АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оповідання на самостійно обрану тему

Читайте также:
  1. Вищого рівня пізнавальної самостійності й активності вимагає від учнів частково-пошуковий метод навчання.
  2. Вона не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об’єктивних причин.
  3. ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ МАТЕРІАЛУ
  5. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ
  6. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  7. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  9. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  10. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ДО ТЕМ
  11. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
  12. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.

 

? 1. У яких сферах вживається художній стиль мовлення?

2. Яка мета висловлювання текстів художнього стилю?

3. Які лексичні особливості має художній стиль?

4. Назвіть граматичні ознаки художнього стилю.

5. Назвіть основні види висловлювань художнього стилю.

 

253. І. Пригадайте, які ознаки має оповідання як літературний жанр. Прочитайте текст, визначте його тему й основну думку. Назвіть елементи сюжету оповідання.

ВЕСІЛЛЯ ОПАНАСА КРОКВИ

Ніхто не розумів, що ґелґотав довготелесий та сухоребрий каратель. Але всі бачили, як з його рота виповзали гадюки. Вони довго сичали у вухах, а потім їхнє сичання перекладав на людську мову переляканий учитель із сільського села.

- Він каже, що під вашим хутором вчора застрелено троє солдатів. Якби це трапилося тут, вони б забили усіх до одного. А так хочуть повісити лише тих, у кого в сім`ях є партизани. Якщо ви не видасте партизанських родичів, то будете знищені всі.

Двісті дідів, бабів, жінок та дітей стояли під божевільно гарячим сонцем, але їм було холодно. Цівки морозу струменіли у чорних отворів автоматів і кулеметів, націлених у всіх разом і ні в кого зокрема. Над натовпом висіла переджнивна спека і передсмертне мовчання. Потім з есесівського рота знову поповзли гадюки.

- Він каже, що можете мовчати ще десять хвилин, а тоді він звелить стріляти.

- Десять хвилин бігали зморшки по чолах, десять хвилин стікало мовчанням сонце, десять хвилин задубілими очима вдивлялися в закручений спориш, ніби хотіли віднайти в ньому який порятунок. Потім натовп заворушився, і озерце людей вихлюпнуло наперед тисячолітнього Опанаса Крокву. Він забув навіть уклонитися людям, а пішов прямо на вчителя.

- Скажи цьому кнурові, що то мої сини забили ворогів. І ще скажи, хай не сміють мене бити, бо я коростявий. Хай просто вішають.

- Скільки ваших синів у лісі? – переклав учитель запитання есесівця.

- Та всі до одного

- А хто у вас є вдома?

- Була баба, та вмерла.

- А щоб тобі язик відсох! – висунулася з юрби сива жіноча постать, хіба на яке століття молодше від Опанаса. – Живою мене до могили кладе, та ще й прилюдно. Не втечеш ти від мене, іроде, і на той світ!

- Есесівеь реготав довго і смачно, коли вчитель переклав йому цей монолог старої.

- Це ваша баба? – спитав Опанаса.

- Угу. Моя. А чия ж іще?

- Правду казав дід, що ваші сини в партизанах? - допитувалися в старої.

- Правду. Хіба такий збреше? Усі наші соколята в лісі гніздяться.

Їх повісили на гігантському в’язі біля колишньої церковки. Здивованими очима дивилися вони на врятованих людей.

Опанас зроду не мав дітей, а баба Орися, що поєдналася з ним вірьовкою, ніколи не була його дружиною.

Кажуть, у юності вони дуже кохалися і хотіли побратися, але батьки не дозволили. Видали Орисю за багатшого.

Може, це правда, а може, людська фантазія творить нову легенду про велику любов, яка вже на смертному одрі зачала життя (За В. Симоненком).

 

254. Прочитайте поезію Сергія Лазо. Складіть елементи сюжету оповідання «Фронтові листи» за мотивами прочитаного твору.

ФРОНТОВА ПОШТА

На фронті пошту смерть таврує,

Листи зустрілись, як – хто знає…

Він написав, що все воює,

Вона – що любить і чекає.

