АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Читайте также:
  1. III. ЗАДАЧІ
  2. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  3. Вихідні дані до задачі 1
  4. Вихідні дані до задачі 2
  5. Гідрогеологічні задачі – це математичне формулювання проблем фільтрації, масопереносу та вологопереносу.
  6. Див. Приклад вирішення задачі на сторінці 27 даних Методичних рекомендацій.
  7. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ, ЦІЛІ ТА ЗАДАЧІ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  8. Задачі астрономії на різних історичних етапах.
  9. Задачі для розв язання
  10. Задачі екологічного аудиту
  11. Задачі забезпечення безпеки за критеріями ризиків
  12. Контрольні задачі.

§ Після операції з приводу гнійного процесу хірургічні інструменти ретельно промили під проточною водою щіткою з милом, прополоскали і поклали в кип’ятильник для стерилізації. Стерилізація тривала 45 хвилин, після чого інструменти віднесли в операційну. Які помилки були допущені? Які Ваші подальші дії?

§ Хворий отримав відкритий перелом кісток правої гомілки, що ускладнився нагноєнням рани. За даними рентгенологічного обстеження повного зрощення кісток не наступило, тому зовсім відмовитись від гіпсової пов’язки неможливо. Який вид гіпсової пов’язки слід застосувати для збереження нерухомості відламків і відкритого доступу до рани?

§ У жінки, яка жваво розмовляла в кафе з своєю подругою раптово виник сухий кашель, свист при вдиху. Шкіра обличчя набула синюватого відтінку, шийні вени набрякли. Що сталося з жінкою? Ваші дії?

§ Чоловіка, який напідпитку тонув в озері, після проведення серцево-легеневої реанімації вдалося привести до свідомості. Він невмотивовано пояснює свої дії, є агресивним, збирається йти додому. Дихання стабільне, частота серцевих скорочень в межах норми. Як Ви повинні діяти в цій ситуації?

§ Хворий випив невідомий розчин з пляшки, прийнявши його за воду: на слизовій оболонці рота відмічається струп сіро-білого кольору, сильний біль у роті і за грудиною, постійне блювання. Чим зумовлений опік? Які невідкладні заходи?

§ Через декілька годин після вживання в їжу грибів у всіх членів сім’ї з’явились такі симптоми: біль у животі, блювання, підвищення температури тіла, у дітей збудження, марення. Якою має бути перша медична допомога?

§ У гаражі, в якому немає вентиляції, виявлено чоловіка, що лежить без свідомості в автомобілі з працюючим двигуном. На фоні блідих шкірних покривів видно яскраво-червоні плями, дихання відсутнє, пульс не визначається, зіниці широкі, тони серця ослаблені, рідкі. Що сталося? В якому стані потерпілий? Яка тактика?

§ На будівельному майданчику муляру потрапило на обличчя негашене вапно. В чому полягатиме перша медична допомога?

§ До фельдшера звернулась хвора із скаргами на пекучий біль в правій руці, на яку 20 хвилин тому вилилась гаряча вода. При огляді: хвора неспокійна, стогне від болю. Шкіра по тильній поверхні включно з пальцями і половина долонної поверхні правої китиці різко гіперемована. Як визначити площу опіка та його ступінь? Яка має бути долікарська допомога?

§ Хворий при роботі з паяльною лампою отримав опік полум’ям лівого передпліччя і лівої китиці. Неспокійний, скаржиться на біль в руці. На лівому передпліччі та китиці по тильній поверхні є частково розкриті опікові міхурі. Окремі ділянки пошкодженої поверхні мають мармуровий відтінок. Визначити ступінь опіку і площу опікової поверхні. В якому стані знаходиться хворий? Яка повинна бути надана допомога?

§ Молодий чоловік скаржиться на біль, відчуття печії і поколювання в пальцях рук. Протягом 5 годин він працював на відкритому повітрі при температурі -20°С. При огляді: різка блідість пальців рук, руки в суглобах пальців затруднені, шкіра пальців на дотик холодна. Визначте ступінь відмороження. Об’єм першої медичної допомоги?

§ У потерпілого скарги на загальне нездужання, головний біль, головокружіння, відчуття жару. При опитуванні вияснилось, що хворий з 10 до 16 години засмагав на пляжі. При об’єктивному огляді: шкіра гіперемована, температура тіла 37,8°С, пульс 110 ударів за хвилину, слабий, дихання часте. Що сталося з хворим? Ваші дії в цій ситуації?

§ Чоловік скаржиться на блювання згустками крові, блідість шкірних покривів, запаморочення, чорний кал. При розпитуванні стало відомо, що впродовж останнього року хворіє на виразкову хворобу шлунка. При огляді загальний стан хворого середньої тяжкості, шкіра та видимі слизові блідо-рожевого кольору. Частота дихань – 19 за хвилину, дихання везикулярне. Артеріальний тиск – 90/55 мм.рт.ст., пульс – 110 ударів за хвилину. Живіт м’який, не болючий. При огляді прямої кишки – кал чорного кольору. Яка кровотеча у хворого? Який ступінь крововтрати у хворого?

