АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Читайте также:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. Пояснительная записка
  3. I. Пояснительная записка
  4. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  5. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ГОЛОВІ ДПУ УСРР В. А. БАЛИЦЬКОМУ
  6. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ПРО ПРИЙОМ І РОЗСЕЛЕННЯ В ОМСЬКІЙ ОБЛАСТІ СІМЕЙ АДМІНЗАСЛАНИХ І3 ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
  7. І. Пояснювальна записка.
  8. Объяснительная записка
  9. Объяснительная записка
  10. Оформление учрежденческой документации (докладная записка, служебное заявление и др).
  11. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  12. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

Т. А. ЩЕСЮК

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення тем з розділу "Access. Бази даних",

Винесених на самостійне опрацювання

«Обчислювальна техніка і програмування»

 

для студентів спеціальності

5.05150104 «Дизайн друкованої продукції»

 

 

Львів – 2013

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Стрімкий розвиток комп’ютерної техніки і її різноманітного програмного забезпечення – це одна з характерних прикмет сучасного періоду розвитку суспільства. Технології, основним компонентом яких є комп’ютер, проникають практично в усі сфери людської діяльності.

Мета дисципліни “Обчислювальна техніка і програмування” підготувати молодших спеціалістів з спеціальності 5.05150104 до ефективного використання сучасної комп’ютерної техніки у процесі вирішення завдань обслуговування комп’ютера, створення документів, роботі з електронними таблицями, введення баз даних, створення звітів, бухгалтерського обліку та аудиту, програмуванні, яке дозволяє більш ефективно працювати із вище перерахованими пунктами. Основний наголос робиться на набування навичок практичної роботи на комп’ютерах, використання сучасних програмних засобів при вирішенні завдань.

Вивчення дисципліни включає аудиторні та індивідуальні заняття під керівництвом викладача а також самостійну роботу студентів.

Засвоєння в повному обсязі матеріалу, який передбачений програмою, є запорукою того, що студенти зможуть надалі самостійно використовувати розглянуті програмні продукти та аналогічні до них в навчальному процесі та на робочому місці.

Програма передбачає формування у студентів інтересу до спеціальності, до нових інформаційних технологій, сприяє використанню ними досягнень світової комп’ютерної техніки.

Корекція згаданих вище програм зроблена з врахуванням навчального плану, специфіки спеціальності та наявних технічних засобів.

 

 

МЕТА МЕТОДИЧКИ: вивчення програми для створення, редагування і обробки, фільтрації і вибірки інформації у базах даних Ассess. Створення бази даних у вигляді реляційних таблиць. Вміти створювати структуру таблиці, модифікувати її, вводити дані в таблицю. Вміти створювати форми під редактором макросів Visual Basic Office, вставляти у форми елементи керування, вводити даны у форму, створювати підпорядковані форми. Працювати з фільтрами і запитами для вибірки інформації. Оформлювати звіти за допомогою засобів Access, а також за допомогою компонета Active Report, що працює під програмою Visual Basic 6/0. Створювати віддаленні бази даних використовуючи мову SQL-запитів.


o ЧАСТИНА I. Основи роботи з MICROSOFT ACCESS

o

o Розділ 1. Загальні відомості про Microsoft Access

 

  Бази даних як засіб зберігання і обробки інформації    
  Основні поняття    
  Microsoft Access як настільна СУБД реляційного типу    
  Відмінності між СУБД Access і електронними таблицями Excel    
  Запуск Access і відкриття баз даних    
  Створення нової бази даних § Створення нової порожньої бази даних § Створення копії існуючої бази даних § Створення бази даних з використанням шаблону    
  Робоче середовище Access § Вікна робочого середовища Access § Меню і панелі інструментів § Вікно бази даних    
  Використання довідкової системи § Виклик вікна довідки    
  Робота з помічником    
  Інші засоби отримання довідки    
  Висновки    

