АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РЕКЛАМНІ АГЕНТСТВА ЛУГАНСЬКА

Читайте также:
  1. Организационная структура агентства «Мегаполис-Р»
  2. Создание собственного агентства
  3. Тема 9. Рекламні технології. Реклама та маркетингова діяльність і робота ЗМІ

Рекламні агентства Луганська знаходяться на початковому етапі розвитку, та все ж розвиваються і мають свою специфіку.

Мета статті – простежити розвиток рекламних агентств Луганська, їх проблеми й перспективи.

Завдання: дослідити історію рекламних агентств Луганська, з’ясувати тенденції їх розвитку та визначити вплив соціально-економічного стану країни на рекламний ринок Луганська.

Перші європейські рекламні агентства були мало схожими на сучасні організації і являли собою інформаційні бюро, що спеціалізувалися на зборі та розповсюдженні інформації. У 1629 р. Теофраст Ренодо отримав патент від Людовика ХІІІ на відкриття адресного бюро, до якого зверталися всі, хто бажали продати, взяти напрокат, віддати в найм. Ю. В. Попов прокоментував цю подію, як закладання основ рекламних агентств. У Росії створювались інформаційні агентства, які діяли при редакціях газет. Вони пропонували таку послугу, як прийом та розміщення оголошень у будь-якому виданні на вимогу замовника [7, с. 123].

Сучасні рекламні агентства – незалежні підприємства, що складаються з творчих працівників, які виконують такі функції: проведення рекламних досліджень, розробка планів рекламної діяльності, розробка й проведення рекламних кампаній, підготовка рекламних повідомлень, виробництво рекламоносіїв, розміщення рекламних повідомлень для замовників, що мають на меті знайти покупців для своїх товарів і послуг, тощо [6, с. 62].

Рекламне агентство з повним циклом послуг має такі підрозділи:

· відділ виконання замовлень;

· аналітичний відділ;

· творчий відділ;

· виробничий;

· відділ розміщення реклами;

· відділ зв’язків з громадськістю;

· відділ директ-маркетингу;

· юридичний відділ;

· бухгалтерія [5, с. 446-447].

Специфіка структурної роботи рекламного агентства полягає в тому, що всі відділи постійно взаємодіють, створюють групи, які відповідають за конкретне замовлення, творчий відділ повинен співпрацювати з аналітичним, готовий продукт узгоджується з керівником та з замовником [3, с. 40 ].

Розвиток реклами й рекламного бізнесу має свої особливості в кожній країні, перебуває в залежності від стану національної економіки, політичної ситуації, системи регулювання рекламної діяльності.

В Україні рекламний бізнес бере початок з 1990-х років після розпаду Радянського Союзу. Це час реформ, прийняття закону, що дозволяв приватні підприємства, поступовий вихід України на світовий ринок. До цього часу в країні був проголошений командно-адміністративний устрій, за якого реклама сприймалася як феномен капіталізму. На початку розвитку ринкової діяльності в Україні розміщення реклами було нескладною справою з причини не заповнення ринку товарами. Будь-який з них і без вдало продуманої реклами розкуповувався добре. Бізнес рекламних агентств у цей час зводився до перерозпродажу площі під рекламу. Відсутність творчих та дослідницьких підрозділів у структурах рекламних агентств пояснювалася двома причинами: невисоким рівнем рекламної продукції через непотрібність клієнтам і відсутністю професіоналів, які поступово розвивалися разом з рекламним ринком.

Сьогодні стабілізувалися умови розміщення реклами в ЗМІ, збільшилися кількість каналів інформації, ціни на рекламу, з’явилася необхідність у плануванні рекламної кампанії та рекламних досліджень, кількість рекламних агентств істотно зросла, ВНЗ почали готувати спеціалістів з реклами, у багатьох рекламних організаціях з’явилися професіонали [2, с. 115 ].

Водночас ринок реклами Луганська відстає від розвитку рекламної індустрії країни в цілому. У 90-х рр. ХХ ст. у місті почали з’являтися рекламні агентства. Ці організації пропонували виробництво зовнішньої реклами, надання поліграфічних послуг. ПП “РПА “Альтан”, що засноване 11.06.1991 р., у перші роки своєї діяльності займалося рекламою в ЗМІ, фотозйомкою, дизайном, проектними роботами в сфері будівництва. Рекламне агентство “Фієста”, засноване у 1991 р., розпочинало свою роботу як рекламне агентство, що надає поліграфічні послуги, розміщує рекламу в ЗМІ, виготовляє зовнішню рекламу.

На початковому етапі розвитку дослідницькі та творчі аспекти в рекламних агентствах були відсутні з причини непотреби аудиторії Луганська та замовникам реклами. За словами незалежного консультанта з реклами Стаса Цикаловського, рекламодавці замовляли рекламу, відштовхуючись від реклами, яку виготовив їх конкурент: “Їм потрібно, як у всіх: той же біг-борд, та ж реклама на радіо і в газеті, схожа як дві краплі води на всі інші” [4]. Через це творчі відділи в рекламних агентствах були відсутні. А дизайнер, якого має у своїй структурі майже кожне рекламне агентство, лише коректував побажання замовника або займався версткою.

