АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст і послідовність виконання завдань

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  6. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  12. VIІ Поточний контроль виконання роботи

Завдання 1.Набуття практичних навичок з техніки виконання попе­рекової (паранефральної) новокаїнової блокади

Розчин новокаїну вводять у межі фасціальиого чохла нирки, де він проникає в навколониркову жирову клітковину і діє на ниркове сплетення.

Схема правобічної поперекової (паранефральної) блокади у коня:

1 — ліва нирка; 2 — грудний хребець; 3 — найдовший м'яз спини; 4 — положення голки (вигляд спереду); 5 — клубово-реберний м'яз; 6 — права нирка.

 

Операційне поле вибривають, ретельно протирають спиртом, а потім двічі змазують 5 % спиртовим розчином йоду. При введенні розчину новокаїну слід неухильно дотримуватись правил асептики й антисептики.

Для блокади застосовують 0,25 % розчин новокаїну, виготовлений на 0,85 % розчині натрію хлориду або на видозміненому розчині Рінгера.

Розчин новокаїну, підігрітий до температури тіла тварини, ін'єкують через голку Віра або Боброва. Середня доза 0,25 % розчину новокаїну для коня і великої рогатої худоби — 1 мл на 1 кг маси тіла тварини. За потреби блокаду повторюють через 6-7 діб.

У коней поперекову блокаду виконують за І.Я. Тихоніним. Коня фіксують у Станку. Розчин новокаїну можна вводити як з правого, так і з лівого боку. Двобічна поперекова блокада, на думку деяких авторів, дає кращі результати, ніж однобічна.

При правобічній блокаді голку вколюють перпендикулярно до шкіри в проміжку між останнім ребром і поперечнореберним відростком першого поперекового хребця або між 17-м і 18-м ребрами на відстані 8 - 10 см від середньої лінії спини (біля зовнішнього краю найдовшого м'яза спини) і просувають на глибину - 9 см.

На лівому боці голку вводять у проміжку між останнім ребром і переднім краєм поперечнореберного відростка першого поперекового хребця на відстані 5 - 6 см від вільного відростка в напрямі до серединної лінії тулуба. Голку просовують на Глибину 5 — 6 см. Коли голка досягне потрібної глибини, виймають мандрен. Якщо після його видалення в павільйоні голки не з'явиться кров, роблять пробне вливання розчину новокаїну 20-грамовим шприцом.

При правильному положенні голки розчин новокаїну надходить у навколо-ниркову клітковину під легким натисканням на поршень шприца, а після від'єднання шприца з павільйону голки з'являється крапля розчину. Вільне вливання розчину свідчить про те, що він надходить у черевну порожнину. Якщо голка проникає в м'язи або паренхіму нирки, рука відчуває при введенні розчину значний опір. Поява крові в павільйоні голки свідчить про те, що вона проникла в паренхіму нирки або просвіт кровоносної судини.

Пересвідчившись у правильному положенні голки, вливають потрібну кількість розчину новокаїну.

У великої рогатої худоби поперекову блокаду (за М.М. Сенькіним) проводять з правого боку в проміжку між останнім ребром і поперечним відростком першого поперекового хребця або між поперечними відростками першого й другого поперекових хребців, відступивши на 1,5 — 2 см від вільних кінців поперечнореберних відростків до серединної лінії тулуба. Голку спрямовують униз і дещо всередину і просувають на глибину 8 - 11 см (залежно від віку та вгодованості тварини).

Після проколювання шкіри голка спочатку просувається порівняно легко. При проходженні початкового сухожилка правої ніжки діафрагми і зовнішньої фасції нирки просування голки дещо утруднене, а при їх проколювання іноді відчувається легкий хрускіт, потім голка знову вільно просувається на 1,5-2 см.

При правильному положенні голки розчин новокаїну повинен вільно виливатися при легкому натисканні на поршень шприца.

