АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пріоритетні напрями використання основних засобів реклами

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. V. Облік амортизації основних засобів
  7. V. Робочий час і його використання
  8. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. VIII. Облік вибуття основних засобів
Засоби реклами Пріоритет можливого використання реклами для окремих груп товарів, продукції, послуг
1. Друкована реклама Практично для всіх видів товарів, промислової продукції та послуг, для товарів масового попиту
2. Реклама у пресі Практично для всіх видів товарів, промислової продукції та по­слуг: суспільно-політичні видання застосовують переважно для реклами товарів та послуг широкого вжитку; спеціалізовані ви­дання - для реклами промислової продукції та послуг
3. Реклама на радіо Для товарів та послуг масового попиту. Ефективна як додатко­вий захід під час проведення ярмарок та виставок
4. Реклама на телебаченні Для товарів масового попиту з великими обсягами реалізації, інколи - для промислової продукції
5. Кіно- та відеореклама Практично для всіх видів товарів, промислової продукції. Для товарів масового попиту - короткі рекламні ролики на телеба­ченні; для реклами промислової продукції та послуг - реклам­но-технічні та рекламно-престижні фільми
6. Виставки та ярмарки Для всіх видів товарів та продукції (товари масового попиту рекламують переважно на загальногалузевих ярмарках, ви­ставках та виставках-продажах)
7. Рекламні сувеніри Дорогі сувенірні вироби для реклами промислової продукції (послуг); недорогі сувенірні вироби із символікою випускають­ся у великій кількості для реклами товарів масового попиту
8. Пряма поштова реклама Переважно для промислової продукції (послуг) із відносно ву­зькою цільовою аудиторією
9. Зовнішня реклама Для товарів масового попиту, для товарних знаків промисло­вих підприємств, що випускають як товари масового попиту, так і продукцію промислового призначення
10. Комп'юте­ризована реклама Для промислової продукції (послуг), для товарів масового по­питу при гуртовій торгівлі

Складання кошторису на рекламні витрати пов'язане з вибором ме­тоду їх визначення. Найбільш поширеними є п'ять методів:

1. Метод визначення бюджету просування з орієнтацією на збут. Бюджет визначається як відсоток від обсягу збуту минулого року або середнього показника за минулі роки, або очікуваного збуту у планово­му періоді. Вважається, що 80% фірм використовують збут як орієнтир для визначення бюджету просування. Причини цього полягають у кон­кретній базі розрахунку, простоті орієнтирів, адже метод покладається на результати діяльності фірми у минулому і прогнози збуту у майбут­ньому, що випливають із виявлених тенденцій. Водночас до суттєвих не­доліків методу можна віднести:

Ø перебільшення ролі інтуїції;

Ø бюджет просування майже не пов'язаний з іншими цілями;

Ø важко передбачити результат рекламної кампанії або заходи зі стимулювання збуту, успіх або, навпаки, невдачу.

2. Метод з орієнтацією на загальний бюджет маркетингу. Для
визначення витрат на маркетинг користуються формулою розрахунку прибутку:

 

П = N*Р-[N*(Втк + ЗВ) + ПВ + (Вр + В3)],

де П - прибуток;

N - обсяг продажу, шт.;

Р - прейскурантна ціна, грн.;

Втк - транспортні, комісійні та інші витрати на продаж одиниці то­вару, грн.;

ЗВ - змінні витрати на виробництво одиниці товару, що залежать від обсягів виробництва і не пов'язані з маркетингом, грн.;

ПВ - постійні витрати, що не залежать від обсягів виробництва і не пов'язані з маркетингом, грн.;

Вр - витрати на рекламу, грн.;

В3 - витрати на стимулювання збуту, грн.

Отже, витрати на просування визначають за формулою:

 

Вр + В3 = N*Р-П-[N* (Втк + ЗВ) + ПВ].

 

Суттєвим недоліком такого підходу є залишковий принцип форму­вання бюджету. Це може призвести до того, що реклама, через брак або обмеженість коштів, не виконує свого призначення.

3. Метод паритету з конкурентами. Назва методу визначає його сутність: бюджет збільшується або зменшується адекватно діям конкурентів. Але по-перше, відсутня вичерпна інформація щодо витрат конкурентів, а по-друге, не існує двох однакових фірм. їх відрізняють популярність, лояльність покупців до торгової марки, певні характеристики товару. Водночас метод виходить із припущення, що імідж фірм - конкурентів, а також продукти, які вони виготовляють, схожі між собою.

