АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЛАВЛЕННЯ Й ЗАЛИВАННЯ В КЮВЕТУ ХРОМОКОБАЛЬТОВОГО СПЛАВУ

Читайте также:
  1. Використання рамки і заливання в документі
  2. РОЗПЛАВЛЮВАННЯ Й ЗАЛИВАННЯ В КЮВЕТУ ЗОЛОТ-ПЛАТИНОВОГО СПЛАВУ

Плавлення хромокобальтового сплаву, так само як і нержавіючої сталі, роблять різними плавильними апаратами, що дають температуру вище крапки плавлення хромокобальтового сплаву: киснево-ацетиленовим полум'ям, вольтовой дугою й струмами високої частоти. Заливання розплавленого металу в кювету роблять за допомогою відцентрових апаратів або вакуум-насоса.

Киснево-ацетиленове полум'я. Кисень й ацетилен відпускають лабораторіям у спеціальних балонах (мал. 52). Пальник необхідно відрегулювати на нейтральне полум'я (червоне), тому що надлишок ацетилену сприяє вигорянню елементів сплаву й може дати пухирчасте лиття, а надлишок ацетилену сприяє насиченню сталі вуглецем, що знижує її противокоррозийную стійкість. Хромокобальтовый сплав розплавляють киснево-ацетиленовим полум'ям на поверхні' кювети в чашеобразном поглибленні, зробленому у вогнетривкій масі. Розплавлений метал заливають у кювету за допомогою. центрифуги.

Вольтова дуга (мал. 53) - електричний розряд сравни--тельно великої потужності - виникає при розмиканні струму/ між двома вугільними або металевими електродами. Такий розряд супроводжується високою температурою й сильним випромінюванням світла кінцями напружених електродів і газовим проміжком; між ними.

Щоб розплавити вольтовой дугою сталь, виталлиум, хромоко-бальтовый сплав для виливка деталей бюгельного протеза або всього протеза необхідно мати силовий трансформатор на 3—5 кв, ручное-угледержащее пристосування з регулюючим пристроєм для зближення й розмикання вугіль, прожекторні вугілля діаметром 12—16 мм.

Для появи полум'я зближають вугілля й після одержання стійкого полум'я небагато розводять їх. Плавку проводять полум'ям,, не стосуючись металу вугіллями. Щоб уникнути насичення сплаву вуглецем виливок варто робити зараз же після розрідження сплаву, тому що подальше нагрівання може привести до крихкості й пористості.

При обгопании електродів вольтовой дуги (вугіль) можливе відділення часток вугілля, тому необхідно стежити, щоб частки, що відокремлюються, не попадали в сплав, тому що це може привести до збільшення змісту вуглецю в сплаві і як наслідок -і до зниження його коррозииности.

В момент розплавлювання стали апарат для лиття пускають у хід. Через кілька секунд (після заповнення форми розплавленим металом й 'переходу його з рідкого стану у тверде) дію апарата припиняють.

Струми високої частоти. Високочастотна установка (мал. 54) складається з лампового генератора струмів високої частоти, перешкодозахисного екрана, плавильного агрегату й мережного фільтра. Вона призначена для плавки металів і сплавів у високому вакуумі із залишковим тиском 1 • 10(-6) мм. ртутного стовпа в середовищі нейтрального газу й на повітрі при температурі до 2000°. Плавильна піч може працювати й без вакуумної установки, у стоматологічних цілях її заміняє пристосування для відцентрового лиття конструкції ММСИ.

Живильна мережа трифазного струму напругою 220 в, частотою 50 гцпідводить через мережний фільтр на розподільний щит, від нього через рубильник і запобіжники напруга подається на генератор. Струм високої частоти, вироблений генератором, по гнучких шинах надходить на індуктор плавильного агрегату.

У центрі індуктора відкрито або у вакуумній камері міститься тигель, у якому плавиться метал.

Вузли, що нагрівають, прохолоджуються проточною водою. Вакуум створюється дифузійним і форвакуумним насосами.

Для плавки на повітрі до установки підключається знімна електропіч із окремим набором індуктора. Для стоматологічних цілей плавку металу проводять у знімній електропечі, яку треба переконструйовувати для установки до індуктора кювети, закріплення її

 
 

і можливості заливання в кювету розплавленого металу відцентровою силою.

Принципова схема ^індукційної плавильної печі. Пекти працює від лампового генератора. Контур печі (індуктор й ємність) включається паралельно до основного контуру генератора за допомогою коаксіального кабелю (РК-16).


Принципова схема печі передбачає включення й вимикання високої напруги (нагрівання) безпосередньо на печі кнопкової станції 3 КУ й 4 КУ (ручне й автоматичне). При ручному включенні одна пара контактів тумплера розмикає ланцюг кнопкової станції 5 КУ й 6 КУ пуску двигуна обертання.

