АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткі висновки

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. ВИСНОВКИ
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. Висновки
  9. ВИСНОВКИ
  10. ВИСНОВКИ
  11. ВИСНОВКИ
  12. ВИСНОВКИ

Головне завдання морального виховання — формування моральної культури особистості, яка включає такі компоненти: індивідуальну моральну свідомість, моральні почуття, моральні сто­сунки, поведінку і спілкування. Індивідуальна моральна свідомість включає в себе ідеали, погляди, переконання, прагнення особис­тості, що складає духовно-моральну основу формування мораль­ної культури особистості школяра.

Моральні почуття можуть бути як свідомими, так і стихійними. Тому важливо, щоб людина володіла своїми почуттями свідомо.

Моральні стосунки виявляють особисті якості школяра.

Культура поведінки і спілкування втілює в собі результати ви­ховання, ступінь розвитку моральної свідомості особистості. Ви­знання школярами загальних правил поведінки, знання основних категорій етики (добро, зло, совість, честь, гідність, справедли­вість, щастя, сутність життя) — ще не показник моральної культу­ри особистості. Знання повинні знайти форму виявлення в діяль­ності, спілкуванні, відбиваючи глибину засвоєння норм поведін-


1.3. Змістовний компонент виховного процесу 7 1

ки і здатність втілити їх у життя. Тому методами формування моральної культури є не лише просвіта, а й вироблення навичок поведінки, організація діяльності і спілкування учнів, створення ситуацій морального вибору.

Отже, найголовніше завдання школи, сім'ї — виховання осо­бистості, яка, маючи стійкі позитивні мотиви поведінки, діє в будь-яких обставинах у відповідності з моральними нормами поведінки.

З моральним вихованням, як визначає Г. Ващенко, міцно пов'язане виховання волі й характеру. Найважливіша риса во­льової людини є принциповість і здібність чітко ставити перед собою певну мету,...стриманість, уміння володіти собою, не під­даватися емоціям і афектам. Любов до праці і працездатність. Свідома дисципліна. Бадьорість і життєрадісність, тобто людина мусить вірити в перемогу добра над злом, правди над неправ­дою1.

Питання і завдання для обговорення:

1. Режисер І. Володимиров у статті «Талант бути добрим» роз­мірковує: «Інколи ми називаємо добротою елементарну людську порядність. А бути по-справжньому добрим — важко».

Прокоментуйте цю думку.

2. Ш.О. Амонашвілі зазначає, що діти-шибеники в основному творчі, кмітливі, гострі на язик люди, які можуть застосовувати свої здібності в будь-яких несподіваних ситуаціях. «Шибеники — думка педагога, предмет педагогіки. Ось і люблю я їх — вони по­стійно «шліфують» мою педагогічну майстерність, змушують до безперервного самооновлення.

Вибрики — цінна якість дитини, тільки потрібно вміти керувати нею. Давно я встановив для себе заповідь про те, що: сутність дитя­чої дисципліни є не в придушенні вибриків, а у перетворенні їх».

І далі ставить запитання: «Як це зробити на перервах?».

— Дайте ваші пропозиції щодо розв'язання поставленого запи­тання.

3. Чи завжди моральні дії людини є показником її моральної вихо­ваності? Чому?

4. Б.Т. Лихачов2 вважає, що зміст вимог для кожного вікового періоду життя людини зводиться до наступного: знати, вміти, люби­ти, дружити, працювати, боротися, берегти, допомагати, творити.

Так, від підлітків вимагається:

— знати, що вони громадяни своєї країни;

Ващенко Г. Виховний ідеал. — С. 203—204.

Лихачев Б.Т. Педагогика. Курс лекций. - М., 1992. — С. 275—278.


72 ______________ Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

— уміти виховувати у собі волю, мужність, твердий характер, цілеспрямованість, доброту, вимогливість, здатність не піддаватися спокусі наживи, споживання, куріння, вживання спиртного, наркоти­ків та токсичних засобів;

— любити Батьківщину, людей, здатних своєю працею самовід­дано служити народу, міцно тримати своє слово;

— дружити з дітьми всіх національностей, щиро і віддано; бути принциповим, вимогливим і чистим у дружбі;

— працювати у шкільних майстернях, займатись будь-якою сус­пільне корисною працею сумлінно, дисципліновано і відповідально;

— боротися з виявленими в собі, своїх товаришах марнослав­ством, пихатістю, жорстокістю, чванливістю, байдужістю до людей і справи;

— берегти свою людську гідність і честь; все добро, яке створив народ, охороняти і відновлювати пам'ятники культури;

— допомагати всім, хто попав у біду, і не вимагати нагороди за добрий вчинок; виявляти доброту і турботу про людей у повсякден­ному житті;

— творити у навчанні, мистецтві, у будь-якій справі, до якої від­чуваєш здібність і потяг до творчості.

