АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічні особливості етнічних груп

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  3. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  6. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  7. Біологічні особливості ріпаку озимого
  8. Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі
  9. Біологічні, соціальні та психологічні детермінанти відхилень у поведінці
  10. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  11. Види акціонерних товариств та їх особливості.
  12. Види аудиторських послуг та особливості їх надання.

Етнічні групи, як і класи та страти, відіграють важливу роль в історичному процесі і тому їхнє вивчення необхідне у соціальній психології для адекватного розуміння психології великих груп.

Етнічна група (від грец. ethnos - плем'я, народ) - тип вели­кої соціальної групи, що склалася історично на певній території і якій властиві відносно стабільні особливості мови, матеріальної і духовної культури, психічного складу. Саме ці ознаки визнача­ють етнічну ідентифікацію людини. Етнічна група може існувати як самостійна компактна сукупність або входити до інших етніч­них спільнот як їхнє структурне утворення (дисперсний стан). Рід, плем'я, народ, нація - головні типи етнічних спільнот.

Дослідження етнічних груп у соціальній психології розпочав В. Вундт, написавши працю "Психологія народів". Йому належить ідея, що вивчення міфів, звичаїв і мови є ефективними методами дослідження народів. В подальшому виокремилася галузь науки на межі соціальної психології і етнографії - етнопсихологія, яка спеціально досліджує цю проблему. Предметом етнопсихології є вивчення фактів, типології, ціннісних орієнтацій і поведінки пред­ставників певної етнічної спільноти. Етнопсихологія описує і по­яснює особливості мотивації та поведінки як всередині спільноти, так і між представниками різних етносів.

Цікавою є концепція Л. Гумільова щодо розвитку етносу. На його думку, єдність етносу визначається рівнем його пасіонарності - непереборного устремління до певної мети, навіть ілюзорної, але для її досягнення носії (пасіонарії) готові не тільки до само­пожертви, а й жертвування своїм потомством. Такою ідеєю може бути релігійна або національна, але вона обов'язково повинна бу­ти основою світосприймання і життєвої програми її носіїв. Отже, психологічно пасіонарність виявляється у імпульсі підсвідомості, протилежному до інстинкту самозбереження.

Л. Гумільов виділяє різні типи зв'язків між етносами - сим­біоз (добросусідство), асиміляція (злиття), ксенія (добровільне об'єднання без злиття шляхом підкорення одного етносу іншим, з іншим типом пасіонарності); війна за панування на певній тери­торії (всередині суперетносу); війна на винищення (при ворожих контактах на суперетнічному рівні).

Психологія етнічних груп вивчає не тільки нації, а й інші фор­ми етнічної спільності - народності, національні групи тощо. До останнього часу у етнопсихології акцент був зміщений на до­слідженні націй як найпоширенішої форми етнічних груп, що є неправомірним і призвело до певних неточностей у соціально-психологічній термінології. Так, говорячи про "національний ха­рактер", "національну психологію", "національні почуття", часто мають на увазі психологію людей, що входять до певної етнічної групи. Тому в даному випадку правомірним є термін "етнічний ха­рактер", "етнічна психологія", "етнічні почуття".

Етнічна специфіка є надзвичайно важливим фактором для со­ціальної психології, тому що фіксує певні характеристики середо­вища, в умовах якого формується особистість. Засвоєння історич­ного досвіду народу відбувається шляхом соціалізації індивіда: через виховання та навчання у різних соціальних інститутах він долучається до специфіки національної культури, традицій, зви­чаїв.

У психології етнічних спільностей виділяють дві сторони: пси­хічний склад (характер, темперамент, традиції та звичаї), та емо­ційну сферу (почуття, потреби, інтереси).

Поняття етнічного характеру - найбільш поширене і супереч­ливе при описі психічного складу великої групи. Етнічний (наці­ональний) характер - елемент психічного складу спільноти, який уособлює в собі фіксацію типових рис, які виявляються найвираз­ніше у випадках, коли група становить єдине ціле. Певні набори національно-специфічних властивостей можна зустріти в істо­ричній, географічній, етнографічній, художній літературі. Автори виділяли різні властивості, специфічні для тієї чи іншої етнічної спільноти (працелюбність, хоробрість, пунктуальність, консерва­тизм тощо).

Дослідники вважають, що риси етнічного характеру найви­разніше виявляються при взаємодії представників різних етносів. Етнічному характеру можуть бути притаманні як позитивні, гак і негативні риси: на його формування впливають конкретні історич­ні умови існування етнічної спільноти. Так, у народів, які довгий час перебували під владою завойовників, формуються вірнопідданство, занижене почуття національної гідності, невпевненість, уникнення вирішення важливих питань тощо.

Проте дослідження народів за ступенем вираженості у них тих чи інших спільних рис виявило певну умовність, відносну необ'єктивність будь-яких порівнянь. Взяти хоча б відоме твер­дження про консерватизм англійців. Чи правильне воно? І так, і ні. Американцям з їхнім динамічним ритмом життя та відсутністю давніх історичних традицій англійці дійсно видаються консерва­тивними - отже, ця риса часто фігурує у американському стерео­типі англійців. Проте жителі Латинської Америки підкреслюють інтелігентність, практичність, зовнішню культуру представників англійської нації, а з негативних рис виокремлюють "схильність до панування" і "егоїзм". Така розбіжність оцінок зумовлена різними факторами, у першу чергу - досвідом спілкування з представника­ми тієї чи іншої спільноти.

Отже, абсолютні твердження про особливості, без урахування того, з ким порівнюється та чи інша етнічна група, є безпідставни­ми. При описі особливостей етнічного характеру слід обов'язково зазначати специфіку вияву тієї чи іншої риси. Необхідно також пам'ятати, що типові риси у кожного окремого представника того чи іншого етносу виявляються індивідуально: у кожній людині по­єднуються національні характеристики із соціальними.

Важливою складовою психології етносу є етнічна самосвідо­мість - система поглядів, ідей, уявлень про себе як окрему спіль­ноту, яка виникає при взаємодії з іншими етносами і виявляється у певній гамі переживань. Вона включає усвідомлення особливостей своєї неповторності, відмінності від інших груп, своєрідне "Ми-почуття". Стосовно своєї етнічної групи виникають, як правило, позитивні почуття, які переживаються як захоплення, любов тощо. Образ інших груп при цьому спрощується, стереотипізується. Якщо відносини з етнічною групою оцінюються як ворожі, то формується негативна настанова щодо кожного представника цієї групи. Побу­дований відповідно до настанови образ діє як етнічний стереотип.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)