АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обладнання для перевезення і приймання сировини і продуктів, їх дозування

Читайте также:
  1. Безпечність виробничого обладнання.
  2. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ
  3. Будова та експлуатація обладнання
  4. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  5. Групування в статистиці перевезення вантажів
  6. Забезпеченість інженерно-технічних комплексів основним ремнтно-діагностичним обладнанням
  7. Звітність про перевезення вантажів
  8. Контрольний запуск сировини та матеріалів
  9. Лекція 8. Вимоги безпеки до технологічного обладнання і процесів. Основи електробезпеки
  10. Наземні споруди і бурове обладнання
  11. Обладнання для герметизації тари з харчовими продуктами
  12. Обладнання для електрофізичного оброблення харчової сировини

План

1. Значення виду вихідної сировини і готової продукції в технологічному

процесі.

2. Спеціалізований транспорт для доставки сировини на підприємства.

3. Ваги різного типу, лічильники різних типів.

4. Об’ємні і вагові дозатори та дозувальні станції.

5. Правила експлуатації ваг та дозаторів.

 

1. Аналіз технологічного процесу, вибір оптимального технологічного варіанту і всебічний облік обставин, що випливають з особливостей застосованого обладнання, визначають вибір конструкції машин. Велика увага тут приділяється виду вихідної сировини і готовому продукту.

Залежно від того, чи є сировина і готовий продукт штучним або масовим, утворюються різні комбінації:

- масова сировина-масовий продукт (наприклад, молоко натуральне-молоко пастеризоване);

- штучна сировина-масовий продукт (фрукти-фруктова паста або сік,ягоди-варення;

- масова сировина-штучний продукт (тісто-булки, цукор-пісок—цукор в пакетах, сирна маса-головка сиру);

- штучна сировина-штучний продукт(загортки –загорнуті цукерки, наповнені пляшки –етикетки на них).

При апаратному оформленні значно простіше машинізувати процеси переробки масової або штучної сировини в масовий продукт і значно складніше це зробити при обробці штучної продукції.

 

2. При виборі засобів механізації навантажувально-розвантажувальних, транспортних і складських робіт приймають до уваги класифікацію вантажів.

Вантажі поділяються:

- фізичним властивостям (розрізняють насипні, штучні і рідинні продукти).

- вазі (звичайні масою до 250 кг і важкі)

- розміром (габаритні - розташовуються в кузові стандартних автомобілів; не габаритні - перевищують висоту (разом з автомобілем) 3,8 м або по ширині 2,5 м та великогабаритні).

Промисловий транспорт на підприємстві поділяється на внутрішній і зовнішній. Зовнішній використовують для доставки на підприємство сировини, матеріалів, тари, тарних матеріалів, палива і т.п., а також для доставки готової продукції до споживача. Внутрішній забезпечує переміщення вантажів в межах території підприємства. Він поділяється на міжцеховий та цеховий.

Для доставки сировину на підприємства використовують залізнодорожний та автомобільний транспорт. На сьогоднішній день розроблені спеціальні конструкції автомобілів і вагонів, що враховують види вантажів.

По виду вантажу розрізняють транспорт для сипких, штучних і рідинних вантажів, по типу кузова-фургони загального призначення, фургони-пакетовози,спеціальні кузова, автоцистерни, без бортові і низько рамні платформи. Для механізації операцій завантаження та розвантаження автомобілів застосовують вантажопідйомні платформи, крани, конвеєрні доріжки, направляючі.

Для доставки насипних вантажів (буряк, овочі, плоди, зерна) використовують відкритого (або закритого) типу автомобілі вантажопідйомністю 3-30 тон з причепами. Залізнодорожні вагони можуть бути відкриті (буряк) або закритого (типу «Хопер») для зерна, борошна, насіння). Штучні матеріали - контейнера, ящики, пакети, доставляються на підприємство з використання спеціального автомобільного або залізничного транспорту.

При перевезенні продуктів, які при певних умовах швидко втрачають свої якості застосовують автомобілі - рефрижератори з ізотермічними кузовами. Ряд автомобілів – рефрижераторів мають індивідуальні холодильні установки, що дозволяє підтримувати оптимальні умови для сировини (наприклад молоко) так і готової продукції.

 

3. Зважуванням називається визначення маси тіла з використанням ефекту гравітаційних сил, які діють на це тіло. Вагове обладнання (ваги) призначено для обліку маси різних матеріалів, сировини, напівфабрикатів і готової продукції.

Основне призначення дозуючих пристроїв – забезпечити задану кількість матеріалу по масі з певною точністю.

Важливими експлуатаційними характеристиками вагового і дозуючого обладнання є робочий діапазон та точність.

Робочий діапазон – це межі зважування. Межами робочого діапазону вважається: для вагового дозатора – найбільша і найменша межа зважування; для дозаторів дискретної дії – найбільша і найменша межа дозування; для ваг і дозаторів безперервної дії – найбільша і найменша межа продуктивності.

Точність вагового і дозуючого обладнання кількісно характеризується допустимою похибкою.

Допустимі похибки для технологічних ваг і вагових дозаторів характеризуються класом точності. Визначення похибок ваг і вагових дозаторів з метою виявлення їх придатності до застосування називається повіркою.

