АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модель соціально-правового виховання школярів

Читайте также:
  1. C) екі факторлы модель
  2. GAP модель: (модель разрывов)
  3. Автокорреляция в остатках. Модель Дарбина – Уотсона
  4. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  5. Аддитивная модель временного ряда
  6. Академіна модель освіти
  7. Американская модель
  8. Американская модель управления.
  9. Анализ деловой активности предприятия. Факторная модель Дюпон.
  10. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  11. б) комп’ютерні технології в музичній діяльності школярів.
  12. Базовая модель экономического равновесия и механизм его восстановления

Безперечно, засвоєння соціальїю-иравових знань потребує врахуван­ня вікових особливостей учнів, а також розкриття змісту правових норм стосовно конкретного віку. Дуже важливо при здійсненні соціально-иравового виховання дітей та учнівської молоді дотримуватись певних принципів роботи з ними, педагогам володіти знаннями про специфічні принципи соціально-правового виховання, які дають змогу добирати оп­тимальний зміст, ефективні методи і форми роботи з метою формування соціальної нравомотивовапої свідомості учнів, вироблення у них нави­чок і звичок соціально-правомірної поведінки.

Проте соціальпо-правове виховання не буде ефективним, якщо кож­ний із його аспектів не буде мати практичного спрямування. Учні по­винні не лише отримувати правову інформацію під час виховних заходів, не лише знайомитися зі своїми правами і обов'язками, але й свідомо застосовувати отримані знання відповідно до конкретного виду діяль­ності, правильно користуватися своїми правами, виконувати свої обо­в'язки в конкретних життєвих ситуаціях.

Найважливішим у правовому вихованні є питання, зщо є джерелом надходження до учнів правової інформації, який виховний інститут справ­ляє па них найбільший вплив у плані правової просвіти. У цьому плані привертає увагу те, що у Конвенції ООН про права дитини в статті 17


340 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 341


 


визнається важлива роль засобів масової інформації, а доступ дитини до інформації і матеріалів з різних національних і міжнародних джерел, які спрямовані на сприяння соціальному, духовному та моральному благо­получчю, а також її здоровому фізичному і психічному розвитку повин­но забезпечуватися державою [2, 10-11]. У статті 42 наголошується, що держава «зобов'язана, використовуючи належні дійові засоби, широко інформувати про принципи і положення Конвенції як дорослих, так і дітей» [там само, 24].

Звичайно, засоби масової інформації не с основним джерелом поінфор­мованості підлітків, щодо соціальпо-правових знань. Тому, па пашу думку, пропаганда законів щодо захисту прав дітей у ЗМІ може бути ефективною, якщо теле- та радіопередачі будуть висвітлювати основну тезу документу, а потім поступово доносити до молодіжної аудиторії її зміст.

У зв'язку з цим було б доцільною організація випуску спеціальних книжок, брошур, розрахованих па школярів різного віку. При цьому ЗМІ мають знайти свою форму подачі матеріалу, в якому були б відоб­ражені основні ідеї і положення Конвенції ООН.

Для підлітків і старшокласників найбільш ефективним засобом дру­кованої пропаганди мають бути статті в періодичних виданнях, насампе­ред — у популярних молодіжних газетах і журналах. Головним принци­пам подачі змісту повинні бути емоційність і жвавість викладу з одно­часною актуалізацією поняття «Конвенція про права дитини». Наприк­лад, школярі, не маючи бажання вивчати статті Конвенції, з задоволен­ням прочитають нарис А.Степлі про дітеіі-солдатів в Афганістані, тому що в ній розповідається про конкретні долі їх ровесників, які беруть участь у бойових діях, вбивають людей. В кіпці нарису можна дати пояснення, що в даному випадку це не героїзм дітей, а порушення їхніх прав за статтею 38 Конвенції, яка забороняє участь осіб, що не досягли 15-річпого віку, у воєнних діях та збройних конфліктах.