Проаналізувати представлений підхід педагога і скласти за цим зразком набір вимог до юнаків та дівчат старшого шкільного віку.

5. Запропонуйте школярам ранжувати подані нижче поняття, які відбивають розуміння ними того, що таке «щастя»: любов, праця, робота, уміння бути щасливим, давати щастя іншим, бла­гополуччя, утіхи, задоволення інстинктів... (додати своє).

6. Н.Є. Щуркова розробила загальну модель програми вихо­вання школярів, яка включає такі розділи1:

— формування у школярів ціннісного відношення до Природи як загального дому людства;

— формування ціннісного відношення до норм культурного життя;

— формування уявлень про людину як суб'єкта життя й най­вищої цінності на землі;

— формування ціннісного відношення до соціального устрою людського життя;

— формування способу життя гідного Людини;

— формування життєвої позиції. Розвиток здатності до індиві­дуального вибору життєвого шляху.

Ваша оцінка такого підходу до змістовного компонента вихо­вання.

— Який, на вашу думку, зміст кожного з напрямків?

Щуркова Н.Е. Программа воспитания школьника. — М., 1998. — С. 13—20.


1.3. Змістовний компонент виховного процесу _____________________73

Додаткові завдання:

1. У журналі «Воспитание школьников» (1990, № 2) Н.Є. Щур-кова дає картотеку форм виховних заходів: Розділ «Трудова діяльність»

Свято праці. Виставка робіт учнів. Генеральне прибирання. Ти-мурівський рейд. Робота по озелененню і впорядкування школи. Тур­нір умільців, помічниць мам, членів гуртка «Умілі руки». Тиждень до­брих справ. Місто веселих майстрів. Косметичний ремонт школи. Акт добровольців. Допомога шефів. Зона турботи. Розвідка корис­них справ. Трудовий десант. Ремонтна шкільна бригада.

Розділ «Пізнавальна діяльність»

Інтелектуальний аукціон. Літературна вікторина. Ігрова науково-дослідницька експедиція. Заочна мандрівка. За сторінками підруч­ника. Вечір розгаданих і нерозгаданих таємниць. Огляд знань. Кон­курс ерудитів. Інсценування літературних вікторин. Моя улюблена книга. Проект майбутнього (школи, життя). Усний журнал. Наукова теоретична конференція. Вечір «Світ наших захоплень». Клуб «Кру­гозір». «Космічна мандрівка». Виставка творчих робіт. Музична вік­торина. Конкурс знавців природи. Стенд «Новинки книг». Огляд пе­ріодичного друку. Краєзнавчий похід. Рейд. Друзі книги. Клуб люби­телів книги. У нас — гості. Зустріч із вченими. Тиждень шкільної науки. Шкільний лекторій. Турнір знавців. Мандрівка в країну знань. Вечір..;. цікавої науки. Екскурсія в музей. Лекція-консультація для бібліоте­карів. КВК. Науковий вечір «Ця прекрасна Н20».

Розділ «Суспільна діяльність»

Конкурс плакатів. Усний журнал. День самоуправління. Учнівські
збори. Політклуб. Урок миру. Шкільне радіо. Агітбригада. Робота по
відновленню пам'ятників. Вахта пам'яті. Операція «Радість лю­
дям». Операція «Милосердя». Стенд «Новини нашого світу». Ярмарок
солідарності. КІД. Операція «Велика зміна». Конкурс політичної піс­
ні. Клуб «Сучасник». Клуб «Наші вівторки».
: Розділ «Ціннісно-орієнтована діяльність»

,' Усний журнал «Я в робітники б пішов...» Бесіда з лікарем «Будь-
••- те здорові». Вечір творчого портрету. Захист професій. День наро­
дження школи. Уроки культури поведінки. Тематична стінна газета.
,-і Ювілейний вечір, присвячений видатним людям. Літературно-музич­
на композиція. Обговорення творів мистецтва і літератури. Сумісно
з батьками — збори учнів на тему «Якою повинна бути шко­
ла». Відвідування музею-квартири видатної людини. Лекція з ідео-
>:••. логічних питань. Круглий стіл. Анкета «Портрет мого класу» і її ана-
! ліз. Бесіди з самовиховання. Диспут. Конференція. Класна година
на тему «Розкажіть про себе». Твір-роздум. Зустріч з представника­
ми різних професій («Професії моєї обличчя»). Бесіда на тему «Я —


74 Розділі. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

особистість». (Про вивчення людини). Клуб «Дзеркало» (Що ти ска­жеш про мене?). Класна година на тему «Дивитись і вчити не одне і те ж». Клуб цікавих зустрічей. Класна година на тему «Хліб». Вечір легенд: історичних, літературно-художніх, наукових, персональних. Радіостудія «Ровесник». Екскурсія по школі для першокласників. Ди­спут на тему «Красиво жити — що це значить?». Зустріч з працівни­ком міліції чи прокуратури. Урок мужності. Турнір ввічливих. Вечір зустрічі з молодими робітниками, з ветеранами праці. Розділ «Художня діяльність»

