АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип урахування вікових та індивідуальних особливостей школярів

Читайте также:
  1. B. Основные принципы исследования истории этических учений
  2. ERP-стандарты и Стандарты Качества как инструменты реализации принципа «Непрерывного улучшения»
  3. I. Структурные принципы
  4. II. Принципы процесса
  5. II. Принципы средневековой философии.
  6. II. СВЕТСКИЙ УРОВЕНЬ МЕЖКУЛЬТУРНОЙ КОММУНИКАЦИИ ОТНОСИТЕЛЬНО ПРИНЦИПОВ ПОЛИТИЧЕСКОЙ СПРАВЕДЛИВОСТИ
  7. II. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРИНЦИПЫ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВОИ
  8. II.4. Принципы монархического строя
  9. III. Принцип удовольствия
  10. III. Принципы конечного результата
  11. III. Принципы конечного результата.
  12. IV. Принцип реальности

Гуманізм виховного процесу передбачає врахування вікових та індивідуальних особливостей вихованця. Вік школярів визначає зміст, методи і форми організації виховної діяльності. Так, у початкових класах учитель виступає як основний організатор виховної роботи, в середніх — як наставник, помічник, стимулюючи учнів до самостій­ної діяльності, в старших — учитель виступає як старший товариш у багатьох справах. Не випадково психолог і педагог П.П. Блонський на запитання, чим відрізняється хороший вчитель від поганого, якщо знання предмета і методика його викладання у них обох приблизно однакові, відповідав, що для хорошого вчителя всі учні різні, одна­кових немає, а для поганого вчителя всі учні однакові.

Необхідність індивідуального підходу визначається тим, що будь-який вплив на особистість здійснюється через ЇЇ індивідуаль­ні особливості, темперамент, своєрідність характеру, здібності, інтереси, нахили, що дозволяє вибирати найбільш ефективні шляхи взаємодії особистості з навколишнім світом. Кожна дитина інди­відуальна. Це безперечно, але це не означає, що неповторність — чисто біологічна вроджена властивість. Особистість людини фор­мується під впливом умов життя і виховання. Б.М. Теплов писав: «...ніяка психологічна особливість людини не визначається лише властивостями нервової системи. Вона завжди є результатом ви­ховання в широкому розумінні цього слова. Але в одних дітей життєвий вплив взагалі і виховний вплив зокрема падають на один грунт (певні властивості нервової системи), в інших — на інший»1. Індивідуальний підхід дозволяє розвивати неповторність людини, передбачати реакцію дитини на ті чи інші зовнішні впливи. Один з важливих шляхів реалізації принципу — вивчення дитини.

У свій час К.Д. Ушинський закликав педагогів постійно спо­стерігати і вивчати учнів у процесі їх діяльності: «Вихователь по-

Теплов Б.М. Исслед. индив. псих, различий // Народнеє образование. —
М, 1957. — № 1. — С. 91.. :,


1.2. Сутність і принципи процесу виховання 37

винен прагнути пізнати людину, якою вона є в дійсності з усіма ЇЇ слабкостями і в усій її величі, з усіма її буденними дрібними по­требами, з усіма ЇЇ великими духовними вимогами. Вихователь повинен знати людину в сім'ї, в суспільстві, серед народу, серед людства, на самоті зі своєю совістю; у будь-якому віці, у всіх кла­сах, у всіх становищах, в радощах і горі, в приниженні й у величі, в розквіті сил і в недузі, серед необмежених надій і на смертному одрі, коли слово людської втіхи вже безсиле.

Він повинен знати про спонукальні причини найбрудніших і най­вищих вчинків, історію зародження злочинних і великих думок, іс­торію розвитку будь-якої пристрасті і будь-якого характеру»1.

На основі всебічного глибокого вивчення особистості дитини вихователь може організувати її діяльність і спілкування, які мак­симально забезпечили б у наявній ситуації виховний ефект.

Педагогічні праці А.С. Макаренка і В.О. Сухомлинського про-никнуті думкою про індивідуальний підхід до дитини, глибоке проникнення у світ її почуттів і переживань.

