АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація роботи рекламно-інформаційних агентств

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  8. III. Основний зміст роботи
  9. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  11. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  12. VІ. Організація і проведення конкурсу

Рекламний бізнес в нашій країні все настирливіше претендує на самостій­ну галузь економіки. Його становлення напряму залежить від рівня органі­зації діяльності рекламних агентств, що діють на вітчизняному ринку реклам­них послуг, від форм ведення реклами, які обирають для себе рекламні агентства, від їх професіоналізму і оптимальних цін.

У перспективі найбільше значення в рекламному бізнесі з урахуванням вимог ринку будуть мати рекламно-інформаційні агентства з так званим пов­ним комплексом послуг. Ці агентства повинні виконувати всі види робіт не тільки в галузі реклами, але й при формуванні громадської думки, у сфері заходів щодо стимулювання збуту і т.п.

Рекламодавець, звертаючись до послуг рекламного агентства, ставить перед собою, як правило, наступні основні завдання, на вирішення яких і повинні орієнтуватися рекламно-інформаційні агентства:

♦ створення на ринку сприятливої атмосфери для своєї фірми, її това­рів або послуг;

♦ збільшення продажу товарів або надання послуг.

Нижче представлена схема чіткого розмежування функцій рекламодав­ця і рекламного агентства в рекламному процесі.

У ролі рекламодавця може виступати будь-яка торгова фірма, промис­лове підприємство, банк, інвестиційна компанія, приватний підприємець, щ0 оплачує рекламу відповідно до зробленого замовлення.

Основні функції рекламодавця:

♦ визначення об’єкта реклами;

♦ визначення особливостей рекламування обраного об'єкта (видів рек­лами, рекламних матеріалів, необхідного рівня рекламного уявлен­ня);

♦ планування витрат на рекламу;

♦ підготовка і передача початкових матеріалів рекламному агентству -
формулювання цілей і завдань реклами з урахуванням цільових груп
споживачів, підготовка початкових текстів з акцентуванням на го­ловних достоїнствах об'єкта, що рекламується, і його особливостях, надання можливості зразка товару;

♦ підготовка договору з другою стороною (рекламним агентством) про
створення рекламних матеріалів і розміщення реклами в засобах ма­сової інформації на проведення різних рекламних заходів;

♦ допомога виконавцеві реклами в ході створення рекламних матеріа­лів;

♦ затвердження ескізів, текстів, сценаріїв створених рекламних матері­алів і оригіналів рекламної продукції;

♦ оплата виконаних робіт.

Рекламне агентство в цьому ж рекламному процесі бере на себе виконан­ая таких основних функцій:

♦ на основі отриманих від рекламодавця замовлень створення реклам­ної продукції, розробка планів комплексних рекламних кампаній, ін­ших рекламних заходів на основі використання потенціалу як твор­чих, так і технічних фахівців;

♦ налагодження зв'язку із засобами масової інформації, розміщення в них замовлень контроль за їх виконанням;

♦ ведення розрахунків з рекламодавцями і засобами масової інформа­ції;

♦ співпраця з друкарнями, студіями, рекламними комбінатами, поза­штатними фахівцями.

Рекламне агентство може мати як власну творчо-виробничу базу, так і використовувати висококваліфікованих позаштатних працівників. Друге більш доцільне в умовах нечисленної структури рекламних підрозділів.

З метою підвищення професійного і художнього рівня рекламної продук­ції, що випускається, забезпечення її конкурентоспроможності рекомендується створення редакційно-художньої ради, а також розцінкової комісії, що вста­новлює розмір авторської винагороди.

При створенні рекламного агентства потрібно керуватися переліком основних рекламних послуг, які воно повинно надавати замовникам:

♦ підготовка рекламних матеріалів і розміщення їх у засобах масової

інформації;

♦ підготовка і реалізація комплексних рекламних кампаній, рекламних
програм (що надалі здійснюються в рамках стратегії маркетингу);

♦ розробка, виготовлення, монтаж і технічне обслуговування засобів
зовнішньої реклами;

♦ тиражування і прокат рекламних кіно-, відео-, слайд- і магніто фільмів;

♦ проведення рекламних заходів на виставках і ярмарках;

♦ організація і проведення семінарів, конференцій, виставок;

♦ редакційна підготовка і поліграфічне виконання друкованої рекла­ми;

♦ розробка і виготовлення рекламних сувенірів, упаковки до них;

♦ роботи зі створення і підтримки іміджу (позитивного образу) рекламо­давця;

♦ розробка товарних знаків і фірмового стилю;

♦ надання в перспективі комплексу досліджень на замовлення рекла­модавця (наприклад, з вивчення рекламної аудиторії, ефективності впливу на неї окремих засобів реклами та ін.);

♦ надання рекомендацій з урахуванням кон'юнктури ринку, що зміню­ється.

