АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конвеєрна стрічка

Читайте также:
  1. ISBN 978-966-2212-51-5
  2. TRANSLATION OF IDIOMATIC/PHRASEOLOGICAL AND STABLE EXPRESSIONS
  3. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  4. Банкет-фуршет
  5. Барабани та натяжні механізми
  6. Біметалеві термометри
  7. Боєкомплекти для кулеметів кКвт і Ккт та їхнє розміщення
  8. Будова стрічкового конвеєра
  9. Буковина
  10. В) Стегновий (поясний) одяг.
  11. Взяття матеріалу для бактеріологічного дослідження на кишкову групу
  12. Визначення вмісту механічних домішок у моторному маслі

Транспортуюча стрічка – основний тяговий та вантажонесучий елемент, вона сприймає та передає рушійну (тягову) силу, яка переборює всі опори, що виникають при переміщенні вантажу. Окрім того, це найбільш дорогий і найменш довговічний елемент конвеєра. На рис.3 зображено різні конструкції транспортуючих стрічок.

Сучасна транспортуюча стрічка повинна відповідати таким вимогам:

· висока міцність;

· добра гнучкість;

· достатня довговічність;

· бути негігроскопічною;

· мати невелику власну масу;

· мале відносне видовження;

Всім цим вимогам відповідає прогумована стрічка, а тому вона найбільш поширена. В минулому, в сільському господарстві були поширені: конопляні, бавовняні, шерстяні, прогумовані та стальні стрічки. Але на нинішньому етапі залишаються лише прогумовані та стальні стрічки, органічні матеріали заміняються на сучасні поліуританові. Крім того в практиці машинобудування виготовляють стрічки з бавовняних тканин (бельтингів).

Рис. 2.2. Приклад позначення конвеєрної стрічки

 

Прогумовані стрічки застосовують для транспортування таких сипких матеріалів: зерно, борошно, коренебульбоплоди, пісок, мінеральні добрива та інші матеріали (рис.2.4 а). Прогумовані стрічки бувають загального та спеціального призначення. Стрічки загального призначення за ГОСТом 20-62 призначені для роботи при температурах від + 60 до - 20°С. При більш високій температурі гума втрачає свою еластичність і стає крихкою, а при більш низькій відбувається її ствердіння і у гуми з'являються тріщини.

До стрічок спеціального призначення відносяться: теплостійкі, які працюють при температурі навколишнього середовища до + 100°С; морозостійкі при температурі до - 45°С.

Гумово-тросові стрічки виготовляють без тканинних прокладок або з ними (рис. 2.4,б і рис. 2.5, 2.6). Ці стрічки застосовують для транспортування великошматкових та інших специфічних вантажів. Наприклад, вугілля, коксу, шихти, гірської породи, агломерату, руди чорних та кольорових металів шматками до 500мм. Діаметр тросів 4,1…10,9мм., товщина стрічки 13…26мм. Витримує тягові навантаження 800…5000Н/мм.

Рис.2.3

 

  - робоча сторона; 3, 5 - прокладки та тросики;
  - опорна сторона;   - захисна тканина.
а - прогумована стрічка; б - гумово-тросова стрічка;
в, г - шевронна стрічка; д,є - стрічки з бортами та перегородками;
ж - трубчаста стрічка; з - стрічка зі скребками.

 

Гумово-тросові стрічки виготовляють без тканинних прокладок або з ними (рис.2.5). Стрічки з металічним кордом (рис. 2.6.) більш стійкі до порізів та ударних навантажень, особливо в місцях завантаження. Мають менший коефіцієнт розтягу. У цих стрічках троси діаметром від 1,2 до 4 мм, звиті з тонких (0,2 мм) стальних дротинок, розміщуються вздовж стрічки між шарами бавовняної тканини, вкритої з усіх боків гумою і про вулканізовані. Товщина стрічки 13…21,2 мм. Витримує тягові навантаження 630…1800Н/мм.

Рис. 2.5. Гумово-тросова стрічка Рис. 2.6. Стрічка з металічним кордом  

Для підвищення лінійної щільності вантажу, збільшення кута транспортування застосовують стрічки з хвилястою бортовою кромкою, які виготовляють з виступами, ребрами і фасонними накладками, що запобігають сповзанню вантажу. Стрічки такого типу використовуються на конвеєрах, що відрізняються високою продуктивністю в порівнянні зі звичайними стрічковими конвеєрами. Та можуть переміщувати вантаж під кутом до 90° (рис.2.7).

