АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація проведення конкурсів (тендерів)

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  5. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  6. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  7. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  8. VІ. Організація і проведення конкурсу
  9. Алгоритм проведення
  10. Алгоритм проведення
  11. Алгоритм проведення
  12. Алгоритм проведення

Одним з методів розміщення (видачі) замовлень на постачання товарів і підрядів на виконання певних робіт є проведення конкурсу або тендера.

Конкурс - особлива форма видачі замовлень на постачання товарів або підрядів на виконання робіт, яка передбачає залучення пропозицій від кіль­кох постачальників або підрядчиків з метою забезпечення найбільш вигід­них комерційних та інших умов операції для організаторів торгів.

Суть конкурсних торгів стисло можна охарактеризувати таким чином: покупець (замовник) оголошує конкурс для продавців (постачальників) на товар або послуги із заздалегідь певними характеристиками і після порівняння отриманих пропозицій підписує договір (контракт) з тим продавцем (постачальником) або підрядчиком, який запропонував найбільш вигідні для покуп­ця (замовника) умови.

В сучасних умовах конкурсні торги є поширеним способом розміщення державними організаціями, а також підприємствами приватного сектора за­мовлень на постачання машин, обладнання, військової техніки, великих пар­тій сировини, виконання наукових, проектних і дослідницьких робіт, споруд­ження промислових і соціальних об'єктів. Крім укладення договорів купівлі-продажу і підряду, конкурси можуть застосовуватися при укладенні орендних і лізингових угод, здійсненні інвестиційних та інших проектів.

У нашій країні в період масової приватизації державної власності кон­курсні торги широко застосовувалися державними органами при продажу об'єктів державної власності, майна і акцій в приватну власність. Зокрема, одними з методів приватизації були продаж за інвестиційним конкурсом і продаж за комерційним конкурсом.

Під час продажу за інвестиційним конкурсом право придбання акцій за номінальною вартістю отримує особа, що запропонувала за це право макси­мальні інвестиції нв розвиток даного акціонерного товариства на найбільш сприятливих для останнього умовах.

Під час продажу за комерційним конкурсом право придбання акцій от­римує особа, що запропонувала за них максимальну ціну і погодилася вико­нати певні умови, встановлені перед проведенням конкурсу.

Конкурсні торги поділяються на внутрішні і міжнародні.

Міжнародні торги ( tenders) - спосіб закупівлі товарів, розміщення за­мовлень і видачі підрядів, що передбачають залучення до певного, заздале­гідь встановленого терміну пропозицій від кількох постачальників або під­рядчиків різних країн і укладення контракту з тим, чия пропозиція найбільш вигідна організаторам торгів (за ціною та іншими комерційними та техніч­ними умовами).

Тендери в сучасних умовах набули досить значного поширення. Вони відіграють важливу роль в пошуку і відборі контрагентів для укладення операцій на постачання машин і обладнання, будівництво об'єктів «під ключ».

Найчастіше торги як метод закупівлі застосовуються країнами, що роз­виваються. На їх частку припадає до 80% загального числа тендерів, що про­водяться в зарубіжних країнах на машини і обладнання.

У більшості країн, що розвиваються, чинне законодавство зобов'язує ім­портерів закуповувати за кордоном товари (особливо обладнання), вартість яких перевищує певну суму, тільки через торги.

В залежності від способу проведення розрізняють торги відкриті (публіч­ні) і закриті (обмежені або негласні).

До участі у відкритих торгах допускаються всі бажаючі фірми та орга­нізації: місцеві і іноземні. Шляхом відкритих торгів в основному розміщуються замовлення на стандартне і універсальне обладнання, а також на невеликі за обсягом підрядні роботи.

До участі в закритих торгах запрошуються лише певні фірми, яким над­силаються спеціальні запрошення. В основному це престижні, відомі в даній галузі виробництва фірми, що мають великий досвід і добре технічно озброєні. Через закриті торги розміщуються замовлення на унікальне, складне і спеціальне обладнання, комплектні вироби і т д.

Організатори торгів, що ухвалили рішення про розміщення замовлень через торги, створюють тендерні комітети, до складу яких входять технічні і комерційні експерти, представники адміністрації. Головами тендерних комітетів, як правило, призначаються керівники організацій, що проводять закупівлю.

Тендерні комітети здійснюють всю організаційну роботу по проведенню тор­гів. Вони публікують оголошення про торги, розповсюджують їх умови між учас­никами, аналізують представлені пропозиції і виносять рішення про переможця конкурсного торгу, якому і передається замовлення. Умови торгів, як правило, являють собою друковані документи, що містять порядок представлення пропозиції, розгляду їх тендерним комітетом і прийняття рішень про передачу замовлень. Вони включають технічні і комерційні умови контрактів, які будуть підписані між замовниками і постачальниками, що виграли торги, а також переліки спеціальних гарантій, які повинні представити учасники торгів.

Інформація про майбутні торги представляється по-різному, в залежно­сті від виду торгів. При проведенні відкритих торгів в офіційних, в основно­му в урядових органах друку (газетах, економічних журналах, спеціальних бюлетенях по торгах) містяться оголошення. Ці оголошення містять лише основні відомості про торги, зокрема найменування організації, що прово­дить торги, номер торгів, найменування і кількість товару або обсяг робіт, на постачання і виконання яких оголошені торги, порядок і термін представ­лення пропозицій та ін. В оголошенні вказується також, де можуть бути от­римані підрядні умови, специфікації, креслення та інші документи, в яких містяться всі необхідні відомості про торги. Такі оголошення публікуються за один-півтора місяця до дня проведення торгів. Великі торги оголошують­ся за два-три місяця. Інформація в іноземних джерелах, як правило, дається завчасно, що дозволяє фірмам-експортерам своєчасно підготувати необхідні пропозиції.

