АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 9. Витрати на освіту і фінансування навчальних закладів

Читайте также:
  1. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  2. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  3. Боротьба українського народу за національну освіту й рідну мову
  4. Бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери
  5. В) грошові витрати на виробництво та реалізацію сільськогосподар-
  6. Види оцінювання навчальних досягнень учнів
  7. Витрати в довгостроковому періоді.
  8. Витрати в короткотерміновому періоді
  9. Витрати виробництва
  10. Витрати виробництва
  11. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.
  12. Витрати виробництва та їх структура.

 

Відповідно до закону “Про загальну середню освіту” система освіти в сучасній Україні складаються з таких ланок: дошкільна освіта, загальна середня освіта, позашкільна, профосвіта, вища, післядипломна, аспірантура, докторантура, самоосвіта.

Дошкільна освіта здійснюється в дитячому садку, яслах, яслах-садах, сімейних, прогулянкових і комбінованого типу дитячих будинках. У 2001 році функціонувало 17,2 тисяч дитячих дошкільних закладів, якими охоплено 1055 тисяч дітей, або ≈ 39 % від загальної кількості дошкільнят. Організовуються профільні дитячі садки (≈ 1,7 тис.) з розвитком певного напрямок діяльності.

Загальна середня освіта – середні загальноосвітні школи І – ІІІ ступенів:

І ступінь – початкова школа (1 – 3(4) класи);

ІІ ступінь – основна школа (5 – 9 класи);

ІІІ ступінь – старша школа (10 – 11 (12) класи).

Школи можуть функціонувати разом чи окремо, самостійно.

Загальноосвітня школа-інтернат – заклад із частковим або повним державним утриманням дітей, які потребують соціальної допомоги.

Вечірня школа – загальноосвітній заклад І – ІІІ ступенів призначена для громадян, які не мають можливості навчатися денно.

Спеціальна школа (школа-інтернат) – загальноосвітня школа І – ІІІ ступеня з поглибленим вивченням окремих предметів.

Гімназія – загальноосвітній заклад І – ІІІ ступеня з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до профілю.

Ліцей – загальноосвітній заклад І – ІІІ ступеня з профільним навчанням і допрофесійною підготовкою.

Колегіум – загальноосвітній заклад І – ІІІ ступеня філологічного, філософського або культурно-естетичного профілю.

Спеціальні загальноосвітні школи (школи–інтернати) – заклади, призначені для дітей, котрі потребують кореляції фізичного та розумового розвитку.

Загальноосвітня санаторна школа (школа-інтернат) – заклад І – ІІІ ступеня для дітей, які потребують тривалого лікування.

Школа соціальної реабілітації – загальноосвітній заклад для дітей, які потребують особливих умов виховання (окремо для хлопчиків і дівчаток).

Національна система середньої освіти на початку ХХІ століття охоплювала 21,6 тис. загальноосвітніх закладів, у тому числі 14,9 тис. у сільських місцевостях. Для обдарованих дітей створено 273 гімназії, 232 ліцеї, 25 колегіумів. Загальноосвітня школа є національною школою Української держави. Свідчення цього – збільшення кількості дітей, котрі навчаються рідною українською мовою, мовою нашої держави..

Професійна школа реалізується в системі вищих та середніх навчальних закладів, багатопрофільних університетах, академіях, інститутах, коледжах, технікумах, професійних технічних училищах, які забезпечують підготовку кваліфікованих робітників. У системі професійної освіти у 2001 році нараховується 967 державних професійних технічних навчальних закладів, у яких навчається 530 тис. громадян. За останні 5 років удвічі збільшилася кількість професійно-технічних училищ (закладів) нового типу. Діє 110 вищих професійно-технічних училищ, 14 художньо-професійних училищ, 4 училища-агрофірми, 459 професійно-технічних закладів для підготовки та перепідготовки незайнятого населення з робітничих професій.

Відповідно до статусу вищих навчальних закладів встановлено чотири рівні акредитації:

Перший - технікум, училище, інші прирівняні до них.

Другий - коледж, інші прирівняні до нього.

Третій – четвертий – інститут, консерваторія, академія, університет.

У системі вищої освіти функціонують вищі навчальні заклади державної та іншої форми власності. На початку ХХІ століття її складали 979 вищих навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації, з них – 664 вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації. У тому числі 593 заклади державної форми власності та 71 заклад приватних форм власності із загальною чисельністю 528 тис. студентів. Кількість вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації становить 315 закладів, з них – 223 державні. Серед них функціонує 106 університетів, 59 академій, 150 інститутів. Статус національного мають 38 університетів і академій.

Вищі навчальні заклади освіти можуть створювати різні типи навчальних науково-виробничих комплексів, об’єднань, центрів, інститутів, філій, коледжів, ліцеїв, гімназій. Підготовка фахівців у них здійснюється з відривом від виробництва (очна), вечірня, заочна форма, а з окремих спеціальностей екстерном.

Освіта України організовується з урахування принципу безперервності, що диктує необхідність створення короткотермінових навчальних програм перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів. Цю функцію виконує система післядипломної освіти. Станом на 2001 рік функціонує понад 500 державних і недержавних навчальних закладів, майже 200 з них підпорядковано Міністерству освіти і науки України, 23 Міністерства та відомства мають свою мережу закладів, найбільше яких – в аграрній, промисловій і транспортній галузях. Через систему післядипломної освіти щорічно проходить 300 тис. фахівців, у тому числі до 30 тис. осіб з 58 спеціальностей отримують вищу освіту різного рівня.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)