АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВЕТЕРИНАРНИЙ ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА ДІЛОВОДСТВО

Читайте также:
  1. Державна статистична звітність 603012
  2. Звітність про перевезення вантажів
  3. Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.
  4. Комплектування, облік, зберігання музейних фондів
  5. Нотаріальне діловодство.
  6. Податкова звітність. Визначення суми податкових зобов’язань платника податків та порядок їх сплати.
  7. Тема № 1. Господарський облік, його суть і значення

7.1. Ветеринарний облік

Значення і форми ветеринарного обліку

Ветеринарний облік - це система реєстрації і віддзеркалення про­цесів розвитку ветеринарної справи, явищ і чинників, що відбуваються в державній, відомчій і виробничій ветеринарній медицині. Облік як сис­тема реєстрації фактів захворюваності і смертності, тварин всіх видів при інфекційних, інвазійних, незаразних хворобах, результатів діяльнос­ті ветеринарної служби та її стану служить основою для об'єктивної оці­нки якості ветеринарних заходів. Дані ветеринарного обліку є відправ­ним матеріалом для ухвалення рішень про термінові, поточні і перспек­тивні завдання ветеринарної служби, для розробки планів профілактич­них і оздоровчих заходів, підвищення їх ефективності.

Ветеринарний облік організовується по єдиній системі, що забезпе­чує можливість ефективного контролю виконання планових ветеринар­них заходів, дозволяє успішніше вирішувати основні завдання ветери­нарної служби по профілактиці і ліквідації заразних і незаразних хвороб тварин, охороні людей від хвороб, спільних для людини і тварин.

Первинну реєстрацію захворювань і загибелі тварин, а також діаг­ностичних досліджень, профілактичних, лікувальних, ветеринарно-санітарних заходів, ветеринарно-санітарної експертизи, лабораторних досліджень, ветеринарно-санітарного нагляду, здійснюваного посадов­цями державної, відомчої, виробничої, кооперативної і підприємницької ветеринарних служб, ведуть у журналах єдиної форми, встановлених Державним департаментом ветеринарної медицини Міністерства аграр­ної політики України.

Ветеринарному обліку підлягають:

- спеціальні роботи, виконувані ветеринарними фахівцями в сільсь­
когосподарських підприємствах, акціонерних товариствах, тваринницьких
кооперативах, фермерських, селянських, особистих господарствах гро­
мадян; на залізничному, морському, річковому, повітряному, автомобі­
льному транспорті, на підприємствах і в організаціях, що здійснюють
заготівлю, зберігання, переробку продуктів і сировини тваринного похо­
дження;

- ветеринарно-санітарний стан тваринницьких господарств і інших
підприємств, пов'язаних із тваринами, продуктами і сировиною тварин-


ного походження; виявлені хвороби тварин (інфекційні, інвазійні, неза­разні і т. д.); хворі і загинувші тварини, пункти, де реєструвалися інфек­ційні і паразитарні хвороби худоби і птахів; тварини, піддані вакцинаці­ям, лікувально-профілактичним обробкам, тощо; випадки лікування хво­рих тварин;

- ветеринарно-санітарний огляд і ветеринарно-санітарна експер­тиза м'яса, молока, інших харчових продуктів, шкіряно-хутряної сирови­ни, шерсті і іншої сировини на м'ясокомбінатах, забійних пунктах, в ла­бораторіях ветеринарно-санітарної експертизи й інших ветеринарних установах; бактеріологічні, серологічні, вірусологічні і інші дослідження патологічного матеріалу, крові, сечі, молока, кормів, води й інших біоло­гічних об'єктів у районних, міжрайонних, зональних, міських, обласних, республіканських лабораторіях: ветеринарно-санітарний огляд тварин, продуктів і сировини тваринного походження на залізничному, повітря­ному, морському, річковому транспорті, при експортних і імпортних опе­раціях і т.д.