Поступово в місті відкривалися нові рекламні агентства та вдосконалювали свої технологічні вміння агентства, що були засновані раніше.

Зокрема, у 1994 р. у рекламному агентстві “Альтан” була створена ділянка шовкотрафаретного друку. З 1995 р. по 1997 р. видавалася газета "Бізнес-круїз", яка була розрахована на ринкових торговців і підприємців, і була першою регіональною збіркою прайс-листів. Обсяг видання – 8 смуг формату А4 в 1995 р. і 16 смуг формату А3 в 1997 р. У 1998 р. була створена ділянка з виготовлення зовнішньої реклами. У 1999 р. заснований відділ реклами в ЗМІ. У 2000 р. створена ділянка оперативного друку (RISO), у 2003 р. – ділянка тамподруку. У 2005 р. відбулася реорганізація підприємства в приватне підприємство "рекламно-поліграфічне агентство "Альтан".

Агентство реклами “Фієста” розпочало засвоєння технологій неонової реклами, яка потрапила у СРСР в 60-ті рр. ХХ ст. З розвитком рекламної індустрії неонові технології стали використовуватися знову. АР “Фієста”, засвоївши новітні технології, використовувала матеріали провідних світових виробників і пропонувала світлову гаму до 50 відтінків. У наш час виробництво неонової реклами перестало бути дивиною і зараз її професійним виготовленням займається вже ряд компаній і рекламних агентств. АР “Фієста” сьогодні – це виробниче агентство, що пропонує виготовлення реклами будь-якого діапазону, починаючи від багатометрових зразків зовнішньої реклами до мініатюрних табличок у технології гравертон.

АР “Фієста” як рекламно-виробниче агентство має таку структуру:

· відділ поліграфії;

· відділ візуальної реклами;

· відділ оренди площі приміщення;

· бухгалтерія;

· творчий відділ (дизайнери);

· виробничий (майстерня).

Відділ поліграфії займається виготовленням поліграфічної та сувенірної продукції, використовує тиснення, цифровий, офсетний та шовкотрафаретний друк, виготовляючи візитки, запрошення, календарі, дипломи, блокноти тощо. Також поліграфічний відділ “Фієсти” надає послугу друку зображення на тканині, тиражем від одного екземпляра.

Відділ візуальної реклами займається виготовленням зовнішньої реклами, оформленням вітрин, виготовленням додаткових елементів реклами, фасадних вивісок, тендерів.

Бухгалтерія – відділ, відповідальний за документацію, фінансову та юридичну сторону рекламної діяльності агентства. Бухгалтерія відповідає за угоди, акти, рахунки.

Виробничий відділ займається виготовленням рекламних носіїв.

До творчого відділу агентств з повним циклом послуг належить копірайтер та дизайнер. У РА “Фієста” відсутня така посада, як копірайтер, що пояснюється наступними причинами. По-перше, фірми, які замовляють рекламу, не бачать особливої потреби у творчому аспекті виготовлення реклами. Зазвичай замовник вигадує текст сам або користується шаблонними слоганами. Усе це зумовлює іншу причину: виробничому агентству здебільшого потрібний творчий працівник в особі дизайнера, який за сумісництвом може виконувати разом із менеджерами роль копірайтера. Адже копірайтер – додаткова посада, що передбачає фінансові витрати, які на даному етапі розвитку ринку реклами Луганська не виправдані.

Усі працівники агентства взаємопов’язані. Менеджер з реклами виконує такі обов’язки: спілкування із замовником, контроль за виготовленням замовлення. Знання, якими він повинен володіти: види реклами, психологія, структура рекламного агентства, технологічні процеси виготовлення кожної з продукції, ціни на продукцію, уміння робити орієнтовні цінові розрахунки для замовника.

Робочий день рекламного агентства починається з планування роботи, на якому присутні всі працівники: аналізується виконана робота, проводяться дискусії зі складних питань, розподіляються обов’язки та замовлення, створюються групи, відповідальні за конкретні замовлення, розробляються плани дій. Такий метод роботи концентрує увагу на роботі, сприяє комунікації між співробітниками в структурі агентства, робить розв’язання рекламного завдання комплексним.

Рекламно-поліграфічне агентство “Шико” утворилося в 1999 р. з ООО “Віртуальна реальність”. У різні роки штат підприємства налічував від 3 до 30 співробітників, ураховуючи редакторський, дизайнерський, виробничий відділ, директорів, бухгалтерію, співробітників, які відповідали за надходження замовлень і збут. Спочатку більшість продукції становили рекламні буклети, візитні картки, каталоги, календарі та інше. З 2003 р. велика частина номенклатури – книжкова продукція.