Слова – освідчення в коханні –

Вони відправили (їх право):

Вона – за мить до бомбування,

Він – за півдня до переправи…

Слова їх щирі, незів’ялі

З’єднались знов з чиєїсь волі,

А два листи котились далі

У іншій бік війни і долі…

(С. Лазо).

 

255. Напишіть оповідання на самостійно обрану тему, користуючись пам’яткою «Як писати оповідання на самостійно обрану тему».

 

Як писати оповідання на самостійно обрану тему 1. Для оповідання оберіть тему, з якою ви найкраще обізнані. 2. Доберіть факти і відомості, які вас схвилювали. Будуйте розповідь так, щоб зацікавити слухачів (читачів). 3. Введіть в оповідання різні види описів (природи, зовнішності людини, предметів), підпорядковуючи їх темі й основній думці твору. 4. Дбайте про те, щоб не порушувати композиції оповідання. 5. Доберіть влучний заголовок.  

 

БУДОВА СЛОВА. СЛОВОТВІР. ОРФОГРАФІЯ

§23. ЗНАЧУЩІ ЧАСТИНИ СЛОВА, ОСНОВНІ СПОСОБИ СЛОВОТВОРУ, ОРФОГРАМИ В ПРЕФІКСАХ І СУФІКСАХ.

 

256. Прочитайте речення. Назвіть спільнокореневі слова, поясніть їх лексичне значення.

Хліб. Хлібина. Хліб-сіль. Хлібороб. З первовіку святі слова! Бережу їх у серці, але й пам’ятаю: той же корінь у слові «нахлібник» (С. Павленко).

 

257. Розгляньте таблицю «Будова слова» і підготуйте зв’язну розповідь про значущі частини слова.

 

Будова слова

 

Префікс Корінь Суфікс Закінчення
Значуща частина слова, що стоїть перед коренем і служить для творення нових слів Головна значуща частина слова (спільна частина споріднених слів, що виражає лексичне значення Значуща частина слова, що стоїть після кореня і служить для творення нових слів Значуща частина слова, яка утворює його форму і служить для вираження зв’язку слова у словосполученні й реченні
Збудувати, повиписувати, перерозподілити Росяний, задзвеніти, лісостеповий Дружба, легенький, довжелезний Вікно, старший, ніч

258. Спишіть речення, ставлячи розділові знаки. Зробіть розбір виділених слів за будовою.

1. Заглядає в шибу казка сивими очима материнська добра ласка в неї за плечима (В. Симоненко). 2. Розтьохкався соловейко на калиноньці не спиться серед ночі сиротиноньці(П. Грабовський). 3. Спросоння птах крилами затріпоче про щось у сні зашепчеться трава (В. Сосюра). 4. На деревах на траві навіть на камінчиках всі росинки як живі в голубих промінчиках (Г. Чубач). 5. Місяць усе щедріше оббризкував дерева і шляхи оброшені сяйвом (М. Стельмах).

 

259. Розгляньте таблицю «Способи словотворення» і підготуйте зв’язну розповідь.

Способи словотворення

 

Спосіб творення Як твориться нове слово Приклади
Префіксальний До твірної основи додаються словотворчі префікси Премудрий мудрий Забагато-багато
Суфіксальний До твірної основи додаються словотворчі суфікси Синок-син Доброта-добрий
Префіксально- суфіксальний До твірної основи додаються словотворчі префікси і суфікси Підосичник-осика Простінок-стіна
Безафіксний Від твірної основи відкидаються закінчення або суфікс Вихід - виходити Зелень - зелений
Складання основ Поєднуються основи двох або кількох слів Лісостеп - ліс, степ; Вітродвигун-вітровий двигун

 

260. Пригадайте правила написання префіксів пре-, при-, прі-. Спишіть речення, вставляючи пропущені букви. Зробіть розбір за будовою і словотвірний розбір виділених слів.

