АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ. 3.6 Практикум 6 Графічний метод аналізу розподілу

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. III. Техніка, поради до виступу
  4. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  5. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  6. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  7. Загальні методичні вказівки
  8. Загальні методичні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  10. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  11. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. ІІ. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

3.6 Практикум 6 Графічний метод аналізу розподілу

 

Кажуть, що краще раз побачити, ніж сто разів почути. Проте справедливість цього висловлювання і викликає деякі сумніви, а в деяких випадках точність візуальних спостережень є тільки позірною, графічне зображення в ряді випадків може мати досить виразний характер. Уцьому практикумі ми матимемо справу з різними способами графічного зображення емпіричних даних, а саме з графіками, діаграмами і гістограмами розподілу.

Досвід засвідчує, що за сприйманням графічного матеріалу люди поділяються на два основних типи. Для деяких графічне зображення є найбільш звичним і ефективним способом розглядання різних проблем. Для інших графік вважається таємницею. Даний практикум зорієнтований саме на другу групу осіб.Проте, якщо ви засвоюєте декілька простих правил побудови графіків, вся їх утаємниченість зникає.

Звично вважати, що мета науки — пояснення явищ реального світу. На жаль, саме визначення поняття “пояснення” викликає дискусію. При цьому значною мірою дається згода з приводу того, яким пояснення не повинно бути.

Суть пояснення полягає не втому, щоб дати ту чи іншу назву розглянутому предметові або явищу. Хоч дане твердження здасться очевидним, на практиці чимало пояснень фактично являють собою не більше, ніж груслів.Інколи виходить замкнуте коло: у багатьох “поясненнях” за допомогою нових наукоподібних висловлювань лише повторюється те, що треба пояснити.

Наведемо декілька прикладів беззмістовних “пояснень”: Іван не слухає вчителів, тому що в нього наступив “трудний вік”. Михайло не справився із цим текстом, тому що він дурень. Іванна любить ходити в гості, тому що вона комунікативна. Тарас мовчазний, тому що серйозний. У кожному прикладі виділені слова, тому що з метою підкреслити суть проблеми. На наш погляд, поняття “трудного віку”, розумової відсталості, комунікативності і серйозності являють собою деяку цінність, але не є поясненням. Вони тільки описують, а саме те, щоза їх допомогою описується, як раз і повинно бути пояснене. Таким чином, подібне пояснення створює замкнуте коло.

Отже, одне з визначень пояснення саме і полягає у співвідношенні вивченого явища з якоюсь іншою системою умов. Таким чином, ми прийшли до того, що графіки є засобом, за допомогою якого можна показати зв'язок між різними явищами і, оскільки визначення зв'язків і залежностей — суттєвий момент будь-якого пояснення, графічне зображення вносить значний доробок в пояснення явищ реального світу.

Те ж саме можна виразити інакше, сказавши, що явище, яке треба пояснити, являє собою залежну змінну, а інакші набори умов — незалежні змінні. Таким чином, зосередимо увагу на розгляданні зв'язків між залежноюі незалежною змінними. За допомогою подібних співвідношень можна показати, як зміниться залежна змінна при деякій зміні незалежної змінної.

Коли людина заходить ізяскраво освітленого холув темноту кінотеатру, на деякий час вона ніби сліпне. Однак невдовзі її зір покращиться.Подібне явище називається адаптацією до темноти. Експерименти засвідчили,що із збільшенням часу знаходження людини в темноті (незалежна змінна) інтенсивність найслабшого світла,який вона може розрізняти (залежна змінна), зменшується (форма залежності) приблизно протягом 30 хвилин.

