АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ XV. Під спільною метою в договорі про спільну діяльність слід розуміти той усвідомлений підприємницький або непідприємницький результат

Читайте также:
  1. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  2. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  3. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  4. Висновки по другому розділу
  5. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  6. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  7. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  8. Діяльність окремих підрозділів та служб аеропорту
  9. Діяльність підрозділів ГУБОЗ у боротьбі з економічними злочинами
  10. До активу балансу входить розділ: Р1 необоротні активи, Р2 оборотні активи, Р3 витрати майбутніх періодів, р4 необоротні активи групи вибуття.
  11. До виконання розділу
  12. Другий розділ

Під спільною метою в договорі про спільну діяльність слід розуміти той усвідомлений підприємницький або непідприємницький результат, на досягнення якого спрямовані узгоджені спільні зусилля учасників спільної діяльності. Наявність спільної для всіх учасників мети — голов­на кваліфікуюча ознака договору про спільну діяльність. Як зазначаєть­ся у п. 1 Роз'яснення ВАСУ № 02-5/302 від 28 квітня 1995 р. «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з укладенням і вико­нанням договорів про спільну діяльність», підприємницька мета спіль­ної діяльності може бути різною1. На практиці це може бути спільна інвестиційна діяльність, конссірціумне банківське кредитування, ство­рення і спільна експлуатація об'єктів інвестування, створення і діяль­ність навчально-виробничого підприємства на базі майна виробничих підприємств і навчальних закладів, а також будь- яка інша мета, не забо­ронена законодавством. Тому коло суб'єктів договору про спільну діяльність визначається залежно від цілей, які вони ставлять перед со­бою. Суб'єктами договору можуть бути фізичні особи - підприємці, під­приємницькі товариства та непідприємницькі товариства, якщо підпри­ємницька діяльність не суперечить тій меті, заради якої вони утворені. Таку точку зору поділяють й інші правники2. Одна й та ж особа може бу­ти учасником декількох договорів про спільну діяльність.

Незалежно від того, в якій із двох вищезгаданих форм здійснюєть­ся спільна діяльність, вона не є самоціллю для учасників договору, вона - лише засіб досягнення певного результату, спільної для всіх учасників мети.

За своєю юридичною природою договір про спільну діяльність є консенсуальним, двостороннім або багатостороннім, відплатним і фідуціарним.

В результаті укладання договору його учасники утворюють об'єд­нання осіб, що не стає новим самостійним суб'єктом цивільного пра­ва, але зобов'язує їх до спільних узгоджених дій в межах досягнення спільної мети.

Цей договір нонсенсуальний, оскільки визнається укладеним у момент досягнення домовленості щодо його істотних умов.

Залежно від кількості учасників договору та розподілу між ними прав та обов'язків він може бути дво- або багатостороннім. Однак при цьому слід враховувати, що навіть коли в цьому договорі беруть участь дві особи, їх інтереси не протиставлені як кредитора та борж­ника в звичайному двосторонньому договорі. Інтереси учасників спільної діяльності спрямовані не протилежно, а на досягнення спіль­ної для всіх мети. Тому спірним є те, чи мають в цьому договорі вза­галі місце фігури кредитора та боржника. Висловлювалася позиція, що оскільки кожна особа, будучи зобов'язаною до внесення майново-

1 Збірник роз'яснень Вищого арбітражного суду України // Бюлетень законодавства
та юридичної практики України. - 1998. - № 3. - С 78-82.

2 Чубарое В. В. Гражданское право России. Обязательственное право: Курс лекций /
Отв. ред. О. Н. Садыков. - М.: Юристь, 2004. - С. 731.


З ОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ _______ 445

го вкладу і вчинення певних дій у спільних інтересах, має право вима­гати такої ж поведінки від решти контрагентів'. Але більше впевнює інший підхід, що суб'єкти цього договору йменуються не кредитора­ми та боржниками, а учасниками або товаришами. Взаємні права і об­ов'язки виникають тут у кожного учасника стосовно решти. Кожний з учасників виступає одночасно і як кредитор, і як боржник щодо всіх і кожного з учасників договору. Тому головною особливістю зобов'я­зань із спільної діяльності є те, що жодна із сторін не має права вима­гати виконання договору стосовно себе особисто і, відповідно, не по­винна проводити виконання безпосередньо щодо будь- якої іншої сторони2. Така складна, переплетена структура взаємозв'язків, по­роджена багатостороннім характером відносин, не властива звичай­ним двостороннім зобов'язанням.

Питання про відплатний характер договору про спільну діяль­ність також є дискусійним, оскільки його учасники не одержують один від одного зустрічного задоволення, а діють спільно для досяг­нення загальної мети3. Проте з іншого боку, внесення учасниками майнових вкладів, від яких в подальшому всі учасники одержують за­доволення, свідчить про відплатність цього договору.

