АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність, зміст і функції культури

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. АБСТРАКТНІ КЛАСИ І ЧИСТІ ВІРТУАЛЬНІ ФУНКЦІЇ_________________________________________
  5. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  6. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  7. Алгоритм знаходження функції, оберненої до даної.
  8. Артефакти культури. Знання, цінності і регулятиви як три основних види смислів культури.
  9. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  10. Банківська система. Банки, їх види та функції
  11. Банківська система. Банки, їх види та функції
  12. Біржова торгівля. Товарна та фондова біржа, їх функції та значення

Людство живе особливим, притаманним лише йому спосо­бом життя у створеному ним же особливому середовищі. Це су­спільне явище носить назву культура (латиною - "обробка", "виховання", "освіта"). Саме культура є першопочатком і вер­шиною людської діяльності, водночас і умовою досягнень людс­тва і тими ж досягненнями.

Однозначного визначення культури немає. Спочатку цей те­рмін вживали у значенні вирощування сільськогосподарських рослин. В 45 році до н.е. Цицерон використав його в значені розумової діяльності та виховання, а в XVII ст. культурою на­зивали все, що робить відмінним людське життя від природно­го. З XIX ст. з культурою пов'язують найрізноманітніші етапи, стани і сфери життєдіяльності людей: сукупність матеріальних і духовних цінностей; міру ставлення людей до себе, суспільст­ва і природи; специфічний спосіб розвитку людства в процесі праці тощо.

В XX ст. у західній філософії з'явився напрям - філософія культури. Німецький філософ Освальд Шпенглер (1880-19360) у книзі "Присмерк Європи"(1918) характеризував культуру як живий організм, що приходить у певний період розквіту, а по­тім занепадає і гине. Таким чином, кожна з 8-ми культур, що він розглядав, є явищем одноосібним і не спорідненим з інши­ми. На цій же позиції стояв і його співвітчизник Вільгельм Дільтей (1883-1911), обґрунтовуючи залежність культури від сві­тогляду людей. Ще один німецький філософ Макс Вебер (1864-1920) створив теорію "ідеальних типів" - особливих образів-схем тих явищ культури, що вивчаються. Він вже допускав зв'язки між різними культурними утвореннями. Усю філософію культури відзначає перевага духовного над матеріальним.

Виходячи з великої кількості підходів до визначення куль­тури, можна виявити такі її типи:

- в історичному процесі - первісну, античну, середньовікову, сучасну та ін.;

- за географією є континентальні (європейська, азійсь­ка, африканська тощо), регіональні (східноєвропейська, північноамериканська, латиноамериканська і т. п.) і національні (бразильська, лівійська, французька, укра­їнська та багато ін.);

- за специфікою прояву культуру поділяють на молодіж­ну, елітну, масову, офіційну та ін.;

за сферами життя людей культура ділиться на економі­чну, політичну, правову, моральну, екологічну, фізичну, сімейно-побутову тощо;

- у повсякденному житті людини мова може йти про культуру праці, навчання, відпочинку, спілкування, по­ведінки в конкретних ситуаціях.

Таким чином, культура охоплює весь історичний процес, усі прояви і стани розвитку людства. Вона не обминає жодного народу і жодної людини і вбирає індивідуальне і соціальне, об'єктивне і суб'єктивне. Культура - явище історичне й глоба­льне. Вона існує стільки, скільки люди, і є там, де вони діють. Сутність культури складає творча перетворювальна діяльність людей. Вона є процесом і продуктом реалізації сутнісних сил людини, оскільки та, створюючи культуру, тим самим творить себе. Культура є актом виявлення історичного призначення людства.

Зміст культури вбирає в себе засоби, форми і результати перетворювальної діяльності людей, спрямованої на задоволен­ня власних потреб і подальшого розвитку. Відповідно до сфер існування суспільства, культура поділяється на матеріальну, духовну і соціальну. Вона реалізується в житті кожної людини в індивідуальному або соціальне - груповому виразі.

1. До матеріальної культури відносяться створені суспі­льством знаряддя праці, виробничі та побутові споруди, транс­порт, сорти виведених людьми тварин і рослин та ін. Сюди вхо­дять і технологічні процеси, організація виробництва, способи розподілу благ тощо. Тобто, матеріальною культурою є перетво­рене людьми зовнішнє середовище для життя і розвитку.

2. Духовна культура є результатом інтелектуальної діяль­ності людей. Вона складається з досвідних та наукових знань, різноманітних поглядів і теорій, фольклору і здобутків мистец­тва, а також їх матеріалізованих проявів у вигляді книг, філь­мів, картин, спектаклів, архітектурних споруд тощо. Сюди та­кож відноситься творчість вчених, винахідників, діяльність освітніх, інформаційних та інших закладів, що розповсюджу­ють духовні цінності. Важливим елементом духовної культури є мова - засіб мислення і спілкування людей.

