АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 19: Звільнення від покарання та його відбування

Читайте также:
  1. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  2. VІІІ. Звільнення з військової служби
  3. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.
  4. В якій відповіді (відповідях) названі обставини, які пом’якшують покарання, що передбачені в ст.66 Кримінального Кодексу?
  5. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?
  6. В якій відповіді названа ознака кримінального покарання.
  7. Види покарання для неповнолітніх.
  8. Виділення і звільнення динамічної пам’яті.
  9. Визначте, які види звільнення від кримінальної відповідальності є обов’язковими для суду, а які необов’язковими.
  10. Виконання покарання у виді громадських робіт
  11. Виконання покарання у виді конфіскації
  12. Виконання покарання у виді обмеження волі

 

Мета: Вивчити, закріпити теоретичні питання теми стосовно звільнення від покарання та його відбування. Опанувати навички використання і застосування норм права при розв’язанні конкретних ситуаційних задач.

Зміст і послідовність виконання завдання:

І. Відповісти на наступні теоретичні питання:

 

  1. Поняття та види звільнення від покарання.
  2. Загальна характеристика окремих видів звільнення від покарання та його відбування:

- звільнення від відбування покарання з випробуванням;

- звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років;

- звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку;

- заміна невідбутої частини покарання більш м’яким;

- звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;

- звільнення від покарання за хворобою;

- амністія;

- помилування.

 

Методичні рекомендації:

 

При підготовці до першого питання практичного заняття з даної теми необхідно вивчити поняття та юридичну природу звільнення від покарання та його відбування. Види звільнення від покарання. КК України передбачає різні види звільнення від покарання. Найчастіше їх об'єднують у групи: звільнення безумовне і звільнення умовне. Особливим видом звільнення від покарання є звільнення у разі прийняття нового закону, що виключає або пом'якшує призначене особі покарання (ч. 2, 4 ст. 74 КК України). Основний кримінально-правовий зміст звільнення від покарання та його відбування, його відмінність від звільнення від кримінальної відповідальності. Визначити проблеми систематизації окремих різновидів звільнення від покарання та його відбування. Звільнення від покарання, звільнення від подальшого відбування покарання, заміна покарання більш м’яким та пом’якшення призначеного покарання як окремі форми (субінститути) інституту звільнення від покарання та його відбування.

При підготовці відповідей на друге питання практичного заняття слід окремо зупинитися і детально проаналізувати такі види звільнення: звільнення від відбування покарання з випробуванням; звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку; заміна невідбутої частини покарання більш м'яким; звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; звільнення від покарання за хворобою; амністія; помилування. Насамкінець необхідно ретельно проаналізувати і вивчити вчити, що з себе представляє умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

 

ІІ. Розв’язати задачі:

 

66. Ткаченко вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 162 КК. Враховуючи його бездоганну поведінку, мужній вчинок (врятував потопаючого підлітка) та сумлінне ставлення до праці, суд дійшов висновку, що Ткаченко втратив суспільну небезпечність на час розгляду справи у суді, і звільнив його від покарання.

Використовуючи положення ст. 74 КК України, проаналізуйте доводи суду і дайте аргументований висновок у справі. Визначте, що виступає передумовою та підставою звільнення від покарання у зв’язку з втратою особою суспільної небезпечності.

 

67. Хотін вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 185 КК (крадіжка, вчинена повторно). Суд звільнив його від покарання, оскільки було визнано, що з урахуванням бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці Хотіна на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечним. Прокурор вніс апеляцію на вирок суду, в якій зазначив, що суд не мав права застосувати ч. 4 ст. 74 КК, оскільки злочин, вчинений Хотіним, є повторним.

Дайте аргументований висновок у справі, розглянувши доводи, викладені у вироку суду і апеляційній скарзі прокурора.

 

68. Тітенка було засуджено за ч. 2 ст. 186 КК до шести років позбавлення волі. Враховуючи його сімейний стан, позитивну характеристику з місця роботи, щире каяття і відшкодування частини заподіяних збитків, суд звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком чотири роки. Прокурор вніс апеляцію на вирок, вважаючи застосування ст. 75 КК незаконним.

Чи обґрунтована апеляційна скарга прокурора? Які підстава і умови звільнення від відбування покарання з випробуванням?

 

69. Суд призначив Головіну за ч. 3 ст. 185 КК 4 роки позбавлення волі. Враховуючи обставини справи: вчинення Головіним злочину вперше, наявність позитивної характеристики з місця його роботи, щире каяття, допомогу слідству та усунення заподіяної шкоди, суд звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 4 роки. Протягом перших трьох років Головін двічі вчинив правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення. Через три роки і два місяці він знову вчинив адміністративне правопорушення, після чого суд направив його для відбування призначеного покарання.

Чи вірно суд застосував положення статей 75 і 78 КК? Що означає систематичне вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення?

 

70. Ігнатенко був засуджений за ч. 2 ст. 289 КК України до п’яти років позбавлення волі. Враховуючи, що він з’явився з повинною, щиро покаявся, повернув транспортний засіб, суд на підставі ст. 75 КК України звільнив підсудного від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки. Прокурором було внесено апеляцію на вирок суду, де зазначено, що суд не мав права застосовувати ст. 75 КК України, оскільки вчинений злочин є тяжким.

Чи мав право суд застосовувати у вказаному випадку ст. 75 КК України? Назвіть передумову та підставу для звільнення покарання з випробуванням. Які його правові наслідки? Чи впливає категорія тяжкості злочину на можливість застосування ст. 75 КК?

Література:

 

  1. Кримінальний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 25-26, ст.131.
  2. Кримінальний кодекс України: наук.-практ. Комент. / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гавриш та ін..; за заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – Вид. 4-те, допов. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2008. – 1208 с.
  3. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін..; за ред.. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-те вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 456 с.
  4. Ломако В.А. Осуждение без реального отбывания лишений свободы: Учеб. пособие. –X.: Юрид. ин-т, 1987. – 58 с.
  5. Скибицкий В.В. Освобождение от уголовной ответственности и отбывания наказаний. –К: Наук, думка, 1987. – 183 с.
  6. Скибицький В.В. Умовне засудження за законодавством Української РСР. – К.: Наук, думка, 1971. – 132 с.
  7. Тютюгин В.И. Условно-досрочное освобождение от наказания: Учеб. пособие. – X.: Юрид. ин-т. – 1981. – 68 с.

8. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м’яким» від 26.04.2002 р.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)