АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхові допомоги Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Читайте также:
  1. A. Невідкладні заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  2. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  3. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  4. E. З’ясувати, чи є аптечка першої допомоги?
  5. А.5 Індикатори якості медичної допомоги
  6. Алгоритм діагностики і надання допомоги хворим з політравмою на догоспітальному етапі
  7. Алгоритм надання допомоги хворим з пошкодженням хребта і спинного мозку на догоспітальному етапі
  8. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  9. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  10. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  11. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення
  12. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою тварин при виявленні інфекційних захворювань

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд со­ціального страхування від нещасних випадків) передбачає найбільшу серед усіх соціальних фондів систему страхових до­помог. Щоправда, власне «допомогами» законодавець називає лише деякі з виплат, що здійснюються цим Фондом. Зокрема, допомогами є виплати у зв'язку з тимчасовою непрацез­датністю особи, що надаються на період до відновлення її або до встановлення інвалідності, одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності потерпілого та деякі інші. Чима­ло виплат з цього Фонду дістали назву — щомісячні грошові суми в разі часткової чи повної втрати працездатності або ж ви­плати потерпілому під час його професійної реабілітації та ін.

Насправді ж система страхових виплат за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків за своєю природою є нічим іншим, як страховими допомогами1, а то­му з огляду на особу одержувача можна назвати декілька видів таких допомог. Це зокрема:

— допомоги, що надаються потерпілому від нещасного ви­падку на виробництві чи професійного захворювання. Таки­ми є допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілого, щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує

1 Не можуть вважатися страховими допомогами передбачені законодавством про со­ціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань пенсії та грошові суми, що виплачуються за заподіяння моральної шкоди.


11.4. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

відповідну частину втраченого заробітку потерпілого (що­місячна страхова виплата), виплата потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переве­денні його на легшу роботу, виплата потерпілому під час йо­го професійної реабілітації;

— допомоги сім'ї потерпілого, особам, які були на його ут­риманні чи мали на це право. Сюди належать одноразова до­помога у разі смерті потерпілого, щомісячна страхова випла­та особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого, витрати на поховання потерпілого;

— допомога дітям, які народилися інвалідами внаслідок травмування на виробництві чи професійного захворювання їх матерів під час вагітності.

Страхові допомоги потерпілому є найчисленнішим видом виплат за рахунок Фонду соціального страхування від не­щасних випадків. Вони надаються особам, які зазнали не­щасного випадку на виробництві чи професійного захворю­вання, що призвели до втрати працездатності.

До відновлення працездатності або встановлення інвалід­ності потерпілому надається допомога у зв'язку з тимчасо­вою непрацездатністю. Вона виплачується за місцем роботи застрахованої особи. Якщо особа працює ще й за сумісницт­вом, то допомога призначається за місцем роботи, де стався нещасний випадок чи професійне захворювання. Випла­чується допомога у розмірі 100 % втраченої середньої за­робітної плати (сумісникам при цьому враховують втраче­ний заробіток за іншим місцем роботи) за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності. Як і у випадку з допомогою по тимчасовій непрацездатності у разі втрати останньої від загального за­хворювання або каліцтвом не за місцем роботи, виплата цієї допомоги за перші 5 робочих днів тимчасової непрацездат­ності здійснюється за кошти самого роботодавця.

Особам, які беруть участь у системі соціального страху­вання від нещасного випадку на виробництві та професійно­го захворювання на добровільних засадах, допомога призна-


Розділ 11. Страхові допомоги _______________________________________________

чається й виплачується відділенням Фонду, у якому вони за­реєстровані.

Законодавством передбачено перелік обставин, за яких до­помога не виплачується. Це відбувається у випадках, коли:

— застрахована особа одержала травму або захворювання під час вчинення нею злочину або інших правопорушень, як­що це встановлено судом;

— соціальний ризик настав внаслідок навмисного наміру заподіяти собі травму, що встановлено комісією із розсліду­вання страхового випадку;

— тимчасова непрацездатність спричинена отруєнням ал­коголем, наркотичними або іншими речовинами, а також внаслідок їх дії (асфіксії, інсульту, зупинки серця тощо) за наявності медичного висновку, якщо це не викликано засто­суванням цих речовин у виробничих процесах, або порушен­ням вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, був відсторонений від роботи згідно з установленим порядком.

