АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТИЛЬ ПЕРЕВЕРНЕНОЇ ПІРАМІДИ

Читайте также:
  1. А. С. Пушкин – редактор, публицист «Современника». Язык и стиль Пушкина – журналиста.
  2. Азиатский стиль менеджмента
  3. Билет 60. Стиль Н. В. Гоголя.
  4. В коллективе, где преобладает демократический стиль руководства, преимущественно используются ________ методы управления
  5. Вопрос 39 стиль руководства и его квалификация
  6. ГАРМОНИЧЕСКИЙ СТИЛЬ И.С.БАХА
  7. Глава 3 Методы и стиль управления
  8. Демократический стиль руководства обеспечивает личностную самореализацию сотрудников.
  9. Життєвий культурний стиль
  10. Законодавчі та нормативно-стильові основи професійного спілкування
  11. Западный стиль менеджмента
  12. Индивидуальный стиль деятельности

Найпопулярнішою структурою, яка сформувалася в практиці газетної діяльності ще в XIX ст., є принцип переверненої піраміди (inverted pyramid style, IP-style), який заснований на викладі матеріалу від найважливіших аспектів до менш важливих деталей.

Спеціального обгрунтовування раціональності стилю переверненої піраміди, як правило, не вимагається, вона достатньо очевидна, тим більше, що під різними назвами цей принцип характерний не тільки для журналістики, але і для ділового листа, текстів PR, наукового стилю.

Втім, останніми роками перевернена піраміда стає не такою популярною в газетній та телевізійній журналістиці, а в області інформаційних жанрів і в інтернет-виданнях альтернативи їй не існує.

19.1.1. Чому цей стиль ефективний. В різних джерелах наводиться кілька версій походження принципу переверненої піраміди, проте їх можна звести до таких. Під час Громадянської війни в середині XIX ст. в США кореспонденти газет, що повідомляли в редакцію гарячі новини з місць бойових дій, активно використовували телеграф. При цьому редакція послівно оплачувала матеріали і для економії вимагала від співробітників висловлювати в перших рядках найголовніше в повідомленні, саму суть події. Деталі передавалися пізніше, іншими способами.

Перевернена піраміда наслідує природному способу викладу. Наш гіпотетичний N., повідомляючи друга про народження дитини, напевно, почне з фрази: «У мене народився син», - і лише після цього повідомить зріст, вагу, стан дружини і свою радість з цього приводу. Так само, повідомляючи когось про хокейний матч, ми почнемо з рахунку і того, хто виграв, і тільки потім розкажемо, як це відбулося.

Перевернена піраміда - надзвичайно технологічний метод в дискретному середовищі газети, оскільки легко піддається скороченню при необхідності. Редактор, якому потрібно скоротити матеріал на третину або на половину, не мучиться у пошуках головної думки, втрачаючи на це час, а просто відсікає нижню частину, справедливо вважаючи, що в професіонально написаному тексті головне в першому абзаці. Знаючи це, редактор не ризикує втратити що-небудь істотне, а жертвує лише деталями і менш значущими аспектами події, які можна розкрити згодом без збитку для репутації газети.

Перевернена піраміда допомагає придумати хороший заголовок. Всі ключові слова, суть події міститься в першому абзаці, і його достатньо перефразовувати, щоб заголовок вийшов коректним. В короткій інформаційній замітці, де заголовки, як правило, окремо не пишуться, просто виділяють більш жирним шрифтом перші два-три слова, що є ключовими.

