АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Корисна інформація. Гігієна – наука, що вивчає закономірності впливу навколишнього середовища на організм людини і здоров’я суспільства з метою обґрунтування гігієнічних

Читайте также:
  1. Глава 3. Комерційна інформація та її захист
  2. Дезінформація як метод маніпулювання людською свідомістю.
  3. Довідкова інформація
  4. Довідкова інформація до виконання курсового проекту
  5. Довідкова та статистична інформація
  6. Довідником називається об'єкт програми, у якому зберігається структурована інформація, яка використовується при заповнені документів і при ведені аналітичного обліку.
  7. Додаткова інформація
  8. Додаткова інформація.
  9. Додаткова інформація.
  10. Додаткова інформація.
  11. Додаткова інформація.
  12. Економічна інформація її класифікація та призначення у науково-дослідному процесі

Гігієна – наука, що вивчає закономірності впливу навколишнього середовища на організм людини і здоров’я суспільства з метою обґрунтування гігієнічних нормативів, санітарних правил і заходів, реалізація яких забезпечує оптимальні умови для життєдіяльності, зміцнення здоров’я і запобігання захворювань.

Головні завдання гігієнічної науки:

- вивчення природних і антропогенних чинників навколишнього середовища і соціальних умов, що впливають на здоров’я людини;

- вивчення закономірностей впливу чинників і умов навколишнього середовища на організм людини або популяцію;

- наукове обґрунтування і розробка гігієнічних нормативів, заходів і правил із максимального використання чинників позитивного впливу навколишнього середовища на організм людини;

- впровадження в практику охорони здоров’я і народне господарство розроблених гігієнічних рекомендацій, нормативів і правил;

- прогнозування санітарної ситуації на майбутнє з урахуванням планів розвитку народного господарства.

Метою гігієни фізичної культури та спорту є розробка гігієнічних нормативів, вимог і заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я, підвищення працездатності та досягнення відповідної готовності до професійної діяльності й соціальної адаптації.

Особиста гігієна – один із розділів загальної гігієни, що вивчає питання стосовно догляду за тілом, створення необхідних умов для сну та виховання гігієнічних навичок серед населення. Догляд за тілом охоплює гігієнічні заходи з догляду за шкірою, порожниною рота, руками, ногами, волоссям тощо.

Інфекція – форма взаємодії між хвороботворними мікроорганізмами та організмом людини – макроорганізмом, що спричиняє інфекційне захворювання.

Головною гігієнічною вимогою до сну є нормування його тривалості відповідно до віку людини та виду діяльності.

Загартовування – це система гігієнічних заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливої дії різних метеорологічних чинників (холоду, тепла, сонячної радіації, зміни атмосферного тиску).

Основні принципи загартовування:

- систематичність;

- поступовість і послідовність;

- врахування індивідуальних особливостей;

- урізноманітнення засобів і форм;

- активний режим;

- узгодженість загальних і місцевих процедур;

- самоконтроль.

Завдяки численним медичним експериментам і дослідженням з’ясовано, що розвиток найпоширеніших сьогодні серцево-судинних захворювань пов’язаний із негативним впливом чинників внутрішнього й зовнішнього середовища. Найнебезпечніші серед них – артеріальна гіпертонія (підвищений артеріальний тиск), порушення жирового обміну (високий вміст у крові холестерину), куріння, нервово-психічні перенапруження, малорухливий спосіб життя (гіпокінезія), надмірна вага, зловживання алкоголем, ліками і погана спадковість (генетична ознака).

Підвищений артеріальний тиск (гіпертонія) зумовлює значні зміни в судинах: ушкодження їхніх стінок, збільшення проникності і відповідно створення умов для відкладання жирових речовин. Тут у формі бляшок відкладається холестерин, що поступово призводить до атеросклерозу. Підвищення артеріального тиску стає причиною зміни біохімічного складу крові, посилюючи синтез гормонів адреналіну і норадреналіну, що впливають на судини і серце.

Стрес сприяє збільшенню вмісту холестерину в крові, утворенню тромбів у судинах. Під впливом гормонів підвищується кров’яний тиск, пришвидшується серцебиття, розширяються вінцеві артерії серця, пропускаючи в 2-3 рази більше крові, ніж звичайно. За таких умов посилюється робота серця і йому необхідно більше кисню й поживних речовин, ніж до стресу.

Гіпокінезія – відсутність або нестача фізичної активності. Головна причина – зменшення можливостей і необхідності для додаткових фізичних зусиль у щоденному житті, адже людство за допомогою різних засобів полегшує свою працю: на підприємствах активно впроваджуються всілякі автоматизовані пристрої, у побуті стали звичними пилосос, пральна машина, мікрохвильова піч, комп’ютер.

 

ТЕМА 7. Гігієнічні основи обраних систем фізичних вправ

 

План до основної частини

1.Гігієнічні особливості занять окремими видами фізичної культури і спорту.

1.1. Аеробіка та ритмічна гімнастика.

1.2. Легка атлетика.

1.3. Атлетизм.

1.4. Плавання.

1.5. Туризм.

 

Література

1. Актуальные вопросы гигиены физических упражнений и спорта: Матер. докл. 2-ой отчетно-выборной Всесоюз. конф. по врачеб. контр. и ЛФК. – М., 1968. – 96 с.

2. Гігієнічні основи фізичного виховання студентів / Р.Р. Сіренко, А.Г. Киселевич, В.М.Стельникович, М.О.Сапронов: Навч. посіб. – Л.: Видавн. центр ЛНУ, 2005. – 144 с.

3. Круговий метод тренування на заняттях з фізичного виховання (ВНЗ): Навч.посіб./ Т.І.Гаркавенко, З.Ю.Чочарай, Г.В.Данько, Т.Г.-Х.Чочарай. – К.: Вид-во Європ.ун-ту, 2004. – 66 с.

4. Лаптев А.П., Полиевский С.А. Гигиена: Учебн. для ин-тов и техникумов физической культуры. – М.: Физкультура и спорт, 1990. – 386 с.

5. Минх А.А. Очерки по гигиене физических упражнений и спорта. – 2-е изд. – М.: Медицина, 1980. – 384 с.

6. Полиевский С.А. Гигиенические аспекты современных спортивных сооружений. – М.: Медицина, 1981. – 144 с.

7. Пушкар М.П. Основи гігієни. – К.: Олімпійська література, 1998. – 93 с.

Контрольні запитання

1. Охарактеризуйте гігієнічні вимоги до занять вищеназваними видами спорту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)