АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЖИВОПИС

Читайте также:
  1. Авангардистський живопис: драматизм входження нового в культурний процес
  2. Бароко в українській архітектурі та живописі
  3. Ель Греко значно вплинув на формування іспанського живопису.
  4. ЖАНРЫ В ЖИВОПИСИ
  5. Живопис. Різновиду живопису.
  6. Живопись
  7. Живопись и графика
  8. Живопись и скульптура
  9. Изобразительно – живописное направление
  10. Искусствo: Живопись, графика, скульптура
  11. Особливості архітектури, живопису і художніх ремесел у Галицько-Волинському князівстві.

Живопис доби бароко - особлива сторінка української культури. Як і архітектура, він розвивався під впли­вом європейського та народного мис-" тецтва. Ці два джерела сформували не­повторне обличчя української націо­нальної школи живопису, яка досягла довершеності у XVIII ст.

Як і в попередні епохи, в Україні розвивався монументальний і станко­вий живопис. Монументальний живопис переважно пов'язаний із розписами культових споруд. До на­шого часу дійшло дуже мало його пам'яток, а ті, що збереглися (на­приклад, фрагменти фресок Троїцько-^ го собору Густинського монастиря поблизу Прилук), свідчать про значні зміни в цьому виді мистецтва. Україн­ські художники вирішували нові творчі завдання: опановували засоби реалістичного мистецтва, долали тра­диційну площинність, прагнули ство­рити ілюзію відкритого простору та РУХУ-

У Києві в першій половині XVIII ст. великі монументально-живописні ро­боти здійснювалися в Успенському со­борі та Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври, в Софійсько­му та Михайлівському Золотоверхому соборах, церкві Миколи Набережного та в інших храмах. Над живописом стін та іконостасів Києво-Печерської лаври працювали майстри лаврської школи, з-поміж яких особливо усл;і вився Алімпій Галик.

Настінними розписами прикрашали не лише муровані, а й дерев'яні цер­кви. Найранніші їх пам'ятки (середи­ни та другої половини XVII ст.) збе­реглися в Західній Україні. Це розпи­си храмів Святого Юра та Чесного Хреста в Дрогобичі, Святого Духа в с Потеличі (нині - Львівської облас- У них знайшли відображення сві­тогляд та художні смаки міщан, селян, ремісників. Ці розписи, виконані в де­що наївній манері народного мистец­тва, сповнені щирих почуттів. Постаті й обличчя святих та інших персонажів нагадують звичайних українських лю­дей.

Настінні розписи в дерев'яних цер­квах - самобутнє явище, що не має аналогів у мистецтві жодного іншого народу.

У станковому живопису, як і за попередньої доби, провідну роль про­довжував відігравати іконопис. Це ще одна особлива сторінка в історії укра­їнської культури. Видатними іконопис­цями свого часу були західноукраїн-ські художники Іван Руткович та Йов Кондзелевич. їхні життя і творчість пов'язані з містом Жовква, яке було на той час значним культурним осеред­ком.

Іван Руткович (рік народження не­відомий - 1708) наприкінці XVII ст. створив величні іконостаси у Волиці-Деревлянській, Волі-Висоцькій, Сква-ряві Новій. Відчутний вплив на його творчість справило тогочасне західно­європейське мистецтво. І не випадко­во. Адже художник, створюючи свої композиції, використовував гравюри німецьких та голландських митців. Деякі ікони майстра - «Христос і Маг­далина», «Втеча до Єгипту», «Дорога в Еммаус», «Христос у Марії та Мар-фи» та ін. - більше нагадують світські жанрові картини. На них зображено реальних людей у реальному оточенні, на тлі реальних пейзажів або ін­тер'єрів, які займаються повсякденни­ми справами. Барви на іконах яскраві, насичені, лики Христа, Марії та свя­тих привітні, ласкаві й радісні. Відчу­вається, що художник був справжнім життєлюбом і зумів поєднати у своїх творах любов до життя земного з лю-бов^ю до Бога.

Йов Кондзелевич (1667 - близько 1740) - автор славнозвісного Богород-чанського іконостасу в с. Манява Іва­но-Франківської області. Чим же його живописна манера відрізняється від манери І. Рутковича? Образи Й. Кон-дзелевича вражають високодуховною красою, вони сповнені глибокої внут­рішньої зосередженості та величі. Ху­дожник з великою майстерністю ство­рював урочисті багатофігурні компози­ції, зображував пишні інтер'єри з архі­тектурним оздобленням у стилі баро­ко. Загальному настрою ікон відпові­дає їх колорит. Він стриманіший, ніж у Рутковича, тонко згармонізований та вишуканий.

У XVIII ст, розвиток українського іконостасу досяг свого апогею. Він став невід'ємним явищем українського ба­роко, органічним компонентом синтезу мистецтв в українській церкві. В іко­ностасі представлено різні види мис­тецтва: живопис, декоративну скульп­туру та архітектуру. Характерна його ознака - поєднання яскравого живопи­су із вишуканим різьбленням, динаміч­ним рухом архітектурних деталей. Визначною пам'яткою мистецтва є ве­личний іконостас з Преображенської церкви у с Великі Сорочинці на Пол­тавщині - резиденції гетьмана Данила Апостола. У цьому іконостасі якнай­повніше втілено дух українського ба­роко з його динамікою, емоційністю, стрімкістю руху. В колориті ікон пере­важають різні відтінки жовтого кольо­ру, що створює ефект сяйва, світло­носності. Фігури також динамічні, у них відтворено різноманітні моменти руху людського тіла. Суто земна краса образів поєднана зі щирим духовним прагненням.