Ваги загального призначення (платформені) складаються з вантажоприймальної платформи 1, на яку встановлюються вантажі і зусилля від якого через вантажоприйомні ричаги 2 та тяги 3 передається на коромисло 4. Вздовж шкали, що нанесена на коромислі, рухається гиря 5. Відлік показів показів проводиться тоді, коли показчики коромисла 6 і рами 7 (рухомий та нерухомий) співпадуть між собою за рахунок переміщення гирі.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Для проведення тарування ваг передбачені гирі, переміщенням яких (при відсутності вантажу та нульовому положенні гирі 5) встановлюють спів падання показчиків 6 і 7. Ваги встановлюють на жорсткій опорній поверхні по рівню або відвісу 9.

Стрічкові ваги безперервної дії складаються з рухомої вагової опори, яка через тяги і ричаги зв’язана з квадрантом, стрілка якого показує миттєве значення погонного навантаження, що при постійній швидкості стрічки конвеєра відповідає витраті продукту. Якщо поворот стрілки квадранта зв’язати з передаточним механізмом, тоді можлива зміна цифр з відповідною швидкістю

на лічильнику. По різниці показів лічильника в кінці і на початку зважування визначають масу продукту.

Для порційного дозування матеріалу застосовують вагові дозатори (ваги порційної або дискретної дії). Головними елементами вагового дозатора є ківш 1, що підвішується до одного з плеч коромисла 2, а до іншого плеча під’єднаний гиреутримувач 3 з необхідною масою гирь, яка визначається величиною порції. Над ковшом знаходиться над ваговий бункер 4, отвір якого перекривається заслінкою 5, що через систему ричагів 6 зв’язана з ковшом 1. Одночасно існує інша система ричагів 7,8,9, що зв’язана з дном ковша 10 і керує його відкриванням в момент рівноваги ковша з матеріалом та гиреутримувача з набором гирь.

Пустий ківш 1, під дією гирь, піднімається вгору і через систему ричагів 6 відкриває заслінку 5 бункера 4. Матеріал поступає в ківш. По мірі наповнення ковша, він плавно опускається вниз, опускаючи також заслінку. При рівновазі, заслінка закривається, спрацьовує система ричагів відкриття дна ковша 7,8,9 і матеріал висипається, цикл повторюється. Під час підняття ковша на лічильнику додається чергова маса порції.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


При експлуатації ваг необхідно слідкувати за чистотою ричагів і тяг, не допускати налипання матеріалу на платформу або ківш. Подача матеріалу на зважування повинна відбуватися плавно, без ривків, рівномірно, тяги і ричаги, ківш та платформа не повинні задівати за інші деталі ваг. Періодично необхідно проводити контрольні зважування, повіряти ваги, а перед початком зважування ваги тарують.

4. Призначення дозаторів - забезпечення заданої кількості матеріалу по масі (або підтримання заданої витрати) з певною точністю.

Всі дозатори можливо поділити на дві основні групи: об’ємні та вагові. Останні більш точніші, але й складніші по конструкції, об’ємні ж мають більшу продуктивність, прості в обслуговуванні і надійні в роботі. Комбіновані дозатори включають в себе елементи об’ємного та вагового дозатора. В таких дозаторах основна маса продукту дозується по об’єму, а доводиться до номінального значення по ваговому принципу.

Дозатор для штучної продукції складається з вертикальної труби, до верхньої частини якої під’єднано похилий лоток для подачі продукції. На нижньому кінці труби з монтовано відсікаючий механізм, що виконаний у вигляді мембрани..

Рис. Технологічна схема дозатора для штучних продуктів

1-прижим, 2- відокремлювач, 3 - заготовка пакета, 4 - устаткування для формування поздовжнього шва, 5- труба, 6 - продукт, 7 – похилий жолоб,8-рукавоутворювач, 9 - направляючий валик,10- плівка

Дозатор для сипких продуктів складається з верхнього та нижнього дисків з розташованими в них мірними циліндрами. Верхній диск розташований на валу і може обертатися разом з ним, а нижній диск має регульований гвинт і при цьому може підніматися вгору, або опускатися вниз.

Днище циліндрів нижнього диску шарнірно з’єднане з циліндрами і на своїх ричагах мають ролики, які при обертанні диску рухаються по нерухомому копіру. В певному положенні днища мірних циліндрів знаходяться в закритому стані (зона завантаження циліндрів продуктом), а в зоні воронки з нижньою трубою-днища відкриваються і відміряний продукт висипається вниз.

9 Ю 11
12 U 14
 

Рис. Схема дозатора для сипучих компонентів

Воронка; 2—донья циліндрів; 3- палец; 4,6-циліндри;5,7-диски;8- бункер; 9- відокремлював; 10 – зворушував; 11- пустотілий вал; 12-14 – вали, 13- зубчаста передача; 15-ролик; 16-копір;17- регуліровочний гвинт

Дозатор для пластичних матеріалів включає в себе мірний циліндр з поршневим нагнітачем продукту та відсікаючий механізм. В одному положенні відсікаючого механізму, криволінійний канал з’єднує бункер з продуктом та з мірним циліндром, а в іншому положенні з мірним циліндром та каналом відведення відміряної порції.


Рис. Схема дозатора для в’язких рідин


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)