АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення договору купівлі-продажу

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. II. Прикінцеві та перехідні положення
  11. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  12. IX. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Договори купівлі-продажу товарів у комерційній діяльності є найбільш поширеним видом господарських взаємовідносин між продавцями і покуп­цями товарів і послуг.

Нормативною базою для російських комерсантів при здійсненні опера­цій купівлі-продажу є Цивільний кодекс (ЦК).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) зобов'язується передати річ (товар) у власність іншій стороні (покупцеві), а покупець зобо­в'язується прийняти цей товар і сплатити за нього певну грошову суму (ціну).

Товаром за договором купівлі-продажу можуть бути будь-які речі, якщо вони не вилучені з обороту або не обмежені в обороті.

Договір може бути укладений на купівлю-продаж товару, що є в наяв­ності у продавця в момент укладення договору, а також товару, який буде створений або придбаний продавцем в майбутньому, якщо інше не встанов­лене законом або не випливає з характеру товару.

Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, передбачений дого­вором купівлі-продажу, в термін, визначений договором. Одночасно з пере­дачею товару продавець, якщо інше не передбачене договором, зобов'яза­ний передати покупцеві його комплектуючі, а також документи, що відносяться до нього (технічний паспорт, сертифікат якості, інструкцію з ек­сплуатації і т.п.), передбачені законом або договором.

Договір купівлі-продажу визнається укладеним з умовою його виконан­ня до суворо певного терміну. Продавець має право виконувати такий дого­вір до настання або після закінчення зазначеного в ньому терміну тільки із згоди покупця.

Моментом виконання обов'язку продавця передати товар вважається вручення товару покупцеві або вказаній ним особі, якщо договором перед бачений обов'язок продавця по доставці товару або передача товару покуп­цеві (вказаній ним особі) в місці знаходження товару.

У випадках, коли з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок про­давця по доставці або передачі товару в місці його знаходження покупцеві, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в мо­мент здачі товару перевізнику або організації зв'язку для доставки покупце­ві, якщо договором не передбачене інше.

Ризик випадкової втрати або випадкового пошкодження товару перехо­дить на покупця з моменту його передачі покупцеві відповідно до договору. Якщо продавець відмовляється передати покупцеві проданий товар, поку­пець має право відмовитися від виконання договору купівлі-продажу. Кіль­кість товару, що підлягає передачі покупцеві, передбачається договором купів­лі-продажу у відповідних одиницях вимірювання або в грошовому вираженні.

Якщо продавець передав, порушивши договір купівлі-продажу, покуп­цеві меншу кількість товару, ніж визначено договором, покупець має право або вимагати відповідну кількість товару, або відмовитися від переданого товару і від його оплати, а якщо товар оплачений - вимагати повернення сплаченої грошової суми. У разі передачі продавцем покупцеві товару в кіль­кості, що перевищує вказану в договорі, покупець зобов'язаний сповістити про це продавця. Якщо після отримання повідомлення покупця продавець не розпорядиться відповідною часткою товару, покупець має право, якщо інше не передбачене договором, прийняти весь товар або відмовитися від його прийняття.

За договором купівлі-продажу передачі підлягають товари в асортимен­ті, узгодженому сторонами.

Згідно з ЦК при передачі продавцем передбачених договором купівлі-продажу товарів в асортименті, що не відповідає договору, покупець має право відмовитися від їх прийняття і оплати, а якщо вони оплачені - зажада­ти повернення сплаченої грошової суми.

Якщо продавець передав покупцеві нарівні з товарами, асортимент яких відповідає договору купівлі-продажу, товари з порушенням умови про асор­тимент, покупець має право на свій вибір:

♦ прийняти товари, що відповідають умові про асортимент, і відмови­тися від інших товарів;

♦ відмовитися від усіх переданих товарів;

♦ зажадати заміни товарів, що не відповідають умові про асортимент,
товарами в асортименті, передбаченому договором;

♦ прийняти всі передані товари.

Товари, що не відповідають умові договору про асортимент, ся прийнятими, якщо покупець у встановлений термін після їх отримання не повідомить продавця про свою відмову від товару.

Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, якість якого відпо­відає договору купівлі-продажу.

