АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Праця службовців в економіці Збройних Сил України

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Аграрне виробництво в національній економіці. Форми господарювання і земельні відносини
  3. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  4. Адміністративне право України як галузь права.
  5. Античні поліси на території України
  6. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  7. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  8. Атестація державних службовців.
  9. Бойові психічні травми та психологічна реабілітація військовослужбовців
  10. Бюджетна система України: основні характеристики
  11. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  12. Верховний Суд України.

 

При плануванні використання трудових ресурсів населення держава виділяє визначений обсяг трудових ресурсів для Збройних Сил України. Цей необхідний для армії обсяг трудових ресурсів виступає у вигляді специфічної військової праці, про що говорилося в першому і другому розділах цієї теми, і роботи працівників та службовців, що залучаються для забезпечення потреб збройних сил.

Межа поділу праці, обумовленого для збройних сил, між військовою і роботою працівників та службовців визначається конкретним відношенням цих двох категорій носіїв праці до озброєння й військової техніки, тобто до основних засобів специфічного виробництва. Праця військовослужбовців пов'язана з експлуатацією, використанням озброєння й військової техніки в мирний і військовий час або безпосереднє забезпечення умов для ефективного використання озброєння й військової техніки.

Робота працівників та службовців пов'язана в основному зі створенням побутових і господарських умов для життя військових, виконанням функцій, пов'язаних із діловодством, обслуговуванням деяких видів ремонту озброєння й військової техніки, здійсненням будівельних робіт.

Згідно зі статтею 3 Закону України “Про Збройні Сили України” для забезпечення життєдіяльності військ у Збройні Сили України приймаються громадяни, робота яких регулюється законодавством України про працю.

Відносини, що виникають між робітниками чи службовцями та військовим командуванням на всіх рівнях у процесі трудової діяльності, регламентується правовими нормами Кодексу законів про працю України і підзаконними актами. У Кодексі законів України про працю застосовується термін “власник підприємства, установи, організації”. Стосовно трудових правовідносин, які складаються в Збройних Силах, вказаним вище термінам відповідає термін “командир військової частини”. Цим терміном ми і будемо користуватися. На основі Кодексу законів України про працю щодо регулювання праці у військових організаціях щороку укладаються угоди між Міністерством оборони і Центральним комітетом профспілки працівників Збройних Сил України. У них військове відомство і профспілка зобов’язуються: постійно турбуватися про працівників і службовців Збройних Сил України; своєчасно розв’язувати різні соціально-побутові проблеми; створювати необхідні умови для підвищення бойової готовності Збройних Сил України.

У свою чергу у військових частинах між командиром військової частини і профспілками укладаються колективні угоди, які деталізують і конкретизують угоди між вищим командуванням і профспілковим органом.

Межа поділу військової праці і роботи працівників та службовців рухлива. Вона залежить від стану війни або миру, ступеня розвитку науково-технічного прогресу і пов'язаного з цим процесу поділу праці в ЗС, розвитку засобів ведення війни і засобів бойового забезпечення.

Період війни формулює свої вимоги до пропорцій праці військовослужбовців та працівників. Загальна тенденція в цей період збільшення маси праці військових щодо маси праці робітників та службовців, що пояснюється особливостями війни, тому що необхідна більш жорстка система управління використанням ресурсів праці, і ці задачі ефективніше вирішувати з військовослужбовцями.

Науково-технічний прогрес у засобах ведення збройної боротьби призводить до розвитку двоякої тенденції щодо частини роботи працівників та службовців. Насамперед науково-технічний прогрес, формулюючи нову вимогу до системи зброї, процесів її експлуатації і відновлення, неминуче призводить до абсолютного росту числа працівників, зайнятих ремонтом і модернізацією озброєння і військової техніки на виробничих підприємствах збройних сил. Водночас насичення військ новими видами зброї призводить до тому, що в межах військового й оперативного тилу збільшується кількість військовослужбовців, зайнятих військовим ремонтом, модернізацією озброєння і військової техніки за рахунок скорочення чисельності працівників.