Рис.2.7 Стрічка з хвилястою бортовою кромкою.

 

Для транспортування вантажу під кутом 20°-45° використовують на конвеєрах шевронні стрічки (рис.2.8). Які випускаються шириною від 300мм до 1400мм з формовими ребрами 15, 25, 30 мм.

 

 

Рис. 2.8. Конвеєр з шевронною стрічкою.

 

А для збільшення кута транспортування, стрічки виготовляють з виступами, ребрами і фасонними накладками (рис.2.4 в,г,є,з,), що запобігають сповзанню вантажу.

Безшовна транспортуюча стрічка (рис.2.9 а) має абсолютно однакову товщину та міцність на всіх частинах стрічки. Виключно прямолінійний пробіг, покращену гнучкість, що дозволяє використовувати шківи з меншим діаметром. Застосовуються на конвеєрах вагах, магнітних сепараторах, стрічкових живлювачах, дозаторах тощо. Випускаються кільцями довжиною до 24 м, шириною до 2200 мм., міцність стрічки до 1250 Н/мм. Також, використовують безшовні рифлені транспортуючі стрічки (рис. 2.9 б) і на деревооброблювальних шліфувально-калібровочних верстатах типу WOODPIPE. Випускаються кільцями довжиною до 24 м, шириною до 2200 мм., міцність стрічки до 1250 Н/мм.

Поліуританові стрічки застосовуються для транспортування конвеєрами продуктів харчової, кондитерської, легкої, текстильної, деревооброблюваної промисловості, поліграфічного виробництва, упаковки (рис. 2.10). Такі стрічки мають підвищену міцність та опір дій навколишнього середовища. Сучасні конвеєрні поліоританові стрічки можуть бути виготовленні: антистатичні, струмонепроникні, вогнестійкі та стійки до активних хімічних речовин, жирів. З поверхнею із низьким, середнім чи високим коефіцієнтом тертя та з низьким рівнем шуму.

 

    Рис.2.9.а) Безшовна транспортуюча стрічка     Рис. 2.9.б) Безшовна транспортуюча стрічка з рифленою поверхнею    
   
     

Рис.2.10. Поліуританова стрічка Рис.2.11. Перфорована стрічка конвеєра стрічка конвеєра

 

Перфоровані конвеєрні стрічки використовуються на піщаноструйних установках, як стрічки - сита для обезводнення сипких матеріалів. Перфоровані стрічки виготовляються з гуми або поліхлорвенилу, підсилені поперечними ребрами жорсткості (рис. 2.11)

Трубчаста конвеєрна стрічка відповідає підвищеним вимогам екології та економіки в галузі транспортування і переміщення вантажів. Перевагами якої є можливість конвеєра змінювати траєкторію під великими кутами без перевантажувальних станцій, переміщувати вантаж в закритому стані, компактність, можливість розміщення та монтажу в будь-якому місці (рис. 2.12).

 

Рис. 2.12. Трубчаста конвеєрна стрічка

 

Стальні стрічки виготовлені з нержавіючої та кислотностійкої сталі застосовують для транспортування продуктів в печах, сушарках та інших машинах.

Через те, що стрічка - найдорожчий елемент конвеєра (до 20-40% його вартості), тому треба постійно стежити за її правильною експлуатацією. Особливо ретельно треба з'єднувати її кінці; з'єднання повинно бути міцним, але одночасно не повинно знижувати гнучкості і збільшувати її масу в місцях з'єднання. На рис. 2.13 показані існуючи технології з’єднання транспортуючої стрічки. Проте, кожна з цих технологій має ряд переваг та недоліків, і рішення, яким саме способом скористатися, для з’єднання стрічки приймається в залежності від економічної доцільності.

На думку фахівців, для того, щоб з’єднання кінців стрічки було довговічним і надійним, треба використати метод гарячої або холодної вулканізації. Термін служби такого стику рівний терміну служби самої стрічки, оскільки цей метод наближений до технології виготовлення самої стрічки. При з'єднанні кінців стрічки за допомогою даного методу міцність стику досягає 95% від міцності конвеєрної стрічки.

