АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 17. Класифікація видів покарань, їх ознаки

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. II. Класифікація основних засобів
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  7. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  8. Банківські рахунки та їх класифікація.
  9. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  10. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  11. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  12. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація

 

Мета: Вивчити, закріпити теоретичні питання теми стосовно покарання, його поняття, мети та класифікації видів покарань. Опанувати навички використання і застосування норм права при розв’язанні конкретних ситуаційних задач.

Зміст і послідовність виконання завдання:

І. Відповісти на наступні теоретичні питання:

 

  1. Поняття, ознаки та мета покарання.
  2. Система покарання за КК України.
  3. Основні та додаткові покарання, їх характеристика.
  4. Загальні засади призначення покарання за КК України.
  5. Обставини, які пом’якшують і обтяжують покарання.

 

Методичні рекомендації:

 

У першому питанні необхідно вивчити поняття покарання за КК України, та види покарання. Треба з’ясувати ознаки покарання та його мету. Класифікація покарань за різними ознаками.

При вивченні другого питання слід визначити систему покарань в кримінальному праві. Основні ознаки (характеристики) системи покараннь за КК України. Кримінально-правове значення системи покарань.

У третьому питанні необхідно знати: основні покарання та вміти дати їх характеристику. Також слід вивчити поняття додаткового покарання, його види та дати їх характеристику.

У четвертому питанні необхідно вивчити що таке призначення покарання як специфічний етап застосування кримінально-правових норм. Обрання конкретної міри покарання, його основний кримінально-правовий зміст. Загальні засади вивчення покарання, їх юридична природа та загальний зміст. Загальні правила призначення покарання за КК України. Призначення покарання у межах, встановлених у санкції статті КК України, яка передбачає відповідальність за вчинений злочин. Винятки з цього правила, що передбачені в КК України. Дотримання при призначенні покарання положень Загальної частини КК України. Врахування при призначенні покарання ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин справи, що пом’якшують і обтяжують покарання. Зв’язок призначення покарання з метою спеціальної та загальної превенції.

При підготовці відповіді на п`яте питання слід вивчити загальну характеристику обставин, що пом’якшують і обтяжують покарання. Особливості врахування таких обставин при призначенні покарання в окремих кримінально-правових ситуаціях.

 

ІІ. Розв’язати задачі:

 

56. Вироком суду Кручиненко було засуджено за ч. 1 ст. 286 КК України до 2 років виправних робіт з позбавленням права керувати транспортним засобом до 5 років. У касаційному поданні прокурор просив вирок скасувати, мотивуючи це тим, що суд при призначенні покарання порушив вимоги частин 1 і 2 ст. 55, ч. 1 ст. 57 КК України.

Вивчивши положення зазначених статей, дайте аргументований висновок по касаційному поданню прокурора.

 

57. Кондратенко за ч. 1 ст. 185 КК було призначено один рік по- збавлення волі і штраф у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат.

Чи вірне рішення суду? До яких видів покарань належить штраф? Які підстави та порядок його призначення?

 

58. За вчинення зґвалтування у складі банди Гриньов був засуджений за ст. 257 і ч. 3 ст. 152 КК до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Адвокат в апеляційній скарзі просив виключити із судового рішення додаткове покарання, оскільки при його призначенні суд порушив вимоги ст. 59 і п. 2 ч. 1 ст. 65 КК. Апеляційний суд залишив скаргу без задоволення, мотивуючи це тим, що в санкції ст. 257 КК конфіскація майна передбачена в якості обов’язкового додаткового покарання, а тому її застосування є законним та обґрунтованим.

Чи вірно суд застосував додаткове покарання? За яких умов може бути призначено судом покарання у виді конфіскації майна?

 

59. Кравцова було засуджено за ч. 1 ст. 286 КК до двох років обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засо- бами на три роки. У касаційному поданні прокурор просив виключити з вироку призначене додаткове покарання, мотивуючи це тим, що Кравцов взагалі не мав права керувати транспортними засобами.

Чи підлягає подання прокурора задоволенню? Який порядок призначення позбавлення права займати певні посади або займитися певною діяльністю в якості додаткового покарання?

 

60. За одержання хабарів викладача Затоцьку було засуджено за ч. 2 ст. 368 КК України до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з викладацькою діяльністю.

Чи вірно суд застосував додаткове покарання?

 

Література:

 

  1. Кримінальний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 25-26, ст.131.
  2. Кримінальний кодекс України: наук.-практ. Комент. / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гавриш та ін..; за заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – Вид. 4-те, допов. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2008. – 1208 с.
  3. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін..; за ред.. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-те вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 456 с.
  4. Маляренко В.Т. Про покарання за новим Кримінальним кодексом України. К.: Правова ініціатіва, 2003. 156 с.
  5. Фролова Е. Г. Понятие наказания, его цели и система в советском уголовном праве: Лекция. − Донецк: ДонГУ, 1991. − 127 с.
  6. Пономаренко, Ю. А. Виды наказаний по уголовному праву Украины / Ю. А. Пономаренко. - Харьков: Финн, 2009. - 344 с.
  7. Бажанов М.И. Назначение наказания по советскому уголовному праву. - Киев: Вища школа, 1980, с.126-138.
  8. Бажанов М.И. Назначение наказаний по совокупности преступлений и совокупности приговоров: Учеб. пособие.- Харьков, 1977.
  9. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання» від 24 жовтня 2003 р. № 7 зі змінами від 10 грудня 2004 № 18

10. Постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 16 квітня 2004 р. «Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини неповнолітніх».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)