В овець і кіз поперекову блокаду роблять з правого боку між поперечнореберними відростками першого і другого поперекових хребців, відступивши на 1 - 5,5 см від вільних кінців їх до серединної лінії тулуба. Після того як голка до­торкнеться до краю поперечнореберного відростка, її зміщують і просувають вглиб ще на 1,5 - 2 см. Доза для одноразової ін'єкції 0,25 % розчину новокаїну вівцям і козам становить 40 - 60 мл.

Поперекова новокаїнова блокада показана при інфікованих ранах, виразках, гострих асептичних і гнійних запальних захворюваннях (гемо- і лімфоекстравазатах, флегмонах, фурункульозі, післякастраційних набряках та ін.), при папіломах.

 

Завдання 2.Набуття практичних навичок з техніки виконання надплевральної блокади черевних нервів і пограничних стовбурів за В.В. Мосіним

При цій блокаді 0,25 - 0,5 % розчин новокаїну вводять у надплевральну клітковину спереду від ніжок діафрагми. При цьому анестетик діє на черевні нерви, пограничні симпатичні стовбури, нерви й нервові сплетення аорти, останні міжреберні й перші поперекові нерви.

Великій рогатій худобі й коням при надплевральній блокаді вводять 0,5 мл 0,5 % розчину новокаїну на 1 кг маси тварини. Загальну дозу анестетика вводять однаковими порціями з кожного боку (приблизно по 80 - 130 мл). Телятам вводять по 15 - 20 мл, вівцям, свиням і собакам — по 15 - ЗО, лисицям, кролям і котам — по 3 - 5 мл 0,5 % розчину новокаїну з кожного боку. У разі потреби блокаду повторюють через 6-10 діб.

Коням і великій рогатій худобі блокаду проводять на стоячій тварині (неспокійних тварин фіксують у боковому положенні).

Біля основи останнього ребра з обох боків тулуба готують операційне поле. Голкою завдовжки 10 - 12 см і діаметром 1,5 мм роблять укол біля переднього краю останнього ребра в жолобку, утвореному найдовшим і клубово-реберним м'язами спини. Голку спрямовують під кутом ЗО - 35° до горизонтальної площини і просувають паралельно передньому краю ребра до упору в тіло передостаннього грудного хребця. При правильному положенні голки її кінцем відчувають тіло хребця, а через павільйон голки не витікає кров і не всмоктується повітря в плевральну порожнину.

Пересвідчившись у правильному положенні голки, до її павільйона приєднують шприц з розчином новокаїну. Легенько натискуючи великим пальцем правої руки на поршень, лівою рукою змінюють положення голки, відхиляючи її разом зі шприцом на 5 - 10° до сагітальної площини. При цьому кінець голки трохи відходить від тіла хребця і спрямовується паралельно вентролатеральній поверхні тіла хребця.

Рис. 51. Схема надплевральної блокади черевних нервів і пограничних симпатичних стовбурів за Мосіним:

1 —дорсальна група м'язів; 2— положення голки в момент введення розчину; З— положення голки в момент упору в тіло хребця; 4 — клубово-реберний м'яз; 5 — черевний нерв і вузол симпатичного стовбура; 6— непарні ліва і права вени; 7 — аорта; 8 — тіло поперекового хребця.

 

Рівномірно натискуючи на поршень шприца, голку плавно просувають углиб тканини до моменту вільного надходження розчину в надплевральну клітковину. Потрібно пересвідчитись у правильності положення кінця голки: якщо він проник в епіплевральну клітковину, то з павільйона голки виділяється крапля розчину, яка коливається синхронно з актом дихання. Пересвідчившись у правильності положення кінця голки, вводять відповідну частину розчину новокаїну.

Надплевральна блокада показана при запаленні очеревини, органів черевної й тазової порожнин (гастроентеритах, панкреатиті, холециститі та ін.), при атонії й гострій тимпанії передшлунків, затриманні посліду, ендометритах, післякастраційних ускладненнях запального характеру та інших захворю­ваннях.

