АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок створення суб'єкта підприємницької діяльності в торгівлі

В Україні найбільшу популярність серед організаційно-правових форм у сфері малого торговельного підприємництва мають фізична особа-підприємець, а серед юридичних осіб - приватне підприємство та товариство з обмеженою відповідальністю.

Тому більш детально ми зупинимося на особливостях реєстрації саме цих організаційно-правових форм.

Реєстрація приватного підприємця включає в себе ряд етапів:

1. Державна реєстрація фізичних осіб – підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи – підприємця.

2. Безпосередньо державна реєстрація фізичних осіб підприємців здійснюється за місцем його державної реєстрації як громадянина України (прописки) шляхом внесення відповідного запису в Єдиний Державний Реєстр про реєстрацію ФОПа.

3. Для реєстрації підприємця державному реєстратору подаються документи: реєстраційна картка за формою 10; копію ідентифікаційного коду; платіжку про оплату реєстраційного збору. Попередньо фізична особа повинна обрати види діяльності, якими буде займатися. Ці види діяльності (не більше 5) визначаються за Класифікатором видів економічної діяльності (ДК 009:2010) і заноситься в реєстраційну картку.

4. За результатами проведення реєстрації приватного підприємця заявнику видається Виписка з єдиного державного реєстру, яка і засвідчує проведення реєстрації фізичної особи підприємця.

5. Відомості про реєстрацію фізичних осіб підприємців державним реєстратором направляються у Пенсійний фонд та податкову адміністрацію. Постановка на облік в органах Державної податкової служби та Пенсійному фонді здійснюється “автоматично” протягом трьох днів з моменту подання документів державної реєстрації фізичної особи підприємця шляхом видачі Виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

6. Після проходження попередніх етапів реєстрації і постановки на облік в органах Державної податкової служби приватний підприємець буде знаходитись на загальній системі оподаткування. У разі необхідності, ФОП може подати документи про його реєстрацію платником єдиного податку чи отримання свідоцтва ПДВ у податковій.

Реєстрація юридичної особи - процес складніший, який потребує значно більших зусиль від підприємця і розпочинається з підготовки установчих документів.

Підготовка установчих документів підприємства. Згідно із Господарським та Цивільним кодексами України підприємства діють на підставі установчих документів, які затверджуються засновником (засновниками) підприємства. Для приватного підприємства таким установчим документом є статут. Відповідно до статті 82 Господарського кодексу України установчим документом повного товариства і командитного товариства є засновницький договір. Установчим документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут (таблиця 1.4).

 


Таблиця 1.4 - Порівняльна характеристика організаційно-правових форм підприємництва

Порівняльний елемент Приватне підприєм-ство Господарські товариства
акціонерне з обмеженою відповідальністю з додатковою відповідальністю повне командитне
Установчі документи: - засновницький договір - статут     -   +     -   +     -   +     -   +     +   -     +   -
Необхідність формування статутного капіталу немає   не менше суми еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам встановлюється статутом встановлюється статутом, граничний розмір додаткової відповідальності   немає   немає
Управління (вищий орган) власник (власники) особисто загальні збори акціонерів загальні збори учасників загальні збори учасників кожний учасник, або один чи кілька з них за дорученням тільки учасники з повною відповідальністю
Відповідальність за зобов’язаннями юридичної особи власник усім своїм майном майном товариства, акціонери –тільки в межах належних їм акцій   учасники товариства - в межах їх вкладів учасники - своїми внесками до статутного капіталу, а при недостатності - додатково належним їм майном в кратному розмірі до внеску кожного учасника учасники –солідарну відповідальність усім своїм майном
 
учасники з повною відповідальністю – солідарну відповідальність усім своїм майном, вкладники - тільки вкладом у майні товариства

 


Установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, інші відомості.

Статут підприємства повинен містити відомості про його найменування і місцезнаходження, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків; про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю, крім вищезазначених відомостей, повинен містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів. Статутом може бути встановлено порядок визначення розміру часток учасників залежно від зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткових внесків учасників. Буде краще, якщо в розробці статуту вам допоможе фахівець.

Установчі документи затверджуються рішенням засновника, якщо власників або уповноважених ними органів два і більше. Таким рішенням є протокол установчих зборів (конференції), його підписують голова та секретар зборів.