І, нарешті, перевернена піраміда - оптимальний спосіб дати читачеві найголовніше в стислому, сконцентрованому вигляді, не примушуючи його читати матеріал повністю. Отримавши інформацію з перших речень, він вже має достатнє уявлення про головне в події, що описується, тому або зацікавиться в достатній мірі, щоб прочитати додаткові подробиці і обставини, або перейде до наступного матеріалу. Дані досліджень свідчать про те, що при сучасному ритмі життя середній читач витрачає на читання газет від 15 до 25 хвилин, проглядання теленовин та телепрограмм- до 30 хвилин і 10-15 хвилин на проглядання новин в мережі Інтернет. Природне прагнення отримати за цей час максимум інформації може бути задоволено тільки у тому випадку, коли з невеликого об'єму тексту отримано максимальний об'єм інформації. Тому нормальним стилем більшості читачів є власне не читання, а проглядання газети по заголовках і перших абзацах, інтернет-видань по заголовках. Щось схоже на серфінг, коли увага ковзає по інформаційній хвилі не затримуючись. Свідомість вбирає в себе найінформативніші фрагменти, і лише після цього читач повертається до матеріалу в подробицях.

Стиль переверненої піраміди, що склався історично, по багатьом причинам довгі роки був основним способом написання текстів новин в західній журналістиці. Перевернена піраміда - стиль мислення, найближчий до раціонального, природнього для людини способу викладу матеріалу, і багато журналістів, навіть ті, що починають, приходять до цього інтуїтивно, слідуючи широко відомому в практиці правилу п'яти питань - що? де? коли? хто? і чому?

19.1.2. Тренування мислення. Перевернена піраміда, не дивлячись на уявну принципову простоту, містить в собі безліч не зовсім очевидних аспектів, а її використання вимагає розуміння цілого спектру досить серйозних речей. Приймаючи методику переверненої піраміди ми свідомо чи несвідомо перебудовуємо звичний для людини побутовий стиль мислення, що саме по собі викликає на перших порах чималі складнощі та проблеми. З другого боку, перевернена піраміда легко засвоюється свідомістю, яка не сприймає її як щось чужорідне і неприродне, а легко приймає як робочий алгоритм. По суті справи, використання переверненої піраміди не є питання принципу або ідеології, це проблема пов'язана з розумінням його суті і тренуванням мислення по певній послідовності правил.

19.1.3. Від головного до деталей. Формулювання принципу переверненої піраміди достатньо просте, так само як і його графічне зображення, традиційно прийняте в літературі: принцип переверненої піраміди полягає у викладі матеріалу від найважливіших до менш важлих аспектів.

Це найпростіше формулювання саме завдяки своїй простоті дуже абстрактне для використання і, поза сумнівом, вимагає пояснень. Спробуємо спочатку чітко з'ясувати собі, що таке перевернена піраміда викладення матеріалу, перш ніж перейти до вивчення її структури.

Ø Що таке перевернена піраміда тексту. Проблема складається з аспектів

Абсолютно очевидно, що будь-яка подія реальної дійсності може бути описана обмеженим числом слів, речень та абзаців. Важко сперечатися і з тим, що будь-яка подія багатоаспектна, складається з цілого ряду обставин, більш дрібних подій, містить в собі безліч різноманітних фактів. І, звичайно, не всі ці аспекти, факти і обставини мають однакове значення для розуміння його суті.

Ø Аспекти нерівнозначні по значенню. Приймаючи сказане за істину, виведемо висновок - частина аспектів події, частина фактів і обставин мають принципово важливий характер для розуміння суті події, інша частина менш важлива. Логіка підказує нам, що розклавши обставини і факти по ступеню важливості для розуміння суті події, ми легко можемо навести спочатку найважливіші, а потім, якщо залишиться час і бажання, всі інші. Якщо слідувати такій логіці, то розбита на складові подія буде краще зрозуміла, якщо всі її аспекти будуть піддані раціональному ранжируванню по ступеню важливості і викладені в простій лінійній послідовності: де А - це аспект, а індекс вказує на ступінь його важливості для розуміння суті події. Чим більше індекс, тим менше його важливість. Більш того, цілком очевидно, що А1 - не просто важливий аспект, а найважливіший, той, який говорить про подію більше, ніж все інші. Очевидно також, що А2, А3 і, мабуть, ще кілька А складають велику частину інформації, необхідну для розуміння суті події, а інші, аж до останнього, - лише незначні деталі, що доповнюють перші А.