Головним провідником знань для учнів у школі є вчитель. Тому, в перту чергу, доцільно падати належну соціальпо-правову інформацію вчителям. У зв'язку з цим, пропаганду ідей і положень Конвенції ООН серед педагогів доцільно зосередити на двох основних напрямках: щодо загального розвитку педагога, здатного здійснювати виховання і навчан­ня в умовах демократичної школи у дусі Конвенції та щодо професійної підготовки вчителя до викладання Конвенції ООН.

З цією метою доцільно: відкрити у педагогічних журналах («Рідна школа», «Педагогіка» і ш.) спеціальні рубрики з умовною назвою «Пра-


на дитиіш»; випустити низку книг і брошур інформацшно-методпчпого характеру па допомогу вчителю з метою використання ідеї і положень Конвенції в курсах, спецкурсах, факультативах, бесідах, консультаціях; випустити інформаційні матеріали (буклети, пам'ятки, листівки) для не­повнолітніх, батьків, вчителів, в яких би надавалась інформація про установи, організації, де можна отримати юридичну допомогу; передба­чити створення спеціальних передач, що дали б вчителю загальні орієн­тира щодо інформаційних джерел з проблеми прав дитини, соціально-педагогічиої інтерпретації законів, методичних розробок для включення у навчально-впховпий процес школи матеріалів Конвенції; розробити ре­комендації з використання факультативу «Права дитини» у павчально-виховпому процесі школи (у циклах загальноосвітніх предметів, у спец­іальних просвітніх структурах, у позакласпій і позашкільній роботі).

Подача соціальпо-правової інформації повинна відбуватися з враху­ванням вікових особливостей дітей. Чітке усвідомлення дітьми після закінчення школи своїх прав і способів їх захисту, володіння інформа­цією щодо державних органів, куди можна звернутися за допомогою, можливих труднощів та шляхів їх подолання у рамках чинного законо­давства може стати гарантом їхньої успішної соціалізації.

Важливим аспектом у вихованні школярів є створення умов для соц­іальпо-правової освіти. Вона може впроваджуватися в інформаційній та практичній формах, це - навчальна та публічна лекція, диспути та бесіди з правової тематики, зустрічі з провідними фахівцями різних галузей пра­ва, прес-конференції правових діячів та науковців, консультації юристів з правових питань, «круглі столи» з правових питань [3, 153].

Основним підручником правової освіти для школярів може бути Конвенція ООН про права дітей. Цей документ, на думку практиків, має не лише правове, а й педагогічне значення, оскільки його сприйняття підростаючим поколінням, батьками, посадовими особами формує розум­не ставлення до права й закону, усвідомлення необхідності дотримання правопорядку.

Слід сказати, що деякі стаття Конвенції мають для учнів особливо значення. Так у статті 13 зазначається, що дитина має право вільно виражати свою думку. У цій ситуації найскладніше, відповідно до права, знайти межу тієї відвертості, коли кожен може виражати свої думки. Необхідно па практиці поступово формувати у школярів думку про те, що при вирішенні будь-якого питання, можуть бути різні точки зору і кожна із них має право па існування. Головне, наскільки вона є право­мірною.


342 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 343


 


Як засвідчує практика, корисним є роз'яснення учням правових норм одночасно з положенням про шкільну дисципліну, оскільки у докумен­тах, що регулюють шкільне життя (статути, кодекси й іи.), досить чітко фіксуються права та обов'язки учнів разом із розкриттям механізму (засобу) їхньої реалізації (до кого і коли можна звернутися, які санкції передбачені у випадку порушення прав школярів тощо). Адже відсутність механізмів реалізації прав щодо дітей неодмінно веде до появи числен­них проблем у реалізації прав у нашій країні взагалі.

Конвенція ООН про права дитини у всіх випадках передбачає забез­печення права підлітків на розвиток та участь у суспільному житті. Підлітки, як і всі люди, мають право па те, щоб їх вислухали, а також па участь у прийнятті рішень з тих питань, які їх стосуються або які їх цікавлять з урахуванням їх віку та вікової зрілості. Участь у програмах, спеціально для них розроблених, а також взаємодії з більш широким*1 колами суспільства дозволяє їм розвивати свої таланти, набувати більшої впевненості у своїх власних силах. Та вносити свій вклад у загальне життя суспільства.