4. Метод визначення бюджету із розрахунку на одиницю продукції. Якщо структура асортименту фірми є стабільною, а також стабільними є показники збуту, буде доречним використання цього методу.

5. Метод визначення бюджету за цілями і завданнями рекламної кампанії. Цей метод є одним з найкращих. Адже чітко визначені цілі під­кріплюються певними коштами, легко піддаються контролю.

У плані рекламної діяльності підприємства вказуються основні види реклами, конкретні рекламні засоби, які будуть застосовуватись у пла­новому періоді, їх накладання або кількість необхідного часу мовлення, кількість охоплених споживачів, вартість рекламних послуг, терміни по­дачі рекламних матеріалів.

Ефективність реклами оцінюється з огляду на комунікаційну та збу­тову діяльність. Перший показник - це витрати на рекламу в розрахун­ку на одного покупця, а другий - витрати на рекламу в розрахунку на одиницю обсягу збуту продукції, У процесі аналізу рекламної діяльності за звітний період визначаються фактичні відхилення від планових по­казників. Зменшення відносних витрат свідчить про ефективну реклам­ну діяльність підприємства.

Але в будь-якому випадку цінність реклами визначається кінцевими показниками господарської діяльності підприємства, насамперед приро­стом збуту продукції, товарообігу, одержанням прибутку, хоча є і такі види реклами, що розраховані на довгострокове замовлення і спрямова­ні тільки на підтримку марки, престижу фірми перед споживачами. Дослідження реклами вказує керівництву підприємства також на необхід­ність посилення рекламної кампанії, пошук нових засобів впливу на споживача, підвищення його інтересу до продукції підприємства і, як наслідок, на збільшення її збуту.

 

Планування збуту продукції.

План збуту продукції - це обсяг продукції і послуг, який визначається попитом у процесі дослідження ринку й буде реалізований у плановому році.

У будь-якому плані збуту, як правило, вказується кількість продук­ції кожного виду, а також робіт і послуг, які будуть реалізовані в запла­нованому періоді.

При рівномірних поставках обсяг продажу на плановий період мож­на визначити як добуток середньодобового випуску продукції на період часу за наступною формулою:

 

Озб = Ос * Тпер

 

де Озб - запланований обсяг збуту продукції, грн.;

Ос - середньодобовий випуск (обсяг продажу), грн.;

Тпер - запланований період збуту (днів, місяць, квартал, рік).

При нерівномірному чи нестабільному виробництві, наприклад, при сезонних коливаннях виробництва, план збуту, як правило, складається на кожен місяць. У річний план збуту продукції підприємства включа­ють наступні види товарів і робіт: обсяг реалізації продукції на внутріш­ньому ринку, розмір напівфабрикатів і комплектуючих виробів, власно­го виробництва, величину експортних поставок товарів, нормативи запасів готової продукції, обсяги робіт і послуг виробничого характеру у ринкових цінах.

План обсягу продажу може мати наступну структуру:

Розділ 1. Дослідження кон'юнктури ринку:

Ø аналіз продажу за попередній період;

Ø сегментація ринку;

Ø вибір цільового ринку;

Ø прогноз розвитку ринку.

Розділ 2. Планування асортименту:

Ø формування структури асортименту;

Ø планування освоєння нових виробів.

Розділ 3. Оцінка конкурентоспроможності.

Розділ 4. Планування ціни.

Розділ 5. Прогнозування гуртового продажу та за індивідуальними замовленнями.

У процесі аналізу продажу розраховуються й аналізуються наступні показники:

1. абсолютний приріст обсягу продажу в натуральному і вартісному вираженні;

2. зміна номенклатури (асортименту) продукції;

3. індивідуальний індекс фізичного обсягу реалізованої продукції як відношення кількості даного виду продукції, реалізованої у звітно­му році до кількості продукції, реалізованої в базовому періоді;

4. коефіцієнт відповідності асортименту продукції структурі по­треб в ній;

5. загальний вартісний індекс продажу;

6. залишок нереалізованої продукції;

7. відмова покупців від раніше укладених договорів;

8. повернення продукції споживачами у зв'язку з низькою якістю;

9. рентабельність продажу;

10. рентабельність обороту як питома вага прибутку в доході підпри­ємства від реалізації продукції на товарному ринку за відпускни­ми цінами підприємства.

План збуту продукції визначається виходячи з обсягу товарної про­дукції з урахуванням зміни нереалізованих залишків на початок і кінець розрахункового періоду.

До залишку нереалізованої продукції включають:

Ø запаси готової продукції на складі постачальника;

Ø товари, відвантажені споживачам, але не оплачені ними.