Ø Схема переверненої піраміди. Розташувавши створену послідовність зверху вниз, а саме так пишеться текст, виділимо ступінь значущості аспектів розміром шрифту і згрупуємо їх по вказаних ознаках (мал. А).

Конструкція, що вийшла, і складає схематичне зображення піраміди, переверну вершиною вниз, тобто перевернену піраміду з урахуванням розташування в ній аспектів, яка може бути зображений як на мал. Б.

Формальне групування аспектів, яке ми провели, слідуючи логіці наших міркувань, абсолютно виразно показує, що перевернена піраміда не є простим лінійним способом викладу матеріалу, а має чітко виражену структуру. Дійсно, прийшовши до такого висновку логічно, ми отримали саме ту структуру, яка характерна для переверненої піраміди.

Ø Хедлайн - це головна думка. Отже, головну думку, яку ми позначили буквою A1, що містить в собі головний аспект, головну ідею події, найістотніше про неї прийнято називати хедлайн (англ. headline - головна лінія, головна ідея). Часто поняття хедлайна спрощують до поняття заголовка, що не завжди справедливо, а якщо бути принциповим в питаннях термінології, то абсолютно невиправдано. Про функції хедлайна, його форми, методиці створення ми поговоримо пізніше, а зараз обмежимся коротким формулюванням: хедлайн - це основна думка повідомлення, його суть, винесена в початок.

Ø Вступ містить основні аспекти. Друга лінія схеми складається з послідовності А більш низького рангу і, отже, менш інформативних аспектів, число яких, як ми вже говорили, обмежено всього кількома. Ці аспекти не просто доповнюють інформацію, яка вже знайома нам з хедлайна, вони роблять її вичерпною. Ця послідовність, що йде після хедлайна по ступеню інформативності, частіше за все називається лід (англ. lead - той, що йде попереду). Лід йде за хедлайном, і веде за собою всю решту елементів тексту. Після того, як ми прочитали хедлайн та лід, всі основні питання щодо події повинні бути зрозумілі. Певна невизначеність в кількості аспектів, що становлять лід, може змусити замислитися над тим, що таке побудова носить штучний, декларативний характер. Визначимо кількість аспектів, які мають бут висвітлені у вступі.

Шість питань вступу. В нашій схемі - це 4 аспекти, які складають лід і хедлайн, але цифра ця прийнята нами для наочності і зручності, а не за якимись об'єктивними обставинами. Реальне ж визначення числа центральних ключових аспектів визначилося в традиційній журналістиці досить давно, ще в XIX ст., а дещо пізніше, в XX ст., її підтвердили психологи. Редьярд Киплінг, який довго працював як журналіст, саме про це написав свій вірш «Є у мене шестірка слуг», в якому оспівав 6 класичних питань журналістики, класичну формулу - хто? що? коли? де? чому? як? Саме відповідь на ці питання і складає основу розгорненого ліда, який сукупно з хедлайном дає повне уявлення про основну суть будь-якої події. Це правило називається правилом 5W&H за першими буквами англійських слів who? - хто?, what? - що?, when? - коли?, where? - де?, why? - чому? how? - як?

Формула сім плюс-мінус два. Чому саме шість питань складають оптимальне число, стає зрозумілим, якщо пригадати те, що психологи називають «магічним числом сім плюс-мінус два». Ця формула увійшла до наукового обігу після того, як американський психолог Дж. А. Міллер, вивчаючи особливості сприйняття людського мозку, опублікував своє знамените есе «Магічне число сім плюс-мінус два». В цій роботі Міллер переконливо доводить, що людина з легкістю утримує в оперативній короткочасної пам'яті тільки сім плюс-мінус два об'єкти, сприймаючи їх саме як окремі, незалежні об'єкти, більше ж число зливається в масу, сукупність, в якій окремі складові як об'єкти не сприймаються. При цьому точне число об'єктів, які мозок ефективно сприймає, залежить від індивідуальних особливостей людини, тренування, природжених здібностей. Звичайна людина легко оперує п'ятьма предметами заразом, запам'ятовуючи їх, здатна визначити їх характеристики, відмінності, знайти між ними схожість. Інші люди можуть сприймати 6, 7, 8 або навіть 9 об'єктів, але такі здібності зустрічаються надзвичайно рідко та вимагають неабиякої розумової напруги. Отже звичайним числом ідей, предметів, подій і т. д., які мозок середньої людини сприймає без зусиль і з якими легко працює надалі, є число п'ять або шість. Тому багато практичних посібників по журналістиці радять обмежуватися 5W і привертати Н тільки у разі потреби.

