АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація навчання учнівського (студентського) активу

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  5. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  6. VІ. Організація і проведення конкурсу
  7. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  8. Адаптація до шкільного навчання
  9. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  10. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  11. Аналіз уроку виробничого навчання.
  12. Аналіз уроку теоретичного навчання.

В управлінні навчальними закладами беруть участь не лише керів­ники навчального закладу та педагоги, а й учні, студенти. У зв'язку з демократизацією суспільного життя в цілому та управ­ління зокрема, тенденція до активного залучення учнів і сту­дентів до управління набуватиме подальшого розвитку. У зв'яз­ку з тим, що учні та студенти не володіють великим життєвим досвідом і досвідом управлінської діяльності, вони потребують цілеспрямованої загальноорганізаційної підготовки та підготов­ки до участі у реалізації певних завдань роботи навчального за­кладу.

Так, якщо у навчальному закладі однією з цілей роботи є "організація позаурочної роботи в школі на засадах самовряду­вання", то для реалізації цієї мети необхідно навчити учнів-активістів методики вивчення прагнень учнівської молоді, плану­вання позаурочної роботи, способів підготовки та проведення різних заходів, прийомів аналізу їх ефективності, способів залу­чення учнів до активної участі у позаурочній роботі.

Необхідність в організації навчання учнів виникає під час реалізації різних цілей роботи навчального закладу. Так, якщо метою роботи на навчальний рік є "створення сприятливих умов для творчого розвитку учнів", то доцільно провести з учнями за­няття щодо їх навчання методики вивчення своїх нахилів, пла­нування власного саморозвитку, самовиховання, виконання творчих завдань.

Організація педагогічного всеобучу батьків. В організації виховання школярів беруть участь не тільки педагоги, а й бать­ки. Для школи дуже важливо забезпечити поєднання впливів батьків і вчителів на дітей. Інтеграція зусиль усіх залучених до процесу виховання школярів — управлінське завдання. Батьки можуть брати участь у реалізації більшості з цілей роботи на­вчального закладу. Тому організацію їх навчання, спрямовано­го на забезпечення реалізації цілей роботи навчального закладу, можна розглядати як методи управління.

Ми вже розглядали таку мету роботи навчального закладу як "створення сприятливих умов для творчого розвитку учнів". Для того щоб залучити до активної участі в реалізації цієї мети бать­ків, з ними слід розглянути такі питання:

—значення творчого розвитку дитини;

—діагностика творчих нахилів дитини;

—організація творчої діяльності дітей вдома;

—можливості гуртків та клубів в організації творчої діяль­ності дітей;

—засоби стимулювання творчої активності дітей;

—взаємодія школи та сім'ї в організації творчої діяльності дітей.

Під час використання цього методу управління керівник вирі­шує два головні завдання — забезпечує підготовку вчителів до виступу перед батьками і забезпечує відвідування занять бать­ками.

Реалізація другого завдання залежить від стилю взаємодії школи та батьків. Якщо на батьківських зборах використовують переважно негативну інформацію, а позитивну та проективну інформацію використовують мало, то стосунки з батьками мо­жуть стати ворожими і більшість батьків не відвідуватимуть заняття педагогічного всеобучу.

Організація екскурсій. Цей метод управлінської діяльності доцільний тоді, коли у навчальному закладі ще немає власного досвіду вирішення поставленого на управлінський цикл завдан­ня. Так, якщо в загальноосвітній школі завданням роботи на рік є "створення сприятливих умов для творчого розвитку учнів профільних класів", доцільно організувати екскурсію в ліцей при університеті.

Перше завдання, яке необхідно розв'язати керівникові, — визначити склад учасників екскурсії. Це можуть бути члени адміністрації, або члени адміністрації і керівники методичних об'єднань та творчих груп, або весь педагогічний колектив. Не зайвим буде запросити до такої екскурсії батьків — членів Ради школи та членів опікунської ради. Зрештою, склад учасників екскурсії залежатиме від того, хто буде реалізовувати завдання роботи, від фінансових можливостей навчального закладу та режиму його роботи.

Наступне завдання керівника — забезпечити якісну підготов­ку до екскурсії. Ця робота може полягати у вивченні публікацій про роботу ліцею, складанні переліку питань, які потрібно з'я­сувати під час екскурсії, підготовці аудіо та відеотехніки.