Отже, у вузькому розумінні відплатності, як зустрічного задово­лення від спільної діяльності, договори можуть бути як відплатними, так і безвідплатними4. Так, якщо за договором про спільну діяльність для виробництва певної продукції один учасник зобов'язується нада­ти приміщення, а другий - внести вклад обладнанням для розміщення його в цьому приміщенні, то в такій ситуації один учасник задоволь­няє свої інтереси в необхідному йому приміщенні, а другий - в облад­нанні, а відтак, можна говорити про відплатність. Якщо ж сторони об'єднують майнові та інші зусилля для досягнення спільної непід-приємницької мети, то задоволення ними матеріальних інтересів від­ступає на другий план. У зв'язку з цим немає й ознаки відплатності до­говору, хоча сторони і здійснюють своєрідне «зустрічне задоволення».

Слід враховувати також те, що відплатність договору про спільну діяльність характеризується тим, що учасник, який виконав свій обо­в'язок, має право вимагати від решти учасників відповідних дій щодо виконання договірних зобов'язань, вкпючаючи передачу йому части­ни (частки) загальної вигоди (доходу)5.1 це само по собі характеризує відплатність договору, тоді відплатним є навіть договір, що не має метою одержання прибутку, оскільки кожен з його учасників стає зо-

1 Иоффе О. С. Советское гражданское право (курс лекций). - Л/. Изд-во ЛГУ,
1961.-Ч. II.-С.454.

2 Гражданское право: Учеб / Под ред. А. П. Сергеева, Ю. К. Толстого. - М.: Прос­
пект, 1998.-Ч. II.-С. 653.

3 Иоффе О. С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит., 1975. - С. 764.

4 Цивільне право / За ред. О. А. Підопригори, Д. В. Бобрової. - К.: Вентурі, 1996. -
Ч. II. -С. 290.

5 Гражданское право / Под ред. Е. А. Суханова. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.:
Изд-во «БЕК», 2002. - Т. И. - Полутом 2. - С. 312.


446 Розділ XV


ЗОБО В'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ______________ 447^


 


бов'язаним виконати певні дії майнового характеру на користь інших (для досягнення спільної для них мети).

Договір про спільну діяльність є фідуціарним договором, бо між його учасниками складаються відносини особисто-довірчого харак­теру. Учасники довіряють один одному частину свого майна, яке за взаємною згодою використовується для досягнення поставленої мети на благо всіх учасників. В інтересах спільної справи кожному з учас­ників звичайно надається право виступати від імені всіх учасників, які вважають, що ніхто не зловживає своїми правами, а діятиме доб­росовісно. Фідуціарний характер спільної діяльності знаходить свій прояв в умовах договору, які встановлюють порядок координації спільних дій або ведення спільних справ учасників. Загальним прави­лом відносин учасників спільної діяльності між собою щодо ведення спільних справ є їх спільна згода, якщо інше не встановлено догово­ром між ними. У випадку, коли сторони договору про спільну діяль­ність уповноважили одного з учасників діяти від їх імені та за їх раху­нок перед третіми особами в спільних інтересах, вони повинні встановити обсяг його повноважень. Він визначається насамперед змістом договору про спільну діяльність, а залежно від його поло­жень - спільною довіреністю решти учасників, виданою кожним учасником окремо, або письмовим актом спільного волевиявлення1.

Зобов'язання щодо спільної діяльності оформлюють не стільки безпосередні відносини товарообміну між учасниками, скільки їх особливу організацію. Ця остання і дозволяє декільком особам (учас­никам даного зобов'язання) виступати в майновому обороті спільно. Тому угода про спільну діяльність має не тільки товарно-грошовий, а й організаційний характер.

Предметом договору про спільну діяльність є спільне ведення діяльності, спрямованої на досягнення спільної для всіх учасників мети (юридичний об 'єкт), і вклади учасників (матеріальний об 'єкт). Згідно зі ст. 1133 ЦК вкладом учасника вважається все те, що він вно­сить у спільну діяльність (спільне майно), в тому числі грошові кош­ти, інше майно, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки (п. 6.1 Роз'яснення ВАСУ № 02-5/302 від 28 квітня 1995 р. «Про деякі питання практики ви­рішення спорів, пов'язаних з укладенням і виконанням договорів про спільну діяльність»). Вклади учасників вважаються рівними за вар­тістю (ч. 2 ст. 1133 ЦК), якщо інше не випливає із договору або фак­тичних обставин. Вклади передаються учасниками на загальну ко­ристь і утворюють спільне майно. У праві власності на спільне майно кожен з учасників має частку, розмір якої відповідає розміру його вкладу.

Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі (ст. 1131 ЦК).

1 Белов В. А. Гражданское право: Общая и Особенная части: Учеб. - М..: АО «Центр ЮрИнфор», 2003. - С. 833.


Слід відмітити, що договір про спільну діяльність відповідно до публічного законодавства потребує державної реєстрації1.

Строк договору про спільну діяльність, як правило, обумовлений його метою, досягнення якої припиняє дію договору. Однак незалеж­но від цього сторони можуть зазначити в договорі особливий строк його дії, закінчення якого припинить відповідні зобов'язання. Це до­цільно в тих випадках, коли мета договору є тривалою і не може бути досягнута до якоїсь певної дати (наприклад, одержання прибутку з підприємницької діяльності). Якщо в договорі відсутні строк його дії і спосіб його визначення, договір вважатиметься укладеним на невиз-начений строк.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)