1. Ласкаво пахнуть пр_бережні луки (М. Рильський). 2. У пр_вокзальних квітниках жар чорнобривців дотліває (А. Качан). 3. Ви щасливі, пр_чистії зорі, ваші промені - ваша розмова (Леся Українка). 4. Над пр_рвою вітри голосять, темно-сіра хмара ховає блакить неба (К. Тищенко). 5. Пр_гаслий шепіт бродить між людьми (Б.Олійник). 6. Ненависть і любов, пр_хильність і пр_зирство – завжди дві крайнощі у серці людському живуть (К. Тищенко). 7. А пр_звисько, пр_липло, пр_клеїлось, невідомо яким побитом стало відомо всім (В. Гужва).

 

261. Пригадайте правила написання префексів з-, с-, роз-, без-. Запишіть подані слова у два стовпчики: а) із вставною буквою с, б) із вставною буквою з.

_кис, ро_пік, _ховав, _терті, _шито, _фотографований, _важ, _постерігач, ро_тин, _повна, _далеку, _тис, ро_пис, __помин, _сип, ро_дер, _давна, _кувала, _сунув, _низу.

Ключ. Якщо ви правильно виконали завдання, з останніх букв записаних слів складеться приказка.

 

262. Розгляньте таблицю «Букви е, и у суфіксах» і підготуйте зв’язну розповідь.

 

Буква и пишеться Буква е пишеться
У суфіксах –ик-, -иц(я): коник, палиця, вогнище. У суфіксах іменників середнього роду –иво(о): меливо, морозиво. Винятки: марево, маєво, зарево. У суфіксах –елезн(ий), - ер(о), -тель, -еньк-, -есеньк-: довжелезний, десятеро, вихователь, ніченька, малесенький.
У суфіксах -ин-, -ин(а): 1) іменників жіночого роду: далина, кріпаччина. 2) іменників чоловічого роду типу киянин (у множині суфікс випадає – кияни): донеччанин, харків’янин. 3) присвійних прикметників: материн, Олександрин. У суфіксах –ен–: 1) дієприкметників: утворений, складений; 2) іменників середнього роду IV відміни: кошеня, каченя, племена. 3) суфікс –енн– виступає в іменниках середнього роду, утворених від дієслів: повідомлення, повернення.
У суфіксах -ичок- -ичк(а) іменників зі зменшувально–пестливим значенням, утворених від іменників із суфіксами –ик-, -иц(я): вогничок – (вогник), паличка – (палиця). У суфіксах -ечок-, -ечк(а) всіх інших іменників зі зменшувально–пестливим значенням: вікно - віконечко, стрічка - стрічечка.

 

263. Запишіть подані слова у ва стовпчики: а) із вставленою буквою и; б) із вставленою буквою е.

Ягідн_к, крол_ня, річ_чка, кош_чок, свіж_на, учит_ль, порадн_чка, крол_чок, знайд_ний, дитин_н, цуц_ня, вдесят_ро, оновл_ння, старшокласн_ця, вид_во, мар_во.

Ключ. Якщо ви правильно виконали завдання, з других букв складеться вислів: «… Працювати слід до дна».

 

264. Спишіть речення, вставляючи пропущені букви у суфіксах.

1. Я знаю: мова мам_на – свята! (А. Малишко). 2. У затін_них вологих місцях тихо коливалися білі чаш_чки конвалій (О. Довженко). 3. Я вранці голос горл_ці люблю (А. Костенко). 4. Он ярочки зелененькі, стеж_чки по них маленькі, перевиті, мов стріч_чки, збігаються до річ_чки (Леся Українка). 5. Мене ліси здоров’ям напували, коли бродив у їхній гущ_ні (В.Симоненко). 6. Не по дорозі нам з журбою, сміється сон_чко з висот (В. Сосюра). 7. Зірок стає все більше і більше, ось вони закружляли, наче золота метел_ця, я почув їхній шелест, їхню музику і поплив, поплив на хиткому човн_ку по химерних ріках сну (М. Стельмах).

 

265. Перекладіть текст українською мовою і запишіть.