Для сільськогосподарських підприємств, що використовують гумові, гумовотросові, тканинні, теплостійкі конвеєрні стрічки, оптимальним варіантом є стиковка стрічок із застосуванням пресів вулканізації.

Рис. 2.13. Способи з’єднання стрічки.

 

Гаряча вулканізація конвеєрних стрічок, безумовно, є найнадійнішим видом стиковки стрічок.

Гаряча вулканізація
Переваги Недоліки
· Найміцніший спосіб з’єднання конвеєрних стрічок; · Можливе з’єднання при низьких температурах навколишньо-го середовища; · Матеріали для гарячої вулка-нізації коштує дешевше за матеріали для холодної вулканізації; · При обробленні конвеєрних стрічок допускаються невеликі неточності. · Дану технологію з’єднання конвеєрної стрічки неможливо застосовувати при підвищеній вологості (>80%) і запиленості приміщення. · Самим трудомістким методом з’єднання конвеєрних стрічок; · Самим довготривалий методом з’єднання конвеєрних стрічок.

На першому етапі з'єднанні кінців за технологією гарячої вулканізації необхідно уважно слідкувати за тим, щоб не сталося перекошування стрічки, бо це викликатиме бокове зміщення стрічки під час її руху, схід її з барабанів, пошкодження країв, а також передчасне руйнування з’єднань. Для цього полотно конвеєрної стрічки розміщується на рівній дерев'яній основі і розмічається за допомогою рулетки і спеціального шаблону. Після цього спеціальним ножем відрізується під прямим кутом.

Рис.2.14. Перший етап з’єднання кінців стрічки методом гарячої вулканізації
 

Для пошарового оброблення полотна конвеєрної стрічки використовується спеціальний професійний ніж з регульованим лезом, що фіксується. Це дозволяє, як відрізувати полотно стрічки повністю, так і прорізати на потрібну глибину до певного тканинного шару. Ширину сходинки визначають з розрахунку міцності з'єднання на зріз. При підготовці косого стику слід уважно стежити, щоб не розрізати черговий шар стрічки.

Рис.2.15. Етап надрізання тканинного шару стрічки

 

За допомогою шаблону і спеціалізованого ножа надрізаються тканинні шари стрічки, окрім останнього (рис.2.15). Надрізані шари стрічки, утримуючи слюсарними кусачками, підрізають ножем з обох боків, потім полотно стрічки затискається спеціальною струбциною або тимчасовими гвинтами до підстави обробного столу, а надрізані шари відриваються за допомогою намотувальної вилки.

Рис.2.16. Етап відривання нарізаного шару стрічки намотувальною вилкою
 

Після ретельного очищення поверхонь майбутнього з'єднання за допомогою круглої металевої щітки ці поверхні покривають гумовим клеєм (3-4 шари) з інтервалами 1…1,5 години (для просушування кожного шару). Коли останній шар підсох затискають кінці стрічки за допомогою двох стальних полос і стягують за допомогою двох ручних поліспастів із зусиллям, що дорівнює робочому. Склеєні кінці стрічки прикочують важким валком від середини до кінців стрічки.

Рис.2.17. Етап склеювання шарів стрічки  

Тут треба ретельно стежити за тим, щоб в місці з'єднання не утворились повітряні міхурі. Потім на стики верхнього і нижнього шару прикладають кордову тканину шириною 160 мм, попередньо покривши її клеєм і посипавши потім тальком. В такому вигляді стик поміщують до вулканізаційного апарату де при температурі t = 138°…143°С протягом 12 – 15 хв. проводиться процес вулканізації для шарових стрічок.

Рис 2.18. Прес для вулканізації.

Для підприємств, що експлуатують транспортерні стрічки спеціального призначення (або морозостійкі), найбільш ефективним методом з’єднання стрічок є холодна вулканізація двокомпонентними клеями. Мінімальні витрати часу, праці і відсутність необхідності купувати спеціальне устаткування вулканізації, дозволяють говорити про безперечну зручність застосування даного виду з’єднання стрічок. При склеюванні самовулканізаційним клеєм (холодна вулканізація) кінці стрічки покривають двічі, як і при гарячий вулканізації. Перший шар клею висушують за 20…25 хв, другий за 5…10 хв, а потім складають і прокочують валиком. Стик звільняють від стяжних пристосувань через 3…4 години, а стрічка готова до роботи через 10…12 годин. Якщо використовувати швидкодіючий клей, то витримку можна зменшити до 4 годин.