У цьому прикладі ми знову зіштовхнулися із змінними, про які наперед трудно сказати, залежні вони чи ні. В даному випадку фізична характеристика інтенсивність світла — залежна змінна. Безперечно, при проведенні експериментів такі фізичні характеристики, які контролюються експериментом як число дослідів, інтенсивність світла, фізична величина інших показників, є незалежними змінними. Проте, як видно з даного прикладу, фізичні змінні можуть бути і залежними. Все обумовлене тією конкретною роллю, яку відіграють тічи інші змінні в кожному окремому випадку.

Припустимо, що в розпорядженні соціолога, який досліджує ринкову кон’юнктуру даних, 10 компаній, зареєстрованих на фондовій біржі. Дані наведені в таблиці 3.18, видумані і можуть виявитися корисними скоріше при з'ясуванні деяких моментів, пов'язаних з графічним уявленням даних,ніж при аналізі економічного стану компанії. Уявімо, однак, що у кожній з цих компаній є дані про зміни величини прибутку, що відбулися за 5 останніх років, а також про зміни вартості їх акцій протягом того ж періоду. Перший показник виражено у відсотках, другий у гривнях.

Таблиця 3.18 — Прибуток і ціни на фондовій біржі

Компанія Відсоток зміни у величині прибутку за 5 років Зміна ціни акцій за 5 років Компанія Відсоток зміни у величині прибутку за 5 років Зміна ціни акцій за 5 років
А -10 -2 Е    
Б     Ж -40 -8
В     З    
Г     І   -4
Д     К -30 -6

Якщо ви розглянете ці дані, то виявите наявність взаємозв'язку між числами в двох графах: зростання прибутку сполуча-ються із зростанням ціни акцій. Чим більше збіль-шення або зменшення у величині прибутку, тим сильніше зростає чи знижується ціна однієї акції. Графік може проілюструвати це більш наочно. Зайого допомогою можна також визначити ступінь регулярності в характері зміни даних, що важно було зробити при табличному поданні інформації. Графік, поданий на рис. 3.1, дає змогу також зрозуміти принцип побудови графіків.

Побудова графіка розпочинається з осей координат. При цьому необхідно мати на увазі таке:

1. Уважне ознайомлення з даними рис. 3.1 доводить, що межами інтервалу, вякому коливаються значення показника відсоткової зміни у величині прибутку,будуть 40%-не зниження прибутку (-40) і 50%-не її збільшення (+50). Тепер, якщо ви подивитесь на горизонтальнулінію на рис. 3.1, то виявите, що масштаб, у якому поданіна ній відсоткові значення змін показника прибутку, обрано таким чином, щоб відобразити зміни даних від -40 до +50.

2. Зміни ціни акцій за той же час коливались в інтервалі від -8до +10 гривень. На вертикальній осі також подано саме цей діапазон зміни фактичних даних.

Тут у студентаможе виникнули запитання, чому відсоткові зміни в прибутку відкладаються на осіХ, а зміни в ціні акцій на осі Y, а не навпаки. Уданому конкретному випадку рішення автора-укладача носило певною мірою довільний характер. По осі Х зазвичай відкладаються значення незалежної змінної,по осі у — значення залежної змінної. У багатьох випадках незалежні змінні ототожнюються з факторами, що впливають па величину залежної змінної. На наш погляд, підвищення чи зниження ціни акцій зумовлено зростанням чи зниженням величини прибутку компанії, а не навпаки. Отже. залежною змінною у величині прибутку. Тому ми і розмістили їх на графіку відповідним чином.

Однак в деяких випадках рішення про характер змінних майже повністю довільне. Графіки можуть будуватися для відображення взаємозв'язку між зростом і вагою хлопчиків п'яти років чи оцінками з соціології І історії, одержаними студентами протягом одного і того ж семестру.Все це (як і на рис. 3.1) є прикладами так званої діаграми розсіву, за допомогою якої відображається кореляційний взаємозв'язок між тими чиіншими характеристиками об'єкта, що вивчається.

У багатьох випадках при розгляді кореляційних взаємозв'язків поняття причини і наслідку стають практично безглуздими, внаслідок чого не замикається база для прийняття рішення про те, якаіззмінних залежна, а яка незалежна.

