АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Безпека праці при обслуговуванні брагоректифікаційних установок

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  2. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  3. Аудит у сфері оплати праці
  4. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЗАВОДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ
  5. Безпека життєдіяльності
  6. Безпека праці при обслуговуванні автоклава
  7. Безпека праці при обслуговуванні дифузійних апаратів
  8. Безпека, вигода, зручність, задоволення.
  9. Безтарифна система оплати праці
  10. В) виникнення й поглиблення суспільного поділу праці та економіч-
  11. Взрывопожарная и пожарная опасность, санитарная характеристика производственных зданий, помещений, зон и наружных установок

 

Основними виробничими шкідниками, що характерні для БРУ є значні виділення в атмосферу робочими зонами надлишкового тепла, вологи, парів спирту, токсичну концентрацію ефірів, альдегідів, етанолу, сивушних масел.

Не дозволяється експлуатація БРУ при наявності нещільностей і неполадок в апаратурі, трубопроводах, арматурі, при недостатньому забезпеченні обладнання холодною водою або парою.

Для попередження пожеж і вибухів та ліквідації загорання на комбінаті розробляється план протипожежних засобів, способи і засоби ліквідації аварій, порядок та способи евакуації персоналу та обладнання.

Гасити спирт, електроустановки водою забороняється.

Категорія вибухо- і пожежної небезпеки приміщення брагоректифікаційного відділення - А.

Брагоректифікаційне відділення необхідно розміщувати в окремому приміщенні.

Робота брагоректифікаційних установок, якщо є пропуски пари чи рідини у зварних або фланцевих з єднаннях, лючках чи штуцерах, не допускається.

На паропроводі, який підводить пару у відділення, мусять встановлюватися автоматичні регулювальні пристрої, що виключають можливість подання пари в апарати з тиском вище встановленої величини.

Електроустаткування і електроосвітлення має бути виконане у відповідності до Правил ПУЕ, корпуси електродвигунів, іншого електрообладнання, спиртові резервуари та комунікації повинні бути заземлені. Інструмент, який застосовується у відділенні брагоректифікації не повинен утворювати іскру: бронзовий, мідний, обміднений або, в крайньому випадку, сталевий, добре змащений солідолом.

У приміщені відділення треба передбачити-' напірний збірник з півгодинним запасом води, аварійне освітлення, телефонний зв'язок, пожежогасіння, парогасіння та первинні протипожежні засоби. У відділенні мають бути індивідуальні засоби захисти.

Приміщення повинно бути обладнано системою автоматичного попередження накопичення вибухонебезпечних концентрацій парів ЛЗР з ввімкненням звукової сигналізації та аварійної вентиляції. У приміщені повинно бути не менше двох виходів, всі спиртові ємкості повинні бути обладнані герметичними люками, що сполучаються з атмосферою за допомогою повітровиків, споряджених дихальними клапанами і вогнеперешкоджувачами. Перед вогнеперешкоджувачами встановлюється спиртовловлювач. Повітровики повинні виводитись за межі приміщення.

Приміщення повинно мати надійну вентиляцію, витяжні шафи якої виготовляються з вогнетривких матеріалів.

Вогневі роботи можна проводити тільки після повної зупинки БРУ, повного вивільнення обладнання від спиртопродуктів та повного набору його водою.

При експлуатації апарата необхідно не допускати відхилень від технологічної інструкції ведення процесу брагоректифікації, дотримуватись вимог безпеки перед початком роботи, під час роботи, в аварійних ситуаціях та після закінчення роботи згідно інструкцій з охорони праці.

У відділенні мають бути індивідуальні засоби захисту: шланговий противогаз з виносним шлангом, переносний електросвітильник напругою не вище 12В у вибухозахищеному виконані або акумуляторний ліхтар УАС-ЗВ, запобіжний пояс з рятувальною вірьовкою, противогаз фільтруючий з коробкою А- 2 комплекти, аптечка з необхідними медикаментами.

Чищення та ремонт БРУ можуть дозволятися лише після їхньої зупинки, охолодження, промивання водою, відключення трубопроводів за допомогою заглушок, провітрювання приміщення та улаштування риштовання, яке має міцну огорожу.

При виконанні ремонтних робіт необхідно застосовувати інструменти та ключі бронзові, мідні або об мідненні.

7. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

 

У багатьох галузях харчових виробництв отримуються і використовуються газоподібні продукти, що являють собою однорідні газові суміші. З таких сумішей часто доводиться виділяти який-небудь продукту чистому вигляді або відділяти із суміші компоненти.

Процес поглинання певним тілом газів, пари або розчинених речовин з навколишнього середовища називається сорбцією. Окремими випадками сорбції, що застосовуються в харчовій промисловості, є процеси абсорбції і адсорбції.

Абсорбція - це процес поглинання речовини, що супроводжується дифузією її з поверхні в глибину тіла і утворенням розчину. Поглинаючою речовиною у цьому процесі є рідина, що зветься абсорбентом. Прикладом абсорбції може бути поглинання сірчаного газу водою з утворенням розчину сірчаної кислоти. Цей процес застосовується в цукровій промисловості та при виробництві кукурузного крохмалю.