Одним із основних критеріїв якісного навчального процесу с те, наскільки школа є доброзичливою до всіх дітей. Таке може бути за умови, коли у школі складаються комфортні, здорові та безпечні умови, в якій все концентрується навколо прав дітей, де вчителі демонструють повагу до прав школярів і де учні розуміють, що освіта потрібна не тільки для їх життя, але й дає їм задоволення. «Освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської особи і збільшення поваги до прав людини і основних свобод», — вказується у статті 26 Загальної декларації прав людини. Здійснення права дитини на освіту гарантує захист від багатьох небезпек, наприклад, життя у злиднях, уникнення кабальної праці у сільському господарстві або промисловості, комерцій­ної сексуальної експлуатації або втягування в озброєнні конфлікти.

Виявлення шляхів соціально-педагогічного впливу па особистість учня у иозанавчальпий час с одним із досить важливих компонентів у струк­турі соціального правового виховання дітей. Напрямки та форми соц­іальної нравовиховпої діяльності, представлені нами у таблиці.

При виборі механізмів педагогічного впливу на школярів потрібно виходити із провідних умов становлення і розвитку особистості та на­прямків реалізації себе підлітками у позапавчальпій соціальпо-иравовій діяльності. Це дозволяє виокремити чотири основних напрями, які вия­вилися найбільш доцільними у практичній діяльності:


Таблиця 1. Напрямки та форми соціальної право виховної діяль­ності у школі

 

Індивідуальна робота '"Мої основні права" Я маю право на освіту Я маю право на здоров'я Я маю право на повноцінне харчування
Організація самовиховання, саморозвитку з соціального права: Інтелектуальна гра Соціально-правова олімпіада Змагання Проект із втілення соціальних прав дітей Виставка малюнків "Я знаю свої права"
Вияв і розвиток здібностей: Конкурс "Хто краще знає свої права" Фестиваль "Всі діти планети про свої права" Організація диспуту "Я маю право на..." Круглий стіл "Поговоримо про наші права"
Диференційована робота із школярами: Гра "Станція моїх прав" Обмін думками "Чи порушуються мої соціальні права" Турнір ораторів соціального права Змагання правознавців Гра-екстрим Тренінг

1) організація у позанавчальпій роботі всіх форм правовиховної діяль­
ності, що стосуються іпформаційно-іптелектуального розвитку школяра
(наприклад, участь у Школі волонтерів з пропаганди репродуктивного
здоров'я, яка діє при Службі у справах неповнолітніх);

2) застосування різноманітних за складністю і характером форм ро­
боти у життєдіяльності школяра (наприклад, Благодійної акції "День
захисту дітей" для дітей школи-інтернату, Будинку дитин або міського
територіального центру для дітей-інвалідів);

3) широке включення особистості в різноманітні соціальпо-правові
ситуації (наприклад, акція „Милосердя" для дітей-інвалідів і дітей із
малозабезпечених та багатодітних сімей, яку проводить Служба у спра­
вах неповнолітніх).

Педагогічне управління соціально-педагогічними умовами, які забез­печують правовий захист школярів, включає різноманітні методи і прийо­ми. Зокрема, метод щодо саморозвитку можна назвати як спосіб реалі­зації спільних зусиль вчителя і учнів при реалізації цілсіі і змісту прано-


344 Соцічііьна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 345


 


виховної діяльності. Конкретно тут спрацьовують методи оцінки і само­оцінки емоційного стану. Наприклад, самооцінка власного "Я" вира­жається через створення "соціального автопортрета" за такими парамет­рами: „Я живу для..."; „Як я розумію — право; гуманність; демокра­тизм; соціальні прояви"; „Моя особиста соціальпо-правова позиція"; „Моє сприйняття нового у визначенні статусу школяра"; „Моя відповідальність за власне життя та за життя інших"; „Мої здібності: кому і для чого воші потрібні".