Найменування підприємства повинно містити зазначення його організаційно-правової форми, для повних товариств і командитних товариств - прізвища (найменування) учасників товариства, які несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, а також інші необхідні відомості.

Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” передбачає право засновника юридичної особи зарезервувати найменування юридичної особи строком на два місяці, а для відкритих акціонерних товариств - строком на дев'ять місяців, та визначає порядок резервування.

Установчі документи підписуються засновниками, прошиваються і нумеруються. Якщо засновниками є юридична особа, то підписи відповідних посадових осіб засвідчуються печатками цієї юридичної особи. Установчі документи не повинні містити положень, що суперечать законодавству.

Відкриття банківського рахунку для формування статутного фонду господарського товариства. Стаття 52 Закону України “Про господарські товариства” встановлює вимоги до розміру статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю, який повинен становити не менше суми, еквівалентної 1 мінімальній заробітній платі, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення.

Вкладом до статутного капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку. Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства.

Якщо партнери вирішили створити господарське товариство та вклади (їх частину) вносити грошовими коштами, то ще перед поданням документів для його державної реєстрації в установі банку потрібно відкрити рахунок для формування статутного фонду господарського товариства.

Відкриття такого рахунку є обов'язковим для товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, оскільки до моменту реєстрації цих видів товариств кожний учасник зобов'язаний внести до статутного фонду не менше ніж 50 % вказаного в установчих документах вкладу.

Для формування статутного фонду господарського товариства може бути відкритий лише один рахунок у національній та (або) іноземній валюті.

Перед відкриттям рахунку для формування статутного фонду заснов­никам господарського товариства необхідно ухвалити рішення про визначення особи (уповноваженої засновниками особи), якій надається право розпорядчо­го підпису під час здійснення грошових операцій за цим рахунком. Це рішення повинно бути оформлене у вигляді довіреності, яка засвідчується нотаріально, якщо хоча б одним із засновників господарського товариства є фізична особа.

Кошти на рахунок для формування статутного фонду господарського товариства перераховуються його засновниками та учасниками перед реє­страцією господарського товариства як юридичної особи (тобто до моменту державної реєстрації товариства).

Цей рахунок починає функціонувати як поточний рахунок тільки після одержання банком документів щодо реєстрації господарського товариства. У разі відмови засновникам господарського товариства в його реєстрації або в інших випадках, передбачених законодавством України, кошти з рахунку повертаються засновникам та учасникам господарського товариства, а сам рахунок банківська установа закриває.

Державна реєстрація суб'єкта підприємницької діяльності – юридичної особи. Першим кроком до легалізації підприємства є його державна реєстрація як суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи.

Державна реєстрація юридичних осіб проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення за місцезнаходженням юридичної особи (місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, а в разі його відсутності - місцезнаходження особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи без довіреності (наприклад, директора), за адресою, яка вказана засновниками (учасниками) в установчих документах і за якою здійснюється зв'язок з юридичною особою.

Для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи:

1) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

2) копію рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи;

3) два примірники установчих документів;

4) документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

У разі, якщо проводилося резервування найменування юридичної особи, додатково подається чинна довідка з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи.

У разі державної реєстрації господарського товариства, для якого законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду, додатково подається документ, що підтверджує внесення засновниками вкладів до статутного фонду (акт приймання-передачі майна засновником товариству та/чи довідка банку, якщо вклади вносилися грошовими коштами на тимчасовий банківський рахунок).

Строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Виписка з державного реєстру оформляється та видається засновнику або уповноваженій ним особі державним реєстратором не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи. Разом із свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи засновнику або уповноваженій ним особі видається один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи. Підставою для взяття юридичної особи на облік в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування є надходження до цих органів повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та відомостей з відповідної реєстраційної картки.

Взяття підприємства на облік в органі державної податкової служби. Наступним кроком у реєстрації новоствореного підприємства є візит до органу державної податкової служби за місцезнаходженням підприємства для взяття його на облік платників податків. Це необхідно зробити протягом 20 днів від дня одержання свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Звертаємо Вашу увагу на те, що всі документи для взяття на облік платників податків повинен подавати або особисто власник, або засновник чи уповноважена ним особа, або призначений керівник, або головний бухгалтер підприємства.

