АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ремонтно-будівельному виробництві

Читайте также:
  1. Збору до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності
  2. Класифікація і групування витрат в ремонтно-будівельному виробництві
  3. Лекція 2. Державне управління та організація охорони праці на виробництві
  4. Організація оплати праці в ремонтно-будівельному виробництві
  5. Організація охорони праці на виробництві. обов'язки роботодавців і працівників щодо виконання вимог охорони праці
  6. Порядок ціноутворення, що використовується в ремонтно-будівельному господарстві
  7. Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві
  8. Світові тренди у виробництві і споживанні мінеральних добрив
  9. Спеціальне розслідування нещасних випадків на виробництві
  10. Тема : Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві.

 

Будівництво – це галузь виробництва, що охоплює процеси, пов'язані зі зведенням будинків та інших споруд, з їхнім розширенням, реконструкцією, ремонтом, розбиранням і пересуванням.

Розширення полягає в розвитку діючих, цехів основного й допоміжного призначення, а також обслуговуючих виробництв, господарств і комунікацій на території підприємства.

Реконструкція будинку – це його переобладнання зі зміною призначення, внутрішнього й зовнішнього вигляду. При реконструкції, крім ремонтних робіт, виконують роботи, пов'язані з новим будівництвом (наприклад, надбудова). Поряд з новим будівництвом реконструкція передбачає роботи з капітального ремонту існуючих об’єктів, удосконалення їх об’ємно-планувальних та конструктивних рішень, підвищення обсягу окремих будівель в результаті надбудови або добудови до них додаткових приміщень (в дорожньому будівництві – підвищення ширини проїзної частини доріг). Роботи з реконструкції фінансуються за рахунок капітальних вкладень, як і нове будівництво.

Модернізація являє собою – роботи з удосконалення основних фондів міського господарства на основі переобладнання існуючих основних фондів у відповідності до сучасних вимог і стандартів. Роботи виконуються за рахунок коштів, передбачених на капітальний ремонт основних фондів, державних капітальних інвестицій і фінансових ресурсів різних інвесторів, включаючи кредити банків.

При капітальному ремонті житлових і цивільних будинків здійснюють заміну і відновлення окремих частин або цілих конструкцій і обладнання об'єктів. Фінансується капітальних ремонт за рахунок амортизаційних відрахувань, бюджетних асигнувань, ремонтного фонду підприємств і організацій та інших децентралізованих джерел.

Роботи з капітального ремонту підрозділяються на комплексний та вибірковий капітальні ремонти.

Комплексний капітальний ремонт передбачає одночасне удосконалення зношених конструктивних елементів, відділки та інженерного обладнання, а також підвищення ступеню благоустрою будівель, що ремонтуються. При комплексному капітальному ремонті у разі необхідності здійснюється перепланування внутрішніх приміщень. Він здійснюється в найбільш цінних кам’яних будівлях, в яких конструктивні елементи та інженерне обладнання прийшли в аварійний стан і потребує заміни.

Вибірковий капітальний ремонт здійснюється у будівлях і спорудах, які знаходяться в задовільному технічному стані, однак окремі конструктивні елементи сильно або частково зношені і потребують повної або часткової заміни. До таких робіт відносяться часткова несправність між етажних покрить і окремих балок.

Показники тривалості міжремонтних періодів будівель наведені в табл. 1.1.

Процеси пересування будинку полягають в його переміщенні за допомогою спеціального обладнання і подальшому установленні й закріпленні на новому фундаменті.

Таблиця 1.1

Середня тривалість експлуатації будівель без ремонту

Види житлових будівель, об’єктів комунального і соціально-культурного призначення по матеріалам основних конструкцій Тривалість ефективної експлуатації, до постановки на ремонт, років
поточний капітальний
Повнозбірні великопанельні, великоблочні, зі стінами з цегли, природного каменю з залізобетонним перекриттями при нормальних умовах експлуатації (житлові будинки, а також будівлі з аналогічними температурно-вологим режимом основних функціональних приміщень) 3-5 15-20
Те ж саме, при сприятливих умовах експлуатації, постійно підтримуваному температурному режимі (музеї, архіви, бібліотеки) 3-5 20-25
Те ж саме, при важких умовах експлуатації, підвищеній вологості, агресивності зовнішнього середовища, значних коливаннях температури (лазні, басейни), а також відкриті споруди (спортивні) 2-3 10-15
Зі стінами з цегли, природного каменю з дерев’яними перекриттями; дерев’яні зі стінами з інших матеріалів при нормальних умовах експлуатації (житлові будинки і споруди з аналогічним температурно-вологим режимом основних функціональних приміщень) 2-3 10-15
Те ж саме, при сприятливих умовах експлуатації, постійно підтримуваним температурним режимом (музеї, архіви, бібліотеки) 2-3 15-20
Те ж саме, при важких умовах експлуатації, підвищеній вологості, агресивності повітряної середи, значних коливаннях температури (лазні, басейни), а також відкриті споруди (спортивні) 2-3 8-12

 

Ремонтно-будівельні процеси залежно від місця їхнього здійснення підрозділяють на зовнішньо- й внутрішньомайданчикові. За складністю виконання ремонтно-будівельні процеси розподіляють на робочі операції, на прості й складні (комплексні) робочі процеси.

Будівельними процесами називають виробничі процеси, в яких робітники за допомогою технічних засобів із матеріальних елементів виробляють будівельну продукцію. Для будівельних процесів характерним є те, що їх виконують здебільшого на відкритому повітрі під впливом різних природно-кліматичних явищ і те, що робоче місце постійно переміщується в просторі як по об'єкту, так і з будови на будову. Специфіка і різноманітність будівельної продукції, широкий спектр технологій та матеріалів для її одержання також впливають на будівельні процеси.

