АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПІДВІСНІ КОНВЕЄРИ

Читайте также:
  1. Вібраційні конвеєри.
  2. Інерційні конвеєри
  3. Ковшові конвеєри
  4. КОНВЕЄРИ та елеватори
  5. Крокуючі конвеєри
  6. Ланцюгові конвеєри
  7. Пластинчасті конвеєри
  8. ПЛАСТИНЧАТІ КОНВЕЄРИ
  9. ПРУТКОВІ КОНВЕЄРИ
  10. Роликові конвеєри
  11. Роликові конвеєри

Підвісні конвеєри служать для переміщення різноманітних за формою, габаритними розмірами та масою штучних вантажів: напівфабрикатів, складальних одиниць і готових виробів по замкнутому контуру складної просторової траси зі швидкістю 0,1-45 м/хв. На підвісному конвеєрі транспортовані вантажі розміщуются на підвісках або в коробах, підвішених до кареток або візків, що рухається разом з ходовою частиною по підвісу направляючої колії[2].

Підвіски завантажуються і розвантажуються на ходу конвеєра вручну або автоматично. Під час транспортування вантажі піддаються різним технологічним операціям (механічної очистки в піскоструминних камерах, миттю, протруюються в хімічних ваннах, забарвлюються, сушаться, термообробці, складуванню і т.д.).

Підвісні конвеєри застосовують в машинобудівній, хімічній, харчовій та інших галузях промисловості.

Підвісні конвеєри класифікують за способом з'єднання тягового ланцюга за підвіскою та характером переміщення вантажів:

підвісний вантажонесучий конвеєр - має каретки з підвісками, прикріплені до ланцюга і переміщаються по постійній трасі підвісних шляхів;

підвісний вантажоштовхаючий конвеєр – незакріплені до тягового ланцюга візки з підвісками, які рухаються по окремому підвісному шляху за допомогою штовхачів, закріплених на тяговому ланцюгу і штовхають перед ними візки з вантажами. Ланцюг з каретками і штовхачами рухається по тяговому підвісному шляху, а візки з вантажами – по окремому вантажному шляху;

Підвісний несучо-штовхаючий конвейєр – являє собою поєднання вантажонесучого і штовхаючого конвеєрів. У конвеєра такого типу до тягового ланцюга прикріплені каретки з гаками-штовхачами, підвіска з вантажем прикріплена до вантажного візка і переміщується на одних ділянках траси

 

Рис.3.13. Підвісні конвеєри.

проштовхуванням (як у штовхаючого конвеєра), на інших - у підвішеному стані на гаку каретки (як у грузонесущего конвеєра);

 

підвісний вантажоведучий конвеєр переміщує підлогові візки з вантажем, які пересуваються по підлозі складу або цеху. Візки мають вертикальну провідну штангу, що взаємодіє з штовхачем каретки, яка з'єднана з тяговим ланцюгом і переміщується по підвісному шляху;

підвісний несучо-вантажоведучий конвеєр переміщує підлогові візки, шарнірно прикріплені до каретки, яка рухається по підвісному шляху. На одних ділянках траси візок переміщається по підлозі цеху або складу, на інших - піднімається і транспортується в підвішеному стані (з одного рівня на інший).

Конструкції всіх типів підвісних конвеєрів мають багато спільного, використовуються уніфіковані тягові ланцюги, приводи, поворотні і натяжні пристрої. Істотні відмінності мають ходові шляху, візки та інші специфічні складальні одиниці і елементи.

Підвісні вантажонесучі конвеєр (рис.3.13) складається з тягового елемента, замкнутого по контуру траси, з прикріпленими до нього каретками, до яких шарнірно підвішені підвіски транспортуються з вантажами.


Рис.3.14. Підвісний вантажонесучий конвеєр: 1 - натяжний пристрій; 2 - вертикальні перегини траси; 3 - тяговий елемент; 4 - поворотні пристрої; 5 - привід; 6 - підвіски; 7 - каретки; 8 - підвісний шлях;

9 - вантаж.

 

Тяговий елемент з каретками і підвісками рухається за допомогою приводу по замкнутому підвісному шляху, підвішеному до елементів або опорним конструкціям будівлі. Необхідний натяг тягового елемента забезпечується натяжним пристроєм.

