АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЧИТАННЯ: УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД

Читайте также:
  1. Борщ український
  2. Досвід ведення сільського господарства без хімізації
  3. РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ СЛОВНИК ТЕРМІНІВ З ФІЛОЛОГІЇ
  4. УКРАЇНСЬКИЙ СПОЖИВАЧ МЕБЛІВ

Читання – спосіб засвоєння життєво важливої інформації, запорука успішної інтеграції особистості у світову культуру, у систему тих цінностей, норм, традицій, які характеризують суспільство. Уміння читати можна вважати не метою, а засобом для здобуття гарної освіти, а відтак – вищого соціального статусу, вищої якості життя. Незважаючи на переваги читання, на сьогодні спостерігається втрата читанням його виняткової ролі в житті суспільства. У зв’язку з цим, серед населення почала розповсюджуватися вторинна неписьменність, яку називають кризою читання. У публікаціях деяких зарубіжних авторів пропонуються терміни “функціональна неписьменність”, “вторинна неписьменність”, “напівграмотність”, що означають втрату навичок читання й письма, несприйняття короткого й нескладного тексту, що має відношення до повсякденного життя [7, с. 6]. Поява феномена вторинної неписьменності призводить до негативних соціальних і економічних наслідків, звідси дослідження шляхів підвищення статусу читання як престижного заняття є актуальним.

Проблема читання належить до числа найважливіших державних завдань в Україні. Необхідна підтримка читання як духовного потенціалу суспільства, одного з головних способів розвитку, виховання і здобуття освіти молодою людиною. Світовий досвід незаперечно свідчить, що найбільші успіхи досягаються в тих країнах, де проводиться державна політика в галузі читання, де акцент в цій політиці зроблено на читанні дітей і юнацтва. У різних країнах світу розроблено і впроваджено низку масштабних державних проектів. Українська держава теж звернула увагу на проблему читання: у 2010 р. розроблена Державна цільова національно-культурна програма підтримки та розвитку читання, проте з фінансовою кризою в країні вона так і не почала діяти. Тому підвищенням статусу читання серед дітей займаються організації, безпосередньо пов’язані з функціонуванням книги в суспільстві, –бібліотеки, видавничі осередки, відділи освіти, ЗМІ, благодійні фонди. Мета статті – проаналізувати шляхи популяризації читання в Україні.

Центральна роль у розвитку дитячого читання належить шкільним бібліотекам. На сьогодні інформаційні потреби учнівської молоді забезпечує понад 20 тисяч шкільних книгозбірень, які входять до мережі освітянських бібліотек Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України. Очолює мережу Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського [6].

Головною метою діяльності шкільних бібліотек є “інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу закладів середньої освіти та надання користувачам вільного доступу до вітчизняного і світового інформаційного ресурсу” [10]. Крім того, шкільні бібліотеки виконують сутнісні і прикладні бібліотечні функції, зокрема, інформаційну, освітню, культурологічну, виховну та інші. Включеність у життєвий простір дітей і навчальний процес школи роблять роботу бібліотеки особливо важливою.

Прикладів ефективної роботи шкільних бібліотек щодо залучення дітей до читання чимало. Так, Славутицька асоціація шкільних бібліотекарів, Славутицький міський методичний центр відділу освіти та бібліотечно-інформаційний центр для дітей та юнацтва ініціювали проведення у січні 2009 р. науково-практичної конференції “Читання - шлях до успіху”. У роботі заходу взяли участь заступники директорів шкіл з навчально-виховної роботи, керівники методичних об’єднань, бібліотекарі навчальних закладів, методичні працівники дошкільних закладів та методичного центру, учні загальноосвітніх шкіл. На конференції було презентовано досвід роботи шкільних бібліотек у розвитку дитячого читання [9].

