АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЛАСТИНЧАТІ КОНВЕЄРИ

Читайте также:
  1. Вібраційні конвеєри.
  2. Інерційні конвеєри
  3. Ковшові конвеєри
  4. КОНВЕЄРИ та елеватори
  5. Крокуючі конвеєри
  6. Ланцюгові конвеєри
  7. ПІДВІСНІ КОНВЕЄРИ
  8. Пластинчасті конвеєри
  9. ПРУТКОВІ КОНВЕЄРИ
  10. Роликові конвеєри
  11. Роликові конвеєри

Пластинчастими конвеєрами називають машини безперервної дії, грузонесущим елементом яких є жорсткий металевий або дерев'яний, пластмасовий, гумовотканинні настил (полотно), що складається з окремих пластин; тяговим елементом є одна або дві пластинчасті ланцюги, що огинають кінцеві (привідні й натяжні) зірочки. Пластинчасті конвеєри використовують для транспортування в горизонтальному і похилому напрямках насипних і штучних вантажів у машинобудівній, хімічній, гірничорудній, енергетичній та інших галузях промисловості. на пластинчастих конвеєрах можна переміщати.

Вид 1.

 

Рис.3.9. Пластинчасті конвеєри.

Великошматкові і абразивні матеріали, а також важкі штучні вантажі. Одночасно з процесом транспортування вантажі-вироби можуть піддаватися технологічним операціям (загартуванню, відпустці, охолодженню, мийці, забарвленням, сушінні та ін) Пластинчасті конвеєри класифікують за конструкцією настилу, конфігурацією траси і за призначенням. За призначенням розрізняють стаціонарні та пересувні пластинчасті конвеєри. Залежно від конструкції настилу і тягового ланцюга та конфігурації траси (рис.3.9) розрізняють пластинчасті конвеєри загального призначення (вертикально замкнуті); згинаючі (з просторовою трасою) і спеціального призначення (розливні машини, ескалатори, пасажирські, конвеєри з настилом складного профілю).

Найбільш широке застосування отримали пластинчасті стаціонарні, вертикально замкнуті конвеєри з прямолінійними трасами, які є конвеєрами загального призначення. У металургійній промисловості їх використовують для подачі крупнокусковой руди і гарячого агломерату; на хімічних заводах і при виробництві будівельних матеріалів – для переміщення великошматкових нерудних матеріалів; на теплових електростанціях – при подачі вугілля; в машинобудуванні – для транспортування гарячих поковок, відливок, опок, відходів штампувального виробництва; на потокових лініях зборки, охолодження, сушіння, сортування і хімічної обробки.

Рис.3.10. Схеми трас пластинчастих конвеєрів:

а - горизонтальна; б - горизонтально-похила; г - похила;

д - похило-горизонтальна; в, е, ж - складна.

Пересувні пластинчасті конвеєри використовують на складах, вантажно-розвантажувальних, сортувальних і пакувальних пунктах для переміщення тарно-штучних вантажів. Спеціальні пластинчасті конвеєри, в тому числі і згинаються з просторовою трасою, використовують в гірничо-рудної та вугільної промисловості для транспортування на далекі відстані руди і вугілля.

До переваг пластинчастих конвеєрів порівняно із стрічковими відносяться: можливість транспортування важких великошматкових, гарячих вантажів; спокійний і безшумний хід; можливість завантаження без застосування живильників; велика тривалість траси з похилими ділянками і малими радіусами переходів і забезпечення безперевантажувальними транспортування; можливість установки проміжних приводів; висока продуктивність при невеликій швидкості руху; можливість використання конвеєрів в технологічних процесах і потокових лініях при високих і низьких температурах.

Недоліками пластинчастих конвеєрів є: велика маса настилу і ланцюгів та їх висока вартість; наявність великої кількості шарнірів ланцюгів, що вимагають додаткового обслуговування; складність заміни зношених ковзанок тягових ланцюгів; великі опору руху.

Пластинчастий конвеєр (рис.3.9) має станину, на кінцях якої встановлено дві зірочки - приводна 3 із приводом і натяжна з натяжним пристроєм 4. Нескінченний настил 1, що складається з окремих пластин, закріплюється до ходової частини, що складається з однієї або двох тягових ланцюгів 2, які огинають кінцеві зірочки і знаходяться в зачепленні з їх зубами.

Вертикально замкнуті тягові ланцюги рухаються разом з настилом по напрямних коліях станини уздовж поздовжньої осі конвеєра. Конвеєр завантажується через одну або кілька воронок 5 в будь-якому місці траси, а розвантажується через концевую зірочку і воронку. Проміжна розвантаження можлива тільки для пластинчастих конвеєрів з безбортовим плоским настилом. Швидкість їхнього руху становить до 1,25 м/с.

Основні параметри пластинчастих конвеєрів загального призначення встановлені ГОСТ 22281-92: ширина настилу: 400; 500; 650; 800; 1000; 1200; 1400; 1600 мм; число зубів зірочок: 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; швидкість руху: 0,01; 0,016; 0,025; 0,04; 0,05; 0,063; 0,08; 0,1; 0,125; 0,16; 0,2; 0,25; 0,315; 0,4; 0,5; 0,63; 0,8; 1,0 м / с. Кут нахилу полотна пластинчастого конвеєра зазвичай становить 35-60 º і залежить від характеристики вантажу і типу настилу. При транспортуванні штучних вантажів і наявності на настилі поперечних грузоудержівающіх планок кут нахилу конвеєра може бути збільшений.