Таке ж ставлення повинно бути і до так званих важких дітей. Поняття «важкі» діти з'явилось у першій половині XIX ст. До важ­ких відносили дітей з яскраво вираженими фізичними недоліка­ми — глухонімих, сліпих. Дещо пізніше «важкими» стали назива­ти безпритульних дітей, а в кінці XIX — на початку XX століття — дітей розумово відсталих.

У період з 1920 по 1936 pp. з'являється ряд праць, у яких авто­ри дають визначення поняття «важкі» діти, виявляють їх типоло­гію і причини породження. Роботи окремих авторів цього періоду не позбавлені помилок, характерних для педагогіки того часу. Це виявляється у біологізаторському підході з'ясування причин по­яви «важких» дітей і встановлення їх типології.

У 30-ті pp. почав публікувати свої роботи А.С. Макаренко, в яких він відстоював педагогіку активну, яка перероблює характер і психо­логію людей. Він стверджував, що в роботі з педагогічне запущеними дітьми і неповнолітніми правопорушниками вихователь стикається не стільки з дефективністю особистості, скільки з дефективністю стосун­ків. Виходячи з цього, він розробив типологію «важких» дітей. Виз­наючи вирішальним, головним начало соціальне, А.С. Макаренко вима­гав вивчення психологічних якостей особистості кожного вихованця.

Таким чином, «важкими» називають тих дітей, з якими важко
працювати вчителю в масовій школі. Вони погано засвоюють
навчальний матеріал, не піддаються звичайним умовам педагогіч­
ного впливу. Часто вони одночасно є і невстигаючими, і недисци-
плінованими учнями в класі.,,.......

Ушинський К.Д. Твори в 6-ти т. - Т. 4. - К., 1952 — С. 36.


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


 


До числа «важких» відносять дітей: з фізичними недоліками; з пси­хологічними недоліками; хворобливих і тих дітей, які страждають розладом нервової системи (психоневротики), педагогічно запуще­них; з тимчасовим відставанням у розумовому розвитку; «тугодумів»; іноді дітей з важкою і багатою, але суперечливою і роздвоєною нату­рою; з порушеннями у сфері спілкування; з підвищеною чи пониже­ною емоційною реакцією (збудженість, байдужість); з однобічним розумовим розвитком; з неправильним розвитком вольових якостей: вперті, безвільні, капризні, свавільні, недисципліновані, неорганізо­вані. Це не означає, що ці діти погані, безнадійні. Просто важкі школярі вимагають особливої уваги вихователів, батьків. Я. Корчак зазначав, що «теоретик поділяє дітей на категорії згідно з темпера­ментами, типами інтелекту і схильностями; практик знає перш за все дітей «зручних» і «незручних»: звичайних, з якими не треба бага­то працювати, і виключних, на яких іде багато часу»1.

Можна говорити і про інші групи: школярі, які порушують порядок і правила з переконань, свідомо протиставляють себе; школярі, які не мають твердих моральних переконань, їх дії зале­жать від ситуації; школярі, які переживають почуття образи, що їх недооцінюють, не визнають, до них несправедливі тощо.

Часто в практиці зустрічається вияв дітьми впертості, яка виявля­ється у прагненні діяти по-своєму, всупереч розумним думкам. Це пов'язане з прагненням дітей до самостійності, незалежності, виявити свою волю, вважаючи, що впертість і є показником твердості, прин­циповості і дорослості. Впертість може бути і показником розбещено­сті дитини, яка звикла до виконання її бажань. В інших випадках — це вияв протесту, незадоволеності грубим тиском з боку дорослих.

У залежності від причини прояву впертості здійснюється її подолання шляхом корекції відносин у сім'ї, класному колективі, взаємовідносин з окремими вчителями, спокійної вимогливості, переключення уваги, залучення дитини до діяльності тощо.

Грубість, різкість, відсутність поваги до дорослих з боку дити­ни найчастіше викликається відсутністю поваги дорослих до ді­тей, набридливістю контролю, перевтомою, недостатнім розвит­ком волі. Часто таку поведінку діти вважають ознакою дорослості.

Недисциплінованість, бешкетування дітей в основному пов'я­зані з тим, що їх активність, енергія, ініціативність не знаходять розумного виходу, а також неправильним розумінням, що таке мужність, відвага, сміливість.