Завдання 3. Набуття практичних навичок з техніки виконання бло­кади нервів вим'я у корів

В іннервації вим'я у корів беруть участь нерви поперекового й крижового сплетень: клубово-підчеревиий, клубово-пахвинний, зовнішній сім'яний, промежинний і симпатичні. При анестезії нервів вим'я, розробленій 1.1. Магдою, блокують поперекові й промежинні нерви паравертебральними ін'єкціями. Блокаду нервів вим'я у корів можна також робити за способами, запропонованими Д.Д. Логвиновим і Б.О. Башкировим.

Техніка блокади за Д.Д. Логвиновим. Блокаду проводять на стоячій тварині. Шерсть на місці ін'єкції вистригають, шкіру до і після ін'єкції змазують 5 % спиртовим розчином йоду. Місце ін'єкції розчину над передньою чвертю вим'я визначають, відтісняючи її пальцями лівої руки вниз до появи жолобка на межі між вим'ям і черевною стінкою. В жолобку, на межі між бічною й передньою поверхнями вим'я, роблять укол голкою і просувають її по черевній стінці (це добре відчувається за рухом голки) в напрямку задньої поверхні про­тилежного колінного суглоба на глибину 8-10 см.

Новокаїн (0,25 — 0,5 % розчин) вводять великим шприцом, голку при цьому зміщують у різні боки з тим, щоб розчин порівняно рівномірно розподілився в надвим'яному просторі. Доза розчину становить 150 — 200 мл у надвим'яний простір над кожною ураженою чвертю вим'я.

Для ін'єкції розчину новокаїну над задньою чвертю вим'я роблять укол у точці перетину краю основи вим'я з лінією, що йде паралельно середній лінії вим'я, на відстані 2 см від неї. Голку просувають згори вниз і вперед у напрямі кариального суглоба того самого боку. Розчин вводять так само, змішуючи голку в різні боки. В разі потреби блокаду повторюють через 6-7 діб.

Техніка блокади за Б.О. Башкировим. Розчин новокаїну вводять у спо­лучнотканинний простір між великим і малим поперековими м'язами, який виразно визначається на рівні четвертого - шостого поперекових хребців. У цьому просторі проходять зовнішній сім'яний нерв, латеральний шкірний нерв стегна, сполучні гілки від клубово-пахвинного нерва та від пограничного сим­патичного стовбура, в каудальній ділянці проходить стегновий нерв.

1 — квадратний поперековий м'яз; 2 — великий попере­ковий м'яз; 3 — попереково-спинна фасція; 4 — зовнішній сім'яний нерв; 5— пограничний симпатичний стовбур

Блокаду роблять на стоячій тварині. Для визначення місця уколу проводять дві лінії: одну — по латеральному краю найдовшого м'яза спини, відступивши 6 - 7 см від серединної лінії тулуба, другу — в проміжку між попе­речнореберними від­ростками третього й четвертого попереко­вих хребців. Точка перетину зазначених ліній і є місцем уколу. Голку водять під ку­том 55 - 60° до се­рединної сагітальної площини і просувають на глибину 7—9 см, до упору в тіло хребця.

Після того як голка доторкнеться до тіла хребця, її відтягують назад (на 1-2 мм) і вводять новокаїн — 80 — 100 мл 0,5 % розчину на одну ін'єкцію. Якщо уражена одна половина вим'я, блокаду роблять на відповідному боці, при ураженні обох половин — ліворуч і праворуч. Для знеболювання при операціях на вимі' та дій­ках ін'єкують 7 мл 3 % розчину новокаїну на 100 кг маси тварини. Знеболюється половина вим'я на боці введення анестезувального розчину. Знеболювання настає через 10 — 15 хв і триває 1,5 - 2,5 год.

Блокаду нервів вим'я застосовують з терапевтичною метою при серозному, катаральному і гнійному маститах та набряку вим'я у корів, а також для знебо­лювання при операціях на вим"і та дійках.

 

Висновки: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Після виконання практичного заняття студент повинен:

Знати

Набуття практичних навичок з техніки виконання попе­рекової (паранефральної) новокаїнової блокади

Набуття практичних навичок з техніки виконання надплевральної блокади черевних нервів і пограничних стовбурів за В.В. Мосіним

Набуття практичних навичок з техніки виконання бло­кади нервів вим'я у корів

Вміти


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)