Ветеринарний облік здійснюється відповідно до Інструкції по вете­ринарному обліку і звітності, затвердженій Державним департаментом ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України. Записи в журналах належить вести в процесі виконання відповідної роботи або безпосередньо після її закінчення.

Всі журнали повинні бути переплетені і пронумеровані. На титуль­ному листі позначаються назва журналу, найменування установи (гос­подарства, підприємства), дата початку і закінчення записів. Журнали обліку в ветеринарній медицині підлягають зберіганню протягом трьох років з часу закінчення в них записів (за винятком журналу запису епізо­отичного стану району (міста), який підлягає постійному зберіганню). В кінці журналу на окремому листі роблять засвідчувальний запис, в якому указують кількість пронумерованих листів. Цей запис завіряється підпи­сом керівника ветеринарної установи і печаткою.

Залежно від виробничих завдань і напряму ветеринарної діяльності ведуться відповідні форми ветеринарного обліку. У лікувально-профі­лактичних ветеринарних установах, тваринницьких господарствах, вете­ринарних кооперативах, малих підприємствах, обслуговуючих тварин, а також ветеринарними фахівцями-підприємцями ведуться наступні фор­ми обліку:

"Журнал для реєстрації хворих тварин" (сільгоспоблік, форма № 1-вет) служить основним документом обліку лікувальної роботи, що проводиться ветеринарними установами і фахівцями. У ньому запису­ють хворих тварин, що поступили до ветеринарних установ для амбула­торного і стаціонарного лікування, підданих лікуванню при виїзді фахів-


ців у господарства, на ферми. У журналі записують порядковий номер первинного і повторного обліку, дату надходження тварини, власника і його адресу, стать, вид, кличку і номер тварини, дату захворювання, пе­рвинний і остаточний діагнози, додаткові дослідження, клінічні ознаки, лікувальну допомогу, рекомендації, кінець хвороби, особливі відмітки, прізвище фахівця, що проводив лікування.

При стаціонарному лікуванні особливо цінних племінних і високо­продуктивних тварин на додаток до журналу на кожну тварину ведуть історію хвороби з докладним записом перебігу хвороби, результатів по­дальших досліджень, подальшого лікування і т.п.

"Журнал для запису протиепізоотичних заходів" (сільгоспоблік, форма № 2-вет) служить документом для обліку планових і вимушених протиепізоотичних заходів у всіх тваринницьких господарствах і ветери­нарних установах. У журналі записують: діагностичні дослідження, щеп­лення, протипаразитарні обробки тварин, ветеринарно-санітарні роботи. Запис ведуть в такій послідовності: дата проведення заходу, назва фер­ми, господарства, населеного пункту, вид і вік тварин, вид дослідження, обробки, щеплення, кількість тварин, щеплених або оброблених з про­філактичною метою або вимушено, кількість тварин, підданих діагности­чним дослідженням перший або другий раз у поточному році.

"Журнал для запису епізоотичного стану району (міста)" (сіль­госпоблік, форма № 3-вет) є основним документом, у якому відобража­ють всі дані про інфекційні й інвазійні хвороби, що виникають на терито­рії адміністративного району або міста. Його ведуть головні ветеринарні лікарі районів і міст. Журнал підлягає постійному зберіганню. На його титульному листі окрім звичних позначень указують, де зберігається аналогічний попередній журнал, записи в якому завершені перед почат­ком цього журналу, і порядковий номер знову початого журналу.

У цьому журналі реєструють інфекційні хвороби, при яких встанов­люються карантин і ветеринарні обмеження (сибірка, ящур, чума, хво­роба Ауєскі, бруцельоз, туберкульоз, трихінельоз, фіноз і т. д.). Записи ведуть по кожній хворобі окремо: дата запису, населений пункт (госпо­дарство), дата виникнення хвороби, вигляд і вік тварини, дані про вста­новлення діагнозу, джерело інфекції, дата і номер ухвали про встанов­лення карантину або обмеження, кількість хворих, загинувших, вимуше­но забитих, щеплених, досліджених і залишилися на кінець року, хворих тварин, дата і номер рішення про зняття карантину або обмеження, осо­бливі відмітки, прізвище фахівця, що зробив запис.