РОДНЫЕ МЕСТА

Я люблю родной край за то, что он прекрасен, хотя вся прелесть раскрывается не сразу, а очень медленно, постепенно. На первый взгляд, это тихая и немудреная земля под неярким небом. Но чем больше узнаешь ее, тем все больше, почти до боли в сердце, начинаешь любить эту обыкновенную землю. И если придется защищать свою страну, то где-то в глубине сердца я буду знать, что я защищаю и этот клочок земли, научивший меня видеть и понимать прекрасное, как бы невзрачно на вид оно ни было, - этот лесной задумчивый край, любовь к которому не забудется, как никогда не забывается первая любовь (К. Паустовський).

Словничок

пре́лесть – тут: ероїньий немудрё́ный - тут: ероїньи

постепе́нно - ероїньи клочо́к – ероїнь

невзра́чный – ероїньий заду́мчивый – ероїньий

 

ПЛЕКАЙМО СЛОВО

 

ЛЮБОВ І КОХАННЯ

Глибокий вияв почуттів називають ці два слова – любов і кохання. Любов – це внутрішній духовний потяг до чого-небудь, глибока приязнь, викликана родинними зв’яками. У поемі Івана Котляревського читаємо: «Любов к отчизні де ероїнь, там сила вража не устоїть, там грудь сильніша од гармат». Кохання – це почуття глибокої сердечної прихильності до людини іншої статі. У поета Василя Симоненка є чудові рядки:

Є в коханні і будні, і свята.

Є у ньому і радість, і жаль,

Бо не можна життя заховати

За рожевих ілюзій вуаль.

Слово любов може використовуватись як синонім до слова кохання. У народній пісні «Місяць на небі, зіроньки сяють…» є рядки, в яких вживаються обидва слова, підсилюючи враження від сказаного:

Пісня та мила, пісня та люба,

Все про кохання, все про любов.

Як ми любились та й розійшлися,

Тепер навіки зійшлися знов.

 

Ми діти твої, Україно!

266.

 

ЛЕКСИКОЛОГІЯ І ФРАЗЕОЛОГІЯ

§ 24. ЛЕКСИКА. ГРУПИ СЛІВ ЗА ПОХОДЖЕННЯМ, ВЖИВАННЯМ І ЗНАЧЕННЯМ. ФРАЗЕОЛОГІЗМИ

 

267. Розгляньте таблицю «Лексика – словниковий склад мови» і підготуйте зв’язну розповідь про групи слів за значенням.

Лексика – словниковий склад мови

 

Ознаки, за якими виділяють групи слів Групи слів за значенням Приклади
За значенням:
за кількістю значень Однозначні – мають одне лексичне значення лейтенант, грак, натюрморт
Багатозначні – мають кілька лексичних значень земля
за характером значень З прямим значенням У небі пролетів сокіл.
З переносним значенням Час летів, немов на крилах.
за співвідношенням лексичного значення і зовнішньої форми Синоніми – слова близькі за лексичним значенням. Дорога – шлях, путь.
Антоніми – слова, протилежні за лексичним значенням. Тихо – голосно; початок – кінець.
Омоніми – слова, що звучать однаково, але мають різне лексичне значення. Стан.
За походженням:
незапозичені Слова, успадковані з попередніх періодів розвитку мови тиша, холодний, син, мати, день
Власне українські слова мрія, годинник, метелик
запозичені Старослов’янізми учитель, священний, совість
Слова, запозичені з інших слов’янських мов зичити, завод, міщанин
Слова, запозичені з неслов’янських мов екзамен, п’єса, пейзаж, клуб, апарат

 

 

268. І. Прочитайте текст, визначте його тему й основну думку.

СКІЛЬКИ СЛІВ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ?

Український народ творив свою мову упродовж віків, заносячи до мовної скарбниці добірний нектар слова, невтомно запалював у слові незгасний вогонь думки і почуття, вічність праці і мрій. Колективна пам’ять народу-творця береже слово, а в ньому – і своє безсмертя. У слові рідної мови захована немовби якась таємнича сила, що в неповторному поєднанні звуків несе чарівну мелодію мови і називає щось зрозуміле всім. І не тільки називає, а й передає найтонші відтінки переживань і мислі. Мова – дивосвіт, духовна планета, на якій живе виплекана людиною незліченні кількість слів.