3. Сфера культури, соціального життя є результатом тривалого матеріального і духовного розвитку суспільства. В його процесі поступово виникали і формувалися такі соціальні інститути як держава, політичні і громадські організації та ру­хи. Сформувалися способи соціальної діяльності і її регулятори:

мораль, релігія, політика, право, мистецтво, освіта та ін. Суспі­льна організація досягла найвищого для нашого часу рівня де­мократичних засад через верховенство права і наявність грома­дянського суспільства.

Названі три сфери культури складають її базову стру­ктуру, на підставі якої розгортається культура дій та поведін­ки конкретних людей, відповідно їх причетності до культурних надбань. Розвиток і функціонування культури підпорядковані певним закономірностям.

Першою з них є взаємовплив усіх сфер культури. Без мате­ріальної основи не можуть розвиватися духовні здобутки суспільства і навпаки. Зрозуміло, що матеріальні і духовні блага не є самоціллю, а виробляються заради людей, але без відповідної культури соціальних стосунків вони можуть бути не доступни­ми для всього населення. Тому найкращою умовою розвитку системи культури є гармонійний розвиток всіх її елементів.

Другою закономірністю є відносна самостійність сфер куль­тури, оскільки вони мають власну внутрішню логіку функціо­нування та розвитку. Тому, наприклад, при не досить високому рівні матеріальної культури може бути високою духовна, чи високий рівень демократії у суспільному житті.

Третьою закономірністю є наявність зовнішньої та внутрі­шньої відкритості культури. У різних народів різні культурні здобутки ї їх кращі надбання мають бути загальними. Контине­нтальна, регіональна чи національна культури повинні завжди сприймати усе краще зовнішнє і ділитися своїм. Замкненість робить культуру приреченою на загибель. Але й надмірне спо­живання чужого, особливо у сфері духовній, веде до того ж. Завжди повинен домінувати власний осередок, інакше культура може розчинитися серед інших і зникнути. Тому більшість на­родів намагається підтримувати і розвивати власне суспільне виробництво, свою науку та освіту, зберігати звичаї і т.п. Так, у Франції, Чехії і інших країнах створені державні органи по за­хисту мови, оберігаються культурні цінності.

Внутрішня відкритість культури знаходить прояв через до­ступність до Її здобутків усіх членів суспільства. Від того дося­гається тотожний культурі рівень усього соціуму і розгортаєть­ся перспектива його подальшого розвитку. Відлучення будь-якої частини населення від культурних досягнень (сучасної продукції виробництва, освіти, мистецтва, демократичних сво­бод тощо) робить її обмеженою в культурному плані. Тому не­обхідне повне розгорнення функцій культури. Провідними се­ред них є:

- перетворювальна, оскільки культура є, перш за все, засобом задоволення потреб людства, створення умов і організації життя, яких не надає природне середовище;

- орієнтувальна, адже завдяки таким елементам культу­ри, як знання, освіта, технології, навички, досвід та ін., люди в змозі змінювати дійсність в бажаному напрямку,

свідомо забезпечувати потреби як індивідуальні, так і суспільні;

- комунікативна проявляється через мову, освіту, засоби масової інформації, Інтернет та ін., що веде до обміну досягненнями культури, кращою організацією життя, викликає взаєморозуміння окремих людей і народів;

- виховна, оскільки регулює поведінку людей через систему норм, принципів і взірців життя;

- соціалізуюча, бо під впливом культури людина відчуває необхідність спільних дій з іншими людьми, дає собі соціальну оцінку і розуміє свою відповідальність за стан суспільства.

Через функціональний прояв культура "олюднюється", стає надбанням конкретних людей. Від рівня причетності населення до загального стану культури, і засвоєння ним "й досягнень за­лежить:

а) культура суспільних відносин: правових, політичних, моральних, релігійних, сімейних, побутових тощо;

б) світоглядна культура: прогресивність чи реакційність ідей, теорій, поглядів, різноманітних вчень, концепцій, доктрин і т.п.;

в) культура діяльності: навчання, виконання професій­них обов'язків, громадських зобов'язань;

г) культура поведінки: в гостях, на вулиці, дома, серед друзів тощо.

Таким чином, культура є узагальненим результатом творчої діяльності людей по забезпеченню себе і суспільства усім необ­хідним для задоволення своїх потреб через сутнісну самореалізацію. В глобальному масштабі мова йде про світову культуру як сукупність усіх типів культур, їх діалектичну єдність та ці­лісність на певному історичному етапі розвитку людства.

Розвиток культури - процес суперечливий, в якому чітко зазначені прогресивні і регресивні тенденції. Наприклад, сучас­на науково-технічна культура суттєво сприяє розгорненню сво­боди людини. Але її підвалинами є зв'язок суспільства і приро­ди, яка в наш час нещадно експлуатується. Тому екологічна криза вимагає нової екологічної культури і формування нового типу цивілізації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)