Відомо, що нещасний випадок на виробництві та профе­сійне захворювання можуть призвести до стійкої втрати пра­цездатності. Такою вважається, зокрема, встановлення гру­пи інвалідності потерпілому, або ж встановлення ступеня втрати ним професійної працездатності, за висновками меди-ко-соціальних експертних комісій (МСЕК) на обумовлений термін чи безстроково. У зв'язку з цим в особи, яка постраж­дала, виникає право на одноразову допомогу та щомісячну грошову суму, що компенсує потерпілому втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності виплачується потерпілому Фондом соціального страхування з втрати працездатності у сумі, яка обчислюється з розрахун­ку його середньої заробітної плати (доходу) за кожний відсо­ток втрати професійної працездатності. При цьому варто па­м'ятати, що законодавством встановлено для неї верхню ме­жу, яка не повинна перевищувати чотирикратного розміру


_______________ НА. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляють­ся внески до Фонду на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги.

Виплачується одноразова допомога у місячний термін з часу встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працез­датності у день, що визначений постановою відділення Фон­ду соціального страхування від нещасних випадків.

Ще однією допомогою, яка надається потерпілому у зв'яз­ку зі стійкою втратою працездатності, є щомісячна грошова сума, що компенсує втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Право на цю грошову допомогу виникає у потерпілого з дня стійкої втрати працездатності. Щомісячна грошова виплата обчислюється відповідно до ступеня втрати профе­сійної працездатності та середньомісячного заробітку (дохо­ду), який потерпілий мав до ушкодження здоров'я, але не більше середньомісячного заробітку (доходу).

Реалізація потерпілими права на щомісячну страхову ви­плату не перешкоджає йому одержувати пенсію по інва­лідності. Сума пенсії та щомісячної виплати при цьому не по­винна перевищувати середньомісячного заробітку (доходу), який потерпілий мав до ушкодження здоров'я. В іншому разі розмір щомісячної виплати зменшується на таку суму, щоб разом з пенсією вона не перевищувала середньомісячного за­робітку (доходу) потерпілого.

Виплачується щомісячна страхова виплата впродовж усьо­го часу, на який МСЕК встановила стійку втрату працездат­ності, починаючи з наступного місяця після її призначення.

Нещасний випадок на виробництві чи професійне захво­рювання, крім стійкої втрати працездатності, можуть бути підставою для переведення працівника на легшу нижчеопла­чувану роботу. У такому разі Фонд соціального страхування від нещасних випадків призначає потерпілому страхову ви­плату у розмірі, що покриває різницю між його попереднім середньомісячним заробітком та заробітком за новим робо­чим місцем. Надається така допомога починаючи з 15-го дня


 




Розділ 11. Страхові допомоги _______________________________________________

після переведення працівника. До цього впродовж 2 тижнів відповідну доплату здійснює роботодавець власним коштом.

Ще одним видом допомог, яка надається потерпілим особам, є страхова виплата, що виплачується під час їх професійної ре­абілітації. Вона призначається особі, яка проходить професійне навчання або перекваліфікацію за індивідуальною програмою реабілітації, якщо з часу встановлення ступеня втрати про­фесійної працездатності минуло не більше одного року. Випла­та здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків у розмірі середньомісячного заробітку, впродовж ча­су, визначеного програмою реабілітації.

Крім виплат, що виплачуються з метою компенсації втра­ченого заробітку Фондом від нещасного випадку чи профе­сійного захворювання, надаються також страхові допомоги сім'ям потерпілих осіб, які перебували на їх утриманні чи мали на це право.

Чинним законодавством передбачено 3 види таких допо­мог.

