АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація комерційної роботи з роздрібного продажу товарів

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  8. III. Основний зміст роботи
  9. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  10. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  11. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  12. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Комерційна робота з роздрібного продажу товарів складається з наступ­них етапів:

♦ вивчення і прогнозування купівельного попиту на товари, що реалізу­ються в магазинах;

♦ формування оптимального асортименту товарів в магазині;

♦ рекламно-інформаційна діяльність роздрібних торгових підприємств;

♦ вибір найбільш ефективних методів роздрібного продажу товарів;

♦ організація та надання торгових послуг покупцям.

Комерційна робота з продажу товарів в роздрібних торгових підприєм­ствах на відміну від оптових підприємств має особливості.

Роздрібні торгові підприємства реалізують товари безпосередньо насе­ленню, тобто фізичним особам, застосовуючи свої специфічні способи і ме­тоди роздрібного продажу.

Торгове обслуговування населення передбачає наявність спеціально об­ладнаних торгових приміщень, пристосованих для найкращого обслугову­вання покупців, підбору і формування торгового асортименту і можливості його оперативної зміни відповідно до попиту населення, постійного вивчен­ня і обліку споживчих запитів покупців, уміння запропонувати і продати то­вар кожній конкретній людині. Роздрібна торгова мережа, на відміну від оп­тової, характеризується великою територіальною розкиданістю, наявністю великої кількості дрібних за площами і товарооборотом підприємств, і її діяль­ність можна віднести переважно до сфери малого бізнесу. Згідно із встанов­леними критеріями чисельності працюючих в підприємствах роздрібної тор­гівлі велика їх частина віднесена до малих підприємств. Від керівників (менеджерів) цих підприємств вимагається велика заповзятливість та ініціа­тива в комерційній роботі по організації збуту (продажу) товарів населенню, уміння добре обслужити покупців, протистояти конкурентам і забезпечити нормальний прибуток.

Сьогодні роздрібна торгівля орієнтується на розвиток торгівлі в краї­нах з розвиненою ринковою економікою, де зосереджені великі людські ре­сурси, залучаються значні фінансові кошти, широко впроваджуються досяг­нення науки і техніки.

Частка торгівлі (оптової і роздрібної) в цих країнах в загальному числі зайнятих перевищує 20 % від загального числа працюючого населення. Для західних країн характерний постійний приплив робочої сили в сферу торгів­лі при вже досягнутих значних масштабах її використання. Таке становище пояснюється тим, що в середині сфери торгівлі виникла потреба в нових ви­дах комерційної діяльності, що забезпечують найбільшу ефективність про­цесу продажу товарів. Створюються спеціальні служби з вивчення і прогно­зування споживчого попиту, контролю за діяльністю магазинів, аналізу і визначення ефективності тих чи інших форм і методів торгівлі, розробки і конструювання нових видів виробів на основі прогнозів вірогідного попиту, впровадження стандартизації і маркірування, інформації покупців про спо­живчі якості і властивості нових товарів, організації виставок і т.д.

Розширюється і вдосконалюється після продажне обслуговування. На цей вид послуг припадає до 5% обороту торгової фірми. Створюються і набува­ють широкого поширення спеціалізовані фірми післяпродажного обслугову­вання технічно складної продукції. У торгівлі цих країн спостерігається про­цес укрупнення магазинів як за рахунок будівництва на нових місцях, так і за рахунок закриття дрібних малоефективних лавок.

Широкого розвитку набувають гіпер- та супермаркети, що мають в своє­му розпорядженні торгову площу від 1500 до 10 000 м2 і більше та нарахову­ють понад 10 тис. найменувань товарів.

Переваги магазинів з великою торговою площею очевидні: висока швид­кість товарообороту, низькі витрати обігу. Наприклад, витрати на зарплату в супермаркетах нижчі, ніж у звичайних магазинах, в середньому на 10-20%.

У США на частку супермаркетів припадає 2/3 обороту продовольчої тор­гівлі, в Західній Європі - більше половини.

Ефективною с торгівля за методом самообслуговування. З переходом на самообслуговування міняється склад працівників, зайнятих в роздрібній тор­гівлі: скорочується чисельність традиційних продавців, з одного боку, і зрос­тає попит на кваліфікованих продавців-консультантів - з іншого; росте пи­тома вага інженерно-технічного складу, конторських службовців, персоналу, який обслуговує торгове обладнання, - механіків, ремонтників, наладників. Впровадження електронного обладнання в торгівлі підвищує попит на кваліфікованих фахівців-програмістів, контролерів-касирів. У торгівлі все більше використовується праця архітекторів, дизайнерів, художників.