§ У потерпілого в дорожньо-транспортній пригоді спостерігається кровотеча яскраво-червоним пульсуючим струменем крові з рани в середній третині стегна. Після накладання джгута в верхній третині стегна кровотеча дещо ослабла, однак не припинилася. Чому?

§ При проведенні визначення групи крові за допомогою стандартних сироваток виявлено аглютинацію в О(І) та А(ІІ) групах сироваток. Яка група крові?

§ При визначенні груп крові відбулася аглютинація еритроцитів у всіх чотирьох групах сироватки крові, яке залишилось після додавання ізотонічного розчину натрію хлориду. Яка група крові у хворої? Ваші подальші дії?

§ При проведенні визначення групи крові за допомогою стандартних сироваток виявлено аглютинацію в А(ІІ) та В(ІІІ) групах сироваток. Яка група крові? Які ваші подальші дії?

§ Після операції хворому проводили непряме переливання крові, під час якого у нього спостерігались незначні розлади загального самопочуття, дискомфорт. Після переливання крові довенно ввели 10 мл 10 % розчину кальцію хлориду. Через 60 хвилин після переливання крові у хворого з’явилась лихоманка з підвищенням температури тіла до 39,5°С, головний біль, загальна слабість, в’ялість. Яке ускладнення виникло у хворого? Якими повинні бути Ваші дії?

§ Хворому проводили переливання крові. Під час проведення біологічної проби у нього з’явився головний біль, головокружіння, загальна слабість, біль в поперековій ділянці. При обстеженні пульс частий, слабий, артеріальний тиск помірно знижений. Що сталося з хворим? Ваші подальші дії?

§ Хворий 23 років, скаржиться на наявність рани на животі та незначний біль в правому підребер’ї, загальну слабкість. З анамнезу захворювання відомо, що хворий, працюючи в полі, впав на вила. При огляді: шкіра та видимі слизові блідо-рожевого кольору. Органи дихання: дихання 18 дихальних рухів за 1 хвилину, везикулярне. Артеріальний тиск 100/70 мм. рт. ст., пульс – 102 удари за 1 хвилину. Живіт болючий в правій підреберній ділянці. В цій же ділянці – рана 0,5-1 см, не кровоточить. Іншої патології не виявлено. Фельдшером була оброблена рана та накладена асептична пов’язка і хворого відправлено додому. Як ви оцінюєте дії фельдшера?

§ Хворий 28 років скаржиться на наявність рани в ділянці верхньої третини стегна, біль. З анамнезу відомо, що чоловік, працюючи із столярним станком, отримав вищевказану травму. При огляді в ділянці рани дерев’яна скалка довжиною 7 см. Іншої патології не виявлено. Які ваші дії? Чи можна самостійно видалити даний сторонній предмет?

§ До Вас звернувся хворий з забійною раною правої китиці, яку отримав на роботі дві години тому. Яка послідовність Ваших дій при наданні допомоги хворому?

§ При зіткненні з велосипедистом хвора отримала удар колесом в середню частину передньої поверхні правого стегна. При огляді виявлено: окружність правого стегна більше на 2,5 см в порівнянні із здоровим. На передній поверхні стегна крововилив багряного кольору розміром 10 на 6 см, при пальпації болючий. При фізичному напруженні дещо посилюється біль. При осьовому навантаженні на стегно (постукування по п’ятці) біль не підсилюється. Назвіть вид пошкодження м’яких тканин. Перерахуйте ваші дії при наданні долікарської допомоги.

§ Під час гри у футбол хворий отримав удар по задній поверхні правої гомілки. При огляді: по задній поверхні правої гомілки є крововилив, набряклість, болючість при пальпації. Осьові навантаження неболючі. Рухи в колінному та гомілково-ступневому суглобах викликають посилення болю. Яка травма у хворого? Ваші подальші дії?

§ Молодий чоловік скаржиться на біль в лівому гомілково-ступневому суглобі, який з’явився після невдалого стрибка в спортзалі. При огляді: суглоб деформований, відмічається припухлість в ділянці зовнішнього “котика”, там же крововилив темно-вишневого кольору, при пальпації в цьому місці виражена болючість. Рухи в суглобі болючі. При осьовому навантаженні на п’ятку біль не посилюється. Який вид пошкодження. Перерахуйте заходи долікарської допомоги.

§ При грі в волейбол юнак відчув різкий біль в правому колінному суглобі, неможливість повністю розігнути кінцівку в суглобі із-за болю та відчуття “заклинення” суглобу. При огляді суглоб деформований, відмічається по внутрішній поверхні набряк та крововилив 5´6 см темно-червоного кольору гомілки в напівзігнутому положенні стопи. При пальпації різкий біль в суглобі, особливо по його внутрішній поверхні, неможливість розігнути кінцівку, відчуття пружності в суглобі. Який вид пошкодження. Перерахуйте заходи долікарської медичної допомоги.