У квітні 2010 р. у м. Миколаїв Науково-методичний центр управління освіти, Обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна та Науково-педагогічна бібліотека провели круглий стіл “Книга і читання – важливі чинники формування особистості”, на якому були присутні педагоги, працівники дитячих та шкільних бібліотек. Круглому столу передувало моніторингове дослідження “Аналіз та розвиток читацьких інтересів школярів“. Результати анкетування учнів, педагогів, батьків показали, що шкільною бібліотекою користуються майже всі учні. Проте, якщо діти молодших класів читають всі, то починаючи з 6-го класу читацька активність значно знижується. Серед основних причин було названо те, що шкільна бібліотека може задовольнити читацький попит школярів лише на 50%. Учасники заходу поділилися досвідом своєї роботи з батьками із залучення додаткових коштів на придбання літератури для дітей, інноваційними підходами до пропаганди літератури. Організація й проведення подібних заходів сприяє розвитку дитячого читання, і такі заходи необхідно проводити по всій Україні [10].

У Львівській області 19 березня 2010 р. усі дитячі бібліотеки втретє проводили День голосного читання, започаткований Львівською обласною бібліотекою для дітей. Протягом дня в бібліотеках, школах, дитячих садочках, на обласному телебаченні проходили голосні читання книг видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка. Мета цього заходу – привернути увагу громадськості до проблем читання [5].

З 1 червня по 26 серпня 2010 р. у Львівській обласній бібліотеці для дітей тривав літній читацький чемпіонат “Приборкування “норовливого” читача”. До участі запрошувалися учні 1 – 8 класів, які люблять читати, змагатися в бібліотечних конкурсах і вікторинах, готові привести друзів до бібліотеки, а також ті, хто засинає над книгою, вважає бібліотеку найнуднішим місцем у світі і чиї друзі ніколи не вештаються по бібліотеках [8].

У цьому ж закладі розпочала роботу Майстерня дитячої ілюстрації “Мальована книга”, мета якої – “об’єднати обдарованих дітей, розвивати їх художні і читацькі здібності, адже читання – це процес не менш творчий, ніж малювання” [11]. Саме в цьому переконує своїх вихованців керівник Майстерні – художник Ольга Баклан. У планах Майстерні не тільки навчання, але й організація екскурсій до музеїв міста, пленерів, виставок робіт, зустрічей з відомими художниками і письменниками.

Крім шкільних і обласних бібліотек, проблемою читання занепокоєні українські видавці, тому вони виступають промоторами читання. Скажімо, 2008 – 2009 рр. відбувся Всеукраїнський благодійний проект “З книгою – до дітей!”.

У більшості дитячих установ, де виховуються сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, не функціонують повноцінно бібліотеки і не завжди вчасно поповнюються книжкові фонди, зокрема сучасною українською дитячою художньою книгою, а педагогічні працівники рідко заохочують дітей до читання. Тому соціально-зорієнтовані організації, для яких пріоритетними є турбота про дитину, розвиток національної культури України й інтелектуального багатства Української держави спільно цей проект. Він стартував 30 вересня 2008 р. Його організаторами стали Міжнародний благодійний Фонд “Україна 3000”, видавництво “Грані-Т”, благодійний фонд “Товариство “Приятелі дітей”” та молодіжна християнська організація “Витанія”, партнерами – журнали “Ангелятко”, “Ангеляткова наука” й “Барвінок”, ДАК “Укрвидавполіграфія”, МБФ “Здоров’я майбутнього”, ТОВ “Промринок 7-й кілометр” (Одеська обл.), Держкомтелерадіо, Національна інформаційна агенція “Укрінформ”.

У межах благодійного проекту його організатори за підтримки партнерів, медіа-партнерів і відомих діячів культури, спорту й шоу-бізнесу систематично й регулярно популяризували книгу й читання серед дітей і молоді з найбільш соціально незахищених категорій (вихованців дитячих будинків, шкіл-інтернатів, шкіл соціальної реабілітації, дитячих будинків сімейного типу, колоній для неповнолітніх), створювали бібліотеки й поповнювали їх фонди в дитячих закладах у різних областях України.

Кроками до реалізації поставленої мети стали:

1) моніторинг дитячих установ у різних областях України й визначення переліку найбільш затребуваних дитячих установ; спільно з керівництвом цих установ і фахівцями бібліотечної справи, визначення кількість дитячої літератури, необхідної для повноцінного функціонування бібліотеки у кожному закладі; висвітлення у ЗМІ проблематики зменшення зацікавленості до книги й читання серед дітей і молоді в Україні;

2) щомісячні відвідування спільно з волонтерами й відомими особистостями кількох дитячих установ соціального спрямування у двох областях України та комплектація дитячою літературою бібліотек. Бібліотечки формувалися, враховуючи кількість, вік, стать та інші особливості дітей; створення “громадських рад” з представників громадських організацій, журналістів, педагогічних працівників з метою сприяння ефективному використанню подарованих бібліотек. Діти визначили книжки, які їм сподобалися найбільше, щоб у подальшому улюблені автори дітей змогли відвідати ці сиротинці;

3) спільно з профільними міністерствами та відомствами організація спеціальних семінарів для працівників дитячих установ [2].