Насамперед — це одноразова допомога, що надається сім'ї померлого, у тому числі й дитині, яка народилася не пізніше десятого місяця з дня його смерті, а також утриманцям, до яких законодавець зараховує;

1) дітей, які не досягли 16 років, дітей віком від 16 до 18 років, які не працюють або старші за цей вік, але через вади фізичного чи розумового розвитку самі не спроможні заробляти, а також дітей, які є учнями, студентами (курсан­тами, слухачами, стажистами) денної форми навчання до досягнення ними 23 років;

2) жінок, які досягли 55 років, і чоловіків, які досягли 60 років, якщо вони не працюють;

3) інвалідів — членів сім'ї потерпілого;

 

4) неповнолітніх дітей, на утримання яких потерпілий виплачував або зобов'язаний був виплачувати аліменти;

5) непрацездатних осіб, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право (незалежно від того, разом вони проживають чи окремо).


11.4. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

Право на одержання одноразової допомоги мають також дружина (чоловік) або один із батьків померлого чи інший член сім'ї, якщо він не працює та доглядає дітей, братів, сес­тер або онуків потерпілого, які не досягли трирічного віку.

Призначається одноразова допомога сім'ї та окремо кож­ному з утриманців. Причому сім'ї ця допомога виплачується у розмірі, що не може бути меншим за п'ятирічну заробітну плату потерпілого, а утриманцям та дитині, що народилася після його смерті, — не менше річного заробітку.

Надається одноразова допомога у місячний термін з часу смерті потерпілого у день, що встановлений постановою відді­лення Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Крім одноразової допомоги непрацездатні утриманці по­терпілого мають також право на щомісячну гропіову виплату у разі втрати годувальника. її розмір визначається із серед­ньомісячного заробітку потерпілого за вирахуванням частки, що припадала на потерпілого та працездатних осіб, які пере­бували на його утриманні, але не мали права на ці виплати. Тобто обчислюється ця допомога шляхом ділення різниці, що залишилася після вирахування, на кількість непрацездатних утриманців. Встановлений таким чином розмір може бути змінено у разі його перерахування за наявності для цього достатніх підстав (зміни у складі сім'ї чи зростання за попе­редній календарний рік середньої заробітної плати у галузях національної економіки) або у зв'язку з індексацією. Випла­чується ця допомога щомісяця у дні, встановлені Фондом соціального страхування від нещасних випадків.

Окремим видом допомог цього Фонду, що надається у разі смерті потерпілого, є відшкодування витрат на поховання потерпілого. Такі виплати здійснюються відповідно до по­станови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або про­фесійного захворювання» та постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків «Про витра­ти на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного ви­падку на виробництві або професійного захворювання*.


 




Розділ 11. Страхові допомоги

Не менш важливе значення мають допомоги, що надають­ся з Фонду соціального страхування від нещасних випадків для дітей, які народилися інвалідами внаслідок травмування на виробництві чи професійного захворювання їхніх матерів під час вагітності. Такі діти, відповідно до медичного виснов­ку вважаються застрахованими до досягнення ними 16-річного віку або до закінчення навчання, але не більше як до досягнення 23 років, та наділені правом на соціальне за­безпечення відповідно до Закону України «Про загально­обов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Запитання для самоконтролю

1. Чому страхові допомоги надаються зазвичай у грошовій, а не у

натуральній формі?

2. Назвіть випадки, з настанням яких припиняється виплата допо-

моги по безробіттю. Що означає відкладення виплати допомо­ги по безробіттю?

3. Чи залежить розмір допомоги по вагітності та пологах від трива-

лості страхового стажу її отримувача?

4. Впродовж якого терміну виплату допомоги по тимчасовій непра-

цездатності покладено на роботодавця?

5. Чи можна вважати допомогами низку грошових виплат, що

здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального страху­вання від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань?

Література

1. Надточій Б. О. Обов'язкове державне соціальне страхування по

безробіттю // Соціальний захист. — 1999. — № 4. — С. 54-58.

2. Павленко Ю. Світовий досвід функціонування систем соціально-

го страхування. Уроки для України // Україна: аспекти пра­ці. — 2002. — № 6. — С. 30-36.

3. Сирота И. М, Право социального обеспечения в Украине: Учеб-

ник. — 5-ое изд., перераб. и доп. с учетом изменений действу- і

ющего законодательства. — X.: Одіссей, 2005. — С. 432. і

3. Статків Б. І. Теорія права соціального забезпечення: Навч. по-;

сібник. — К.: Знання, 2005. — 405 с. <н '<■


Розділ 12

Державні соціальні допомоги


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)