Основними параметрами підвісних конвеєрів є масова продуктивність Q (Т/год), штучна продуктивність Z (Шт./год), швидкість ланцюга v (М/с), крок ланцюга t ц (м), вантажопідйомність каретки N г (кг).

Підвісні конвеєри класифікуються: за характером привода: однопріводні та багатоприводні; за типом тягового елемента: ланцюгові і канатні.

Перевагами підвісних конвеєрів є: просторова траса, що дозволяє обслуговувати повний виробничий цикл не тільки в одному приміщенні, але і в поруч розташованих будівлях; пристосованість траси до можливих змін технологічного процесу; можливість створення на конвеєрі запасу виробів; мала витрата енергії; можливість широкого застосування автоматизації.

Тяговим елементом підвісних конвеєрів, розташованих в горизонтальній площині служить ланцюг або канат; для конвеєрів з просторовою трасою застосовуються спеціальні (розбірні) ланцюга, які забезпечують повороти в горизонтальній і вертикальній площинах.

Вантажонесучі елементами є каретки: вантажні (одинарні і траверсів) служать для кріплення підвіски з вантажем та переміщення їх по підвісним шляхах; опорні (підтримуючі) встановлюються між вантажними і служать для підтримки ланцюга та зменшення її провисання. Конструкція каретки залежить від типу напрямних колій, по яких вона переміщується. Каретка (рис. 4.40) підвісного конвеєра складається з двох катків з консольними осями і підшипниками, кронштейнів та прокладки.

Катки кареток - безребордні; профіль ободу катка залежить від профілю колії. Найбільш доцільним виконанням каретки є конструкція катка-підшипника із сфероконічним ободом (як єдиний комплект), що забезпечує високу надійність. Кронштейни кареток повинні мати високу міцність і жорсткість при мінімальній масі.

Крок кареток (рис.) залежить від кроку підвісок з вантажем і необхідних радіусів вертикальних перегинів, із зменшенням кроку кареток радіус зменшується. Для конвеєрів з вертикальними перегинами каретки встановлюють на відстані 4-10 кроків ланцюга, але не більше 960 мм. На горизонтальних конвеєрах без вертикальних перегинів крок кареток збільшується до 1600мм.

 


Рис. 3.15. Каретка підвісної грузонесущего конвеєра:

1 - ланцюг; 2 - катки; 3 - кронштейн; 4 – прокладки.

Крок кареток для розбірних і круглоланкових ланцюгів повинен бути кратним двом крокам ланцюга.


Рис. 3.16. Схема установки одинарних і траверсних

кареток на тягового ланцюга.

 

Для конвеєрів з просторовою трасою крок кареток зазвичай приймається не більше 6-10 кроків ланцюга. Якщо крок підвісок більше, то між вантажними встановлюють опорні каретки, тоді кроки кареток можуть бути однаковими або неоднаковими.

Для конвеєрів з вертикальними перегинами крок кареток

t к=(4-10) t ц, при більшому кроці встановлюють допоміжні каретки для запобігання надмірного провисання ланцюга.

Поворотні пристрої (рис.3.16) служать для зміни напрямку руху тягового елемента на горизонтальних поворотах і встановлюються на стійках з консолями, на кронштейнах, тягах конструкцій, що підвішуються до перекриття будівлі. Вибір поворотного пристрою залежить від конструкції тягового елемента, його натягу, радіусу і кута повороту.

Поворотний пристрій із зірочкою застосовують для розбірних, пластинчатих та ін ланцюгів. Поворотні зірочки мають 6-13 зубів, діаметр початкового кола 300-1300 мм, виготовляються зі сталі 35Л, з сірого чавуну або зварними з листової сталі Ст3.

Рис.3.17. Схеми горизонтальних поворотів підвісних конвеєрів:

а, б, в - на зірочках або блоках; г, д - на роликовій батареї;

е - на направляючій шині.

Поворотні блоки поділяють за профілем обода: з гладким ободом і з виїмкою. Поворотні блоки використовують для пластинчастих, розбірних, круглоланкових ланцюгів і канатів. Блоки мають діаметр 300-1200 мм, виготовляються з сірого чавуну або зварюються зі сталі. Зірочки і блоки встановлюють на підшипниках кочення на нерухомі осі опори, яка закріплюється на металоконструкції. Роликова батарея (рис.3.17) являє собою ряд стаціонарних роликів, розташованих по дузі.