Причиною обманювання, тобто перекручення дітьми істини, най­частіше є страх покарання, хвастовитість, бажання привернути до себе veary, підвищити свій авторитет, неправильне розуміння дружби. «Діти обманюють. Обманюють, коли бояться і знають, що правда не випли-

Корчак Я. Избр. пед. прошв. — М., 1979. — С. 135.


1.2. Сутність і принципи процесу виховання 39

ве на поверхню. Обманюють, коли їм буває соромно, обманюють, коли ти примушуєш їх сказати правду, яку вони не хочуть чи не мо­жуть сказати. Обманюють, коли їм здається, що так треба», — пише Я. Корчак1. Тому треба спонукати дітей говорити правду і мужньо зно­сити покарання, сприяти подоланню страху, доводити, що обманю­вання принижує гідність самої дитини і тих, з ким вона спілкується.

Таким чином, важка дитина — це людина, в якої в силу різно­манітних причин бачимо ненормальності, якісь відхилення в по­ведінці, навчальній діяльності. Звичайні методи і прийоми вихо­вання, які приводять до позитивних результатів у роботі з основ­ною масою дітей, з важкими дітьми такого результату не приносять. Тому так важливо знати причини, а вони завжди індивідуальні. Най­частіше причини криються у вихованні, умовах, які оточували ди­тину в ранні роки ЇЇ дитинства.

На сімейно-побутове мікросередовище істотно впливає малодіт-ність, коли дитина стає центром сім'ї, зниження потреб сім'ї у домаш­ній праці дітей, зменшення ролі наочного трудового прикладу батьків. У багатьох батьків робота пов'язана з відрядженнями, курсами під­вищення і таке інше. У таких квартирах, звичайно, і збираються школярі. Має місце і прямий негативний вплив сім'ї (пияцтво, амо­ральна поведінка, скандали, грубість, нажива за рахунок інших, від­сутність широких інтересів, гонитва за речами, бездуховне прове­дення часу). Появі важких сприяє подвійна мораль батьків.

Має місце і негативне ставлення дітей до школи, навчання. Уже з першого класу деякі не можуть засвоїти навчальний матеріал, тому втрачають інтерес до навчання. У старших класах до цього ведуть конфлікти з учителями, однокласниками. Такі діти часто самоствер-джуються в неформальних групах. Поява «важких» пов'язана із соці­альним оточенням підлітків, старшокласників; із впливом засобів масової інформації, коли школярі однобоко сприймають показане, почуте. Стимулює відхилення від норм поведінки і усвідомлення, особливо старшокласниками, якихось своїх фізичних недоліків.

Важкими діти стають і тому, що їх вважають важкими. В одній із спецшкіл, де виховувались підлітки-правопорушники, була надана можливість тим, хто захоче вчитися прискорено, закінчувати два класи за один рік. Добровольців знайшлось немало, хоча укомплектована школа була в основному другорічниками, які не бажали вчитися. Кожен третій виявився здатним засвоїти дворічну програму.

Тому вивчення важких не може бути фіксацією їх недоліків, воно повинно бути відкриттям у кожному сил і здібностей, пози­тивного фонду особистості.

Таким чином, принцип урахування вікових та індивідуальних особливостей дітей вимагає глибокого і всебічного знання дити­ни, що передбачає вивчення її особистості, а саме:

Корчак Я. Избр. пед. произв. — М., 1979. — С. 164.



 


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


 


характеру взаємовідносин у сім І, з друзями, однокласниками;

— загального розвитку дитини, її інтересів, здібностей (культу­ра мови, кругозір, начитаність, інтереси в галузі літератури, мистецт­ва, науки, техніки, спорту, схильності до певної професії тощо);

— ставлення до навчання (мотиви, самостійність, активність), фізичної праці;

— рівня вихованості, сформованості моральних якостей, особ­ливостей темпераменту та ін.

Знання особливостей розвитку дитини дозволяє організувати різні види діяльності, спілкування людини, що забезпечує роз­криття потенціалу особистості, створюючи умови для ЇЇ самореа-лізації, саморозкриття.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)