Обмежте число аспектів. Цю обставину дуже легко пояснити. Якщо ви плануєте власний день, зустрічі, дзвінки, важливі справи і події, то знаєте, як важко утримати їх всі в пам'яті. Якщо вам необхідно протягом дня тільки зустріти друга, зробити дзвінок батькам і відвести дитину в школу, а потім зустріти її - особливих проблем не виникне, мозок легко зафіксує ці п'ять важливих справ і вчасно підкаже вам, що настала пора діяти. А ось якщо додатково до цього вам належить провести ділові переговори, в проміжку скласти контракт, потім увечері купити квитки в театр, а після театру обов'язково написати звіт, та ще відправити його до кількох адрес по електронній пошті, то найімовірніше, що не записавши справи в блокнот, ви половину з них забудете зробити або зробите невчасно.

Такий же механізм працює і при сприйнятті тексту. Будь-яка складна подія, висловлена в п'яти-шести найважливіших аспектах, сприймається виразно, цілісно, про неї легко скласти власну думку, зрозуміти її у всій повноті. Як тільки число аспектів зростає, більшість з них зливається в свідомості читача в масу подробиць, деталі яких він при всьому бажанні не запам'ятає після біглого перегляду статті. Звичайно, у нього є можливість завчити їх напам'ять, доклавши при цьому значні зусилля, але вірогідність такої читацької поведінки абсолютно нікчемна. Більше того, намагаючись це зробити, щоб переказати комусь надзвичайну подію, він відчує роздратування від того, що ніщо не може запам'ятати. В результаті його переказ і обмежиться тими ж 5W, яких невдалому журналісту показалося замало. Підсумком такої роботи стане зайва праця по переліку незначущих подробиць з боку журналіста, роздутий об'єм статті і роздратування читача, якому потрібне зовсім інше.

Втім, проблема 5W&H не так проста, як здається на перший погляд, тому що, частіше за все, послідовність питань, вказана раніше, абсолютно не підходить для розповіді про подію та й склад питань може бути не вичерпним. Ми хочемо вказати основний принцип, якому слідує перевернена піраміда, і мислення, що використовує цей стиль. Тому перш ніж розглянути докладніше подальшу структуру переверненої піраміди, відзначимо важливе правило: в ліді не повинне міститися більше 5-6 основних аспектів, частіше буває 2-3.

Доповніть вступ деталями. Аспекти, що залишилися, від номера 5 і до кінця (А5 – Ап) складають основний текст. В англійській мові його називають корпус (corpus - тіло, тулуб, основна частина). Абсолютно очевидно, що корпус доповнює те, що було сказане в хедлайні та розгорнуте в ліде деталями та обставинами, які повинні, відповідно до принципу переверненої піраміди, висловлюватися у міру зменшення важливості. Ця абсолютно правильна логіка на практиці часто дає збої, оскільки, спробувавши висловити текст в точності по такій схемі, ви, найімовірніше, отримайте якийсь механічний звіт без душі, фарб і без життя. Іноді цього достатньо, щоб швидко повідомити в основних деталях про те, що відбулося, але абсолютно непридатно для дійсно живої розповіді. Але поки запам'ятаємо: корпус переверненої піраміди - основний текст, доповнює фактами і деталями основні аспекти ліда, розкриває основну ідею, виражену хедлайном від найбільш важливих до менш вижливих. На цьому етапі нам достатньо того, що ми зрозуміємо принципову дію структури, оскільки безліч практичних правил, накопичених в реальній журналістиці, роблять її більш гнучкою і життєздатною.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)