Зв'язок між змінними прибутку і в ціні однієї акції для наших 10 уявних компаній може бути наочним методом подана при нанесені відповідних одне одному значень цих характеристик на графік. Дана процедура пророблена на рис. 3.1. Тепер, якщо ми опустимо з будь-якої точки графіка, поміченої літерою, позначаючи ту чи іншу компанію, перпендикуляр на вісь Х, то одержимо значення Х, що співпадає з величиною показника відповідної компанії з першої графи табл. 3.18. Якщо ж з цієї точки опустимо перпендикуляр на вісь Y, то одержимо значення Y, яке рівне величині показника цієї жкомпанії з другої графи табл. 3.18. Не варто, однак, надавати великого значення нашому маленькому відкриттю. Справа в тому, що побудова графіка якраз і здійснювалася за числами, наведеними в табл. 3.18. Так що, якщо в інших аналогічних випадках вам вдається одержати значення вихідних показників, з впевненістю можна сказати, що графік був побудований невірно.

Після того, як ми розглянули деякі основні ідеї, пов'язані з графічним зображенням даних, намби хотілося першза все надати студентові можливість попрактикуватись у побудові та інтерпретації різних графіків, а відтак перейдемо до описування деяких з найбільш важливих типів математичних кривих, які особливо часто зустрічаються при побудові графіків.

Для початку корисно буде зауважити, що графік може допомагати нам переконатися у відсутності будь-якого взаємозв'язку між двома змінними.Розглянемо, наприклад, дані про кількість годин, які “безробітна” домогосподарка затрачує на домашні справи і порівняємо, як змінилася ситуація в цій галузі за досить тривалий час. У нашому розпорядженні є вибіркові дані за період з 1927 по 1966 роки.Ці дані зображенні на рис. 3.2.

 

Рисунок 3.2 — Середнє число годин на тиждень,
яке домашня господарка затрачує на ведення домашніх справ

На горизонтальній лінії вказані роки, по яких у нас є дані. Треба мати на увазі що ті роки розподілені між собою нерівними проміжками часу, і тому на осі Х вони розміщені на неоднаковій відстані один від одного. На вертикальній осі відкладається середнє число годин на тиждень, які затрачує домогосподарка на домашні справи. Зверніть увагу на невеликий розрив у нижній частині вертикальної осі, з його допомогою показано, що час роботи з 10 до 40 годин на тиждень розглядати немає сенсу. Даний спосіб застосовується для надання графіку компактності і зручності для аналізу форм.

На графіку перед нами постає досить безрадісна картина. Домашня господарка в середньому затрачує понад 50 годин на тиждень на різні види домашньої роботи. І недивлячись напоявупротягом розглядуваного періоду електричних пральних машин, сушилок, порохотягів, автоматичних посудомийок, магазинів самообслуговування і напівфабрикатів різних блюд, кількість годин на тиждень, витрачених на домашні справи, залишились практично незмінними. І хоч графік свідчить про наявність незначної зростаючої тенденції, перш за все в очі впадає той факт, що протягом 40 років кількість годин, затрачених середньо-статистичною господаркою на виконання робіт, залишилась практично незмінною. Статистичні перевірки підтверджують, що наявні відмінності незначні (нульова гіпотеза не може бути спростована).

Припустимо, що дані про середню тривалість робочого тижня домогосподарки, подані рис. 3.2, були опубліковані в трьох газетах, редакціїяких по-різному розуміють свій обов'язок правдиво і об'єктивно інформувати громадськість про поточні події. В останньому, до речі, можна переконатися навіть із заголовків опублікованих в цих газетах повідомлень.

Стриманий і грунтується на фактичних даних:

Робочий тиждень домогосподарки залишається незмінним

За 40 років відбулися лише незначні зміни.

Трохи сенсаційний.