Зміна форм власності в торгівлі привела до різкого збільшення само­стійності торгових підприємств, в позитивну сторону змінилося ставлення кожного працівника до своєї справи - до приміщення магазину, його збере­ження, обладнання, товару. Комерційна ініціатива і заповзятливість отри­мали широкий простір в організації продажу товарів.

Важливою комерційною умовою успішного продажу товарів в роздріб­ній торговій мережі є вивчення і прогнозування купівельного попиту населен­ня. На відміну від оптових підприємств, де ця робота направлена головним чином на вивчення попиту на великих територіальних утвореннях, вивчення і прогнозування попиту в роздрібній торгівлі направлені на визначення асортиментної структури попиту. Попит в роздрібній торгівлі вивчають фа­хівці - маркетологи, економісти, комерсанти торгових фірм, об'єднань або великих магазинів.

Асортиментну та внутрішньогрупову структуру попиту відображають дані про продаж і запаси товарів, а також відомості про незадоволений по­пит. Основні первинні дані про внутрішньогрупову структуру попиту можна отримати тільки на роздрібних торгових підприємствах. Для цього потрібно організувати облік продажу товарів і запасів по широкій номенклатурі товарного асортименту, реєстрацію незадоволеного попиту і вимог покупців до якості окремих видів і різновидів товарів.

Організація збору, обробки і аналізу інформації про внутрішньогрупо­ву структуру продажу і запасів товарів, по внутрішньогруповій структурі товарного асортименту - складне і трудомістке завдання. Це зумовлене перед­усім тим, що у внутрішньогруповому асортименті товарів кожного магазину нараховуються тисячі і десятки тисяч різновидів. Облік руху такого величез­ного асортименту можливий лише з використанням сучасної комп'ютерної техніки. У розвинених країнах по значній частині продовольчих товарів на кожній товарній одиниці нанесений єдиний універсальний товарний штри­ховий шифр (код), що служить ідентифікатором товару. По непродовольчих товарах використовуються спеціальні етикетки, пристосовані для електрон­ного зчитування. За допомогою касових терміналів в магазині забезпечуєть­ся сканування шифру і запис повної характеристики товарів.

Інформація про продаж товарів в магазинах по телефонних (факсиміль­них) каналах зв'язку передається в обчислювальний центр розподільного скла­ду і Центральний обчислювальний центр торгової компанії (об'єднання). Така система збору і обробки інформації забезпечує повне і оперативне вивчення реалізованого попиту і дозволяє фахівцям із закупівлі торгової фірми давати постачальникам товарів разові замовлення високої якості на постачання то­варів відповідно до розмірів продажу товарів та існуючих запасів.

У невеликих роздрібних торгових підприємствах можуть використову­ватися неавтоматизовані (немеханізовані) методи обліку внутрішньогрупової структури реалізованого попиту. Для такого обліку використовуються оперативні дані про запаси і надходження товарів, матеріали інвентариза­цій, на основі яких визначаються фактичний продаж окремих товарів за ве­ликі періоди і середньодобові обороти по продажу.

Нарівні з обліком реалізованого попиту в магазинах для вивчення попи­ту організується збір інформації з аналізу товарних запасів, обліку незадово­леного попиту і вимог покупців до якості товарів. Детально ці способи вив­чення попиту розглядаються в курсі маркетингу.

Важливим елементом комерційної роботи зі збуту є формування опти­мального асортименту товарів у магазині. Встановлення оптимального асор­тименту магазину перебуває в прямій залежності від типу і спеціалізації торго­вого підприємства. У вітчизняній роздрібній торгівлі, як і за рубежем, спостерігаються процеси концентрації торгових підприємств, особливо у ве­ликих містах, які відбуваються одночасно з процесами універсалізації та спе­ціалізації торгових підприємств, створенням невеликих змішаних магазинів (наметів) по торгівлі продовольчими товарами.

У ринкових умовах жодне торгове підприємство не може успішно здійснювати збут (реалізацію) товарів без використання реклами в тому або ін­шому її вигляді. Відомий лозунг «Реклама - рушійна сила торгівлі» правиль­но відображає глибинну суть реклами - стимулювати збут товарів, рухати торгівлю.

В умовах ринку реклама не тільки рушійна сила торгівлі, але й бізнесу, комерції.

У роздрібній торгівлі для стимулювання збуту товарів повинні викорис­товуватися різні види реклами - від найпростішої - оформлення віконних та внутрішньомагазинних вітрин, організації рекламних виставок товарів, до більш складних - друкованої, радіотелевізійної та інших сучасних її видів.

Вибір ефективних методів роздрібного продажу товарів - найважливі­ший етап комерційної роботи роздрібних торгових підприємств. Ефективно організований продаж товарів сприяє зростанню товарообороту магазину, кращому задоволенню попиту населення і забезпечує рентабельну роботу під­приємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)