АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЕКСТРАКТОРИ ПОХИЛОГО ТИПУ

Читайте также:
  1. Назвіть принципи стаціонарного догляду за людьми похилого віку.

На цукрових заводах знайшли поширення різні системи похилих дифузійних апаратів (вітчизняні С-17,ПДС-30 та закордонні DdS, DC). їх продуктивність найчастіше становить 2-2,5-3,0 тис.тонн буряків за добу. Головна відмінність - здійснення всіх стадій процесу екстрагування в єдиній ємності.

Спільним у конструкції всіх типів похилих апаратів є коритоподібна форма корпусу, встановленого під кутом 8° до горизонту (рис.8.13).

Всередині корпусу 1 розміщено два трубовали 2 зі шнеками 3. Трубовали складені з п'яти окремих секцій. У місцях з'єднання секцій встановлені з'єднувальні котушки, шийки яких спираються на підшипники ковзання 12, закріплені на чотирьох поперечних балках коробчастого типу. Трубовали зі шнеками обертаються двома приводами 8 і 16 з перемінною частотою 0,6-1,2 об/хв.

Осі обох шнеків паралельні та наближені одна до одної так, що витки одного шнека заходять у простір витків іншого. При обертанні валів урізні боки це сприяє направленому руху стружки вздовж апарата. Витки шнеків виготовляють із сталевих концентрично розміщених смуг, або із перфорованих секторів.

 

 

У верхній частині корпуса знаходяться колектор для подачі води 5 та черпачне колесо для вивантаження жому 6 із приводом 7.

Коритоподібний корпус більш ніж наполовину охоплюється секціонованими паровими оболонками 11, в які через патрубок 10 подається пара для нагрівання сокостружкової суміші. Гази, які не конденсуються, відводяться через патрубки 9 з кожної секції.

У нижній частині розміщене лобове сито 14 для фільтрування дифузійного соку з діаметрами конічних отворів R 512,0 та закріплені на валах чотири скребки 13, за допомогою яких сито очищають від пульпи. Через патрубок 15 дифузійний сік відводиться на виробництво.

Корпус 1 закритий зверху плоскою кришкою з люками над кожною секцією. Люки закриваються відкидними кришками з противагами. Корпус покритий теплоізоляційними плитами 4, теплоізольовані і стінки пірових камер.

Змащування всіх внутрішніх вузлів тертя виконується консистентним мастилом, яке подається груповою змащувальною станцією.

Апарат працює таким чином. Стружка в бункер апарата подається стрічковим конвеєром з вбудованими стрічковими вагами, які виконують роль датчика в системі автоматизації роботи контуру стружка - вода.

Захоплена витками шнеків стружка рухається вгору до вивантажувального черпачного колеса 6 (в інших конструкціях шнека). Назустріч їй, протитечійно, рухається вода, що подається через колектор 5. Сокостружкова суміш в середніх секціях апарата нагрівається до и-мператури 72-74°С. Сік з такою температурою у нижній частині обмінюється теплотою зі стружкою (1=5-10°С), охолоджується і виводиться з апарата на виробництво.

Управління роботою апарата автоматизоване.

До переваг вітчизняних і зарубіжних апаратів похилого типу відносять малу металоємність, простоту конструкції, велике питоме навантаження об'єму (-600 кг/м3) та порівняно невеликі значення відкачки при нормативних значеннях втрат цукру в жомі.

Недоліки полягають в інтенсивному перемішуванні та подрібненні стружки, чутливості апарата до якості стружки (кількості браку), можливості змішування соку різної концентрації тощо.

При експлуатації колонних та похилих шнекових дифузійних установок необхідно дотримуватись відповідних паравил експлуатації.

Перед запуском дифузійного апарата перевіряють відсутність в дифузійному апараті посторонніх предметів, наявність мастила в вузлах змащування. Контролюють встановлення скребків та степінь їх прилягання до поверхні сита, всю систему автоматизації і електропостачання установки, підготовки до роботи системи подачі формаліну та антипінної речовини.

В процесі роботи дифузійного апарата перевіряють роботу тракту видалення жому, роботу лопатевого вала (шнеків) і розвантажувального пристрою; потужність, яку споживають електродвигуни; подачу мастила в місця змащування; ступінь нагріву підшипників. В ході роботи апарату стружка повинна рівномірно розташовуватись по всій його довжині, а висота заповнення дозволяла побачити поверхню найвіддаленішого витка шнеку в похилому апараті.

В процесі роботи апарата необхідно контролювати рівномірну та безперервну подачу стружки і води, зупинка апарата по причинам, що не залежить від його роботи – не допускається. Температуру по зонам можливо змінювати в залежності від якості стружки; частотою обертання лопатевого вала (шнеків) регулюють тривалість процесу дифузії.

В кінці виробництва дифузійні апарати звільнюють від жому і води, апарат промивають і ретельно його просушують шляхом прогріву парових камер (в апаратах похилого типу).

Переробка невеликих об'ємів рослинної сировини (100-300 кг/год) при виготовленні розчинної кави, екстракту чаю тощо ведеться в екстракторах похилого типу, які мають подібну конструкцію до раніше розглянутих при значно менших розмірах.