Скільки ж слів створив наш народ? Чи спроможні ми порахувати всі слова?.. На жаль, ніхто не відповість на запитання: скільки ж слів у сучасній українській мові? Не відповість навіть найталановитіший мовознавець. Це важко зробити з багатьох причин. Хоча б тому, що мова формувалась упродовж віків завжди відгукуючись на зміни в житті. Кожне покоління стримує цей неоціненний скарб від своїх попередників, збагачує його і передає нащадкам.

Визначити кількість слів – і передовсім літературної мови – намагалися і намагаються багато мовознавців. Особливо це цікавить словникарів, які присвячують своє життя укладанню словників.

Спроби зібрати найжиттєздатніше й найцінніше з океану слів української мови робилися здавна. Українське словникарство має кількасотлітню історію. Великим здобутком став «Словарь української мови» за редакцією Бориса Грінченка, виданий на початку минулого століття. Він містить близько 70 тисяч слів.

Вершиною українського словникарства став одинадцятитомний «Словник української мови», опублікований у 1970-80 роках ХХ століття. Лексична картотека, що нараховувала кілька мільйонів карток, дозволила вичерпно пояснити значення і значеннєві відтінки слів. Картки фіксували вживання близько 200 тисяч українських слів. З цього величезного багатства було відібрано для словника до 135 тисяч слів.

У 2001 році був виданий однотомний «Великий тлумачній словник сучасної української мови», який містить близько 170 тисяч слів. Таку ж кількість слів налічує комп’ютерна інтегрована лексикографічна система «Словник України», випуск якої було приурочено десятиліттю незалежності України (За І. Вихованцем).

 

Слайд. Титульні сторінки словників: Грінченка, СУМ, ВТС СУМ.

ІІ. За самостійно складеним планом підготуйте докладний усний переказ тексту.

 

269. Прочитайте визначення і з’ясуйте, до яких слів вони стосуються.

Складіть і запишіть речення з цими словами, ілюструючи всі значення.

Зразок. Загальний вигляд певної місцевості, краєвид; картина або

малюнок із зображенням краєвиду. - Пейзаж. Обминувши гору, ми побачили чудовий пейзаж: аж до обрію розкинувся зелений лан, посеред якого одна-однісінька височила береза. У батьковому кабінеті на стіні невелика картина – зимовий пейзаж.

1. Надійний захист, твердиня; укріплений пункт з постійним гарнізоном, озброєнням. 2. Творча уява; мрія; вигадка; музичний твір. 3. Перепона, яку повинні подолати під час змагання спортсмени; загорода, яка перешкоджає вільному проходу. 4. Командувач великого з’єднання бойових кораблів; головний корабель, де перебуває командир ескадри.

Довідка: фантазія, флагман, фортеця, бар’єр.

 

270. І. Спишіть текст, вставляючи пропущені букви. Підкресліть слова, вжиті в переносному значенні.

Десь угорі тонко видзвонює жайворонок. М_лодійні, ледве вловимі звуки тануть у гарячому мар_ві і народжуються знов. Вони бентежать думку, кличуть її за собою. Мені здається, що я зараз злечу над землею і, підхоплений тією чарівною піснею жайворонка, полину в безмежному просторі, л_гкий, як пір’їнка. Але ось народився легкий вітерець. Колихнулося золоте море хлібів – і жайворонка не стало чути. Його пісня потонула в д_ивовижному ж_вому гомоні (Д. Ткач).

ІІ. Складіть невеликий усний опис «Весняний день», використовуючи слова в переносному значенні.

 

271. Запишіть подані пари словосполучень у такій послідовності: а) з омонімами; б) з синонімами; з) антонімами.