Отже, в українському живопису зміцнюється світський напрям, дедалі поширюються засоби реалістичного відтворення дійсності. Про це красно­мовно свідчать дві ікони з м. Коното­па. На них зображено великомучениць Варвару й Катерину та Анастасію й Уляну в образах молодих жінок у пишному, барвистому вбранні. їх авто­ри втілили український народний іде­ал земної жіночої вроди, що водночас не суперечило глибокому духовному змісту творів.

У часи великих випробувань особ-' яиво шанованими в Україні були ікони \ Покрова Божої Матері^. У цьому святому образі український народ вба­чав свою покровительку та заступни­цю. Чому ці ікони дістали назву «ко­зацьких Покров»? Відповідь на це запитання досить проста: тому що їх дуже шанувало козацтво. Часто на Цих іконах зображували велику кількість людей. Отже, художникам доводилося вирішувати складне творче завдання: компонування багатьох фігур і груп людей. Під покровом Богоматері зби­ралися персонажі далекої історії (на­приклад, візантійський імператор) і сучасники (зазвичай представники ду­хівництва і козацтва). Так, на одній з «козацьких Покров» із с Дашки на Київщині зображено Богдана Хмель­ницького. Подібні ікони сприяли роз­витку портретного жанру в Україні.

Ікони українського бароко сповнені святкового, піднесеного настрою. їх автори використовували яскраві ко­льори, барвисті квіткові візерунки. Золоте орнаментоване тло поєднува­лося із зображеннями архітектурних споруд та природи. Богоматір, святих та інші персонажі часто малювали в пишному одязі, з привітними, ласка­вими обличчями, втілюючи в них на­родні уявлення про красу. Таке тлу­мачення образів зовсім не суперечило

релігійному змістові ікон. Порівняно з епохою середньовіччя це було нове емоційне співпережиття християн­ської віри як джерела радості, втіхи та надії.

З другої половини XVII ст. порт­ретний живопис, що вже мав значні досягнення в Західній Україні, поши­рюється на Придніпров'ї та Лівобе­режжі. За словами сирійського ман­дрівника Павла Алеппськогоі, україн­ські художники були «вельми спритні в зображенні людських облич з цілко­витою подібністю та мають велику ви­гадливість у відтворенні людей таки­ми, якими вони є».

На знак ушанування особливих чес­нот видатних осіб їхніми портретами прикрашали стіни церков і соборів. Наприклад, на стінах київської церкви Спаса на Берестові було написано пор­трет митрополита Петра Могили, в со­борі Густинського монастиря на Черні­гівщині ~ портрет гетьмана Івана Са-мойловича, в Успенському соборі Києво-Печерської лаври - цілу гале­рею образів князів, гетьманів і царів.

Улюбленим персонажем портрети­стів другої половини XVII-XVIII ст. був уславлений гетьман Богдан Хмельницький. Взірцем для них слу­гувала гравюра гданського художника B. Гондіуса, створена за життя геть­мана в 1651 р. У свою чергу, Гондіус скористався малюнком голландського митця Авраама ван Вестерфельда, який було виконано з натури. Один із кращих портретів гетьмана зберігаєть­ся в Національному художньому му­зеї України. Невідомому авторові цього твору вдалося втілити узагаль­нений образ народного героя, якому притаманні такі риси, як гідність, ро­зум, простота.

Упродовж XVIII ст. великої попу­лярності набуває так званий парадний портрет. Його функція - показати певну особу в усій її красі та значу­щості. Зазвичай українські портрети­сти (на відміну, наприклад, від поль­ських) зображували людей ідеалізо-7 ваними (тобто кращими, ніж" вони бу­ли насправді). Приклад такого твору -портрет отамана війська донського Данила Єфремова, написаний одним із майстрів Києво-Печерської лаври. Пишне вбрання, поважна поза, про­мовистий жест рук, родовий герб, па­радне оточення - ось ознаки, типові для таких портретів. Водночас худож­ник майстерно відтворив індивідуаль­ні риси та характер свого героя.

Ці та інші приклади є свідченням того, що українські майстри зберігали вірність народним традиціям та сма­кам. Завдяки особливому художньому вирішенню, монументальному звучан­ню, декоративній барвистості україн­ський портретний живопис став само"-, бутнім національним явищем культу­ри. До визначних творів цього жанру XVIII ст. належать портрети Василя Гамалії, переяславського полковника C. Сулими та його дружини, князя Д. Долгорукого та ін.

У зазначений період в Україні набув поширення також жанр народної кар­тини, героєм якої був так званий Козак Мамай (козак-бандурист). Перші такі картини з'явилися в XVII ст. У XVIII та в першій половині XIX ст. Козак Мамай став найпопулярнішим образом народного живопису, який можна було бачити і в багатих маєтках, і в бідних хатах. Малювали його не лише на по­лотнах, а й на дверях, скринях, вікон­ницях, стінах і навіть на вуликах.

Композиція більшості картин побу­дована за однією схемою: козак сидить під деревом (найчастіше - дубом), «по-турецьки» підібгавши ноги, і грає на бандурі чи кобзі. Поруч його вірний товариш - кінь, довкола - речі, з яки­ми козак нерозлучний - шабля, руш­ниця або пістоль, люлька. Часто подіб­ні картини супроводжували написами, сумними або веселими, з добірним на­родним гумором. На картинах іншого типу Козак Мамай виступає як герой різних сюжетних сцен у взаємодії з іп-ішими персонажами: паном, корчмарем та ін. Автори цих картин залишилися невідомими. В колоритних образах козака-бандуриста знайшов мистецьке втілення ідеал народного героя: врод­ливого і дужого, безстрашного й вина­хідливого, байдужого до смерті, муд­рого й веселого водночас.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)