З 2005 р. видавництво перейшло на новий рівень – друкує книги не тільки на замовлення, а й єдині в регіоні – "на склад", для продажу. Сьогодні в прайсах видавництва "Шико" понад 59 найменувань книг, якими торгують магазини Києва, Харкова, Одеси, Севастополя, Донецька, Луганська та інших міст країни.

Рекламне агентство “Едельса” — це агентство повного циклу, що надає спектр рекламних послуг від макета до реалізації проектів. Послуги, що пропонуються: зовнішня реклама, реклама на транспорті, оформлення приміщень, поліграфія оперативна і тиражна, рекламно-сувенірна продукція, широкоформатний друк.

Рекламне агентство “Сава-арт” засноване в 1994 р, на сьогодні являє собою групу компаній, до якої входять чотири автономні підрозділи: креативний відділ, відділ зовнішньої реклами, виробничий відділ, відділ роботи з клієнтами.

Отже, на сучасному етапі розвитку рекламного ринку міста простежується тенденція виникнення агентств з повним циклом послуг.

З’являються об’єднання нового типу – рекламно-виробнича група "Рандар" та агентство PR "Мурена". До переліку їхніх послуг входять такі, що є новими для ринку реклами Луганська: розробка рекламних кампаній, реклама у ЗМІ, брендінг, просування торгової марки, створення імені, корпоративні послуги, маркетингові дослідження, мерчандайзинг, нейромаркетинг, аромамаркетинг, прес-релізи, ексклюзивні статті, еvent-заходи, BTL-компанії, корпоративи.

У 2005 р. виникло рекламне агентство Медіамікс Концепт – рекламне агентство повного циклу, що займається розміщенням рекламної інформації в Луганську та області. Агентство пропонує такі послуги: розміщення реклами, зокрема зовнішньої, оформлення вітрин і залів, розробка фірмового стилю й логотипу, іміджева реклама, дизайн інтер'єрів, виготовлення макетів, Web-дизайн, виготовлення роликів, розробка фірмового стилю тощо.

Отже, на ринку рекламних послуг Луганська існують агентства, неповного й повного циклів, які є тенденцією останніх років. Проте в цілому ж рівень розвитку рекламної галузі Луганська є невисоким.

Ця проблема пояснюється, по-перше: відсутністю платоспроможної комерції в місті. У регіональних ЗМІ, у зовнішній рекламі переважають загальноукраїнські та світові бренди, рекламою яких займаються більш “титуловані” агентства. По-друге: недооцінка творчості в рекламній діяльності, як замовників реклами, так і керівників агентств. У рекламних організаціях Луганська передбачена така посада, як дизайнер, а копірайтер – рідкість для міста. Як наслідок, низький рівень виконання реклами, шаблонність рекламних звернень, відсутність комплексного якісного рекламного продукту, який повинен впливати на цільову аудиторію і продавати товар.

Наступна проблема – саморегулювання та регулювання рекламної діяльності системою державного управління. Існує спілка рекламістів України, до складу якої входять і керівники Луганських агентств (Є.Є. Шевченко, директор АР “Альтан”). Ця організація сприяє розвитку та популяризації українських рекламних творів, здобуттю міжнародного визнання творчості українських рекламістів, вирішенню професійних питань працівників сфери реклами. Спілка брала участь у розробці Закону “Про рекламу”, підзаконних актів. Проте закон містить багато неточностей та двозначностей. Недотримання закону – поширене явище в діяльності рекламних агентств Луганська.

Відсутність фахових рекламних спеціалістів і досвідчених працівників галузі ще одна проблема рекламних агентств міста. Підготовка спеціалістів з реклами та PR у Луганську розпочалася в 2008 р. в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка і триває протягом 3 років. Поява спеціалістів на рекламному ринку Луганська в майбутньому повинна позитивно вплинути на розвиток рекламної галузі та агентств міста.

Отже, рекламні агентства сучасного типу, що поєднують у собі виготовлення реклами, дослідження та моніторинг, творчий аспект, у Луганську почали з’являтися лише в останні роки й перебувають на початковому етапі свого розвитку. Для вирішення проблем рекламних агентств міста необхідно: приділити увагу креативу рекламного бізнесу, авторським правам, піклуватися про високий рівень підготовки спеціалістів у ВНЗ, визначати цільову аудиторію, проводити власні маркетингові дослідження, моніторинг суспільної думки, засвоювати нові технології, застосовувати різні види реклами, PR, їх різноманітні інструменти, намагатися підходити до розв’язання рекламних завдань творчо та нестандартно. Працівникам рекламних агентств слід вдосконалювати власний професіоналізм, розвивати вміння та навички. Перспектива саморегулювання реклами в України буде вирішена разом із збільшенням обсягу ринку реклами, ростом інфраструктури.

Ситуація, що склалася на ринку рекламних послуг Луганська, характерна для будь-якого ринку, що знаходиться на етапі розвитку. Темпи розвитку рекламних агентств залежать від стану справ у економіці та законодавчій сфері країни в цілому.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)