АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особистість підприємця та його ділові якості. Етичний кодекс підприємця

Читайте также:
  1. A. земельный кодекс
  2. C) «Кодекс куманикус»
  3. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  4. Арнольд из Виллановы. «Салернский кодекс здоровья» (фрагменты).
  5. В) Правительство Республики Казахстан, уполномоченный орган, иные центральные и местные исполнительные органы в пределах компетенции установленной Кодексом.
  6. Глава 9 Хозяйственного кодекса Украины регулирует деятельность хозяйственных обществ.
  7. Глобальный этический кодекс туризма
  8. Гражданский кодекс наполеона? Мб
  9. Ділові папери
  10. ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОБМІН
  11. Енергетичний обмін і фітоімунітет
  12. Жилищный кодекс РФ, 2005г

 

З точки зору загальноприйнятого визначення підприємництва та підприємця як особливого соціально-психологічного типу господарника до цієї категорії можна віднести широке коло людей:

- по-перше, на початку 90-х років минулого сторіччя з'явилися так звані "вимушені" підприємціЦе досить чисельна група населення, яка, втративши джерела для пристойного існування, вдалася до дрібного бізнесу в торгівлі, сфері послуг, певних видах виробництва. Серед них значний прошарок колишніх технічних працівників, представників науки, освіти. У разі підвищення рівня життя вони часто знову трансформуються у найманих працівників;

- по-друге, сформувалась певна категорія "вдалих" підприємців, тобто тих, хто вміло використовував хиби законодавства, мав доступ до використання бюджетних ресурсів, інтенсивно формував і використовував джерела власного накопичення та інвестування. Ця категорія підприємців найбільш динамічна, рухлива, швидко реагує на ринкові зміни, вміло використовує як сучасний менеджмент, так і прогалини в чинному законодавстві. Вдалий підприємецьвіддає перевагу приймати рішення самостійно; сприятливий до нового, націлений на отримання результатів; не боїться ризикувати; хоче бачити результати своєї діяльності; відкритий одночасно для конструктивної критики і похвал; прагне приймати активну участь в бізнесі, а тому часто безмежно щасливий в невеликій організації; любить швидкий розвиток та нововведення; в діловому оточенні при розширенні бізнесу відчуває себе як риба у воді; надзвичайно вимогливий до себе та своїх підлеглих;

- по-третє, з'явився "номенклатурний" підприємець - колишній або сьогоднішній директорський, управлінський корпус - значна кількість тих, хто обіймав відповідальні посади у державному секторі управління та економіки.

Сучасні дослідники бізнесу особливу увагу приділяють особистим та соціальним характеристикам підприємця, що знайшло відображення в таких міркуваннях, що практично в усіх визначенняхпідприємницької діяльності йде мова про таку поведінку, яка включає в себе:

по-перше, елемент ініціативи;

по-друге, організацію або реорганізацію соціально-економічних механізмів для ефективного використання ресурсів та ситуації, що склалася на ринку;

по-третє, відповідальність, найчастіше особисту, за можливу невдачу, банкрутство (тобто готовність та вміння ризикувати).

Психологічні якості особистості впливають на успіх підприємницької діяльності.

1. Підприємець повинен бути не тільки товариською людиною, йому повинні бути властиві контактність для налагодження ділових стосунків та зацікавленості партнера, він повинен зуміти справити добре враження з першого знайомства.

2. Для успіху підприємцю необхідно бути далекоглядною людиною, бачити свою справу з перспективної точки зору. В теперішніх умовах економічної нестабільності бізнесмени-початківці прагнуть до швидкої вигоди. Це можна пояснити умовами початкового періоду. Однак основу ринкової економіки започатковують ті підприємці, котрі націлені на довгострокову перспективу.

3. Важлива риса підприємця це - дисциплінованість. Вона повинна переважати самолюбство та лінощі.

4. Підприємець повинен мати аналітичні здібності, вміти вірно оцінювати та розраховувати інтереси партнерів, клієнтів, співробітників. В бізнесі важливо мати інтуїцію, знання та розуміння людей.

5. Важливою рисою кожного підприємця є рішучість. В підприємницькій діяльності є правило: ''Краще прийняти невірне рішення, ніж не прийняти ніякого рішення”. Бездіяльність приводить до втрати часу та грошей.

6. З рішучістю тісно пов'язана здібність та вміння ризикувати. Однак ризик повинен бути зважений та мати під собою реальні розрахунки. Покладатися на інтуїцію можна лише в тому випадку, коли відчуття базуються на конкретних фактах.

7. Заповзятливість (винахідливість, енергійність, практичність) - важлива риса, яка дає можливість підприємцю вибирати форми та методи вирішення окремих задач з організації діяльності підприємства.

8. Зібраність - від цієї якості залежить ступінь подолання несприятливих умов діяльності та труднощі.

Крім цих рис підприємець повинен розвивати в собі: спостережливість, пам'ять та увагу, мати гнучкість та широту розуму, творчу уяву та креативність, організаторські здібності.

