АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Чинність закону про кримінальну відповідальність

Читайте также:
  1. Відповідальність за незаконну порубку дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях тягне кримінальну відповідальність, якщо воно заподіяло істотну шкоду.
  2. Відповідальність за незаконну порубку дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях тягне кримінальну відповідальність, якщо воно заподіяло істотну шкоду.
  3. Відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність підприємства»
  4. ВСЕ ЛИ ПОДВЛАСТНЫ ЗАКОНУ
  5. Давление влажного воздуха по закону Дальтона можно выразить в виде
  6. Економічна злочинність
  7. З Закону України «Про освіту»
  8. Загальні положення Закону України « Про цивільну оборону»
  9. ЗАКОН ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
  10. Закон України Про інформацію закладає правові основи інформаційної діяльності. Наведемо деякі статті з цього закону.
  11. ЗАКОНУКРАЇНИ Про зовнішньоекономічну діяльність
  12. Звільнення від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування.

Мета: Вивчити, закріпити теоретичні питання теми стосовно поняття видів структури та тлумачення кримінального закону, поняття та ознак злочину, його класифікації. Опанувати навички використання і застосування норм права при розв’язанні конкретних ситуаційних задач.

І. Відповісти на наступні теоретичні питання:

  1. Поняття та структура кримінального закону.
  2. Дія кримінального закону в часі та просторі.
  3. Поняття злочину та його ознаки.
  4. Класифікація злочинів.
  5. Відмінність злочину від інших правопорушень.

 

Методичні рекомендації:

 

У першому питанні необхідно вивчити поняття закону про кримінальну відповідальність, його функції, специфічні риси та значення. Структура кримінального кодексу України. Коротка характеристика Загальної та Особливої частини Кримінального кодексу України. Структура кримінально-правової норми. Види диспозицій та санкцій в залежності від різних критеріїв.

У другому питанні слід вивчити принципи дії кримінального закону в часі та просторі. Дія кримінального закону в часі. Загальний порядок набрання чинності законом про кримінальну відповідальність. Необхідно знати, у яких випадках кримінальний закон має зворотну силу в часі. Принципи дії кримінального закону у просторі. Загальна характеристика територіального принципу, громадянства та реального (універсального).

У третьому питанні необхідно вивчити поняття злочину на різних етапах розвитку людської цивілізації. Основні типи законодавчого визначення поняття злочину в сучасному кримінальному праві. Проблеми визначення поняття злочину в теорії кримінального права. Поняття злочину за КК України. Ознаки злочину, їх загальна характеристика. Юридична природа положення ч.2 ст.11 КК України щодо малозначності діяння, його значення для правозастосовної практики.

У четвертому питанні необхідно знати: класифікацію злочинів у кримінальному праві, окремі види класифікації злочинів, що використовуються в КК України, класифікацію злочинів за ступенем тяжкості в КК України та її кримінальне-правове значення.

При вивченні п’ятого питання слід з’ясувати співвідношення, спільні ознаки та відмінності злочинів та інших правопорушень.

 

ІІ. Розв’язати задачі:

 

1. У серпні 2001 року Грищенко, керуючи автомобілем у нетверезому стані, порушив правила безпеки дорожнього руху, внаслідок чого загинуло три особи. Відповідно до ч. 3 ст. 215 КК України 1960 року за такий злочин було передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до п’яти років або без такого. Відповідно до ч. 3 ст. 286 КК України 2001 року за таке ж діяння передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Чи має ч. 3 ст. 286 КК України 2001 року зворотну дію в часі? Проаналізувавши зміст ч. 3 ст. 5 КК України 2001 року дайте відповідь на питання про те, в яких рамках може бути призначене покарання Грищенку?

2. Громадянин Білорусії Тарасевич їхав потягом з Новоросійська (Російська Федерація) до Мінська (Білорусія), який частину шляху прямує територією України. В дорозі він посварився зі своїм попутником Павленком і вирішив його вбити. На останній російській станції Тарасевич підсипав в їжу Павленка отруту сповільненої дії. Павленко з’їв отруєну їжу, коли поїзд вже знаходився на території України, а помер від отруєння, коли поїзд був вже на території Білорусії.

В яких випадках злочин вважається вчиненим на території України? Чи можна визнати злочин Тарасевича вчиненим на території України? Чи може Тарасевич, будучи іноземним громадянином, бути притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні?

 

3. Матяш з метою покататися верхи незаконно заволодів конем, який належав фермеру Давиденку. Проскакавши на коні певну відстань, він покинув його на лузі. Слідчий прокуратури кваліфікував дії Матяша за ч. 1 ст. 289 КК України як незаконне заволодіння транспортним засобом. При цьому в постанові про порушення кримінальної справи він вказав, що хоч відповідно до примітки до ст. 286 КК України, коня і не можна визнати транспортним засобом, однак дії Матяша мають досить високий ступінь суспільної небезпечності, а з усіх статей КК України тільки ст. 289 передбачає відповідальність за діяння, схоже до того, яке вчинив Матяш.

Чи правильним є рішення слідчого?

4. Рядового строкової військової служби Потапова було притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 407 КК України. Як було з’ясовано, Потапов о 22 годині 11 червня 2008 р., маючи намір провідати тяжко хворого батька, самовільно залишив військову частину і поїхав додому, звідки повернувся о 22 годині 30 хвилин 14 червня 2008 р. Намір відвідати хворого батька крім показань обвинуваченого підтверджується довідкою про інвалідність і знаходження на стаціонарному лікуванні його батька. Крім того, в справі встановлено, що Потапов неодноразово звертався до командування з проханням надати йому короткострокову відпустку, проте в цьому йому було відмовлено; самовільно знаходився поза військовою частиною протягом нетривалого часу і самостійно повернувся до місця служби, щиросердо розкаявся у вчиненому, під час проходження служби харатеризувався позитивно.

Чи правомірне притянення Потапова до кримінальної відповідальності? Чи є підстави для застосування до нього ч. 2 ст. 11 КК України?

5. Куречко вчинив умисне вбивство, за яке його на підставі ч. 1 ст. 115 КК України було засуджено до 8 років позбавлення волі.

Визначте, до категорії яких злочинів належить злочин, вчинений винним? Яку класифікацію передбачає КК України? Які критерії покладені в основу класифікації злочинів?

 

6. Вироком суду Печкіна було визнано винним у доведенні особи, яка перебувала в матеріальній залежності від нього, до самогубства, що сталося внаслідок жорстокого поводження. На підставі наявності в діях Печкіна великої суспільної небезпеки цей злочин було визнано тяжким.

Визначить, який формальний критерій покладено в основу класифікації злочинів. Чи можливо визнати тяжким злочин, що передбачений ч. 2 ст. 120 КК України?

 

Література:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)