Відповідно до законодавства слід подати такі документи:

1) заява за формою № 1-ОПП, бланк якої можна придбати в органі державної податкової служби. Заява за формою № 1-ОПП підписується власником, засновником або призначеним керівником чи головним бухгалтером підприємства. Заяву за формою № 1-ОПП необхідно подати до відділу обліку платників податків, потім вона реєструється в загальному відділі (канцелярії);

2) нотаріально засвідчені копії статуту (якщо це потрібно для створюваної організаційної форми підприємства), установчих договорів з відміткою органу, що здійснив державну реєстрацію;

3) копію свідоцтва про державну реєстраціюсуб'єкта підприємницької діяльності;

4)копію довідки органу державної статистики про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, присвоєння ідентифікаційного коду.

Якщо засновник або уповноважена ним особа подали всі необхідні документи, податкова інспекція повинна взяти новостворене підприємство на податковий облік протягом двох робочих днів після надходження заяви за формою № 1-ОПП. Постановка на податковий облік вимагає від підприємства обрання системи оподаткування, обліку та звітності.

Виготовлення печаток і штампів. Обов'язковим атрибутом діяльності суб'єкта підприємницької діяльності – юридичної особи є печатка, а в разі необхідності – штампи. Виготовленням печаток і штампів займаються штемпельно-граверні майстерні.

Включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Будь-яке новостворене підприємство повинно бути включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Для цього протягом 10 днів після державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності – юридичної особи необхідно звернутися до територіального органу державної статистики за місцезнаходженням підприємства.

У територіальному органі державної статистики видається довідка про включення до державного реєстру, у якій, крім ідентифікаційного коду, вказуються коди видів економічної діяльності, якими планує займатись підприємство.

Реєстрація підприємства в органі пенсійного фонду України. Оскільки всі підприємства в Україні є платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, Ви зобов'язані зареєструвати новостворене підприємство в міському або районному органі пенсійного фонду України за місцезнаходженням підприємства.

Це необхідно зробити протягом 10 днів від дня одержання свідоцтвапро державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Для реєстрації подаються такі документи:

- заяву встановленого зразка, бланк якої видається в органі пенсійного фонду;

- засвідчена копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності;

- засвідчену копію довідки про включення до ЄДРПОУ, присвоєння ідентифікаційного коду органом статистики.

Після того як підприємство зареєстрували, орган пенсійного фонду України повинен видати повідомлення, у якому зазначається реєстраційний номер платника збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, присвоєний підприємству, ставка та терміни перерахування збору. Копію цього повідомлення власник повинен подати до установи банку під час відкриття рахунку.

Реєстрація підприємства як платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Власники підприємств або уповноважені ними органи, як роботодавці, є платниками страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Крім того, Ваше підприємство повинно утримувати та фактично сплачувати до Фонду страхові внески із заробітної платні найманих працівників.

Тому власник підприємства або уповноважений ним орган зобов'язаний у 10-денний термін від дня отримання свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності зареєструвати новостворене підприємство платником страхових внесків до Фонду в центрі зайнятості за місцезнаходженням підприємства (центри зайнятості виконують функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду).

Для реєстрації в центрі зайнятості Вам необхідно подати:

1) заяву за встановленою формою, бланк якої можна отримати в центрі зайнятості;

а також засвідчені відповідальною особою центру зайнятості копії:

2) свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності;

3) довідки органу державної статистики про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Після реєстрації центр зайнятості має видати Вам Повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків, у якому зазначаються:

• реєстраційний номер, присвоєний Вашому підприємству;

• розмір та терміни перерахування страхових внесків;

• реквізити банківського рахунку, на який необхідно перераховувати страхові внески;

• терміни подання розрахункової відомості про нарахування та пере­рахування страхових внесків до Фонду.

Реєстрація підприємства як платника страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Усі підприємства, як роботодавці, є платниками страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Реєстрація підприємства як платника страхових внесків до Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності. Ваше підприємство є роботодавцем (використовує працю найманих працівників), а отже, є платником страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відкриття поточного банківського рахунку підприємства. Підприємству можуть відкрити поточні, депозитні, карткові та інші рахунки. При цьому можуть бути відкрити рахунки в будь-яких банках України за власним вибором та за згодою цих банків. Обов'язковою є вимога щодо відкриття поточного рахунку в національній валюті, де зберігаються грошові кошти й здійснюються всі банківські операції під час провадження підприємницької діяльності.

