АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  4. Акти органів прокуратури
  5. Амілоїдоз внутрішніх органів
  6. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  7. Будова органів дихання
  8. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  9. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  10. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  11. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  12. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Гострий апендицит – це гостре запалення червоподібного паростка – рудиментарного відростка сліпої кишки. Захворювання може виникнути в будь-якому віці, однак найбільш часто хворіють підлітки й молоді люди. Хвороба починається з постійного болю коло пупка, який пізніше переміщується в праву здухвинну ділянку. Біль посилюється при кашлі і фізичному навантаженні. При огляді живота в правій здухвинній ділянці відмічається напруження м’язів живота і позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Часто до цих симптомів приєднується нудота, одноразове блювання, затримка стільця і відходження газів.

Перша допомога:

- вкласти хворого в ліжко;

- покласти на праву здухвинну ділянку міхур з льодом;

- заборонити вживання їжі і води;

- викликати бригаду швидкої допомоги;

Клінічна картина гострого апендициту є показом для госпіталізації пацієнта в хірургічне відділення. Вчасно проведена операція видалення запального червоподібного відростка (апендектомія) є запорукою успішного видужання. Затримка в проведенні операції може призвести до гнійного запалення очеревини і смерті хворого.

Гострий холецистит – це гостре запалення жовчного міхура. Хвороба завжди супроводжується інтенсивним і постійним болем, який локалізується в правому підребер’ї чи епігастральній ділянці. При втягненні в запальний процес підшлункової залози, яка розміщена близько до жовчного міхура, біль стає ще інтенсивнішим і іррадіює в поперек. Найменше фізичне навантаження підсилює біль. Часто виникає нудота, блювання жовчю. В правій підреберній ділянці – напруження м’язів передньої черевної стінки і позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Ці симптоми поєднуються з підвищенням температури тіла до 38°С і вище, загальною слабкістю.

Для уточнення діагнозу необхідно провести ультразвукове обстеження органів черевної порожнини. При розпитуванні пацієнта часто виявляється, що в минулому він мав неодноразові приступи печінкової кольки або періодичний тупий біль в правому підребір’ї, який виникав після вживання гострої, жирної чи смаженої їжі.

З метою полегшення стану хворого йому можна ввести дом’язово 2-4 мл но-шпи. Хворі з клінікою гострого холециститу підлягають госпіталізації в хірургічне відділення. Хірург вирішує питання про подальшу лікувальну тактику. Найбільш ефективним методом лікування є операція видалення жовчного міхура – холецистектомія. Зараз цю операцію виконують за допомогою лапароскопічної апаратури через чотири 5-10 мм отвори, що сприяє легшому перебігу післяопераційного періоду, дозволяє значно зменшити терміни видужання і досягнути відмінного косметичного ефекту.

Печінкова колька – це одне з ускладнень хронічного калькульозного (кам’яного) холециститу. Частіше хворіють жінки. Різкий, інтенсивний, переймоподібний, розпираючий біль виникає гостро, після надмірного вживання жирної чи смаженої їжі, фізичного навантаження, їзди по нерівній дорозі. Біль локалізується в правому підребер’ї і епігастральній ділянці, іррадіює в праве плече, праву лопатку, праву половину шиї, деколи набуває оперізувального характеру. Підвищення температури тіла при печінковій кольці, як правило не спостерігається.

Приступ триває декілька годин і може припинитися самостійно. Для зняття больового приступу проводять наступні заходи:

- вкладають хворого в ліжко в напівсидячому положенні з зігнутими в колінах ногами;

- якщо приступ виник не вперше і причина болю відома, то на ділянку печінки можна покласти грілку;

- дати хворому одну-дві таблетки но-шпи, або ввести дом’язово анальгетики (2 мл 50% р-ну анальгіну) і спазмолітики (папаверін, платифілін).

Якщо приступ припинився, то пацієнт підлягає плановому огляду хірурга в поліклініці, який призначить необхідні обстеження і визначить подальшу тактику лікування. Як правило, таким пацієнтам рекомендують лапароскопічну холецистектомію.

Гострий панкреатит – це деструктивне захворювання підшлункової залози, в основі якого лежить аутоліз – самопереварювання залози власними ферментами. Як правило, причиною хвороби у чоловіків є надмірне вживання або вживання неякісного алкоголю у поєднанні з жирною їжею, а у жінок – каміння в жовчному міхурі. Хвороба розпочинається з раптового різкого, надзвичайно інтенсивного болю в верхній половині живота з іррадіацією в спину, в лопатку і за грудину. Наступною ознакою є виражене багаторазове блювання, яке не приносить хворому полегшення. Живіт підддутий, гази не відходять. Шкірні покриви хворого мають синювате забарвлення, часто на шкірі передньої черевної стінки можна побачити петехії (дрібні крововиливи) чи сині плями.

Хворий з підозрою на панкреатит підлягає негайній госпіталізації в хірургічне відділення. До приїзду лікарів на епігастральну ділянку хворого можна поставити міхур з льодом – це дещо полегшить його страждання. Необхідно пам’ятати, що гострий панкреатит – дуже грізне захворювання, яке призводить до ускладнень, що можуть викликати смерть пацієнта.