Співвідношення праці військовослужбовців та працівників залежить від розвитку засобів збройної боротьби і неминучою, у зв'язку з цим, зміною засобів бойового забезпечення. Поява ракетно-ядерної зброї, засобів повітряних сил, базування їх у високоширотних та інших складних для проживання районах, умовах режимності спонукання до істотного розширення рамок праці військових у військових частинах, а також при здійсненні спеціального капітального будівництва. У силу демографічних причин у зв'язку з появою великої кількості технічних досягнень, що не потребують чоловічої праці, у сучасних умовах здійснюється притягнення в збройні сили жінок. Але залучаються в ЗС не жінки-службовці, а жінки-військовослужбовці з усіма наслідками, що звідси випливають.

Ріст технічного оснащення ЗС призвів до того, що істотно змінилися цілі й задачі бою, глибина ураження, маневреності військ. У нових умовах змінилися поняття тилу, забезпечення, їхній зв'язок безпосередньо з бойовими діями. У сучасних умовах у військових і оперативному тилу на постачальницьких та інших посадах повинні бути люди, які добре знають військову справу, тому що тили стають такими ж уразливими об’єктами, які треба захищати з високим рівнем військової освіти, із неменшою напругою сил і засобів, ніж передові позиції. При сучасних можливостях доставки військ супротивник може раптово виявитися скрізь, у тому числі й у межах військового або оперативного тилу, і він скрізь повинний одержати гідну відсіч, що може бути виконано тільки військовослужбовцями.

Але при явному зростанні питомої ваги військових щодо працівників та службовців, як і раніше зберігається необхідність у праці останніх. Так, за даними американських спеціалістів, при збройних силах рівних приблизно 2,5 млн. осіб військових США, у Міністерстві оборони США є ще біля 1 млн. працівників.

Є ряд обставин, що визначає необхідність застосування роботи працівників та службовців у збройних силах.

Насамперед, треба відзначити, що до військових висуваються дуже жорсткі вікові, фізичні й демографічні вимоги. Можна сказати, що військовослужбовці найбільш дієздатна частина населення, яка виконує найбільш складні й важкі обов'язки. Цілий же ряд видів діяльності, об'єктів прикладання праці в збройних силах (в основному допоміжного характеру) не потребує цих особливих якостей, і немає необхідності пред'являти їх при комплектуванні трудових ресурсів. А це означає, що разом з військовими для виконання цілого ряду обов'язків можуть залучатися особи більш пристарілого, віку, а також жінки. При сучасному напруженні в трудовому балансі країни це дуже важливо.

Вище вже говорилося про те, що в умовах науково-технічної революції зростає значення виробничої сфери економіки Збройних Сил України. У виробничій сфері основним методом управління виступає господарський розрахунок, одним з основних принципів якого є принцип матеріальної зацікавленості працівників і самого підприємства в результатах своєї праці.

Необхідність поділу сфери застосування праці військових, працівників та службовців випливає також і з економічних причин. До військовослужбовця пред’являються особливі вимоги, насамперед з військової точки зору. Для військового будь-якої професії його військові обов'язки виступають завжди на перший план і потребують великих витрат коштів на військову підготовку. Ці витрати суспільство визначає, виходячи із суворої необхідності.

Уся сукупна праця працівників та службовців збройних сил є необхідною, тобто працею не на себе, а на своє суспільство.

Сукупна праця працівників та службовців в збройних силах за економічною сутністю можна розділити на дві частини.

До першої частини належить праця працівників та службовців у виробничій сфері економіки Збройних Сил України. Вона характеризується тим, що створює новий продукт і можливість для відтворення спожитих засобів виробництва, розширення виробництва й нового будівництва, тобто всім тим, чим характеризується будь-яка продуктивна праця в суспільстві.

До другої групи належить праця працівників та службовців, зайнятих у військових частинах, штабах, установах, закладах. Вона не є виробничою, а створює визначені допоміжні умови для забезпечення високого рівня бойової готовності збройних сил.

Оплата праці й усі види матеріального стимулювання працівників та службовців Збройних Сил України організуються стосовно відповідних категорій робітників у народному господарстві та з урахуванням особливостей Міністерства оборони України.

Конкретна організація оплати праці працівників та службовців збройних сил виходить з економічної сутності двох частин сукупної праці виробничої й невиробничої.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)