За складністю виконання будівельні процеси поділяють на прості й складні (комплексні). Сукупність кількості робочих рухів, що виконують за один робочий прийом, складає робочу операцію – технологічно однорідний і організаційно неподільний елемент будівельного процесу, в результаті якого одержують первинну будівельну продукцію, і який виконується постійним складом робітників зі сталим набором предметів та знарядь праці.

Простим робочим процесом називають сукупність технологічно пов'язаних робочих операцій, що виконує один і той же склад робітників (наприклад, монтаж колон).

Складним (комплексним) робочим процесом називають сукупність простих процесів, які технологічно й організаційно пов'язані єдиною кінцевою продукцією (наприклад, монтаж збірних конструкцій каркаса будинку).

Залежно від ступеня механізації розрізняють такі робочі процеси: автоматизовані, частково автоматизовані, комплексно механізовані, механізовані, частково механізовані та ручні.

За технологічними ознаками будівельні процеси поділяють на заготівельні, транспортні, підготовчі (допоміжні) та монтажно-укладальні.

Заготівельні процеси призначені для забезпечення будівництва напівфабрикатами, деталями та виробами. Ці процеси виконують, як правило, поза будівельним майданчиком на спеціалізованих підприємствах (на заводах товарного бетону та розчину, заводах збірного залізобетону тощо) або на будівельному майданчику (на при об’єктних вузлах для приготування бетону та розчину, майданчиках попереднього збирання монтажних блоків).

Транспортні процеси забезпечують доставку матеріальних елементів і технічних засобів до місць зведення конструкцій. Для цих процесів використовують транспорт загального призначення та спеціальний технологічний транспорт. Вони поділяються на два види: доставка матеріалів i виробів на склади будівельного майданчика або до монтажного крана; подавання матеріалів до певного робочого місця. Транспортні процеси другого виду завжди виконують разом з монтажно-укладальними, вони є складовою частиною технологій зведення будинків.

Підготовчі (допоміжні) процеси виконують перед монтажно-укладальними або одночасно з ними. Вони забезпечують ефективне виконання основних процесів, поліпшення якості продукції або підвищення ступеня безпеки виконання робіт (наприклад, водозниження при влаштуванні котловану, роботи, пов'язані з встановленням тимчасового риштовання під час монтажу конструкцій).

Монтажно-укладальні процеси здійснюють під час будівництва об'єкта і основна їхня суть зводиться до переробки, зміни форми або положення предметів праці, в результаті чого з'являється будівельна продукція у вигляді частин будинків і споруд. Як правило, ідентичні монтажно-укладальні процеси мають загальні технологічні особливості, а тому здебільшого не залежать від різновидів об'єктів будівництва.

За призначенням у виробництві ремонтно-будівельні процеси розподіляються на провідні й сумісні. Провідні входять до безперервного технологічного ланцюга виробництва. Сумісні процеси виконують паралельно з провідними (поза потоком), що дає змогу значно скоротити тривалість ремонту.

У результаті здійснення ремонтно-будівельних процесів утворюється будівельна продукція – відремонтовані будинки і споруди або окремі частини реконструйованих об'єктів. Вона характеризується стаціонарністю, різноманітністю і великою кількістю знарядь та предметів праці у зв'язку з такими причинами: в процесі.реконструкції чи капітального ремонту більшість робітників і знарядь праці переміщуються, тоді як будинки залишаються нерухомими; споруди, що реконструюють чи ремонтують, розрізняються за виробничими й експлуатаційними характеристиками, формою, розмірами та ін.; при ремонті застосовують найрізноманітніші матеріали, напівфабрикати, вироби, машини, пристрої.

Ці особливості потребують у кожному конкретному випадку встановлення технологічно правильних і ефективних методів виконання ремонтно-будівельних процесів, їхніх організаційних форм і взаємопогодження в просторі й часі з метою забезпечення потрібної якості й економічності ремонтно-будівельної продукції.

При створенні ремонтно-будівельної продукції робітники використовують технічні засоби, що підрозділяються на основні, допоміжні й транспортні, підручні засоби й різні пристрої.

До основних технічних засобів відносяться будівельні машини й механізми. В будівельних машинах (екскаватори, крани і т. п.) робочий орган приводять до руху двигуном. У механізмах (лебідки, ручні талі, котки та ін.) робочий орган приводять до руху через перетворювач самi робітники.

Допоміжні технічні засоби виконують роль технологічного (контейнери, балони для газу і т.п.), енергетичного (компресори, трансформатори, електрична проводка), експлуатаційного (підкранові шляхи, заточувальний верстат і т.ін.) і персонального оснащення (колиски, драбинки, огорожі тощо), без яких не можна чи нераціонально виконувати ремонтно-будівельні роботи.

Транспортні технічні засоби (автомобілі, вагони, крани, бетоно-насоси і т.п.) забезпечують доставку матеріальних елементів і технічних засобів до будинків, що ремонтують або реконструюють, в тому числі безпосередньо до робочого місця.

Підручні технічні засоби – це інструмент, що поділяється на ручний (кельми, лопати та ін.) і з двигуном (ручні машини).

До пристроїв належать засоби багаторазового використання: опалубка, кондуктори, помости, підкоси та ін., що застосовують при виконанні ремонтно-будівельних процесів.

Ремонтно-будівельні роботи – це сукупність будівельних процесів, результатом виконання яких є кінцева продукція – відремонтовані частини чи конструктивні елементи будинків та споруд. Окремі види робіт дістали назву за виглядом перероблюваних матеріалів чи за конструктивними елементами, що є продукцією цього виду робіт. За першою ознакою розрізняють земляні, кам'яні, бетонні роботи і.т. ін., а за другою – покрівельні, ізоляційні та інші роботи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)