§ Хвора із скаргами на сильний біль в правій руці звернулась до медсестри. Два дні тому вона впала на вулиці. В лікарні був діагностований перелом променевої кістки в типовому місці, проведена репозиція відламків. Накладена гіпсова пов’язка. Дома з’явився сильний, наростаючий біль, через який хвора вночі не спала, підвищилась температура тіла. При огляді: різкий набряк правої китиці, гіперемія шкіри, набряк і болючість при пальпації шкіри вільної від гіпсової пов’язки. Яка причина погіршення стану хворої? Які Ваші подальші дії?

§ Жінка впала на вулиці, самостійно рухатись не може. При огляді: ліва гомілка в нижній третині набрякла, в середній третині деформована. В місці деформації визначається локальний біль та крепітація. Що сталося з хворою? Яка послідовність Ваших дій по допомозі цій хворій?

§ При зіткненні автомобіля пасажир відчув різкий біль в шийно-грудному відділі хребта. При огляді шкірні покриви бліді, верхні і нижні кінцівки нерухомі. Дихання затруднене. При огляді різкий біль в ділянці VI-VII шийного і I-II грудних хребців тіла та вип’ячування, яке болюче. Чутливість тулуба, верхніх і нижніх кінцівок відсутня. Що можна запідозрити у потерпілого? Чи є ушкодження спинного мозку? Як провести іммобілізацію хребта? Який догляд в післяопераційному періоді?

§ Жінка впала з висоти 1,5 м. При огляді: ліва рука відведена в сторону, в ділянці дельтовидного м’язу є деформація. Рухи в суглобі різко обмежені, болючі, пружинячі. Яка травма у хворої? Ваші подальші дії?

§ Чоловік впав і вдарився грудьми об камін. При огляді: дихання часте і поверхневе, уражена половина грудної клітки відстає в акті дихання. Пальпаторно відмічається різка болючість і крепітація на рівні VІ ребра справа по середній аксилярній лінії. Що з хворим? Ваші рекомендації та дії?

§ По дорозі на роботу хвору збив автомобіль. При огляді свідомість відсутня, зіниці на світло реагують. Шкіра бліда, дихання рідке і поверхневе. Пульс частий, слабкий. Артеріальний тиск 90/50 мм.рт.ст. З рота, носа, вух виділяється кров. Що з хворою? Яка повинна бути долікарська допомога?

§ Будівельнику притиснуло ногу колодою і наступив перелом кісток. Хворий блідий, дещо загальмований. Дихання часте, поверхневе. Пульс 110 за хвилину, слабкий. Артеріальний тиск 100/60 мм.рт.ст. Що сталося з хворим? Ваші рекомендації та дії?

§ У хворого при довенному введенні 10 % розчину кальцію хлориду потемніло в очах, з’явився шум у вухах, блідість. Хворий вкрився холодним потом і впав. Що сталося з хворим? Які Ваші дії?

§ Хворий з рвано-забійною раною нижньої третини лівої гомілки звернувся у травмпункт. Хворому провели промивання рани розчином антисептика, краї рани обробили йодонатом і наклали асептичну пов’язку. Через 7 днів після травми хворий став скаржитись на загальне недомагання, посіпування жувальних та мімічних м’язів обличчя, затруднення при жуванні. Яке ускладнення розвинулась у хворого? Яка помилка допущена на травмпункті? Ваші рекомендації?

§ Хвора раптово відчула біль в животі, який вона характеризує як удар ножем. Положення хворої вимушене з зігнутими і притиснутими до живота ногами. Лице бліде, на лобі холодний піт. Дихання поверхневе, часте. Пульс частий, слабий. Блювання не було, але хвора відмічає нудоту. Живіт втягнутий, черевна стінка різко напружена, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Що з хворою? Яка послідовність ваших дій?

§ У хворої 48 років після прийому жирної їжі вперше з’явився сильний біль в правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече і праву лопатку. Температура тіла підвищилась до 38°С, було повторне блювання. Об’єктивно: хвора правильної будови тіла, підвищеного відживлення. Язик сухий, обкладений білуватим нальотом. При пальпації живота є болючість і напруження м’язів в правій підреберній ділянці, там же – позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Що з хворою? Ваші дії та рекомендації?

§ У хворого 51 року, який зловживає алкоголем, раптово з’явився різкий біль в епігастрії. Біль носить оперізувальний характер з іррадіацією в спину. Температура тіла нормальна. Спостерігалось багаторазове блювання, яке не приносило полегшення. При огляді: невелика болючість в епігастрії, живіт м’який, симптомів подразнення очеревини не виявлено. Що з хворим? Ваші дії та рекомендації?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)