Сучасний рекламний процес складається з робіт дослідницького і твор­чого характеру, організаційної роботи по здійсненню рекламних програм, забезпеченню виробництва рекламних засобів та їх використанню. Врахову­ючи це, нижче пропонується організаційна структура рекламно-інформаційного агентства.

Найбільш важливим і значущим в структурі рекламно-інформаційного агентства можна вважати творчий відділ. До його завдань входить розробка рекламних ідей та їх реалізація.

У рекламній творчості первинним є, як відмічалося, забезпечення зада­ного впливу на конкретну аудиторію в збільшенні знань про виробника, його товари і послуги, підвищення довіри до нього, спонукання споживачів до покупок або інших необхідних для рекламодавця дій, впровадження у свідо­мість іміджу, унікальної торгової пропозиції, товарного знака виробника або товарної групи. У рекламних матеріалах, що створюються, повинен доміну­вати комерційний аспект - отримання прибутку всіма учасниками реклам­ного процесу.

Об'єднання творчих працівників в один підрозділ - творчий відділ - до­зволяє проявляти гнучкість при виконанні отриманого замовлення, дає мож­ливість комплексного обслуговування клієнтів з використанням усіх видів реклами.

До достоїнств такої форми організації творчої праці в структурі реклам­но-інформаційного агентства відносяться:

♦ можливість здійснення рекламного процесу з використанням усього
комплексу засобів і методів реклами в їх органічному зв'язку;

♦ підвищення відповідальності співробітників за виконання всіх опе­рацій, починаючи від отримання замовлення на рекламу і завершуючи його виконанням і визначенням ефекту від її застосування;

♦ можливість використання прогресивної системи оплати праці за кін­цевим результатом, що є умовою зацікавленості співробітників у ство­ренні високопрофесійної та ефективної реклами.

До функцій творчого відділу входить розробка рекламних матеріалів, підготовка тексту і художнє оформлення рекламної публікації, розробка оригінал-макету реклами, розробка рекламних повідомлень та їх узгодження із замовником. Крім того, працівники відділу повинні вивчати товар, його спо­живчі властивості і якість, розробляти на цій основі рекомендації для рекла­модавця і відділу по зв'язках із замовником.

Для виконання вказаних робіт потрібні творчі працівники різних спеціаль­ностей, зокрема художники, графіки, журналісти, редактори, оператори, ре­жисери, дизайнери і т.д.

Однак, економічно недоцільно мати в штаті агентства велику кількість фахівців. Тому, з одного боку, можна залучати фахівців, що мають павички практичної роботи в певній галузі, для виконання робіт за контрактом. Та­кож можна створювати творчі колективи для вирішення конкретних завдань і розформувати їх після того, як робота буде виконана. При цьому потрібно давати конкретне завдання створення реклами терміни виконання визна­чати необхідні грошові витрати.

З іншого боку, вказані вище роботи можуть передаватися для виконання спеціалізованим підприємствам, що мають в своєму розпорядженні відповідні матеріали, обладнання, штат фахівців, наприклад, кіностудіям, фотостуді­ям, друкарням і т.д.

У ринковій економіці існує думка, що якщо реклама не забезпечує збут,

її не можна назвати творчою.

У структурі рекламно-інформаційного агентства повинен бути присут­нім відділ по зв'язках із замовником. Співробітники даного відділу повинні надавати замовнику інформацію про можливості агентства; визначати і по­годжувати обсяг і напрям реклами на основі отриманої від замовника інфор­мації про товар, ринок, адресата реклами; виявляти необхідність додаткової інформації по дослідженню ринку; передавати дані творчому колективу для розробки ідеї реклами та її творчого розвитку; здійснювати попереднє пла­нування рекламної програми; погоджувати із замовником результати вико­наної роботи по створенню реклами.

На кожне замовлення у відділі по зв'язках призначається конкретний виконавець - контактер, який несе відповідальність за своєчасне і якісне ви­конання завдання. Виконавців рекомендується закріплювати за конкретною категорією замовників - підприємствами оптової і роздрібної торгівлі, про­мисловості, банками та ін. Це дозволяє враховувати специфіку рекламної ді­яльності рекламодавців, відмінності в масштабах і географії рекламних за­ходів, що проводяться ними, систематично підтримувати контакт з ними.

Оплата праці співробітників відділу по зв'язках із замовником повинна напряму залежати від обсягу замовлень, які вони отримали і правильно ви­конали, оскільки фінансове становище агентства буде багато в чому визна­чатися заповзятливістю і налагодженістю зв'язків з потенційними рекламо­давцями.