Рис.3.18. Поворотний пристрій підвісного конвеєра

на роликовій батареї.

 

Осі роликів кріпляться на нерухомому каркасі на металоконструкції або на ходовому шляху. Ролики виготовляють із сірого чавуну або зі сталі 40, діаметр роликів 70мм, крок роликів 90-170мм. Роликові батареї використовують для розбірних або пластинчастих ланцюгів.

Направляючі шини являють собою вигнутий по радіусу ділянку ходового шляху і використовуються для двошарнірної і стержневих ланцюгів. Поворотні пристрої встановлюються на металевих стійках з консолями, на кронштейнах, тягах конструкціях, що підвішуються до перекриття будівлі. Радіус повороту шляху в горизонтальній площині залежить від типу і розмірів поворотного пристрою і типу тягового елемента, радіус повороту шляху на зірочці виконують менше радіуса її початкового кола. При повороті на блоках з гладкими ободами радіус повороту шляху визначають з урахуванням розташування тягового елемента і каретки на блоці.

Радіус вертикальних перегинів траси конвеєра залежить від натягу ланцюга; конструктивного з'єднання ланцюга з кареткою; відстані між каретками; типу, конструкції і кроку ланцюга; профілю направляючого підвісного шляху. Вертикальні підйоми і спуски на трасі конвеєра (рис.3.19) забезпечуються застосуванням двошарнірної або секційної ланцюга з шарнірною підвіскою у вигляді жорсткого трикутника (або консольної балки).

 

Рис. 3.19. Ділянки траси підвісного вантажонесучого конвеєра з вертикальними перегинами та шарнірною підвіскою: а - у вигляді трикутника, б – консольної балки.

 

При установці на конвеєрі кареток з кроками різної величини радіуси перегинів вибирають по найбільшим крокам, радіуси вертикальних перегинів приймають однаковими для збільшення терміну експлуатації ланцюгів, шляхів і кареток. При поєднанні горизонтального повороту з вертикальним перегином монтують прямолінійні ділянки.

Рис.3.20. Схеми вертикальних перегинів підвісного шляху:

а - розташування контршін; б - поєднання вертикальних та горизонтальних поворотів.

На увігнутих кривих вертикальних поворотів колій встано-влюються направляючі контршини для усунення надмірного підйому кареток і правильного напрямку їх руху (рис.3.20).

Підвісний шлях, по якому рухаються каретки, підтримують ланцюг і підвіски з вантажами, називають напрямним або ходовим. Конфігурація напрямного шляху залежить від профілю траси конвеєра.

Направляючий шлях виконують з балок двотаврового перетину, фасонних гнутих профілів або уголкового прокату із сталей марок Ст3 або 14Г2. Однобалкові шляху (рис. а - в) виготовляють з двотаврових балок, з труб або коробчатих профілів.

Двохбалочні шляху (рис., г) виконують з двох прокатних або гнутих куточків або двох спеціальних гнутих профілів.


Рис. 3.21. Профілі підвісного шляху: а - в - однобалкові;

г - двохбалочні

 

Шлях з двотаврових балок застосовується на конвеєрах середнього та важкого типів, його перевагами є простота виготовлення і монтажу, жорсткість і можливість використання верхніх полиць в якості контршін. Шляхи з куточків і фасонних профілів встановлюються на конвеєрах середнього, легкого і вельми легкого типів; до їх переваг відносяться мала маса, можливість використання кареток з циліндричними катками, наявність проміжку між шляхами, що забезпечує вертикальні перегини з малим радіусом; недоліками є мала жорсткість і трудомісткість монтажних робіт.

Шляхи виготовляють окремими секціями, з'єднують між собою розсувними і нерухомими стиками, які виконують зварними і болтовими з центрирующей накладкою. Стики розташовують на 1-1,5 м від опори. Балки шляху підвішуються до конструкцій будівлі або до окремих підтримуючим стійок, щоб не захаращувати виробничі площі. Підвісні шляхи розраховують на міцність по методах будівельної механіки.

