклонившись різко випростовується тричі стукає паличкою об пюпітр. Оркестр завмирає. Білі руки диригента стрімко злітають угору і різко падають униз підстреленими на льоту білими птахами.

На нас обрушується несамовита бетховенська туга за щастям якого вічно не вистачає не лише йому самому а й людству. Туго падає на наші душі божественними звуками надій і сподівань моління і протесту закликів погроз(За О.Сазоненком).

8. Складіть і запишіть розгорнутій роздум-доведення «Без діла жити - тільки небо коптити». Позначте у складному висловлюванні тезу, докази і висновок.

9. Якими двома основними способами поєднуються речення в складному синтаксичному цілому?

10. Спишіть складні синтаксичні цілі, вставляючи пропущені букви. Визначте «відоме» і «нове» у реченнях. Скажіть, який спосіб зв’язку речень використано в складних синтаксичних цілих?

1. У глухій вул_чці стоїть од_нока церковка, густо обсадж_на каштанами. Біло-рожеві квітки каштанів знімаються вгору, як свіч_чки. Л_генькі їх вогн_ки злітають від легкого подуву віт_рця і падають пухнастими сніжинками на молоду травицю (За Є. Гуцалом).

2. Далеко десь з-понад самого Бугу сірою грудочкою покотився в село заєць. Ось він зуп_нився, пр_слухався до іскристої тиші та й знову покотився лагідним клубочком. Заєць нагадав мені д_тинство, з_мову казку і той найсмачніший сухий шматок хліба, що колись мати пр_носила з поля «від зайця» (За М. Стельмахом).

11. Розкажіть про особливості інтонування складного синтаксичного цілого.

12. Зробіть лінгвістичний аналіз тексту.

 

АСКАНІЯ-НОВА

Альтанка влаштована на високій гірці, насипаній в одному з наймальовничіших закутків ботанічного саду поблизу чималого садка, обрамленого по берегах штучними гротами та масою по-тропічному листатої зелені. Граціозною групою застигли на острівку рожевокрилі фламінго. Віддзеркалені водою, вони немов замилувалися своїми гнучкими шиями, високими, стрункими ногами. На стежках парку походжають набундючені фазани, вилискуючи на сонці важким пурпуром, алмазами, гарячим золотом свого оперення, накладаючи на все довколишнє колорит фантастичності.

Звідси видно майже весь асканійський парк. Убік сходу над парком, як зубчастий бастіон, могутньо здіймається водонапірна башта, збудована в стилі середньовічних рицарських замків. У протилежний бік, крізь гіллясті дерева парку, просвічує під сонцем біллясто-кремове на колір, злегка схвильоване вітром неосяжне море степової ковили.

У степу ще весна вповні. Цвіте ковила, дзвенять, переливаються невидимі жайворонки. Над Асканією пливе дух розквітлих персидських бузків, розпарених щедрим південним сонцем (За О. Гончаром).

 


ПЛЕКАЙМО СЛОВО

 

ЛИЦАР ЧИ РИЦАР?

Словом рицар у Західній Європі часів середньовіччя називали феодала – представника військово-дворянського стану. Це значення закріпилося і в українській мові. Наприклад, один із героїв драматичної поеми Івана Кочерги «Ярослав Мудрий» говорить: Ладен я свині пасти в цих ярах,

Ладен свічки гасити по церквах,

Ніж рицарем вельможним і багатим

Розкошувати по чужих краях.

У переносному значенні – для характеристики людини самовідданої, благородної, ґречної, ввічливої – вживається слово лицар. У романі Олеся Гончара читаємо: «Згадалося знову Баглаєве товариство, біля чийого вогнища оце щойно сидів, - совісні люди, які стають лицарями праці й життя».

 

Ми діти твої, Україно!

241. І. Прочитайте текст мовчки, зазначивши витрачений на це час (він не повинен перебільшувати чотирьох з половиною хвилин).

ПІОНЕР УКРАЇНСЬКОЇ АВІАЦІЇ

Авіаконструктор Ігор Сікорський був п’ятою дитиною в сім’ї київських лікарів Сікорських. Батько, Іван Олексійович, відомий психіатр, професор Київського університету, засновник першого у світі Інституту дитячої психології, голова наукового товариства психіатрів. Мати, крім медичної освіти, здобула широку загальну освіту, чудово зналася на музиці, літературі, мистецтві.