 


· Розділ 2. Робота з таблицями

 

  Основні режими роботи з таблицями    
  Створення таблиць § Створення таблиці шляхом введення даних § Створення таблиці за допомогою Конструктора таблиць    
  Визначення полів    
  Властивості полів таблиці    
  Використання Майстра підстановок    
  Формати відображення даних    
  Визначення маски введення    
  Вставка, видалення і перейменування полів таблиці    
  Визначення ключових полів    
  Створення і використання індексів    
  Скріплення таблиць на схемі даних    
  Забезпечення цілісності даних    
  Введення і перевірка даних § Навігація по таблиці § Робота із записами § Контроль і перевірка введених даних § Введення даних за допомогою копіювання і переміщення § Використання списків значень § Відображення підлеглих таблиць    
  Зміна зовнішнього вигляду таблиці    
  Друк таблиці    
  Сортування, пошук і фільтрація даних § Сортування даних в таблиці § Пошук і заміна даних § Фільтрація даних    
  Висновки  

 


Розділ 1.

Загальні відомості про Microsoft Access

 

Система управління базами даних Microsoft Access є одним з найпопулярніших додатків в сімействі настільних СУБД. Всі версії Access мають в своєму арсеналі засоби, що значно спрощують введення і обробку даних, пошук даних і надання інформації у вигляді таблиць, графіків і звітів. Починаючи з версії Access, з'явилися також Web-сторінки доступу до даних, які користувач може переглядати за допомогою програми Internet Explorer. Крім цього, Access дозволяє використовувати електронні таблиці і таблиці з інших настільних і серверних баз даних для зберігання інформації, необхідної додатку. Приєднавши зовнішні таблиці, користувач Access працюватиме з базами даних в цих таблицях так, як якби це були таблиці Access. При цьому і інші користувачі можуть продовжувати працювати з цими даними в тому середовищі, в якому вони були створені.

Справжній розділ адресований тим користувачам, які тільки приступають до використання Access в своїй роботі. Тому ми даємо в ній основні поняття, що стосуються баз даних і систем управління базами даних, які буде потрібно нам в подальшому викладі. Ще ми хотіли б показати різницю між обробкою даних у форматі електронних таблиць, які стали вже звичними для широкого круга користувачів, і можливостями систем управління базами даних. Ми пояснимо також, коли слідує від простого способу роботи з електронними таблицями перейти до складнішого додатку Access. Надалі ви переконаєтеся, що насправді не таке воно складне, якщо уміти користуватися тими помічниками, яких представляє Access. Ми дамо короткий огляд можливостей Access як системи управління реляційною базою даних, опис її робочого середовища, довідкової системи і операцій, пов'язаних з відкриттям вже існуючих додатків Access і створенням нового файлу бази даних.

 

Отже, тут обговорюватимуться наступні теми:

· Бази даних як засіб зберігання і обробки інформації

· Запуск Access і відкриття баз даних

· Створення нової бази даних

· Робоче середовище Access

· Використання довідкової системи


Основні поняття

 

Бази даних — це сукупність відомостей (про реальні об'єкти, процеси, події або явища), що відносяться до певної теми або завдання, організована так, щоб забезпечити зручне представлення цієї сукупності як в цілому, так і будь-якої її частини. Реляційна база даних є безліччю взаємозв'язаних таблиць, кожна з яких містить інформацію про об'єкти певного типа. Кожен рядок таблиці включає дані про один об'єкт (наприклад, клієнті, автомобілі, документі), а стовпці таблиці містять різні характеристики цих об'єктів — атрибути (наприклад, найменування і адреси клієнтів, марки і ціни автомобілів). Рядки таблиці називаються записами; всі записи мають однакову структуру — вони складаються з полів у яких зберігаються атрибути об'єкту. Кожне поле запису містить одну характеристику об'єкту і має строго певний тип даних (наприклад, текстовий рядок, число, дата). Всі записи мають одні і ті ж поля, тільки в них містяться різні значення атрибутів.