На рис.8.14а) зображено екстрактор для екстрагування смаженої і подрібненої кави. Головна конструктивна відмінність екстракторів такого типу полягає у їх герметичності. Це дозволяє вести екстрагування натуральної кави, насіння винограду тощо при підвищеному тиску (0,5-1,5МПа) і температурі 90-175°С. Щоб забезпечити такі умови, два шнеки розміщено в «-подібному кориті, встановлено всередині похилого герметичного резервуара циліндричної форми 2. Корито 3 має три окремі камери для незалежного нагрівання води.

Завантаження сировини в корито ведеться через затвор-живильник. З протилежного боку через затвор виводяться відходи.

Для одержання розчинного чаю за кордоном також використовують зменшений варіант розглянутих раніше двохшнекових апаратів похилого типу (рис.8.146).

Відмінною рисою таких апаратів є відсутність лобового сита для відбору екстракту. Тут воно замінено круговим периферійним, яке очищається пластинами двохступеневого очисного пристрою, закріпленого на трубовалах.

Завантажувальний бункер на корпусі зміщено до початку перших витків шнеків. Схильність листя до склеювання та злежування сприяє утворенню конгломератів, які викликають зменшення концентрації екстракту і збільшують втрати корисних речовин у відходах. Переміщення такої сировини двома шнеками, що обертаються в різні боки, значно покращує фільтрувальну здатність шару такої сировини. Крім того, таке розташування завантажувального бункера зменшує питоме навантаження в зоні розміщення пристрою для очищення периферійного сита.

 

ШНЕКОВІ ГОРИЗОНТАЛЬНІ ЕКСТРАКТОРИ

Застосовуються в багатьох галузях (ферментному, сокоекстрактному, виноробному тощо). У них переробляється подрібнена сировина, шар якої має погану фільтрувальну здатність. Необхідний гідростатичний напор для


 

подолання опору шару такої сировини створюють за рахунок подачі екстрагенту у вивантажувальні вертикальні колони, приєднані до горизонтальних корпусів таких екстракторів.

На рис.8.15 показаний шнековий екстрактор із комплектуючим обладнанням. Корпус такого екстрактора складається із двох частин. Всередині горизонтальної циліндричної частини 1 розміщений шнек, до передніх витків якого прикріплено поздовжні скребки 2 для очищення сита.


 

Кругове сито охоплене соковою камерою. Завантаження сировини ведеться через бункер 4. Для підігрівання суміші горизонтальна частина корпусу має кругову парову камеру.

У вертикальній циліндричній колоні 6 також розміщений шнек 7 з вивантажувальною лопаттю 8 у верхній частині.

Шнеки горизонтальної і вертикальної частин приводяться в рух окремими приводами. Горизонтальний шнек обертається з перемінною частотою в межах 1,5-30 об/хв, вертикальний - з частотою 14,5 об/хв.

У верхню частину вертикальної колони подається екстрагент. Перепад рівнів вводу екстрагента і виводу екстракту забезпечує протитечійне переміщення рідкої фази до місця виводу екстракту.

Екстрактори подібних конструкцій, з діаметром шнеків 900 мм здатні переробляти за добу 20 тонн яблук, 12 тонн кизилу, 10 тонн ожини. Тривалість екстрагування становить відповідно 2,5 год, 5-8 та 6-9 год.

 

ЕКСТРАКТОРИ ЗРОШУВАЛЬНОГО ТИПУ

 

Горизонтальні стрічкові екстрактори зрошувального типу (рис.8.16а) працюють при атмосферному тиску. У той же час форма корпусу 1 відповідає його функціональному призначенню - зменшити можливість виходу випарів, вмістити горизонтальний конвеєр з перфорованою стрічкою 2, вивантажувальний шнек 6 та зрошувальні пристрої 3 (лотки чи форсунки).

Дно таких екстракторів під стрічкою конвейєра розділено на секції 5, з яких екстрагент насосами 7 ступінчасто подається в поперечні лотки 3.

Сировина переміщається на стрічці шаром певної висоти, яка визначається її властивостями. Такі екстрактори належать до ступінчасто-протитечійних. При 12-16 ступенях вони забезпечують прийнятні показники екстрагування.

Горизонтальні ківшові екстрактори (рис.8.16 б) працюють затим самим принципом, що й стрічкові. Конструктивна відмінність - в корпусі 1 розміщені дірчасті ковші 2, закріплені на двох ланцюгах, які охоплюють дві натяжні 3 та дві привідні зірочки 5.

 

 

Рис.8.16 а) Стрічковий екстрактор зрошувального типу

 

На відміну від стрічкового екстрактора у ківшовому горизонтальному екстракторі використовуються обидві його вітки

 

 

Рис.8.16 б) Горизонтальний ківшовий

екстрактор

 

Секціоноване дно під нижньою віткою дозволяє вести ступеневе зрошу­вання вмісту ковшів нижньої вітки згідно з схемою. Ковші верхньої вітки зрошуються екстрагентом, який подається циркуляційним насосом 6 в зрошувальні пристрої 4.

Над вивантажувальним шнеком 8 ковші нижньої вітки за допомогою перекидного механізму повертаються на підвісних пальцях, висипаючи відходи в бункер шнека. Після опорожнення ковші займають робоче положення і при подальшому переміщенні завантажуються свіжою сировиною.

За рахунок використання обох віток ківшові екстрактори продуктивніші, ніж стрічкові. Проте для них характерні ті ж недоліки - змішаність процесів, неповне використання робочого об'єму та великі габаритні розміри.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)