Конкурс сімейних стінгазет. Казка для малюків, яка вигадана школярами. Конкурс учасників художнього оформлення пісні. Дидак­тичний театр. Німе кіно. Конкурс юних музикантів. Музична віктори­на. КВК між командами учнів та вчителів. Вечір на тему «Навіщо лю­дині мистецтво?». Конкурс малюнків. Конкурс виробів художньо-де­коративного плану. Конкурс поетів і читців. Концерт «Учителі — '• учням». Відвідування художніх виставок. Огляд талантів. Виставка кві-* тів. Відвідування театру, кінотеатру. Вечір пісні. Експозиція репродук­цій до книг. Мала художня галерея. Випуск шкільного журналу. Вечір казок на тему «Казка —вигадка, але в ній натяк». Шкільний спек­такль. Вечір мистецтва.

Розділ «Вільне спілкування»

Вечір на тему «Давайте знайомитись». Бал трьох поколінь. Клуб > «Сучасник». Свято весни (осені). Бал квітів. Дні народження, відсвят- ~- ковані у колективі. Прогулянка. Вечір танців. «Вогник». Прогулянка на пароплаві. Операція «Дозвілля». Свято гри та іграшок.

Розділ «Спортивна діяльність»

'• Шкільна олімпіада. Туристичний похід. Туристична естафета. Дру-
с жні спортивні зустрічі. Турнір лицарів. Свято «Тато, мама, я — спортивна

сім'я». День здоров'я. Весела естафета. Спортивний калейдоскоп. 4Які заходи з кожного розділу ви хотіли б провести зі своїми вихованцями? Чому? Чи можуть вони сприяти формуванню мораль­ної культури школярів? Як?

2. Під час практики виявіть моральні ідеали одного із школя­рів: кого він вважає взірцем, чому, чи хоче стати кращим, що для цього робить, як ставиться до порушень моральних норм, уміння утримувати від порушень товаришів, самого себе.

3. Використовуючи рекомендовані методи1, з'ясуйте уявлення школярів про моральні вчинки (у період педагогічної практики).

1) «Квиток на кінофільм».

Мета: з'ясувати уявлення дітей про товариський вчинок. Ста­виться питання: «У тебе є квиток на дуже цікавий фільм. Раптом

1 Див.: Совершенствование нравственного воспитания в школе на основе изуче-;]
ния личности учащихся. — М., 1983. — С. 72...,;


 

1.3, Змістовний компонент виховного процесу


 


телефонний дзвінок. Твій товариш просить допомогти йому при­готувати уроки. Він хворів і багато чого не розуміє, а завтра кон­трольна робота. Як ти вчиниш? (Допоможу товаришу, піду в кіно, зайду до нього після фільму, інше що-небудь)».

2) «Як би ти зробив?».

Світлана не вивчила уроку з історії, тому що її недавно викли­кали і поставили оцінку в журнал. По дорозі до школи вона роз­повіла про це однокласниці Галі.

Зайшовши в клас, привітавшись з дітьми, вчитель історії, зви­чайно, запитав, хто не підготувався до уроку. Всі мовчали. Мовча­ла і Світлана. Тоді Галя піднялася і сказала, що Світлана до уроку не готова.

Як би ти вчинив на місці Галі? Чому?

3) «Постав собі оцінку за ввічливість». Дай відповіді на кожне запитання словами «так» чи «ні» 1. Чи завжди ти звільняєш місце старшим у транспорті? '2. Чи пропускаєш поперед себе дітей з молодших класів (при вході в школу, в буфет)?

3. Чи говориш ти мамі «дякую», коли встаєш з-за столу, одяга­єш випрасувану нею сорочку чи плаття, приймаєш зроблену тобі покупку?

4. Чи завжди ти тактовно ведеш себе з однокласниками, вияв­ляєш увагу й чуйність при спілкуванні з ними?

5. Чи називаєш ти ім'я та по батькові людей, коли вітаєшся з ними.

4) Допиши речення...

1. Якщо я знаю, що вчинив неправильно, то...

2. Коли мені важко прийняти правильне рішення, то...

3. Вибираючи між цікавим, але не обов'язковим, і необхідним нудним заняттям, я, звичайно,...

4. Коли в моїй присутності ображають людину, я...

5. Коли брехня залишається єдиним засобом збереження доб­рого ставлення до мене, я...

6. Стосунки між моїми однокласниками покращуються, якщо...

7. Якби я був на місці своїх батьків, то...


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)