При нажатяи кнопки 3 КУ (включеної паралельно основний жнопочяой станції; включається магнітний пускач ПМ, що своїми контактами подає напругу на первинну обмотку високовольтного трансформатора 1 Т. При натисканні кнопки 4 КУ переривається ланцюг обмотки пускача ЗПМ і нагрівання припиняється. У ланцюзі кнопки 4 КУ є дверне блокування, що виключає можливість включення високої напруги при відкритих дверях печі. Пекти обертається електродвигуном типу А032 потужністю 1 кет. Двигун включається в роботу магнітним пускачем МПМ і кнопковою станцією 5 КУ й 6 КУ.

Для роботи в автоматичному режимі потрібно тумплер ходу робіт поставити в положення «автомат». При цьому переривається ланцюг пускової кнопки 6 КУ й включити обертання печі рукою неможливо. Другий.парою своїх контактів тумплер замикає ланцюг проміжного реле РП.

При натисканні кнопки 3 КУ (включення нагрівання) одночасно включається проміжне реле РП, що своїми контактами включає реле часу. Після закінчення встановленого часу реле време-ши своїми контактами перериває ланцюг магнітного пускача ЗПМ і виключає нагрівання. Одночасно замикаються контакти, включені паралельно пусковій кнопці 6 КУ пуску обертання печі, тому.пекти починає обертатися.

Після закінчення 15-16 секунд реле часу своїми контактами перериває ланцюг магнітного пускача МПП і пекти зупиняється.

При відкриванні верхньої кришки печі автоматика повертається у вихідне положення.

Плавлення хромокобальтового сплаву можливо й у крептоловой печі (мал. 05).

Апарат для розплавлювання й лиття стали (Цитрину -і Корнеева) -складається із двох основних частин: електричної печі й вакуум-насоса.

Електропіч укріплена па двох стійках, на осі яких із правої -сторони перебуває рукоятка для повороту печі при заливанні стали в опоку.

Вона являє собою металевий каркас із керамічним циліндром, що перебуває усередині вогнетривким, між якими міститься вогнетривка ізоляція з азбесту. Каркас має знімну кришку. Усередині керамічного циліндра є поглиблення, у яке вставлені електроди й тигель для розплавлювання стали. Тигель виготовляють із электрокорунда, кварциту й інших вогнетривких матеріалів, а також із кварцової трубки відповідного діаметра й товщини. Проміжок між тиглем і керамічної футеровкой заповнений креп-толом -- дрібними шматочками графіту величиною 5—6 мм. При включенні струму між шматочками графіту виникають вольтовы мікрофуги й виділяється значна кількість тепла, що нагріває вогнетривкий тигель зі сталлю; остання починає плавитися. Поглиблення в циліндрі закрито керамічною кришкою з отвором у центрі.

Догда сплав у тиглі вже розплавлений, на керамічну кришку встановлюють кювету, що щільно притискають рухливою дугою, циліндричного фланця. Фланець може мати трубку, з'єднану з вакуум-насосом гумовим шлангом. Через нього відсмоктуються виникаючі гази й створюється негативний тиск в опоці.

Вакуум-насоси можуть бути водоструминними й механічними. Водоструминний насос складається із двох, гумових шлангів, скляної сулії й вакуумметра. Механічний, вакуум-насос складається із циліндра з рухливим поршнем, за рахунок руху якого в циліндрі створюється негативний тиск.

У комплект електропечі входять: понижуючий трансформатор на 30,. 45, 60, 75, 90 й 40-50 а; реостат; вольтметр; амперметр; термопара: з гальванометром.

Харчування електропечі здійснюється від електромережі.

Розплавлювання матеріалу й заливання першої опоки, поки піч і тигель ще не нагріті, досягаються; протягом 10—15 хв., а наступні плавки тривають усього 2—3 хв., при цьому температура^-доходить до 1500—1600°.

Метод лиття за допомогою вакуум-насоса перебуває в деякій залежності від газопроникності формувальної маси опоки й вогнетривкої оболонки воскової моделі.

Крім того, робота водоструминного насоса тісно пов'язана з давлением. у водогінній мережі.

Електропіч Цитрину для відцентрового лиття металевий корпус електропечі для відцентрового лиття изготов-

 
 

 


 

 

льон з листової сталі товщиною 2,5 мм; товщина дна 5 мм. Корпус прикріплений до підставки гайками й постачений знімною кришкою. Усередині корпуса на азбестовому засипанні міститься высокоогнеупорная кульгава-магнезитова футеровка (насадка), виготовлена із двох половинок,, що з'єднуються у вертикальній площині, що проходить через вісь печі..

Кільцевий простір між футеровкой й обичайкою корпуса заповнено азбестовим засипанням.

У циліндричному робочому просторі печі, утвореному половинками футеровки, перебувають два вугільних електроди й тигель для розплавлювання металу, виготовлений з высокоогнеупорного матеріалу.

Інший обсяг робочого простору заповнений дрібними шматочками графіту.