Антонімічна пара, водяна пара. Голосний спів, гучні окрики. Солодкий на смак, гіркий на смак. Образливі слова, прикрі слова. М’якенька байка, дотепна байка. Огрядний чоловік, худий чоловік. Лагідна посмішка, ласкава посмішка. Оглянувся край села, рідний край. Вулканічна лава, шкільна лава. Теплий погляд, холодний погляд. Охороняти довкілля, берети природу. Абрикосовий лист, лист від брата. Новий одяг, старе лахміття. Сумна історія, журливе оповідання. Іти вгору, іти вниз.

Ключ. Якщо ви правильно виконали завдання, з перших букв перших у записаних парами словосполучень складається вислів Н. Нікуліної.

 

272. Спишіть речення, ставлячи розділові знаки. Підкресліть синоніми. Скажіть, якими частинами мови вони виступають.

1. Ось так Віталик був малий-малий а тепер в один рік витягся вирівнявся з хлопцями-однокласниками (О. Гончар). 2 Дуби ростуть поволі неквапливо (М.Рильський). 3. Величезні гігантські кострубаті дуби стяли в заметах (І.Нечуй-Левицький). 4. Біду і горе важко подолати ще важче самому перетерпіть (С. Жуковський). 5. Місяць тихо крадькома викочується з-за хмари (М.Коцюбинський). 6. Обабіч шляху виднілися в степу хутори бовваніли на далеких обріях як зелені островки по синьому морю (Григорій Тютюнник). 7. Зорі сяють серед неба горить білолиций верба слуха соловейка дивиться в криницю (Т.Шевченко).

 

273. Попрацюйте в парах. Пригадайте і запишіть прислів’я чи загадки, в яких вживаються подані антоніми.

Ранній - пізній, високо – низько, лежить - біжить, м’яко – твердо.

 

274. Пригадайте орфограму «Букви и, і в словах іншомовного походження». Запишіть подані слова у два стовпчики: а) із вставленою буквою и; б) із вставленою буквою і.

Пол_тика, флюорограф_чний, к_парис, под_ум, кар_катура, крокод_л, прим_тив, д_станція, сат_ра, к_но, Сканд_навія, грав_тація.

Ключ. Якщо ви правильно виконали завдання, у третіх букв записаних слів складеться закінчення вислову В.Симоненка «Найскладніша…».

 

275. Пригадайте орфограму «Подвоєнні букви в словах іншомовного походження». Запишіть подані слова у два стовпчики: а) з подвоєними буквами; б) без подвоєних букв.

Ма(н,нн)а, Неапо(л,лл)ь, анте(н,нн)а, Оді(с,сс)ей, Жа(н,нн)а, Ні(ц,цц)а, су(м,мм)а, Вашингтон(н,нн), Андо(р,рр)а, інтерме(ц,цц)о, ва(н,нн)а, сю(р,рр)реалізм, тра(с,сс)а, і(м,мм)унітет, Е(д,дд)інгтон.

Ключ. Якщо ви правильно виконали завдання, у перших букв записаних слів складеться початок вислову В.Симоненка: «…вибирати, сину. Вибрати не можна тільки Батьківщину».

 

 

276. Перекладіть текст українською мовою і запишіть. Підкресліть слова іншомовного походження, усно поясніть їх правопис.

Чайковському нравился этот деревянный дом. В комнатах слабо пахло скипидаром и белыми гвозди́ками. Они в изобилии росли на поляне перед крыльцом. Растрепанные, высохшие, они даже не были похожи на цветы, а напоминали клочья пуха, прилипшего к стебелькам. Единственное, что раздражало композитора, - это скрипучие половицы. Чтобы пройти от двери к роялю, надо было переступить через пять шатких половиц. Со стороны это выглядело, должно быть, забавно, когда пожилой композитор пробирался к роялю, внимательно разглядывая пол (З журналу).

Словничок

в изоби́лии – у вели́кій кі́лькості кло́чья – кла́пті

поля́на – галя́вина полови́цы – до́шки підло́ги

крыльцо́ – ґа́нок ша́ткий - хитки́й

растрё́панный - розтрі́паний заба́вно – куме́дно

пожило́й – лі́тній

 

Зв’язне мовлення

Ділові папери


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.017 сек.)