Приводи підвісних конвеєрів для всіх типів ланцюгів застосовують кутові із зірочкою і прямолінійні гусеничні; для каната і круглозвенной ланцюга використовують фрикційні приводи. Кутовий привід із зірочкою встановлюють у місцях горизонтального повороту траси конвеєра на 90 або 180º; гусеничний привід - на горизонтальних прямолінійних ділянках траси. Механізми гусеничного приводу розміщують на рухомій рамі, яка може переміщатися усередині нерухомої рами підвісного шляху.

Приводи підвісних конвеєрів забезпечують постійну або змінну швидкість. Плавну зміну швидкості досягається за рахунок застосування варіатора швидкості, гідромотора або електродвигуна постійного струму. Привід встановлюється в точці максимального натягу тягового ланцюга - після довгих важко завантажених горизонтальних ділянок або великих підйомів для отримання оптимальних величин тягового зусилля і натягу ланцюга (щоб на ділянках траси, що мають велику кількість поворотів, натягнення тягового елемента і величини сил опорів були мінімальними).

У багатоприводному конвеєрі періодично встановлюють кілька приводних механізмів. В системі спільно працюючих приводів всі приводні механізми конвеєра повинні мати електродвигуни з однаковими характеристиками і однакове передаточне число.

Натяжні пристрої підвісних конвеєрів - вантажні (найбільш поширені), пневматичні, гідравлічні, пружинно-гвинтові і гвинтові встановлюються на повороті траси на 180º в зоні малих натягів, безпосередньо після приводу або після спуску

Кількість натяжних пристроїв на конвеєрах з об'єднаним приводом має дорівнювати кількості приводних зірочок щоб уникнути перенапруги ланцюга при нерівномірному її зношуванні. У багатоприводних конвеєрах кількість натяжних пристроїв дорівнює кількості комплектів приводних механізмів. На конвеєрах легкого типу натягач іноді об'єднують з приводом, що дозволяє виключити один-два поворотних пристрої.

Підвіски вантажонесучі елементи підвісного конвеєра. Підвіски мають різноманітні конструкції, які залежать від властивостей вантажу, його розмірів і маси, призначення конвеєра, способу завантаження і розвантаження. Підвіски виконуються у вигляді етажерок, лотків, гаків, захоплень, коробів та ін і мають шарнірне кріплення до каретки або траверси для забезпечення вертикального положення на похилих ділянках і надійного встановлення вантажу.

Підвіска повинна бути міцною, економічною, зручною для завантаження і розвантаження, надійної та безпечної для переміщення вантажів на горизонтальних і похилих ділянках траси конвеєра. Завантаження та розвантаження підвісок проводиться вручну, за допомогою вантажопідйомних пристроїв, напівавтоматично або автоматично (рис.).


Рис.3.22. Схема напівавтоматичного завантаження підвісного конвеєра: розвантаження підвісного конвеєра.

 

Контрольні та запобіжні пристрої. Для виключення можливості падіння переміщуваних вантажів на всіх підйомах і спусках траси, а також на горизонтальних ділянках, розташованих над проходами і проїздами, встановлюють огородження у вигляді лотка, які виконують зі сталевої сітки або листової сталі, зміцнюють на рамці, підвішеній до ходової частини конвеєра.

Випадкові перевантаження приводу і ходової частини конвеєра контролюються встановленими в приводі зрізними штифтами і запобіжними муфтами. Для оберігання від аварії при випадковому обриві ланцюга на конвеєрі встановлюють спеціальні уловлювачі, захоплюючі ланцюг або каретки при обриві ланцюга.

Положення візків та вантажів, натяжного пристрою контролюються кінцевими вимикачами, встановленими на рамі натяжного пристрою. Дослідження стану ланцюга проводиться вручну або автоматично. Конвеєр (система підвісних конвеєрів) має центральний пульт управління, на якому розташовані пусковий і сигнальні пристрої, лампи світлової сигналізації, мнемосхема траси із зазначенням пунктів завантаження та розвантаження конвеєра.

На пульті відбивається і фіксується положення всіх кінцевих вимикачів, встановлених на трасі конвеєра, розташовуються лічильники вантажів. Сучасні конвеєрні комплекси оснащені автоматизованою системою відеоспостереження з пристроями електронного стеження, інформація з яких оперативно передається на процесор центру управління.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)