До процесу організації соціальпо-иравової просвіти учнів включа­ються і вчителі які оволодівають знаннями при вивченні факультативних курсів. Це, наприклад, можуть бути завдання такого типу: скласти план оргапізацішю-виховпого уроку з тематики: "Я хочу мати високий рівень знань", "Я знаю своє здоров'я", "Я харчуюсь правильно"; і разом з організаціями міст, областей та районів, що займаються проблемами пра­вового захисту дітей (Федерація багатодітних сімей, Молодіжний Де­партамент при Міській Раді студентів та старшокласників, Школи во­лонтерів, Клуби для дітей-іпвалідів, сиріт, дітей із кризових сімей), провести захід до Дня захисту дітей (01 червня); намалювати плакати, присвячені цій темі, підібрати пісні, зняти відеофільм про свято, створи­ти казковий захід для дітей-іпвалідів разом із міським територіальним центром для дітей-іпвалідів, порівняти однакові заходи дітей різних шкіл, зробити малюпки-шаржи па дітей свого класу чи кожен із них малює сам себе як він себе уявляє (ластівка, військовий, бізнесмен, балерина і тощо);"Дні дитинства", у рамках якої діти із малозабезпечених сімей, із багатодітних сімей, діти, що знаходяться під опікою, отримують ранці, рюкзаки, писемне приладдя до школи із написами "Я маю право на освіту", а першокласники — набір "Подарунок першокласнику".

Отже, законодавче забезпечення соціальпо-правової роботи з дітьми у загальноосвітній школі повинно спиратися па міжнародні правові доку­менти: Конвенцію ООН про права дитини. Декларацію забезпечення прав дитини та Закони України, зокрема Закон про охорону дитинства та інші, які регулюють і забезпечують всебічний розвиток особистості та її захист від посягань на соціальні іі особистіспі права. Обов'язок держа­ви полягає сьогодні в тому, щоб забезпечити всім дітям нормальні умови життя та розвитку, здійснювати конституційний захист прав і свобод дітей та молоді, гарантувати їм гідне життя

Глибоке вивчення та високі знання пормативпо-правових актів з пи­тань соціального захисту, розвитку та допомоги школярам є необхідною


умовою грамотної просвіти соціального педагога, щодо повноцінної реал­ізації особистих прав учнів. Із соціальним розвитком суспільства розши­рюються та уточнюється законодавча база. Лише за останні роки прий­нято низку законів, які мають першочергове значення для організації та наповнення конкретним змістом нозанавчальпої роботи загальноосвітніх закладів, зокрема, це стосується, перш за все, прийнятого у 2001 р. Закону "Про охорону дитинства" та "Сімейного Кодексу" (2002 р.)

Література

1. Закон України "Основи законодавства України про охорону здо­
ров'^" від 19 листопада 1992 року із змінами та доповненнями //
Збірник пормативно-правових актів у сфері захисту прав дітей / Турке-
вич І.К., Пастухов В.П., Куцим 1.1. та іи. - К.: "Юнісеф", 2000. -
С.32-37.

2. Педагогічно-правова профілактика правопорушень серед учнівсь­
кої молоді: Науково-методичиий збірник статей / В.П. Пастухов (ред.);
Інститут змісту і методів навчання. — К., 1997. — 248 с.

3. Словник іншомовних слів / За заг. ред. Л.О. Пустовіт, О.І.
Скоипепко, Г.М. Сюта, Т.В. Цимбалюк. — К.: Видавництво "Довіра"
УНВЦ "Рідна мова", 2000. - 990 с.

Питання для самоперевірки

1. Як новина реалізовуватись тріада "соціально-правове виховання —
соціально-правове навчання — соціально-правова просвіта"?

2. Визначити суть поняття "соціальпо-нравове виховання".

4. Назвати форми соціальпо-правової діяльності соціального праців­
ника у школі.


346 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 347


 


Додаток А


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)