Іноземні джерела не тільки передруковують оголошення про торги з національних бюлетенів, газет і журналів, але й публікують інформацію, яку вони отримують від торгових палат країн, де проводяться торги, або від сво­їх торгових місій, представників або консульства, а також від філіалів або агентських фірм, що знаходяться в країнах, які оголошують торги.

При проведенні закритих торгів порядок інформації інший. Повідомлення про майбутні торги отримують лише окремі фірми, які або добре відомі організа­торам торгів по замовленнях, що раніше виконувалися, або є широко відомими і солідними фірмами в даній галузі.

До встановленого тендерним комітетом терміну закриття торгів їх учасники готують комісійні, технічні і комерційні пропозиції. З метою збереження комер­ційної таємниці учасники торгів передають свої пропозиції в останні хвилини перед закриттям торгів. Після закриття торгів учасники не мають права змінюва­ти умови своїх пропозицій і зобов'язані у разі отримання замовлення виконати його суворо відповідно до представлених пропозицій. Щоб виключити можли­вість відмови учасників від своїх пропозицій, умови торгів передбачають обов'я­зок претендентів надавати банківські гарантії серйозності пропозицій (Ьіd Ьоnd) в розмірі 1 -3% загальної суми пропозиції.

У день закриття торгів тендерні комітети організовують публічне розкриття пропозицій. У присутності всіх учасників торгів керівники тендерних комітетів розкривають пакети з пропозиціями, називають фірми або склади консорціумів, що подали пропозиції, а також оголошують запропоновані учасниками ціни. Такі торги називаються гласними.

При проведенні негласних торгів тендерні комітети не проводять публічного розкриття пропозицій і не оголошують ні складу учасників, ні запропонованих ними умов.

Вибір постачальника і присудження замовлення можуть відбутися безпосе­редньо після розкриття і оголошення отриманих тендерів в тих випадках, коли мова йде про вибір пропозиції найнижчими цінами за аналогічних інших умов конкурентних пропозицій.

Однак, найчастіше, особливо при постачанні обладнання, прийняття ос­таточного рішення про вибір постачальника і передачу замовлення прово­диться вищестоящою організацією через певний період часу (іноді через де­кілька тижнів або місяців). Це пояснюється передусім тим, що порівняння пропозицій, визначення вигідності кожної з них вимагає певного часу: необ­хідно порівняти велике число технічних показників і врахувати різноманітні комерційні умови, що охоплюють не тільки ціну і термін постачання, але й тривалість кредиту, форму розрахунку, умови постачання і приймання това­рів та ін. У конкурсному відборі вирішальну роль можуть відіграти не тіль­ки ціна та інші комерційні умови, але й висока якість виробів (робіт), що виробляються фірмою, найбільш прийнятні для замовника терміни виконання контракту, порядок виконання робіт, можливість залучення в разі необхід­ності кваліфікованих субпостачальників або субпідрядників.

Оферент (учасник торгів), пропозиція якого прийнята, отримує про це відповідне повідомлення. Інші ж оференти, як правило, не повідомляються про результати торгів, але, направивши відповідний запит в тендерний комі­тет, вони можуть отримати потрібну їм інформацію. У деяких країнах резуль­тати торгів публікуються в бюлетенях, що спеціально випускаються, або га­зетах.

Відповідно до умов торгів у всіх країнах оферент, що виграв торги на обладнання, зобов'язаний внести заставу як гарантію виконання замовлен­ня і всіх умов постачання. її розмір, як правило, складає від 5 до 10% вартості замовлення. Після виконання замовлення гарантійна застава повертається постачальнику, причому спосіб цього повернення також може бути різним: або повністю після постачання обладнання, або частинами по мірі виконан­ня замовлення (пропорційно постачанню). Організатори торгів, що висту­пають після проведення торгів вже в ролі замовників, мають право викорис­тати цю заставу для покриття окремих претензій, що виникають в ході виконання замовлення (у разі постачання неякісного обладнання, порушен­ня термінів постачання і т.п.).

Завершальним етапом проведення конкурсних торгів є підписання кон­тракту з фірмою, що виграла торги. Зміст такого контракту аналогічний звич­ному контракту купівлі-продажу. Однак, іноді він може містити деякі специ­фічні умови, що стосуються способів перевезення або використання торгового ' флоту своєї країни та ін.

Укладення операції за результатами торгів може проводитися також шляхом прийняття (акцепту) пропозиції оферента без подальшого підписан­ня обома сторонами контракту.

Розміщення замовлень через торги дає значну перевагу покупцям. Проведення торгів загострює конкуренцію між постачальниками, а у разі участі в них консорціумів підіймає її на рівень змагання союзів найбільших компаній. Внаслідок такого загострення конкурентної боротьби замовлення отримують компанії або консорціуми фірм, що нерідко користуються еконо­мічною підтримкою своїх урядів і мають можливість за участю в торгах про­понувати на свої товари і послуги більш низькі ціни, забезпечуючи тим са­мим отримання прибутку за рахунок державного стимулювання експорту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)