Зверху порожнина печі закрита хромомагнезитовою кришкою, на якій установлений масивний сталевий фланець; у верхнє розточення фланця уставляється циліндрична сталева опока, у якій перебувають заформоваиные воскові моделі для виливка.

Зверху пекти закривається сталевою кришкою, що ставиться: на шар обмазки й щільно притискається в обичайці корпуса двома замками накидного типу.

Для збереження вертикального положення печі й запобігання її від перекидання до днища корпуса прикріплена чавунна противага. У порожнину противаги виходять нижні кінці вугільних електродів, від яких ідуть проведення, захищені ізоляційним намистом; проведення закінчуються штепсельною колодкою із двома врубками.

У нижній частині корпуса печі розташовані дві півосі. Для точного встановлення півосей на одному діаметрі фланці їх центруються штифтами, закріпленими в обичайці корпуса. Шейки півосей опираються на шарикопідшипники, що перебувають у розточеннях двох литих чавунних стійок.

На праву подовжену піввісь насаджено на шпонці мале зубчасте колесо, що зчіплюється з більшим зубчастим колесом (передатне відношення 3:5), що обертається за допомогою рукоятки.

До півосі прикріплені вертикальні планки, з'єднані нагорі стяжкою. В отворі стяжки, розташованому на осі печі, може переміщатися вертикальний стрижень, до нижнього кінця якого прикріплена кришка опоки.

Усередині підставки внизу поміщений трансформатор, установлений на дощатому настилі й прикріплений болтами до каркаса підставки.

Нижня частина каркаса підставки закрита із трьох сторін дротяною сіткою, а з однієї -і знімним сталевим аркушем. У верхній частині підставки праворуч до неї прикріплений похило розташований кожух, у якому поміщений перемикач ПК2-60/42.

На панелі нанесені чотири положення перемикача, що відповідають різним величинам робочої напруги (перше — близько 30 в, друге — 45, третє — 70, четверте — 90 в).

До электрощиту приєднана штепсельна двухножевая качана, що з'єднується зі штепсельною колодкою електропечі. Электрощит з вимірювальними приладами прикріплюють до стіни за допомогою стрижнів.

Для виготовлення тиглів з вогнетривкої маси є спеціальний розбірний металевий штамп, що складається із двох половинок, що стягають на обох кінцях гайками з накаткою. В отвір, що утвориться в днище зібраного корпуса форми, уставляється стрижень, що формує порожнину тигля за допомогою зуботехнического преса.

3 вогнетривку масу для виготовлення тиглів входить: корунд № 325 (30%), электрокорунд № 100 (30%), шамотна глина (40%). Зазначений матеріал замішують на рідині, що складається з 90% води й 10% відпрацьованого машинного масла. Отриману суміш закладають у штамп і пресують. Потім тигель обережно витягають із прессформы й ставлять у муфельну піч для просушки на 1,5—2 ча-• са при температурі 300—400°.

Остаточну прокалку тигля роблять у ливарній печі перед;плавкою протягом 15—20 хв. при температурі 1200—1400°.

Размеры тигля: висота 100 мм, товщина стінки 5, внутрішній діаметр 20 мм.

У центрі робочого простору печі поміщають тигель, у який закладають 1-2 кубики нержавіючої сталі, залежно від кількості деталей, що підлягають виливку.

Інший простір, як уже вказувалося, заповнюють шматочками графіту й закривають зверху конусною хромомагнезитовою кришкою. На кришку в центрі ставлять верхній сталевий фланець, іншу верхню частину печі покривають шаром обмазки, а кришку соединяют.замками із крайкою корпуса. Отвір фланця обмазують шаром вогнетривкої маси, товщина якого залежить від діаметра тигля.

Після виплавки воскових моделей у розточення фланця встановлюють кювету - опоку. Через 30-40 хв., коли опока охолоне, її накривають кришкою й всім вузлом закріплюють захисною рукояткою.

Потім включають електричний струм. Робочу напругу регулюють спеціальним реостатом, відповідно до заданого режиму плавки.

Після розплавлювання металу в тиглі струм виключають, розмикають штепсельні з'єднання й різкий рух починають обертати рукоятку, розвиваючи необхідну окружну швидкість. При цьому розплавлений метал заповнює порожнина форми й під дією відцентрової сили ущільнюється в ній. Після затвердіння металу пекти зупиняють, опоку знімають й опускають у воду для термічної: обробки деталей.

З остиглі кювети витягають корпус із хромокобальтового сплаву, зрізують літники й надлишки хромокобальтового сплаву й очищають метал від вогнетривкої маси.

Наведені методи плавлення хромокобальтовых сплавів рівною мірою можуть бути застосовані в роботі. Є різні думки по цьому питанню. Так, дослідження Б. Кисела й Н. Кисельова (Чехословакия) показують, що кращі результати дають плавки, отримані вольтовой дугою, інші вважають більше доцільним користуватися плавкою у високочастотній печі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)