До бібліотек дитячих закладів України було передано понад 16 тисяч нових книг та 5 тисяч журналів, ще близько 10 тисяч книг, зібраних студентами було передано у співпраці з благодійним фондом Святослава Вакарчука “Люди майбутнього”.

Благодійний проект підтримали відомі особистості: Святослав Вакарчук, Сергій Фоменко, Віктор Бронюк, Валерій Харчишин, Влада Литовченко, Остап Ступка та Ольга Сумська, Лері Вінн, Марія Бурмака й Павло Табаков, Наталя Добринська, Сергій Дяченко, Іван Андрусяк, Андрій Кокотюха, Ірен Роздобудько, Олесь Ільченко, Марина Павленко, Степан Процюк, Олексій Надемлінський, Олександр Макаров, Володимир Лис, Надія Гуменюк [3].

Окремо слід висвітлити діяльність щодо підвищення статусу читання організаторів Львівського форуму видавців. Протягом 2002 – 2008 рр. Міністерство освіти і науки України, Громадська організація “Форум видавців” і Національна бібліотека України для дітей проводили Всеукраїнський фестиваль дитячого читання “Книгоманія”, метою якого було “формування у дітей, підлітків та молоді стійкого навику до читання; привернення уваги громадськості, урядових та бізнесових структур до проблеми читання в Україні; вивчення уподобань і потреб читачів; стимулювання збільшення пропозиції українських книжок для дітей на ринку; сприяння зростанню культурної компетентності дітей та молоді і, таким чином, гуманітарному розвиткові українського суспільства; розробка Державної програми підтримки та розвитку дитячого читання” [4].

Організатори привертали увагу громадськості до критичної ситуації з дитячою книжкою і дитячим читанням в Україні, проводячи

- Всеукраїнський конкурс “Найкращий читач року”, в котрому взяли 255 тисяч учасників, 25 обласних бібліотек, 584 районних та міських бібліотек, 8000 шкільних та дитячих бібліотек, 25600 книжок від видавництв-партнерів;

- фестиваль дитячого читання у Львові та Києві, у межах якого проведено 650 акцій, визначено 357 переможців;

- книжкова лотерея “Візьми, читай!”;

- літературний квест;

- книжкові виставки “Форум видавців – дітям”у Львові та Києві;

- Міжнародний науковий симпозіум “Візуалізація образу дитини в літературі”;

- науково-практична конференція “Дитина читає...”;

- благодійний збір книжок для дітей в потребі (зібрано 55 тисяч книжок для 84 інтернатів і дитячих будинків, 117 сільських бібліотек);

- “Тиждень читання” у школах м. Львова і області;

- “Книжка від зірки” (Руслана Лижичко, Святослав Вакарчук, Віталій Кличко, Сашко Положинський, Юрій Луценко, Катерина Серебрянська, Лілія Подкопаєва, Ані Лорак, Роман Віктюк та ін.).

У квітні 2010 р. силами Форуму видавців проведено благодійну акцію “Подаруй дитині книжку!”, щоб зібрати книжки для дітей, що виховуються в малозабезпечених та багатодітних родинах, а також в дитячих будинках та інтернатах Львова та області [1].

Отже, до підвищення ролі книги в суспільстві в Україні залучені бібліотеки, видавничі осередки, відділи освіти, ЗМІ, благодійні фонди. Усвідомлюючи значення читання для розвитку дітей, благодійні акції підтримують найвідоміші люди України – артисти, співаки, спортсмени, письменники. Проблему кризи читання намагаються вирішити як на теоретичному (міжнародні й всеукраїнські наукові симпозіуми й науково-практичні конференції, круглі столи), так і ні практичному (дні читання, збір книжок, конкурси на кращого читача, книжкова лотерея, літературний квест тощо).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)