Важливий момент в діяльності рекламного агентства - проведення рекламно-інформаційної роботи по виявленню і систематизації рекламних по­треб вітчизняних рекламодавців, особливо тих, що функціонують у сфері ви­робництва і продажу товарів.

Рекламно-інформаційне агентство повинне володіти вичерпною інфор­мацією про ринок, рекламну діяльність конкурентів, ресурси рекламодавця, особливості продукції, що рекламується, та її асортиментної структури, ка­нали розподілу, організацію і методи продажу, поточну політику в рекламі і стимулювання збуту.

Ці функції є основою діяльності відділу дослідження і розвитку. У відділі повинні бути фахівці з розробки анкет, складання вибірок, проведення ціле, спрямованого групового інтерв'ю, статистичного аналізу і експериментів

Даний відділ бере участь па всіх стадіях планування реклами, здійснюваної рекламно-інформаційним агентством. Зокрема, в перевірці задуму товару формулюванні ринкових цілей, розробці стратегії, виборі творчих ідей, пере­вірці варіантів творчого виконання, оцінці досягнутих результатів.

Фахівці відділу дослідження і розвитку на основі отриманої інформації розробляють проекти, інтерпретують інформацію і представляють свої ви­сновки.

Дослідження, що проводяться в просуванні товарів на ринок, або марке­тингові дослідження, що є інструментом для пізнання ринку «очима» спожи­вача, переслідують мету - виявити, як, коли і за допомогою яких засобів мо­жна стимулювати збут товарів, успішно здійснювати рекламні заходи. Об'єктами вивчення повинні стати поведінка постачальників, посередників, покупців та їх реакція на стимулюючу інформацію. Важливе значення має дослідження думки споживчої громадськості з метою виявлення інформованості населення про товари, послуги і т.п. Безпосередньо для практики рек­ламування повинні проводитися опитування громадської думки в масшта­бах заданого регіону силами рекламно-інформаційного агентства.

Механізм управління громадською думкою в умовах розвитку і поглиб­лення ринкових відносин в економіці значною мірою залежить від опиту­вань та їх вивчення. Фахівці вважають, що сучасна емпірична соціологія знач­ною мірою зобов'язана своїм розвитком вивченню реклами, яке зажадало зворотного зв'язку - оцінки впливу свідомості на буття, тобто впливу рекла­ми на життя населення.

Основними розробками будуть створення сприятливого образу (іміджу) виробників і товарів, здійснення ефективних рекламних програм, активне фор­мування попиту і стимулювання збуту.

Рекламно-інформаційне агентство силами відділу дослідження і розвит­ку повинно здійснювати дослідження, що стосуються уявлення споживачів про фірму, рекламних програм, упаковок. В умовах ринкових відносин діяль­ність агентства повинна будуватися таким чином, щоб воно співпрацювало з рекламодавцем вже на стадії складання попереднього плану збуту продук­ції.

Не менш важливим відділом в агентстві є відділ засобів реклами, який здійснює відповідно вибір засобів реклами і розробку стратегії в цій галузі-Відділ також займається розподілом і використанням грошових коштів, ви­ділених рекламодавцем, складанням графіків розміщення реклами.

Фахівці відділу по закупівлі місця і часу вирішують завдання вибору оп­тимального варіанту для кожного конкретного сектора ринку. Для забезпечення максимальної оперативності проведення реклами в засобах масової інформації вони повинні працювати на базі укладення довгострокових дого­ворів про творчу співпрацю з видавництвами, редакціями, теле- і радіосту­діями; вишукування можливостей надання знижок на вартість передач на те­лебаченні і радіо, наприклад, шляхом укладення відповідної угоди між рекламно-інформаційним агентством і студіями на гарантоване представлення агентством певних щоквартальних обсягів рекламних матеріалів для переда­чі в ефір.

Для успішної роботи відділу його співробітники повинні спеціалізува­тися по засобах поширення реклами: газети, журнали, телебачення, радіо,

зовнішня реклама.

Крім відділів, що безпосередньо беруть участь в розробці реклами, рекламно-інформаційне агентство повинно мати бухгалтерію і фінансово-економічний відділ, що займаються веденням бухгалтерського обліку, розроб­кою і контролем фінансових планів, здійснювати планування, контроль і зіставлення прибутків і витрат, а також брати участь у визначенні поточної політики і т.д.

У рекламно-інформаційному агентстві повинна бути постійно діюча редак­ційно-художня рада, до складу якої входять не тільки відповідальні особи агентства, але й фахівці сторонніх організацій з реклами, мистецтва, худож­ники і т.п. Основним призначенням такої ради є оцінка і затвердження рек­ламних матеріалів з урахуванням думки представника замовника.

Запропонована організаційна структура рекламно-інформаційних агентств не є універсальною, оскільки ефективність використання різних ор­ганізаційних форм носить відносний і мінливий характер.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)