Батько мріяв, що син стане морським офіцером, прищеплював йому почуття обов’язку і вірності Вітчизні. Але юний Ігор Сікорський зрозумів, що його стихія не море, а небо. Тому після закінчення Першої київської гімназії та загальноосвітніх класів Морського кадетського корпусу в Петербурзі Сікорський рік навчався у Технічній школі у Франції, потім вступає до Київського політехнічного інституту.

Він міг би стати найкращим студентом, але літакобудування і все, що з ним пов’язано, настільки заполонили його, що Ігор почав пропускати лекції. Але обдарованість та раніше набуті знання дозволили йому у 20 років збудувати гелікоптер. Втім, тяглова сила несучих гвинтів була недостатньою для підйому. Невдача тільки надихнула Сікорського - він створив нову модель, під час випроувань якої було встановлено, що піднімальна сила гвинтів дорівнює вазі порожньої машини. Це був перший вітчизняний гелікоптер, здатний відриватися від землі, щоправда без пілота на борту. Ця машина до 50-х років ХХ століття зберігалася у коморі колишнього будинку Сікорських у Києві.

У 1910 році Ігор починає будівництво літаків. Одна за одною з’являються кілька модифікацій біпланів, літаків з двома крилами, розташованими одне над одним на певній відстані. Наступного, 1911 року, коли Сікорському було 22 роки, до нього прийшло визнання. Модель С-5 перевершувала попередні за розмірами, потужністю та надійністю силової установки. За штурвалом цієї машини Сікорський склав іспит на звання пілота і, встановивши чотири рекорди Російської імперії, здійснював показові польоти, навіть катав пасажирів. Того ж таки року він будує свій шостий літак - С-6, на якому досягає швидкості 111 кілометрів на годину, причому з двома пасажирами на борту. Світовий рекорд!

Сікорський розумів переваги великого розмаху крил. Якщо розмах крил перших літаків сягав десяти метрів, то С-10, продемонструвавши на конкурсі військових літаків найбільшу вантажопідйомність, за розмахом крил не мав собі рівних - 16 метрів. Водночас ширина крила лишалася незмінною.

Коли в Петербурзі виник один із перших авіаційних заводів Російської імперії, посаду головного конструктора запропонували колишньому студенту КПІ, який так і не одержав диплома. Одночасно Сікорського запрошують на посаду головного інженера створюваної тоді військово-морської авіації. Він приймає обидві пропозиції! Так з’явилася авіація російського військово-морського флоту. Сікорського можна вважати її засновником.

Далі створювалися нові літаки, які не мали аналогів у світі, рівних яким не було за вантажопідйомністю, тривалістю польоту і висотою. Вони принесли Сікорському світове визнання.

Після революції 1917 року Ігор Сікорський був змушений виїхати за кордон, спочатку до Франції, потім до Сполучених Штатів Америки. Там він згуртовує навколо себе колишніх співвітчизників, причетних до авіації. Так утворюється літакобудівна фірма, яка незабаром збирає свій перший літак у …звичайному курнику.

Поступово фірма зміцнилася, стала отримувати багато замовлень. Сікорський був талановитим підприємцем. Останній літак Сікорського - великий чотирьохмоторних літаючий човен - був створений у 1937 році. А потім видатний конструктор повернувся до справи своєї юності - гелікоптерів. Всього у Сполучених Штатах Америки Сікорський створив 17 базових типів літаків і 18 гелікоптерів (За Л. Семакою).

ІІ. Дайте відповіді на питання.

1. З якої сім’ї походив Ігор Сікорський? У якому місті він народився?

2. Ким хотів бачити батько свого сина у майбутньому? Де навчався Ігор Сікорський?

3. У якому віці Сікорський побудував перший гелікоптер? Якою була доля наступного гелікоптера?

4. У чому секрет успіху літаків Ігоря Сікорського?

5. Чому авіаконструктора можна вважати засновником авіації російського військово-морського флоту?

6. Якими рисами, на вашу думку, був наділений Ігор Сікорський?

 

 

Зв’язне мовлення


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)