На птахофабриках, у спеціалізованих птахівничих господарствах та інших підприємствах встановлені журнали ветеринарного обліку, що ві­дображають особливості ветеринарної роботи в таких господарствах:


"Журнал обліку діагностичних досліджень птахів" (сільгоспоблік, форма № 4-вет); "Журнал для реєстрації результатів патологоанатомічного розтину птахів на птахофабриці" (сільгоспоблік, форма № 5-вет); "Жур­нал для запису епізоотичного стану птахівничих господарств" (сільгосп­облік, форма № 6-вет); "Журнал для реєстрації профілактичних і виму­шених щеплень птахів" (сільгоспоблік, форма № 7-вет); "Журнал обліку лікувальної обробки птахів" (сільгоспоблік, форма № 8-вет); "Журнал обліку результатів ветеринарно-санітарної експертизи тушок птахів у за­бійному цеху птахівничих господарств" (сільгоспоблік, форма № 9-вет); "Журнал обліку дезінфекції, дезінсекції і дератизації" (сільгоспоблік, фо­рма № 10-вет).

У рибницьких господарствах прийнято вести єдиний журнал вете­ринарного обліку "Журнал обліку дослідження риби, профілактичних і оздоровчих заходів в господарстві рибоводства (рибопромисловому во­доймищі)" (сільгоспоблік, форма № 11-вет).

У ветеринарних лабораторіях прийняті 11 журналів ветеринарного обліку: "Журнал бактеріологічних досліджень" (сільгоспоблік, форма №12-вет); "Журнал вірусологічних досліджень" (сільгоспоблік, форма № 13-вет); "Журнал серологічних досліджень крові" (сільгоспоблік, фор­ма № 14-вет); "Журнал гематологічних досліджень" (сільгоспоблік, фор­ма № 15-вет); "Журнал гістологічних досліджень" (сільгоспоблік, форма № 16-вет); "Журнал досліджень проб шкіряної і хутряної сировини на сибірку" (сільгоспоблік, форма № 17-вет); "Журнал обліку лабораторних досліджень на паразитарні хвороби тварин" (сільгоспоблік, форма № 18-вет); "Журнал токсикомікологічних досліджень кормів і інших матеріалів" (сільгоспоблік, форма № 19-вет); "Журнал хіміко-токсикологічних дослі­джень" (сільгоспоблік, форма № 20-вет); "Журнал біохімічних і лабора­торно-клінічних досліджень" (сільгоспоблік, форма № 21-вет); "Журнал гідрохімічних і токсикологічних досліджень рибогосподарських водо­ймищ" (сільгоспоблік, форма № 22-вет).

Для ветеринарного обліку в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках ведуть наступні журнали: "Журнал ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, риби, раків, яєць" (сільгоспоблік, форма № 23-вет); "Журнал обліку ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів" (сільгоспоблік, форма № 24-вет); "Журнал експер­тизи харчових продуктів рослинного походження" (сільгоспоблік, форма № 25-вет); "Журнал експертизи меду" (сільгоспоблік, форма № 26-вет).