 

Рис.3.11. Пластинчастий конвеєр: 1 - настил; 2 - тяговий ланцюг; 3 - приводна зірочка; 4 - натяжний пристрій; 5 - завантажувальний бункер.

 

Елементи пластинчастих конвеєрів.

Тяговим елементом, зазвичай, служать пластинчасті ланцюги: ПВ - пластинчасті втулкові; ПВР - пластинчасті втулочно-роликові; ПВК - пластинчасті втулочно-каткові з гладкими котками; ПВКГ - пластинчасті втулочно-каткові з гребенями на ковзанках; ПВКП - пластинчасті втулочно-каткові з підшипниками кочення у ковзанок. В якості тягового елемента можуть бути використані втулкові, роликові і круглоланкові ланцюги. Конвеєри з шириною настилу більше 400 мм мають дві тягові ланцюги, легкі конвеєри (з шириною настилу менше 400 мм) - один ланцюг.

Опорними елементами у пластинчастих втулочно-коткових ланцюгів є ходові катки, які передають навантаження від настилу і транспортованого вантажу на направляючі шляху (на конвеєрах важких типів застосовують катки на підшипниках кочення).

У конвеєрах з втулкові і роликовими ланцюгами і гладким настилом опорними елементами служать стаціонарні роликові опори, закріплені на станині конвеєра. У конвеєрах легкого типу з шириною настилу 80-200 мм ланцюг можуть об'єднувати з настилом, ковзаючим по напрямних металевих або пластмасових шляхах.

Настил є вантажонесучим елементом конвеєра. Настил виконується з бортами і без бортів і має різну конструкцію в залежності від характеристики вантажу (табл. 4.1) [2].

Швелерний настил застосовується для транспортування великих гарячих виливків та штамповок, забезпечує міцність і жорсткість полотна і полегшує його очищення. Настил виготовляють методом штампування і зварювання сталевих листів товщиною 4-10 мм. Пластини настилу кріплять на болтах, заклепках або приварюють до спеціальних куточків, які кріпляться до пластин тягових ланцюгів.

Основними розмірами настилу є його ширина В і висота бортів h. Нормальний ряд ширини настилу: 400, 500, 650, 800, 1000, 1200, 1400, 1600 мм, висота бортів: 80, 100, 125, 160, 200, 250, 315, 355, 400, 450 і 500мм.

На настилі без бортів насипний вантаж розташовується по трикутнику (рис. 4.3) так само, як на стрічковому конвеєрі з прямими роликоопорами; В - ширина настилу, b = 0,85 В, φ - кут природного укосу вантажу в спокої (кут природного укосу вантажу в русі φ 1 = 0,4 φ).

Привід пластинчастого конвеєра - кутовий або прямолінійний (гусеничний) (розд. 2.4), складається з приводних зірочок, передавального механізму (редуктора або редуктора з додатковою передачею) і електродвигуна.

Таблиця.2. Конструктивні схеми настилів

Конструктивна схема настилу Тип конвеєра Область застосування
Плоский розімкнутий ПР Транспортування штучних вантажів
Плоский зімкнутий ПС Транспортування штучних і насипних (кускових) вантажів
Безбортовой хвилястий В
Бортовий хвилястий БВ Транспортування насипних і штучних вантажів
Коробчатий дрібний КМ Транспортування насипних вантажів
Коробчатий глибокий КГ Транспортування насипних вантажів

Таблиця.3. Конструктивні схеми настилів

Пластини відкритого типу – утворюють настил з невеликими просвітами; використовуються для переміщення одиничних штучних або затарених вантажів
Закриті платини – застосовуються для транспортування навалочних вантажів, здатних проникати в зазори між пластинами
Спеціальні – залежно від траєкторії руху конвеєра (рух на підйом, спуски, велика швидкість руху) виникає необхідність у застосуванні перфорованих пластин, здатних утримувати вантаж

 

Тип настилу Кут нахилу конвеєра β (º)
Гладкий без бортів β '- 9
Хвилястий без бортів β '- 5
Коробчатий без бортів  
Гладкий з бортами β '- 6
Хвилястий з бортами β '- 3
Коробчатий з бортами  

β '- кут тертя вантажу об настил

 

На конвеєрах, що мають похила ділянка траси, встановлюють стопорний пристрій або електромагнітне гальмо. Передавальним механізмом привода служить один редуктор або редуктор з зубчастою або ланцюговою передачею. Потужні конвеєри великої продуктивності і довжини мають кілька приводів.

Натяжні пристрої. На пластинчастих конвеєрах установлюються гвинтові (найбільш поширені) або пружинно-гвинтові натяжні пристрої (на важко навантажених конвеєрах значної довжини зі швидкостями більше 0,25м/с).


 

Рис.3.12. Настил без бортів, настил з бортами:
а - з рухомим, б - з нерухомими бортами


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)