Поточний рахунок відкривається після державної реєстрації підприємства, взяття його на податковий облік, реєстрації в фондах і виготовлення печатки підприємства.

Для відкриття поточного рахунку до банківської установи подається пакет документів, який включає картку із зразками підписів осіб (яким відповідно до законодавства чи ус­тановчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів) та із зразком відтиску печатки підприємства, засвідчена нотаріально.

Для заповнення картки із зразками підписів та відтиску печатки необхідно вирішити, кому надається право першого та другого підписів. Право першого підпису належить керівникові підприємства (зразок підпису керівника вносять у картку обов'язково) та відповідним службовим особам, уповноваженим керівником. Право другого підпису належить головному бухгалтеру підприємства, а якщо в штаті підприємства відсутня така посада, то це право має особа, що виконує функції головного бухгалтера, або службова особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку та звітності, а також відповідні службові особи, уповноважені керівником. Право першого підпису не може бути надано головному бухгалтеру та іншим особам, які мають право другого підпису, і навпаки: право другого підпису не може бути надано особам, які користуються правом першого підпису.

Банк має відкрити поточний рахунок підприємству протягом 10 календарних днів після державної реєстрації і отримання повного пакету документів на відкриття рахунку.

Підприємства можуть відкривати філії та представництва з метою:

- розширення ринків збуту товарів та надання послуг,

- економії на транспортних витратах,

- наближення до можливих джерел сировини та палива,

- наближення до потенційних споживачів продукції, робіт, послуг тощо.

Відкриваючи філії та представництва, підприємства розширюють свою діяльність територіально та розвиваються економічно. Філії (відділення) та представництва не є юридичними особами.

Рішення про створення філії приймає, як правило, вищий орган управління юридичної особи (загальні збори акціонерів в акціонерному товаристві, засновники приватного підприємства тощо). Але іноді право на створення філії може надаватися виконавчому органу юридичної особи (правлінню, директору, дирекції тощо). Рішення про створення відокремленого підрозділу та затвердження положення про нього приймається зазвичай у формі:

· протоколу (якщо рішення приймається зборами учасників, дирекцією, правлінням тощо), або

· наказу (якщо рішення приймає директор, засновник одноосібно).

Відкриття зазначених підрозділів не потребує їх державної реєстрації. Суб’єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття філії (відділення), представництва орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації до реєстраційної картки.

Філією та представництвом є структурно відокремленими частинами юридичної особи, що знаходяться поза межами розташування керівного органу юридичної особи та виконує таку ж діяльність (виробничу, наукову тощо), що й юридична особа в цілому.

Спільні риси філій та представництв.

1. Філії та представництва розташовані поза місцем знаходження юридичної особи і не мають прав юридичної особи. Отже, вони не вправі від свого імені здійснювати ті чи інші дії, а можуть це робити тільки від імені юридичної особи, що їх створила.

2. І філії, і представництва не володіють необхідною для юридичних осіб мірою майнової відокремленості. Юридична особа наділяє їх майном, яке необхідне для здійснення ними діяльності. При цьому майно відображається не на самостійному, а на окремому балансі.

3. Інформація про філії та представництва має міститися в статуті юридичної особи, яка їх створила. Філії та представництва мають діяти на підставі положення про них, яке затверджується юридичною особою.

4. Керівники цих відокремлених підрозділів призначаються юридичною особою і діють на підставі довіреності.

Незважаючи на певну схожість, філії та представництва мають значні відмінності за характером виконуваних ними дій (функцій).

Філія має своє керівництво, яке підпорядковане керівному органу юридичної особи, і діє на підставі доручення, що отримується від відповідного керівного органу юридичної особи. Філії вправі здійснювати всі ті дії (або їх частину), які здійснює відповідно до статутних документів юридична особа, яка їх створила. Перелік таких дій визначається в положенні про філію, але зрозуміло, що їх коло не може бути ширше, ніж коло дій, які має право вчиняти сама юридична особа.

Діяльність представництва обмежується виключно представницькими функціями. На відміну від філій, представництва не вправі вчиняти фактичні дії, а їх правосуб’єктність обмежується лише юридичними діями – укладенням контрактів, захистом інтересів юридичної особи тощо.

Отже, філія та представництво – це види відокремлених підрозділів, які відрізняються один від одного і створюються за рішенням органу управління юридичної особи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)