 

Холодна вулканізація
Переваги Недоліки
· Зниження часу на з’єднання елементів конвеєрної стрічки, в порівнянні з гарячою вулканізацією, орієнтування в два рази за рахунок того, що після з’єднання спеціальним клеєм холодним способом виро-бництво можна запускати вже через 2-3 години; · Значне зниження собівартості одного стику за рахунок виключення з процесу дорогого преса вулканізації (вулканізатора конвеєрних стрічок); · При стиковці стрічок на конвеєрах, доводиться користуватися тільки ручним і шліфувальним інструментом та клеєм; · За рахунок зменшення часу стиковки зменшується час простоїв виробництва.   · Дану технологію з’єднання конвеєрної стрічки неможливо застосовувати при підвищеній вологості (>80%) і запиленості приміщення. · Температурний режим експлуа-тації конвеєрних стрічок: від –45°С до +80°С; · Температура навколишнього середовища при стиковці стрічки не повинна опускатися нижче 0°С, температура з’єднувальних елементів повинна бути між 0°C і +45°C.  

При механічному способі залежно від конструкції з'єднувачів розрізняються жорсткі (нероз'ємні) і рухомі (роз'ємні) шарнірні з'єднання. Роз'ємні (шарнірні) з'єднання (рис. 2.19) виконуються за допомогою сталевих шарнірних пластин на заклепках і гнучких металевих стрижнів. Технологія виконання стикових з'єднань за допомогою шарнірів досить проста. Край конвеєрної стрічки обрізається під прямим кутом і на торці стрічки кріпляться шарніри, через які (після поєднання кінців стрічки) протягується гнучкий металевий стрижень. Механічні роз'ємні з'єднання застосовуються, як правило, на телескопічних дільничних конвеєрах, де існує необхідність частого скорочення або подовження конвеєра услід за посуванням очисного або підготовчого забою. Застосовуються вони також і як тимчасові (аварійні) з'єднання конвеєрних стрічок на магістральних конвеєрах. Використання технології з’єднання механічним способом дозволяє скоротити витрати конвеєрної стрічки на стик (економиться до двох метрів стрічки, а значить знижуються витрати на її придбання), скоротити час на з’єднання (бригада з двох чоловік єднає стрічку за 20-30 хв.), немає необхідності в підготовці стрічки (просте обрізання під прямим кутом).

Рис. 2.19. Роз'ємні (шарнірні) з'єднання.

 

Отриманий стик є роз'ємним (спрощується монтаж, демонтаж стрічки) і має гнучкість на рівні цілісної стрічки. Однакова по всій товщині стрічка не утруднить проходження через очисні пристрої. Цей метод з’єднання просто незамінний при різних аваріях на конвеєрах.

Рис 2.20 Заклепочні з’єднання  

Механічними можна назвати заклепочні з'єднання (рис. 2.20), з'єднання за допомогою гачків (рис. 2.21) та з'єднання за допомогою металевих затискачів (рис. 2.22).

Рис. 2.21. З’єднання за допомогою гачків.
  Рис. 2.22. З'єднання за допомогою металевих затискачів.  

Крім прогумованих та тканинних стрічок, в сільському господарстві можна застосовувати суцільнокатані, дротяні плетені та шарнірно-ланкові стрічки.

Стальні суцільні стрічки (рис 2.23) виготовляють шириною від 200 до 800 мм при товщині від 0,6 до 1,2 мм. Перевагою таких стрічок є велика міцність. Границя міцності для стрічок із сталі 40Г — σв = 600 МН/м2, а для сталі 65Г — σв = 750 МН/м2. Найбільш вживаними матеріалами для їх виробництва є гладка сталь звичайної якості, неіржавіюча сталь або сталь стійка до дії високих температур і, не в останню чергу, кислот. Діапазон температур для використання металевих стрічок від - 200°C до + 1200°C.

Рис. 2.23. Стальна стрічка

 

1. Гладка сталь (чорна). Перевагою цього матеріалу є порівняно висока міцність на розтяг при нормальних температурах і відносно низька ціна. Її можливо з успіхом використовувати для виробництва стрічок, які не піддаються дії вологи і робоча температура яких не перевищує приблизно 350 °C.