Ділова етика і етикет. Етика - це філософське навчання про норми поведінки і моралі, система моральних норм для визначених товариств, груп, професій. Будь-яка діяльність людини, включаючи і підприємницьку, має етичні критерії і рамки.

Ведення своєї справи тільки за законом не рівнозначно відповідності етичним і моральним критеріям. У бізнесі дуже часто виникають ситуації, коли, не порушуючи закону, порушуються етичні норми і правила, що можуть мати негативні наслідки як для самого підприємця, так і для споживачів, партнерів, суспільства в цілому.

Актуальність дотримання етичних норм в Україні пояснюється рядом причин: бурхливий розвиток суб’єктів колективної та приватної власності у нашій країні оголило вкрай низькі етичні основи для бізнесу і надмірно низьку правову культуру при одночасній відсутності цілого ряду правових норм, без яких нормальна підприємницька діяльність не може протікати без ускладнень; широкі контакти українських підприємців з іноземними бізнесменами ще більше загострили ці дефекти на фоні високих етичних стандартів цивілізованих підприємців і їхньої правової підготовки. З 90-х років збереглося неоднозначне відношення суспільства до підприємців. З одного боку - повага до діяльності заповзятливих людей і розуміння їх користі для держави. Але з іншого боку - заздрість до їхнього успіху і рівня добробуту, звинувачення в хитрості, жадібності і навіть шахрайстві, спроможності помічати тільки те, що приносить прибуток. У нашій країні слова "підприємець", "ділова людина", "комерсант" усе ще не одержали того суспільного статусу, що вони заслуговують. Дотепер у суспільній думці переважає негативне відношення до працівників кооперативної та приватної торгівлі. Увага громадської думки нерідко фіксується на негативних сторонах бізнесу, у тому числі і через порушення підприємцями норм ділової етики.

Багато підприємців, що починають свою справу, не замислюються про те, що сучасне цивілізоване підприємництво повинно ґрунтуватися на тривалих і стійких етичних і моральних нормах, традиціях і звичаях. Практика розвинених країн показує, щоб підприємництво у нас стало цивілізованим і одержало статус шанованої і вкрай необхідної для росту могутності держави і добробуту народу діяльності, необхідно на самому ранньому етапі закладати етичні, моральні основи. Це особливо важливо, з огляду на кризовий стан нашого суспільства в духовній сфері. Звичайно, більшість етичних принципів, загальних для будь-якої діяльності, необхідно закладати ще у сім'ї та школі. У більшості розвинених країн ділова етика включена в програми шкіл бізнесу, коледжів і університетів.

Існує чимало етичних принципів цивілізованого підприємництва, але особливе місце серед них займають чесність і порядність у ділових відносинах. Відомий ірландський письменник Оскар Уайльд писав, що спокуса більше усього розтліває мораль і моральність людини. Чесність і порядність є невід'ємними частинами сучасного бізнесу.

Постулати фахової етики підприємця лежать в основі того, що можна визначити як етичний кодекс підприємця. Мова йде про норми поводження підприємця, про вимоги, що пред'являє культурне суспільство до його стилю роботи, характеру спілкування з людьми, соціального образу.

Цивілізований підприємець:

- переконаний у корисності своєї праці не тільки для себе, але і для інших, для держави;

- виходить із того, що люди, які оточують його, хочуть і вміють працювати;

- вірить у бізнес, розцінює його як привабливу творчість, ставиться до бізнесу як до мистецтва;

- визнає необхідність конкуренції, але розуміє і необхідність співробітництва;

- шанує себе як особистість, а будь-яку особистість - як себе;

- шанує будь-яку власність, державну владу, громадський порядок, закони;

- довіряє собі й іншим, шанує професіоналізм і компетентність;

- цінує мистецтво, науку і техніку, інформатику, культуру, шанує екологію;

- рветься до нововведень;

- є гуманістом.

Що стосується торговельного підприємництва до морально-етичних норм відносяться обов'язковість, чесне суперництво, загальна культура і знання, к о нтактність.

· Обов'язковість. Формується спочатку жорсткою економічною відповідальністю за зобов'язання, оформлені документально. Проте з часом головним гарантом дотримання угод стає прагнення зберегти образ обов'язкового партнера. Втрата цього образу загрожує обернутися розривом сталих зв'язків, що украй негативно позначиться на справах і кар'єрі підприємця.

· Чесне суперництво. Нечесна поведінка завжди має своїм наслідком втрату партнерів і клієнтів, що негативно позначається на фінансових результатах бізнесу.

· Загальна культура і знання. Більше шансів досягти успіху у людини, здатної мислити глибоко і масштабно, а для цього потрібна обізнаність в досить широкій галузі знань. Більше того, від підприємця потрібно «випереджаюче мислення», що дозволяє прогнозувати розвиток ситуації, приймати випереджуючі рішення.

· Контактність - це умінняспілкуватися з людьми, зацікавити їх, мобілізувати на досягнення поставлених цілей. Підприємець повинен добитися того, щоб залучені ним працівники вкладали не лише свою працю, але і свою творчість в торговельну справу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)