АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зберігання і подготовка борошна до виробництва

Читайте также:
  1. I. Подготовка к процедуре
  2. I. Подготовка к процедуре
  3. I. Подготовка к процедуре
  4. А) Переподготовка руководящего состава.
  5. Б) Профессиональная переподготовка специалистов.
  6. В чем должна состоять немедленная и повсеместная подготовка к диктатуре пролетариата?
  7. В) Массовая переподготовка работников.
  8. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва
  9. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому періоді
  10. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  11. Виробництва
  12. Виробництва благ громадського вжитку; коригування побічних наслідків

На підприємства борошно надходить у мішках. Його зберігають у коморах для сипкої сировини за температури не нижче 8 С і відносної вологості повітря не більше 75 %. Комори повинні бути чистими і сухими. Мішки з борошном однієї партії укладають у шта­белі на підтоварники, що розміщені на висоті 10…15 см від підлоги для вентиляції. Кількість рядів у штабелі становить 8…12 мішків. Чим нижча температура і вологість, тим більша висота укладання мішків допускається. Найбільш прогресивним на сьогоднішній день є безтарний спосіб зберігання борошна, який може бути реалізований у підприємствах великої потужності.

Підготовка борошна до виробництва передбачає змішування окре­мих партій (для поліпшення показників якості однієї партії борошна за рахунок іншої), просіювання і пропускання скрізь магнітний уловлю­вач з метою виділення сторонніх і металевих домішок.

Мішки з борошном очищують з поверхні щіткою і розпорюють по верхньому шву. У зимовий період створюють умови для підігрівання борошна до температури 10…18 °С, розміщуючи його в коморах, що отоплюються, або приміщеннях для підготовки сировини. Просію­вання борошна здійснюють через просіювачі різних конструкцій або через сита.

Хімічний склад борошна зумовлюється хімічним складом зерна, з якого воно отримане, сортом борошна і визначає його харчову цін­ність і хлібопекарські властивості. Більш високі сорти борошна одер­жують з центральних шарів зерна – ендосперму, тому в них міститься більше крохмалю і менше білків, цукрів, жиру, мінеральних речовин, вітамінів, які зосереджені в його периферійних частинах. Хімічний склад борошна за сортами наведено у табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Хімічний склад борошна (% на сухі речовини)

Вид і сорт борошна Білки Крохмаль Пентозани Моно- і дицукриди Целюлоза Жири Зола
Пшеничне: вищий 12,0 79,0 2,0 1,8 0,1 0,8 0,55
перший 14,0 77,5 2,5 2,0 0,3 1,5 0,75
другий 14,5 71,0 3,5 2,8 0,8 1,9 1,25
обойне 16,0 66,0 7,2 4,0 2,3 2,1 1,90
Житнє: сіяне 9,0 73,5 4,5 4,7 0,4 1,1 0,75
обдирне 10,5 67,0 6,0 5,5 1,3 1,7 1,45
обойне 13,5 62,0 8,5 6,5 2,2 1,9 1,90

Як у пшеничному, так і в житньому борошні більш за все міститься вуглеводів і білків, від властивостей яких запежать властивості тіста і якість виробів.

Вуглеводи. До складу борошна входять різноманітні вуглеводи (рис. 2.2).

 

 
 

Рис. 2.2. Вуглеводи, які містяться у пшеничному борошні

Основну частину борошна становлять поліцукриди, а моно- і олігоцукриди містяться в ньому в незначній кількості.

Крахмаль (С6Н10О5)n є основною складовою борошна. Масова частка крохмалю залежно від сорту борошна коливається в інтервалі 58…70 %. Крохмаль міститься в ендоспермі пшениці у вигляді зерен розміром від 0,002 до 0,150 мм. Різні види борошна розрізняються за розмірами і формою крохмальних зерен. Природно організована структура зерен крохмалю сферокристалічна. Крохмальне зерно скла­дається з двох поліцукридних фракцій: 13…30 % лінійної (амілози) і 70…85 % розгалуженої (амілопектину).

Глюкозидні залишки зв’язані α-1,4-гдюкозидиими зв’язками, а в точках розгалуження – α-1,6-глюкозидними зв’язками. Поліглюко­зидні ланцюги знаходяться в зерні крохмалю в багаторазово вигнутій (складчастій) формі та розташовані радіально.