Домашніх справ усіх не переробиш

“Працезберігаюче” домашнє обладнання лише додає турбот.

Лемент бульварної газети:

Тяготи заміжніх жінок стрімко зростають.

Американська сім'я у серйозній небезпеці.

Що ж криється за кожним із наведених заголовків? У першому з них об'єктивно повідомляється про наявні фактичні дані. Для їх ілюстрації цілком достатньо буде рис. 3.2. Щоб надати матеріалу більш сенсаційний характер, у наступних двохзаголовкахувага читача зосереджується на зростанні витрат часу на ведення господарства. Є декілька способів подати таке зростання більш суттєвим, ніж це було насправді (рис. 3.2, а і 3.2, б):

1. Перенесення вихідної точки лінії, зображеної на графіку, ближче до початку координат і деякі збільшення на графіку, вимірювання по вісі Y. На рис. 3.2 показано до чого може привести збільшення подібної операції. Форма графіка порівняно з рис. 3.2 майже не змінилася, проте в ньому є одна невелика хитрість. Оскільки лінія на графіку виходить за межі рисунку, створюється перебільшене враження про існування тенденції до зростання зображених за допомогою графіка даних.

Рисунок 3.3 — Перебільшення за допомогою графіків

 

В дійсності не має статистичного значимого зростання кількості годин, витрачених середньою домогосподаркою за тиждень на ведення домашніх справ. Проте різні хитрощі, застосовані при побудові графіків, можуть створити враження, що таке зростання мало місце.

2. Відсутність числових поділок на осі Y. Щоб створити враження про наявність істотних змін, можна просто опустити числові позначення на осі Y (див. рис. 3.3.1, а). У цьому випадку студентзможе зробити висновок про характерзмін, посилаючись лише на власні враження.

3. Істотне збільшення масштабу одиниць вимірюванняпо осі Y.Наслідки збільшення даної операції добре видно на рисунку 3.3.1, 6.

4. Тенденційний підбір даних. На рис. 3.3, б опущені дані за 1929 рік, які випадають із загальної картини зацікавленого нас показника.

Подані на рисунку 3.3, а і 3.3, 6 графіки незалежно від їх індивідуальних особливостейє добрими прикладами зростаючих функцій: збільшенню значень, розміщених на осі Х, відповідає зростання значень, розміщених на осі Y. Графіки, на яких зростанню значень, розміщених на осі Х, відповідає зниження значеньна осі Y, зображуютьспадаючі функції. Прикладом такого роду функції може послугувати характерна для останнього часу тенденція до зниження коефіцієнта народжуваності.

 

 

 

Рисунок 3.3.1

 

Отже, діаграми і графіки дають можливість з’ясувати склад вивчених сукупностей, їх структурні зрушення, виявляючи зміни показників у часі. Вони полегшують розглядання статистичних даних, порівняння величин між собою, а також дають уявлення про взаємозалежність фактора і результативної ознаки. Нарешті,за формою графіка можна встановити, до якого типу теоретичних розподілів найближчий одержаний емпіричний розподіл, що полегшує вибір конкретних технічних методів опрацювання варіаційних рядів.

Для застосування графічного методу аналізу розподілу, таким способом, необхідно знати, як будувати графіки розподілу, які існують типи розподілу і якими властивостями володіють теоретичнірозподіли.

Варіаційні ряди можуть бути зображені графічно у вигляді полігона розподілу, гістограми, кумуляти, огівита інших ліній і фігур. У соціологічних дослідженнях найбільш розповсюджений полігон розподілу і гістограма.

Полігон розподілу — застосування для графічного зображення переважно дискретних рядів розподілу. Він являє собою многогранник, який будується на прямокутній координатній мережі.

Гістограма розподілу чисельностей застосовується для графічного зображення інтервальних рядів розподілу. Вона являє собою многогранник, побудований за допомогою суміжних прямокутників.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)