Залишок готової продукції на складі на початок планового періоду визначається за даними на кінець звітного року (перепланованого), на кі­нець планового - за нормативом власних обігових коштів на плановий період. Але оскільки у складі обігових коштів продукція рахується за плановою виробничою собівартістю, то для включення в розрахунок за­лишків її необхідно перевести у вартість за гуртовими цінами за допомо­гою коефіцієнта, який визначається відношенням товарної продукції в планових цінах до її виробничої собівартості. Якщо ж норматив готової продукції на складі встановлюється у днях, то відношення добового ви­пуску у вартісному вираженні на норматив продукції на складі у днях.

Залишки відвантаженої, але не оплаченої на початок планового періо­ду продукції визначаються за даними на кінець звітного періоду, на кінець планового періоду - розраховуються на основі встановленого за фактични­ми даними минулих періодів співвідношення між залишками відвантаже­ної, але не оплаченої продукції, і залишками готової продукції на складі.

Після розрахунку всіх показників, з яких складається обсяг збуту, визначається план реалізації (збуту) продукції підприємства за такою формулою:

 

РП=ТП + НРПП - НРПК,

де РП — плановий обсяг реалізації (збуту), грн.

ТП — плановий обсяг товарної продукції, грн.;

НРПП — залишки нереалізованої продукції на початок планового пе­ріоду, грн.;

НРПК — залишки нереалізованої продукції на кінець планового пе­ріоду, грн.

План обсягу збуту продукції визначається у діючих цінах на час складання плану. Фактичний обсяг реалізованої продукції визначається:

Ø за фактично діючими цінами протягом звітного періоду, це необхід­но для розрахунку валового прибутку від реалізації продукції;

Ø за плановими цінами - для оцінки виконання плану збуту про­дукції.

Умовно етапи розробки плану збуту можна відобразити алгоритмом розробки плану (рис. 8.3).

 

 


Рис.8.3. Алгоритм планування збуту продукції

 

На першому етапі на основі планових показників виробництва ви­значаються обсяги потреб у ресурсах і їх основні постачальники. При недостатності тих чи інших ресурсів необхідно узгодити план виробництва і збуту продукції з урахуванням фінансово-економічних і матеріально-технічних пріоритетів.

Другий етап розробки плану збуту (передбачає розробку програми руху потоків виробів по всьому розподільчому ланцюгу: від виробничих підрозділів підприємства до торгових центрів кінцевого продажу чи на­віть до окремих споживачів продукції. Ця стадія пов'язана з плануван­ням потреби у складських приміщеннях і транспортних засобах. При де­фіциті останніх при необхідності переглядаються вже намічені програми товарорухів.

На заключному етапі розробки плану збуту Складається програма масових переміщень товарів, оптимізується схема розміщення складсь­ких приміщень і транспортних потоків, складаються календарні плани-графіки підготовки товарів для відвантаження і поставок.

Важливою складовою частиною планування збуту є система планів, що включає стратегічний і середньостроковий плани підприємства, а та­кож річний і короткострокові плани збуту підприємства.

Стратегічний план підприємства повинен визначати на перспекти­ву найважливіші ринки збуту, розробку перспективних технологій, ви­пуск найважливіших видів продукції, основні принципи взаємодії із зов­нішнім середовищем діяльності на ринках. Відповідальність за розробку стратегічного плану несе керівництво підприємства. Середньостроковий план конкретизує стратегічний план підприємства.

Річний план збуту продукції доцільно розробляти в трьох варіантах: песимістичний, оптимістичний і найбільш ймовірний. Песимістичний ва­ріант припускає найгірші зовнішні і внутрішні умови діяльності і, влас­не кажучи, може забезпечити виживання підприємства при несприятли­вому розвитку кон'юнктури ринку. Оптимістичний варіант плану націлений на сприятливу кон'юнктуру. Цей план повинен бути метою відділу збуту підприємства. План, розроблений для найбільш ймовірно­го розвитку ринку, є плановим завданням для відділу збуту. Цей план по­винен бути обговорений у відділах, що мають відношення до його роз­робки і виконання: відділі маркетингу, виробничому відділі, відділі збуту. При цьому здійснюється координація річного плану збуту з вироб­ничою потужністю підприємства. Виробничий відділ повинен підтверди­ти можливість виконання плану збуту з урахуванням виробничої потуж­ності. Після обговорення плану збуту, узгодження його з можливостями підприємства план підлягає затвердженню керівництвом підприємства і передачі відділу збуту для виконання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)