Під час продажу товарів, якість яких повинна відповідати зразкам та (або) опису, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, який від­повідає зразкам та(або) опису.

Якщо у встановленому законом порядку передбачені обов'язкові вимо­ги до якості товару, що продається, то продавець зобов'язаний згідно з норма­ми ЦК передати покупцеві товар, що відповідає цим обов'язковим вимогам (ГОСТам, сертифікатам, санітарно-гігієнічним умовам та ін.). У випадку, коли договором купівлі-продажу передбачене надання продавцем гарантії якості товару, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар протягом певно­го часу, встановленого договором (гарантійного терміну). Гарантія якості товару розповсюджується і на всі складові його частини (що складають ви­роби).

Перевірка якості товару може бути передбачена законом та іншими пра­вовими актами, обов'язковими вимогами державних стандартів або догово­ром купівлі-продажу. Цими правовими нормами встановлюється і порядок перевірки якості товару.

Якщо дефект товару не був обумовлений продавцем, покупець, якому передали товар неналежної якості, має право на свій вибір згідно з нормами ЦК зажадати від продавця:

♦ пропорційного зменшення відпускної ціни;

♦ безплатного усунення дефекту товару в розумний термін;

♦ відшкодування своїх витрат на усунення дефекту товару.

У разі істотного порушення вимог до якості товару (виявлення невиправ­них дефектів або недоліків, які не можуть бути усунені без несумірних вит­рат, або витрат часу, або виявляються неодноразово, або виявляються знову після їх усунення) покупець має право на свій вибір:

♦ відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар грошової суми;

♦ зажадати заміни товару неналежної якості товаром, що відповідає
вимогам договору.

Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, що відповідає умо­вам договору купівлі-продажу про комплектність.

Зобов'язання про передачу певного набору товарів в комплекті вважаєть­ся виконаним з моменту передачі всіх товарів, що входять у комплект.

ЦК передбачає наслідки передачі некомплектного товару. У цьому ви­падку покупець має право на свій вибір зажадати від продавця:

♦ пропорційного зменшення ціни продажу;

♦ доукомплектування товару в розумний термін.

Якщо продавець в розумний термін не виконав вимоги покупця про доукомплектування товару, покупець має право на свій вибір зажадати замі­ни некомплектного товару на комплектний або відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої грошової суми.

Покупець зобов'язаний сповістити продавця про порушення умов дого­вору купівлі-продажу про кількість, асортимент, якість, комплектність, тару і упаковку товару в термін, передбачений законом, іншими правовими акта­ми або договором, а якщо такий термін не встановлений, в розумний термін після того, як порушення відповідної умови договору повинно було бути виявлене виходячи з характеру і призначення товару.

Покупець зобов'язаний сплатити товар за ціною, передбаченою догово­ром купівлі-продажу (угодою сторін). У передбачених законом випадках, застосовуються ціни (тарифи, розцінки, ставки і т.п.), що встановлюються або регульовані уповноваженими на те державними органами. Зміна ціни після укладення договору допускається у випадках і на умовах, передбаче­них договором або у встановленому законом порядку.

Покупець зобов'язаний сплатити за товар безпосередньо до або після передачі йому продавцем товару, якщо інше не передбачене ЦК, іншими за­конами, іншими правовими актами або договором купівлі-продажу і не ви­тікає із суті зобов'язання.

Якщо договором купівлі-продажу не передбачена розстрочка оплати товару, покупець зобов'язаний сплатити продавцеві ціну переданого товару повністю. Якщо покупець своєчасно не оплачує переданий відповідно до договору купівлі-продажу товар, продавець має право зажадати оплати то­вару і сплати процентів.

ЦК регулює зобов'язання, пов'язані з попередньою оплатою товару, оплатою товару, проданого в кредит, оплатою товару на виплату, страхуван­ням товару за договором купівлі-продажу.

До окремих видів договору купівлі-продажу відноситься договір роздріб­ної купівлі-продажу, договір постачання, договір постачання товарів для державних потреб, договір контрактації та ін. Ці різновиди договору купів­лі-продажу мають свої правові особливості, відіграють важливу роль в гос­подарських взаємовідносинах між продавцями (постачальниками) і покуп­цями в торгівлі і є об'єктом розгляду наступних розділів посібника.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)