Для роботи з даними використовуються системи управління базами даних (СУБД). Основні функції СУБД — це визначення даних (опис структури баз даних), обробка даних і управління даними.

Перш ніж заносити дані в таблиці, потрібно визначити структуру цих таблиць. Під цим розуміється не тільки опис найменувань і типів полів, але і ряд інших характеристик (наприклад, формат, критерії перевірки даних, що вводяться). Окрім опису структури таблиць, звичайно задаються зв'язки між таблицями. Зв'язки в реляційних базах даних визначаються по збігу значень полів в різних таблицях. Наприклад, клієнти і замовлення зв'язані відношенням " одін-ко-многим" оскільки одного запису в таблиці, що містить відомості про клієнтів, може відповідати декілька записів в таблиці замовлень цих клієнтів. Якщо ж розглянути відношення між викладачами і курсами лекцій, які вони читають, це буде відношення " многие-ко-многим" оскільки один викладач може читати декілька курсів, але і один курс може читатися декількома викладачами. І останній тип зв'язків між таблицями — це відношення " одін-к-одному". Такий тип відносин зустрічається набагато рідше. Як правило, це буває в двох випадках: запис має велику кількість полів, і тоді дані про одного типа об'єктів розносяться по двох зв'язаних таблицях, або потрібно визначити додаткові атрибути для деякої кількості записів в таблиці, тоді створюється окрема таблиця для цих додаткових атрибутів, яка зв'язується відношенням "одін-к-одному" з основною таблицею.

Будь-яка СУБД дозволяє виконувати чотири прості операції з даними:

· додавати у таблицю одну або декілька записів;

· видаляти з таблиці одну або декілька записів;

· оновлювати значення деяких полів в одній або декількох записах;

· знаходити одну або декілька записів, що задовольняють заданій умові.

Для виконання цих операцій використовується механізм запитів. Результатом виконання запитів є або відібрана по певних критеріях безліч записів, або зміни в таблицях. Запити до бази формуються на спеціально створеній для цього мові, яка так і називається мова структурованих запитів (SQL — Structured Query Language).

І остання функція СУБД — це управління даними. Під управлінням даними звичайно розуміють захист даних від несанкціонованого доступу, підтримку розрахованого на багато користувачів режиму роботи з даними і забезпечення цілісності і узгодженості даних.

Захист від несанкціонованого доступу звичайно дозволяє кожному користувачу бачити і змінювати тільки ті дані, які йому дозволено бачити або міняти. Засоби, що забезпечують розраховану на багато користувачів роботу, не дозволяють декільком користувачам одночасно змінювати одні і ті ж дані. Засоби забезпечення цілісності і узгодженості даних не дають виконувати такі зміни, після яких дані можуть виявитися неузгоджено. Наприклад, коли дві таблиці зв'язані відношенням "одін-ко-многим", не можна внести запис в таблицю на стороні "багато" (її звичайно називають підпорядкованою), якщо в таблиці на стороні "один" (головної) відсутній відповідний запис.

 

 

Microsoft Access як настільна СУБД реляційного типа

 

Microsoft Access є настільною СУБД реляційного типа, яка має всі необхідні засоби для виконання перерахованих вище функцій. Гідністю Access є те, що вона має дуже простий графічний інтерфейс, який дозволяє не тільки створювати власну базу даних, але і розробляти прості і складні додатки.

На відміну від інших настільних СУБД, Access зберігає всі дані в одному файлі, хоч і розподіляє їх по різних таблицях. Ви можете створити скільки завгодно таблиць, використовуючи ті правила, які були описані вище. Найважливішим правилом, яке необхідно дотримувати, є те, що в базі даних потрібно зберігати тільки необхідну інформацію, і при цьому всі дані повинні зберігатися тільки в одному місці.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)