АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологічний словник. Візуальна психодіагностика — галузь психології кадрової роботи, що має своїм завданням вивчення зовнішніх характеристик поведінки і зовнішності людини (стать

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Глосарій (Термінологічний словник)
  4. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  5. Докладний термінологічний опис рухової дії
  6. Економічний словник
  7. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  8. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  9. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  10. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  11. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  12. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ

Візуальна психодіагностика — галузь психології кадрової роботи, що має своїм завданням вивчення зовнішніх характеристик поведінки і зовнішності людини (стать, вік, особливості статури, міміки, жестикуляції і ін. ознак) в цілях проникнення у внутрішній психологічний зміст особи і оптимізації використання індивідуальних можливостей кожного працівника. До основних методів візуальної психодіагностики відносяться спостереження, бесіда, біографічний метод, морфологічний і графологічний аналіз, «тілесні» тести і ін. Візуальна психодіагностика використовує методи фізіогноміки, хіромантії та інші.

Метод близнюків - метод порівняльного вивчення психологічних особливостей та розвитку дітей з одноковою спадковістю.

Графологія – галузь знань про почерк і методах його дослідження для отримання інформації про психічний стан і особливості особистості що пише, про темперамент, характер, про відношення до змісту написаного.

Лонгітюдний і порівняльний методи (від лат. longitude – тривалість). Лонгітюдний метод характеризується тим, що протягом тривалого часу послідовно вивчаються ті самі досліджувані. При цьому можуть застосовуватися найрізноманітніші методи збору фактич­ного матеріалу, але вони скеровані на той самий об’єкт дослідження. Деякі дослідження особливостей особистості тривали десятиліттями. За порівняльного методу паралельно та одночасно вивчаються різні об’єкти дослід­ження, хоча при цьому визначаються єдиний предмет і загальне завдання дослідження. Це можуть бути дослідження особливостей психіки школярів різного віку (порівняльно-онтоге­нетичне дослідження), психіки здорових і психічно хворих досліджуваних (порівняльно-патологічне дослідження), вивчення досліджуваних, які знаходяться в різних соціальних чи педагогічних умовах (порівняльно-соціальне, порівняльно-педагогічне дослідження).

Метод бесіди – це збирання фактів про психічні явища у процесі особистого спілкування за спеціально складеною програмою. Плануючи бесіду, необхідно мати на увазі, що дані про явище, яке нас цікавить, може бути одержане у вигляді відповідей на прямо поставлені запитання (що знає досліджуваний про той чи інший об’єкт, яке ставлення до нього, яке коло інтересів тощо), так і побічним способом (обговорення прочитаної книги і т. ін.).

Метод вивчення продуктів діяльності є збиранням фактів у процесі аналізу мате­ріалізованих результатів психічної діяльності. Це можуть бути продукти трудової (виготов­лені токарем деталі, проект інженера, картина художника тощо); навчальної (написаний твір, розв’язана задача, виконане креслення); ігрової (споруджений із кубиків «будинок», зроблена з піску «фортеця») діяльності.

За продуктом діяльності відтворюється процес виготовлення, при цьому відобра­жається (проектується) ставлення людини до самої діяльності, навколишнього світу, природи, виявляється рівень розвитку розумових, сенсорних, моторних навичок. Цінність методу полягає в тому, що можна час від часу повертатися до аналізу матеріалізованих продуктів діяльності. Недолік: не всі психічні якості можна розкрити в продуктах діяльності. Тому метод вживається як допоміжний.

Метод анкети полягає у збиранні фактів на основі письмового самозвіту досліджу­ваних за спеціально складеною програмою. У складанні анкети велике значення має чіткість змісту запитань і чіткість їх формулювання. Анкети поділяються на два види: закриті й відкриті. У відкритих анкетах досліджувані повинні самі сформулювати відповіді на постав­лені запитання; у закритих їм пропонується вибрати одну із запропонованих відповідей. Перевага відкритої анкети полягає в можливості отримати повніші дані про досліджуваних. Недолік – складність опрацювання через різноманітність відповідей. Закриті анкети є легкими для опрацювання, але їхні дані (відповіді) не виходять за задані наперед формулювання.

Позитивність методу анкет полягає в тому, що отримується велика кількість матеріалу, достовірність якого визначається «законом великих чисел». Недолік — відповіді не завжди є адекватними реальній поведінці досліджуваних.