Адсорбція - це процес поглинання поверхнею твердого тіла окремого компонента з суміші газу або рідини. У цьому випадку поглинаюча речовина зветься адсорбентом і повинна мати занадто велику поверхню поглинання. Як адсорбент застосовується спеціально приготовлене дерев'яне, кам'яне або кісткове вугілля, силікагель, глинозем та інші речовини. У харчовій промисловості адсорбція застосовується для очищення водноспиртових розчинів і для обезбарвлення паток та цукрових розчинів.

 

АБСОРБЦІЯ

 

Рушійною силою процесу абсорбції є різниця концентрацій речовин, що поглинаються в газі і в розчині. Для з'ясування цього процесу розглянемо газову суміш, що включає два компоненти А і Б, і адсорбент, який легко поглинає компонент А і не поглинає компонента Б. Якщо таку суміш привести в контакт з абсорбентом, то компонент А буде увібраний і газова суміш розділиться на складові частини шляхом виділення компоненту А з отриманого розчину.

Практичні дослідження показують, що кількість абсорбованої речовини прямо пропорціональна поверхні контакту фаз, тому абсорбційні апарати повинні мати розгалужену поверхню контактування компонентів. Для цього необхідне постійне оновлення поверхні контакту між рідкою і газовою фазами.

Контакт між рідиною і газом утворюється такими методами:

-пропусканням газу над поверхнеюрідини;

-проходженням газу через башню з насадкою, яка зрошується рідиною, що покриває насадку у вигляді тоненької плівки;

-пропусканням дрібних пузирків газу через шар рідини;

-пропусканням газу через простір, заповнений розпиленою рідиною.

 

КОНСТРУКЦІЇ АБСОРБЕРІВ

 

За конструкцією абсорбери діляться на: плівкові, поверхневі, барботажні, з киплячим шаром і механічні.

Насадкові абсорбери отримали широке розповсюдження у промисловості і відрізняються простотою конструкції та досить високою ефективністю.

На рис.8.33 показаний насадковий абсорбер, що зібраний з окремих царг 1, між якими розміщені решітки 2. На решітки вкладається насадка 3, що має вигляд кілець або фасонних керамічних елементів.

Газ підводиться в абсорбер через нижній штуцер 4 дещо вище від днища для запобігання попадання рідини у трубопровід. Поглинаюча рідина підводиться зверху через штуцер 5 і, зрошуючи насадки, стікає в нижню частину колони. Очищений газ виходить через штуцер 6.


 

Абсорбційні колони з псевдозріджувальним шаром. Такі установки дозволяють значно інтенсифікувати процес абсорбції і зменшити габаритні розміри колони. На рис.8.34 подана конструктивна схема абсорбера з псевдо­зріджувальним шаром насадки. У цьому абсорбері на колосниковій решітці знаходиться шар куль. У верхній частині колони встановлена решітка для обмеження підйому куль. Зріджувальним агентом служить газ або пара, що піднімається в апараті. Псевдо-зріджена насадка сприяє турбулізації газового або рідинного потоку і обновленню поверхні контакту фаз. Насадка виготовляється у вигляді суцільних або порожнистих куль діаметром від 7 до 75 мм. Матеріалом для виготовлення береться поліетилен, фторопласт, скло, гума або сталь.

Густина матеріалу куль не повинна перевищувати густини рідини, що подається в колону.

У переточних колонах при відстані між решітками 500мм висота шару куль приймається 100-200мм.

Колони із псевдозріджувальним шаром насадки мають високий к.к.д. і можуть використовуватись не тільки для проведення процесу абсорбції, але і для ректифікації.

 

АДСОРБЦІЯ

 

Адсорбція - це процес вибіркового поглинання одного або декількох компонентів з газової, паро-газової або рідкої суміші і концентрування їх на поверхні твердого пористого тіла. Явище адсорбції базується на силах взаємодії, що виникають між молекулами твердого тіла (адсорбенту) і поглинальної речовини.

У харчовій промисловості адсорбція використовується для очищення дифузійного соку і сиропів у цукровому виробництві, сиропів - у крохмале- патоковому виробництві, при очищенні і стабілізації вин, освітленні соків у консервному виробництві, рафінуванні рослинних олій, стабілізації пива, очищення спирту і ін. Особливо велику роль відіграє адсорбція при вирішенні проблем захисту навколишнього середовища і при очищенні стічних вод.

Із твердих речовин, що мають адсорбційні властивості, найширшого застосування набули активоване вугілля рослинного або тваринного походження, силікагель, алюмогель та глинозем.

Адсорбенти мають значну пористу структуру і відрізняються занадто великою поверхнею, віднесеною до одиниці ваги речовини. Так на 1 кг активованого вугілля припадає до 106м2 ефективної адсорбційної поверхні.

Рушійною силою процесу адсорбції є різниця концентрацій поглиненої речовини у паро-газовій суміші і в поглинальнику.

Для пояснення процесу адсорбції існує багато теорій, які поділяються на фізичні і хімічні.

Із фізичних теорій найбільш розповсюдженою є потенціальна теорія або теорія згущеного шару, згідно з якою взаємодія атомів, що знаходяться на поверхні твердого тіла, з адсорбованими молекулами обумовлюється Ван- дер-ваальсовими силами молекулярного зчеплення. Над поверхнею твердого тіла існує поле дії сил притяжіння, потрапляючи в яке молекули газу або розчиненої речовини притягуються до поверхні з силою, пропорційною потенціалу адсорбційного поля уданій точці, і розміщується в ньому багатьма шарами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)