Під час такої екскурсії необхідно з'ясувати, як у ліцеї вивча­ють індивідуальні особливості учнів, які для цього використо­вують методи, за якими критеріями та показниками оцінюють творчий розвиток учнів, як планують процес індивідуального розвитку учнів, які форми та методи урочної та позаурочної ро­боти використовують у ліцеї для організації творчої діяльності учнів, кого залучають до роботи з ліцеїстами, яка матеріальна база забезпечує творчий розвиток учнів, яку участь в організації навчально-виховного процесу беруть батьки, як ліцей співпра­цює з університетом, як організована робота МАН у ліцеї, як фіксують і використовують інформацію про розвиток учнів, на­копичену в навчальному закладі тощо.

Наступне завдання керівника найважливіше: треба ознайоми­ти членів колективу з вивченим під час екскурсії досвідом та прийняти спільне рішення про складові досвіду, які б можна було використовувати для ефективної реалізації завдання робо­ти навчального закладу. Таке рішення має бути якомога конк­ретнішим: що, хто, коли виконуватиме.

Організація діяльності творчих груп. Від керівника навчаль­ного закладу залежить, чи буде підпорядкована діяльність твор­чих груп реалізації завдань навчального закладу. Часто в на­вчальних закладах створюється декілька творчих груп, які опра­цьовують різноспрямовані теми, що ускладнює забезпечення загальної цілеспрямованої діяльності колективу.

Творча група — це організований на громадських засадах невеликий колектив працівників навчального закладу, які по­глиблено вивчають певну наукову проблему, сутність і техноло­гію того чи іншого досвіду і забезпечують його творче застосуван­ня. Зрозуміло, що творча група може виконати функції управ­ління, якщо її проблема підпорядкована меті роботи навчально­го закладу. Керівникові навчального закладу слід враховувати те, що творча група — це невелике за численністю об'єднання, а підготувати до реалізації мети необхідно всіх педагогів. Тому до­цільно створювати творчу групу ще до офіційного визначення мети роботи або одразу після її визначення.

Так, якщо у навчальному закладі прийнято рішення перейти на модульно-рейтингову систему організації навчального проце­су, то на одній із кафедр можна створити творчу групу, яка про­тягом семестру опрацює цю проблему, а у другому семестрі поч­не поширювати цей досвід.

У педагогічній літературі визначено етапи роботи творчих груп.

1-й етап. Вивчення науково-педагогічної літератури з пробле­ми освоєння наявного досвіду, консультації з представниками науки, досягнення високої компетентності в сутності проблеми, яка вивчається.

2-й етап. Розробка моделей, схем, рекомендацій, порад щодо застосування на практиці досягнень науки, конкретизація прак­тичних рекомендацій, розроблених вченими, стосовно специфі­ки контингенту вчителів, навчального закладу, класу, групи.

3-й етап. Апробація рекомендацій, розроблених на основі теоретичних положень, коригування їх у процесі практичного застосування, набуття власного досвіду з проблеми.

4-й етап. Поширення набутого досвіду, демонстрування його широким масам працівників; виступи з лекціями, повідомлен­нями про цей досвід, пропаганда його в пресі, демонстрування його широким масам педагогів; пропаганда його в пресі, демон­страція набутого досвіду на практиці; консультування при підго­товці та проведенні семінарів-практикумів, педагогічних чи­тань, науково-практичних конференцій тощо.

Організація ділової ігри. Поєднати теоретичні та практичні аспекти підготовки працівників до реалізації завдання роботи навчального закладу дає змогу ділова гра. Ділова гра — це метод навчання професійної діяльності шляхом її моделювання, близь­кого до реальних умов, з обов'язковим динамічним розвитком ситуації, завдань чи проблеми, що розв'язується, у суворій відпо­відності до характеру рішень та дій учасників. У процесі ділової гри відбувається діалог на професійному рівні, зіткнення думок і позицій, взаємна критика гіпотез і пропозицій, їх обґрунтуван­ня й зміцнення, що веде до появи нових знань, сприяє набуттю досвіду, вирішення професійних завдань і психолого-педагогічних ситуацій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)