Метод спостереження – це цілеспрямоване вивчення особистості на основі сприйняття її дій і вчинків в різних природних ситуаціях. Перша вимога до спостерігача – збереження природності психічних проявів. Друга вимога – спостереження завжди має бути цілеспрямованим, тобто слід чітко визначити цілі й задачі, що їх належить вирішити у процесі дослідження. Третя вимога до методу спостереження – фіксація його результатів. Недолік методу: спостерігач (експериментатор) знаходиться в пасивній позиції: він змушений очікувати, коли настануть психічні явища, які його цікавлять.

Експеримент — метод збирання фактів у спеціально створених умовах, які забезпечують активний прояв досліджуваних психічних явищ.

Розрізняють експеримент лабораторний і природний. Лабораторний експеримент може здійснюватись як із використанням апаратури, так і без неї, але із застосуванням спеціально розроблених експериментальних матеріалів. Він часто скеро­вується на вивчення цілісної діяльності людини. Саме так будується дослідження складної діяльності оператора в інженерній психоло­гії, комплексно вивчаються психічні можливості космонавтів, досліджується поведінка людей у різноманітних стресових ситуаціях.

У природному експерименті, на відміну від лабораторного, зберігається зміст звичайної діяльності людини, але створюються умови, за яких обов’язково викликається (провокується) досліджуване психічне явище.

Контент-аналіз (від англ. соntents - зміст) - метод аналізу і оцінки інформації що міститься в документах, відеозаписах, радіопередачах, інтерв'ю і так далі шляхом виділення у формалізованому вигляді смислових одиниць інформації і виміру частоти згадки цих одиниць у вибірковій сукупності.

Таксономія (від греч. taxis - розташування по порядку, nomos - закон) - класифікація і систематизація предметів і явищ.

Фізіогномія – наука, що досліджує характер людини за рисами обличчя. Складається з:

1) загальної фізіогномонії, 2) вчіння про очі; №) вчіння про ніс; 4) вчіння про рот; 5) вчіння про вуха [35, С. 31].

Хірософія — наука, що досліджує зв'язок між характером людини та зовнішніми ознаками його руки. Складається з двох близьких галузей знань, - пальмістрії (вчення про долоні рук) та хіромантії (мистецтва вгадувати характер людини за буграми та лініями рук) [35, С. 59—60].

Графологічний аналіз - виявлення індивідуально - психологічної варіативності почерку. Процедура призначена для ідентифікації рукописів (наприклад, підписів) і визначення психічних станів або характерологічних особливостей автора рукопису. Зазвичай включає два етапи: загальний аналіз, в якому акцент робиться на цілісному враженні, і тонкий аналіз з опрацьовуванням почерку по ознаках висоти почерку, ширини і нахилу.

Опитувальники креативності - засіб діагностики творчих здібностей індивіда, складені з переліку ситуацій, відчуттів, інтересів, форм поведінки, які характерні для творчих людей. Дані опитувальники можуть бути адресовані і самому випробовуваному, і його оточенню.

Метод семантичного диференціалу (від грец. semanticos - той, що позначає і лат. differentia - різниця) - асоціативна процедура, запропонована американським психологом Ч.Осгудом в 1952 р. для вивчення сприйняття, соціальних установок і особистих значень, масових комунікацій і реклами, що являє собою розбиття на шкали (за трьома-, п'яти-, семи рівнями інтенсивності) тих або інших предметів, тоді як полюси шкал утворені протилежними за змістом твердженнями.

Метод шкірно-гальванічної реакції (ШГР) - метод реєстрації біоелектричної активності шкіри як показника мимовільної вегетативної активності. Використовується для оцінки зміни функціональних станів, орієнтовних і емоційних реакцій, індивідуальних відмінностей. Для реєстрації ШГР може здійснюватися вимір різниці шкірних потенціалів (метод Тарханова) або зміни шкірного опору (метод Фере).

Метод самоспостереження - стратегія отримання емпіричних психологічних даних при спостереженні за самим собою. Елементи цього методу лежать в основі будь-якого наукового дослідження. За рахунок співставлення результатів самоспостереження, представлених в більш менш вербалізованому протоколі про поточне індивідуальне життя, з аналогічним відображенням самоспостереження інших людей, відбувається постулювання їх принципової спорідненості і узгодження із зовнішніми проявами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)