Для обліку роботи у ветеринарних установах державного прикор­донного і транспортного ветеринарного нагляду прийняті наступні жур­нали: "Журнал реєстрації огляду тварин на транспортному контрольно­му ветеринарному пункті" (сільгоспоблік, форма № 27-вет); "Журнал ре­єстрації огляду сировини тваринного походження на транспортному кон-


трольному ветеринарному пункті" (сільгоспоблік, форма № 28-вет); "Жу­рнал реєстрації санітарної обробки вагонів і пароплавів на дезпромиво-чній станції" (сільгоспоблік, форма № 29-вет); "Журнал обліку надхо­дження і огляду експортних, імпортних і транзитних тварин на прикор­донному контрольному ветеринарному пункті" (сільгоспоблік, форма № 30-вет); "Журнал обліку продуктів, що експортуються й імпортуються, сировини тваринного походження і фуражу, оглянутих на прикордонно­му контрольному ветеринарному пункті" (сільгоспоблік, форма № 31-вет). Для обліку ветеринарних заходів на підприємствах по забою тва­рин, зберіганню і переробці продуктів і сировини тваринного походження використовують наступні журнали: "Журнал обліку ізольованої шкіряної і хутряної сировини і його ветеринарної обробки на шкіряно-сировинному складі (заводі)" (форма № 32); "Журнал обліку результатів огляду забій­них тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м'ясопродуктів на бойні (забійному пункті)" (форма № 33); "Журнал ветеринарного огляду тварин на скотобазі м'ясокомбінату" (форма № 34); "Журнал об­ліку захворювань, відходів і ветеринарної обробки тварин в карантині і ізоляторі м'ясокомбінату" (форма № 35); "Журнал ветсанекспертизи м'яса і субпродуктів в цехах первинної обробки худоби (птахів) і на сані­тарній бойні м'ясокомбінату" (форма № 36); "Журнал обліку трихінелос-копії свинячих туш на м'ясокомбінаті" (форма № 37); "Журнал реєстрації проб і зразків продукції, що поступили на дослідження в лабораторію м'ясокомбінату" (форма № 38); "Журнал реєстрації бактеріологічних до­сліджень туш і органів (трупів) забійних тварин" (форма № 39); "Журнал реєстрації бактеріологічних досліджень ковбасних і кулінарних виробів, копченини, напівфабрикатів, кормової муки" (форма № 40); "Журнал ре­єстрації бактеріологічного дослідження консервів після стерилізації" (форма № 41); "Журнал реєстрації досліджень меду на свіжість" (форма № 42); "Журнал обліку дезинфекцій на забійному підприємстві" (форма № 43).

7.2. Ветеринарна звітність

Статистична ветеринарна звітність призначена для віддзеркалення стану захворюваності тварин і інших питань діяльності ветеринарної служби. Ветеринарна звітність складається в строгій відповідності з Ін­струкцією Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерс­тва аграрної політики України.

Ветеринарна звітність складається з окремих форм звітних докуме­нтів і є основним джерелом інформації про ветеринарно-санітарний стан тваринництва, результати роботи державних ветеринарних установ і організацій, ветеринарної служби сільськогосподарських підприємств,


акціонерних товариств, тваринницьких комплексів, птахофабрик, вете­ринарних кооперативів, малих підприємств, ветеринарних фахівців-підприємців з діагностики, попередження і ліквідації хвороб тварин, ве­теринарного нагляду, а також торгівлі продукцією і сировиною тваринно­го походження. Дані ветеринарної звітності складають інформаційну ба­зу для управління ветеринарним обслуговуванням тваринництва.

Ветеринарні звіти складають на основі первинної реєстрації і пода­льшого узагальнення даних про захворювання і загибель тварин, діаг­ностичних дослідженнях, профілактичних, лікувальних і ветеринарно-санітарних заходів. Відповідальність за повноту і достовірність відомос­тей, що включаються у ветеринарні звіти, несуть керівники ветеринар­них установ і інші посадовці цих установ.

Діючі форми звітів про захворюваність і загибель тварин, а також з інших питань діяльності ветеринарної служби затверджені ухвалою Держкомстату України "Про затвердження форм державної статистичної звітності для підприємств і організацій агропромислового комплексу". При складанні ветеринарних звітів необхідно дотримуватися порядку, встановленого вищеназваною Інструкцією.

Таблиця 20


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)