Амілоза пшеничного крохмалю – нерозгалужений поліцукрид, який має ступінь полімеризації близько 2 000. Його молекулярна маса становить 105…106. Молекула амілопектину відрізняється розгалуже­ністю і містить до 6 000 глюкозних залишків, а її молекулярна маса сягає до 10.

Роль крохмалю у процесі приготування борошняних кондитер­ських і булочних виробів полягає в наступному:

- поглинання води під час замішування та участь у створенні структури тіста;

- клейстеризація під час випіканні та участь у формуванні м’я­кушки виробів

- забезпечення дріжджів зброджуваними вуглеводами, які утво­рюються під час амілолізу;

- сприяння черствінню виробів за ретроградації під час їх зберігання.

Стан крохмалю борошна впливає на властивості тіста і якість ви­робів. Розмір і цілісність крохмальних зерен впливають на консис­тенцію тіста, його водопоглинальну здатність. Дрібні й ушкоджені зерна крохмалю спроможні зв’язати більше вологи в тісті. Вони легше піддаються дії ферментів, ніж великі і щільні зерна.

Целюлоза (клітковина) більшою мірою знаходиться в клітинних стінках оболонок, алейронового шару і зародку зерна, а в ендоспермі вона відсутня. Тому значна кількість целюлози міститься саме у борошні високих виходів.

Целюлоза – це міцний полімер, побудований із залишків D-глюг­кози, що поєднані β-1,4-глюкозидним зв’язком.

Лінійна макромолекула целюлози містить у середньому 6 000–12 000 глюкозних залишків. Ступінь полімеризації її молекули може становити більш ніж 10 000.

Білки. До складу білків пшеничного і житнього борошна входять білки прості (протеїни), що складаються тільки з амінокислотних залишків, і складні (протеїди). Складні білки можуть включати іони металів, пігменти, ліпіди, нуклеїнові кислоти, а також ковалентно зв’язувати залишки фосфорної кислоти або вуглеводів. Їх називають відповідно металопротеїди, хромопротеїди, ліпопротеїди, нуклеопро­теїди, фосфопротеїди, глікопротеїди.

Вміст білкових речовин у пшеничному борошні становить 10,3…12,5 %, а в житньому – 6,9…10,7 % і залежить від сорту зерна й умов його вирощування.

За розчинністю (за Г. Осборном) білки борошна розподіляють на:

- альбуміни – розчинні у воді та розведених сольових розчинах;

- глобуліни – розчинні в сольових розчинах сильних кислот;

- проламіни – розчинні в 50…90 % етанолі;

- глютеліни – розчинні в слабких розчинах (0,2…2,0 %) лугів (рис. 2.3).

 
 

Рис. 2.3. Склад протеїнів пшеничного борошна

Представником альбумінів є лепкозин пшениці, жита, ячменю. До найбільш вивчених білків групи проламінів належать гліадіни пше­ниці та жита і гордеїн ячменю, до глютелінів – глютенін пшениці та жита.

Розподіл протеїнів на фракції досить умовний. За нашого часу встановлено, що кожна з цих фракцій є гетерогенною і складається з декількох білків.

Гліадин і глютенін у воді нерозчинні, тому у разі відмивання клей­ковини з пшеничного борошна є основними її компонентами. Вони поглинають воду, набрякають, злипаються і утворюють пружну, елас­тичну масу – сиру клейковину. У зв’язку з цим їх називають клейко­винними білками. Гліадин і глютенін знаходяться в енцоспермі зерна, тому їх більше міститься в борошні вищих сортів. Альбумін і глобулін входять до складу білків зародка й алейронового шару зерна, їх більше в борошні високих виходів.

У сирій клейковині міститься 65…70 % води і 35…30 % сухих речовин. Останні складаються в основному з білків (83,5 %), ліпідів (7,0 %), крохмалю (6 %), а також інших речовин борошна. Кількість сирої клейковини в пшеничному борошні коливаєтьси в межах 20…35 % від маси борошна. Чим більше білків міститься в борошні та чим сильніша їх здатність до набрякання, тим більше вийде сирої клейковини.

Якість клейковини характеризусться кольором, еластичністю (здат­ність клейковини відновлювати свою форму після розтягування або стискання), розтяжністю (здатність розтягуватися на певну довжину над лінійкою до розриву) і пружністю (здатність чинити опір під час стискання). Залежно від показників якості клейковину пшеничного борошна поділяють на три групи (табл. 2.3).

Таблиця 2.3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)