АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пункція плевральної порожнини

Читайте также:
  1. Використання барвників при захворюваннях пародонта та слизової оболонки порожнини рота.
  2. ГІГІЕНА ПОРОЖНИНИ РОТА І НОСОГЛОТКИ
  3. Діагностична пункція абсцесу.
  4. Мал. 23 - Техніка проведення плевральної пункції
  5. Методика проведення плевральної пункції.
  6. Обробити слизову оболонку ротової порожнини при стоматиті
  7. Основні гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини
  8. Плевральна пункція (плевроцентез, торакоцентез). Асистування лікареві під час процедури
  9. ПУНКЦІЯ ПЛЕВРАЛЬНОЇ ПОРОЖНИНИ
  10. Пункція плевральної порожнини
  11. Пункція черевної порожнини (лапароцентез). Асистування лікареві під час процедури

 

Послідовність Зміст Примітка
Мета:     Показання:   Протипоказання:   Місце виконання:   Підготувати необхідне:     Алгоритм виконання:   - лікувальна; - діагностична.   Визначає лікар (плевральний випіт невизначеної етіології, травматичний гемоторакс, пневмоторакс).   Визначає лікар   Лікувальний заклад.   Стерильні: лотки, голка для пункції плеври довжиною 10 см і діаметром 1 мм з гумовою трубкою, затискувач, стерильні шприци ємкістю 2, 20 мл з голками, шприц Жане, тампони та серветки; пелюшки, асептична пов'язка, гумові рукавички, маска, бікси зі стерильним матеріалом та інструментарієм, корнцанги. Спирт етиловий 70°, йод, йодонат, 0,5 % розчин новокаїну, липкий пластир, електровідсмоктувач, стерильні і нестерильні пробірки з корками, штатив, сфігмоманометр, фонендоскоп, аптечку "Антиснід", протишоковий набір, 0,1% розчин атропіну сульфату, 10% кофеїну бензоату натрію, кордіаміну в ампулах, ємкості з дезрозчинами, направлення в лабораторію, контейнер.   Психологічно підготуйте пацієнта до виконання маніпуляції, отримайте згоду на її проведення. Виміряйте АТ та пульс. Посадіть пацієнта на стілець обличчям до спинки, поклавши його руки на спинку і опустивши на них голову хворого.     Плевральну пункцію на всіх етапах проводять із суворим дотриманням правил асептики.  
    Заповнити документацію. Вимийте руки, обробіть спиртом, одягніть маску, гумові рукавички. Допоможіть лікарю обробити місце пункції розчином йодонату, 70° р-ном етилового спирту. Обкладіть зону пункції стерильною пелюшкою з отвором всередині. Допоможіть лікарю вдягнути гумові стерильні рукавички. Подавайте лікарю необхідний інструментарій: шприц з 0,5% розчином новокаїну для проведення інфільтраційної анестезії; голку для пункції, під”єднану до гумової трубки, перетиснуту затискачем; шприц, пробірки для забору матеріалу для дослідження, систему для евакуації рідини із плевральної порожнини (електровідсмоктувач або шприц Жане). Після завершення пункції змастіть місце проколу йодонатом та спиртом. Накладіть асептичну пов”язку. Спитайте пацієнта про його самопочуття, транспортуйте його в палату. Продезінфікуйте використане обладнання. Оформіть направлення, відправте рідину до лабораторії в контейнері.     Медична сестра вимірює АТ, пульс, слідкує за станом пацієнта під час пункції. При необхідності надає невідкладну допомогу, виконуючи призначення лікаря   Забезпечте дотримання пацієнтом ліжкового режиму та динамічне спостереження за ним після пункції.

 

 

Збирання харкотиння для загального клінічного аналізу

Загальний клінічний аналіз передбачає макроскопічне, мікроскопічне та бактеріологічне дослідження харкотиння. При макроскопічному Дослідженні харкотиння визначають: кількість, колір, консистенцію, запах, наявність домішок. При мікроскопічному дослідження харкотиння знаходять: епітеліальні клітини, лейкоцити, еозинофіли, еритроцити та інші елементи. Бактеріологічне дослідження дозволяє виявиги різну мікрофлору в харкотинні.

І. Місце проведення:

стаціонар, домашні умови.

II. Оснащення робочого місця:

1.Чиста суха банка ємністю 250 мл з кришкою.

2. Супроводжуюча етикетка.

3. Розчини: фурациліну 1:5000, 0,01% перманганату калію, 2% натр^ гідрокарбонату.

4. Ящик для транспортування матеріалу.

5. 3% розчин хлораміну в промаркірованій ємності.

ІІІ. Попередня підготовка до виконання навику:

- підготувати чисту суху банку ємністю 250 мл з кришкою;

- написати направлення, в якому вказати дані

а) для стаціонарного пацієнта:

 
 
В лабораторію Загальний клінічний аналіз харкотиння Прізвище, ім'я, по батькові пацієнта Відділення стаціонару N° палати Дата Підпис лікаря  

 

 


б) для амбулаторного пацієнта:

 
 
В лабораторію Загальний клінічний аналіз харкотиння Прізвище, ім'я, по батькові пацієнта Домашня адреса Дата Підпис лікаря  

 

 


- прикріпити супроводжуючу етикетку до банки;

- для стаціонарного пацієнта банку з кришкою принести в палату звечора,

- провести інструктаж пацієнта про правила збирання харкотиння:

а) порекомендувати пацієнту збирати харкотиння вранці натще, коли його найбільше скупчується в бронхах і воно найбільш багате мікрофлорою.

б) перед збиранням харкотиння почистити зуби м'якою зубною щіткою прополоскати рот спочатку теплою водою, а потім розчином фурациліну 1:5000 (або 0,01% розчином перманганату калію, або 2% розчино" натрію гідрокарбонату).

IV. Основні етапи виконання навику:

Для отримання достовірних результатів дослідження попередити пацієнта, щоб він збирав харкотиння, яке виділяється при відкашлюванні, а не слину, яка виділяється при відхаркуванні.

1. Зняти кришку з чистої сухої банки ємністю 250 мл.

2. Відкашляти харкотиння (3-5 мл) у банку.

3. Закрити банку кришкою.

4. Свіжовиділене харкотиння відправити до клінічної лабораторії в спеці­ ально призначеному ящику протягом 2 годин з моменту мого збирання, тому що при тривалому стоянні в ньому розмножується мікрофлора і відбувається лізис (руйнування) клітин.

5. Ящик після використання продезінфікувати дворазовим протиранням полотниною, змоченою у 3% розчині хлораміну.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)