2. Неіржавіюча сталь. Сплави заліза і хрому або сплави заліза, хрому і нікелю. У першому випадку йдеться про сталь стійку до корозії, що виникає в результаті дії вологи, в другому – про сталь стійку до кислот і температур приблизно до 700 °C. Найбільш вживаними сортами матеріалів є ДИН 1.4301, 1.4401 і 1.4310.

3. Сталь стійка до дії високих температур. Знов йдеться про неіржавіючу хромонікелеву сталь, яка на підставі свого хімічного складу здатна витримувати температури від 600°C до 1150°C.. Найбільш вживаними сортами матеріалів є сталі із змістом хрому 2-5% для температур близько 600 - 700°C.

При експлуатації треба мати на увазі, що стальна суцільна стрічка вимагає точного монтажу, оскільки при сході її з барабана можуть бути пошкоджені ребра стрічки і нерухомі частини транспортера. Кінці стальних суцільнокатаних стрічок з'єднують за допомогою заклепок. Найбільш надійним є склепування однорядним швом напуском (рис. 2.24). Довговічність з'єднання залежить від якості заклепочного шва та умов роботи транспортера. Через кожні 1000-1200 годин роботи рекомендується стрічку переклепувати.

Стальні стрічки допускають транспортування вантажів з температурою рівномірного нагрівання до 300°С. Дротяні стрічки виготовляють з круглого та плоского дроту. Вони допускають кріплення до них скребків, ковшів та інших робочих деталей. Транспортери з дротовими стрічками застосовуються у мийних, збезводнюючих, охолоджуючих, сортувальних, завалочних, нагрівних, опалювальних та сушильних установках. Дротяні стрічки бувають плетені та шарнірно-ланкові. Їх застосовують на конвеєрах для гартівних печей і печей для відпустки, стрічки транспортування в харчовій промисловості, стрічки транспортування в електротехнічній і машинобудівній промисловості як охолоджуючу і виносну стрічку на скляних заводах, і т.д. Плетені стрічки застосовують для коротких транспортерів мийних та сортувальних установок. їх недоліки: мала міцність, значне видовження (30-35%), значне поперечне звуження (20-30%), поперечне зміщення на барабанах та складність ремонту. їх переваги: простота конструкції, низька вартість та незначна власна маса.

З числа найрізноманітніших дротяних сіток (ГОСТ 2715-44) для транспортерів найчастіше застосовують сітки з ромбовидними чарунками: з загальним (правого чи лівого крутіння) полотном та такі, що складаються з секцій змінного правого та лівого плетіння (рис. 2.25), з'єднаних між собою стержнями (шарнірами). Сітки, які мають загальне полотно, сплітають з дроту діаметром від 0,7 до 4 мм, сторони чарунок — від 3 до 50 мм. Ширина плетених сіток від 0,5 до 1,5 м з інтервалами 0,1 м. Довжина від 10 до 20 м.

Діаметр дроту секційних сіток від 1,4 до 4 мм та розміри сторін чарунок від 10 до 50 мм. Стержні для секційних сіток мають діаметр у 1,5 - 2 рази більший.

Рис. 2.24. З’єднання стальних стрічок конвеєра  

Діаметр дроту секційних сіток. Шарнірно-ланкові стрічки (рис. 2.26.) дуже міцні; видовження їх незначне, а поперечне звуження зовсім відсутнє. Недоліками цих стрічок, у порівнянні з плетеними, є велика тру­домісткість їх виготовлення і велика власна маса. Шарнірно-ланкову дротяну стрічку збирають з окремих дротяних спіралей. Шарнірне з'єднання ланок стрічки робить її досить гнучкою і дозволяє вільно огинати барабани малих діаметрів.

Рис.2.25 Рис. 2.26

 

Розрізняють стрічки з рідкою (виконання 1) та густою (виконання 2) навивкою. Спіралі шарнірно-ланкових стрічок виготовляють найчастіше з сталей марок 15, 20 та 25; стержні — з сталей марок 25, 30 та 40. Іноді матеріал ланок і стержнів вибирають, виходячи з конкретних умов роботи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)