Перфоративна виразка шлунку чи дванадцятипалої кишки – одне з ускладнень виразкової хвороби. Для клінічної картини проривної виразки шлунку чи дванадцятипалої кишки є характерною стадійність перебігу. Хвороба розпочинається з гострого раптового болю в епігастральній ділянці, який хворі описують як “удар ножем”. Біль супроводжує виражене напруження м’язів передньої черевної стінки – живіт набуває форми “човника”. В епігастральній ділянці визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Хворий приймає “позу ембріона”. Через декілька годин біль в животі стихає, хворий почуває себе краще і часто може відмовлятися від госпіталізації. Однак, це покращення є уявним – ще через кілька годин у хворого розвивається клінічна картина перитоніту – виникає постійний ниючий інтенсивний біль в животі, спостерігається напруження м’язів передньої черевної стінки і позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Перша допомога:

- вкласти хворого в ліжко напівсидячи з зігнутими в колінах ногами;

- прикласти до живота холод;

- заборонити вживання води і їжі.

Хворі з підозрою на перфоративну виразку шлунку чи дванадцятипалої кишки підлягають негайній госпіталізації в хірургічне відділення. Врятувати їхнє життя може тільки негайна операція – зашивання перфоративного виразкового отвору. До огляду хірурга не можна вживати воду чи їжу, вводити знеболювальні.

Защемлення грижі. Грижа – це випинання внутрішніх органів, вкритих очеревиною, через природні чи набуті отвори в черевній стінці. Серед гриж, які виходять через природні органи найбільш часто зустрічаються пахові грижі. Набуті отвори – це наслідок операцій або травм передньої черевної стінки. Будь-яка грижа складається з трьох структурних елементів: грижових воріт, грижового мішка і грижового вмісту.

Незащемлена грижа виявляється у вигляді м’якоеластичного вип’ячування, яке зникає, коли хворий приймає горизонтальне положення тіла. Ця ознака вказує на те, що органи, які знаходяться в грижовому мішку вільно мігрують з грижі в черевну порожнину і навпаки через грижові ворота.

При фізичному навантаженні, сильному кашлі чи інших факторах, які можуть викликати підвищення внутрішньочеревного тиску в грижовий мішок раптово можуть ввійти кілька петель кишківника або пасмо великого чіпця, розтягуючи при цьому грижові ворота. Після зниження внутрішньочеревного тиску грижові ворота різко зменшуються в розмірах і грижовий вміст не може повернутися назад в черевну порожнину. Виникає одне з ускладнень грижі, яке називається еластичним защемленням. У хворого з’являється біль в ділянці грижі, грижове вип’ячування стає напруженим і щільним, не зменшується, коли хворий лягає. Поступово до цих ознак приєднується нападоподібний біль в животі, блювання, не відходять гази.

Якщо хворий не звернеться вчасно до лікаря, то защемлена в грижових воротах і позбавлена кровопостачання петля кишки починає некротизуватися. У хворого підвищується температура тіла, біль у животі стає постійним, з’являється позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Всі хворі на защемлену грижу повинні бути госпіталізовані в хірургічні відділення – їм необхідно проводити невідкладну операцію. До моменту госпіталізації хворому не можна вживати воду і їжу.

Гостра непрохідність кишківника – це захворювання, в основі якого лежить порушення просування вмісту по тонкому чи товстому кишківнику. Причини цієї патології є різноманітні: пухлини кишки, чужорідні тіла (безоари), глисти, жовчні камені, защемлення грижі, зрощення в черевній порожнині, оперативні втручання, порушення кровопостачання кишки та ін. Класичною і постійною ознакою кишкової непрохідності є нападоподібний біль в животі. Залежно від причини кишкової непрохідності інтенсивність і частота болю може наростати поступово чи гостро. У хворих спостерігається багаторазове блювання, після якого наступає деяке полегшення на короткий час. Живіт є значно здутим, відмічається затримка відходження стільця і газів. Температура тіла не підвищена, однак з прогресуванням хвороби і приєднанням перитоніту досягає 38-39°С.

Хворі на гостру непрохідність кишківника підлягають негайній госпіталізації в хірургічне відділення.

Перитоніт – це запалення очеревини. Це захворювання рідко буває первинним, воно є наслідком різних гострих хірургічних захворювань органів черевної порожнини.

В клінічній картині перитоніту виділяють три фази: реактивну, токсичну і поліорганної дисфункції (термінальна). В реактивній стадії клінічні ознаки перитоніту складаються з симптомів захворювання, яке його спричинило (гострий апендицит, гострий холецистит, проривна виразка та ін.). В токсичній стадії стан хворого є тяжкий, його риси обличчя загострені, АТ знижений, пульс частить. Хворий приймає позу ембріона, при пальпації живота визначається різка болючість і позивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Кишкова перистальтика відсутня – при аускультації живота визначається симптом “гробової тиші”.

В термінальній стадії загальний стан хворого є вкрай тяжким. Пацієнт нерухомий, свідомість його потьмарена, дихання поверхневе, пульс ниткоподібний, визначається тільки на великих артеріях. У хворого зменшується кількість добової сечі, аж до повної анурії.

Перитоніт – дуже грізна патологія, яка часто призводить до смерті хворого. При підозрі на перитоніт хворий підлягає негайній госпіталізації в хірургічне відділення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)