АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Антропогенез і регулювання стосунків
  5. Апарати для розділення неоднорідних мас
  6. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  7. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  8. Велика Британія: політика державного регулювання
  9. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  10. Висновки до другого розділу
  11. Висновки до розділу 1
  12. Висновки до розділу ІІІ

Крім того, особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час проходження служби, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 % для тих, що віднесені до категорії 1, і на 5 % відповідних сум грошо­вого забезпечення для решти категорій.

Мінімальний розмір пенсії за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослуж­бовців, осіб начальницького і рядового складу органів внут­рішніх справ та деяких інших осіб» не повинен бути нижчим за мінімальний розмір страхової пенсії за віком.

Загальний розмір пенсії за вислугу років військовослуж­бовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ не повинен перевищувати 85 % відповід­них сум грошового забезпечення, а особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження служби і віднесені до категорії 1, — 95 %, до категорій 2 і 3, — 90 %.

Особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які є ветеранами війни, та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захис­ту»1 від 22 жовтня 1993 р., пенсії за вислугу років підвищу­ються відповідно:

а) інвалідам війни І групи на 400 % мінімальної пенсії за
віком;

б) інвалідам війни II групи на 350 % мінімальної пенсії за
віком;

в) інвалідам війни III групи на 200 % мінімальної пенсії за
віком;

г) учасникам бойових дій, членам їхніх сімей, а також
дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизня-

1 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 45. — Ст. 425.


10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

ної війни, які не одружилися вдруге, на 150 % мінімальної пенсії за віком;

ґ) учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР, — на 75 % мінімальної пенсії за віком;

д) іншим учасникам війни — на 50 % мінімальної пенсії за віком1.

До пенсії за вислугу років, що призначається особам офі­церського складу, прапорщикам і мічманам, військовослуж­бовцям надстрокової служби та військової служби за конт­рактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом (у тому числі до обчисленої в мінімальному розмірі), нарахову­ються надбавки:

а) непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утри­
манні непрацездатних членів сім'ї, — у розмірі соціальної
пенсії для відповідної категорії на кожного непрацездатного
утриманця;

б) пенсіонерам, які є інвалідами І групи внаслідок ка­
ліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не
пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або
внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служ­
би, — у розмірі соціальної пенсії для відповідної категорії не­
працездатних;

в) пенсіонерам, які мають особливі заслуги перед Бать­
ківщиною, — у розмірі 250 % мінімальної пенсії за віком, а
пенсіонерам, які мають особливі трудові заслуги перед Бать­
ківщиною, — у розмірі 200 % мінімальної пенсії за віком.

У тому разі, коли розмір пенсії з урахуванням усіх надба­вок, доплат і підвищень перевищує 90 % максимальної вели­чини фактичних витрат на оплату праці найманих праців­ників, з яких справляються внески до страхових соціальних фондів, то пенсія виплачується у сумі, що не перевищує цьо­го розміру, встановленого на відповідний рік.

1 Базовою величиною для обчислення пенсій за вказаним Законом є мінімальна пен­сія за віком, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України.


 




Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Ще одним видом пенсій для військовослужбовців, осіб на­чальницького і рядового складу органів внутрішніх справ є пенсії по інвалідності.

Пенсія по інвалідності може бути призначена, якщо інвалідність настала:

а) у період проходження військової служби;

б) після залишення служби незалежно від підстав, але не
пізніше 3 місяців після звільнення;

в) після звільнення зі служби незалежно від строку на­
стання, якщо причиною інвалідності було поранення, кон­
тузія, каліцтво або захворювання, одержані у період служби.

Група, причини, а також час настання інвалідності вста­новлюються медико-соціальними експертними комісіями.

Особи з числа військовослужбовців та інших осіб, які ма­ють право на пенсію по інвалідності, залежно від причини інвалідності поділяються на дві категорії:

1) інваліди війни. Для цих осіб причиною інвалідності мо­жуть бути поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержані під час захисту Батьківщини, виконання обов'яз­ків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язані з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднан­нях, підпільних організаціях і групах та інших формуван­нях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спо­рудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та ае­родромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час;

2) інші інваліди з числа військовослужбовців. Причиною інвалідності для них є каліцтво, одержане внаслідок нещас­ного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків війсь­кової служби (службових обов'язків), або захворювання, що пов'язане з проходженням служби.

Розміри пенсій по інвалідності залежать від групи, а та­кож причин інвалідності.


10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

Пенсії по інвалідності військовослужбовцям, особам на­чальницького і рядового складу органів внутрішніх справ призначаються в таких розмірах:

а) інвалідам війни І групи — 100 %, II групи — 80 %,
III групи — 60 % відповідних сум грошового забезпечення
(заробітку);

б) іншим інвалідам І групи — 70 %, II групи — 60 %,
III групи — 40 % відповідних сум грошового забезпечення
(заробітку).

Мінімальні розміри пенсій по інвалідності встановлені ди­ференційовано залежно від причин та групи інвалідності. Зо­крема, інвалідам війни з числа солдатів і матросів строкової служби І групи — у розмірі 4 мінімальних пенсій за віком, II групи — 3,5 мінімальних пенсій за віком, III групи — 2 міні­мальних пенсій за віком, іншим інвалідам з числа солдатів і матросів строкової служби І групи — 200 %, II групи — 100 % і III групи — 50 % мінімального розміру пенсії за віком.

Як і пенсії за вислугу років, пенсії по інвалідності можуть бути підвищені:

а) інвалідам війни І групи — на 400 % мінімальної пенсії
за віком;

б) інвалідам війни II групи — на 350 % мінімальної пенсії
за віком;

в) інвалідам війни III групи — на 200 % мінімальної пенсії
за віком.

До пенсій по інвалідності, що призначаються згідно із За­коном України «Про пенсійне забезпечення військовослуж­бовців, осіб начальницького і рядового складу органів внут­рішніх справ та деяких інших осіб», нараховуються надбав­ки. При цьому вони нараховуються тільки на тих членів сім'ї, які не одержують трудової або соціальної пенсії. У разі наявності права одночасно на соціальну пенсію і надбавку до пенсії по інвалідності на непрацездатного члена сім'ї призна­чається за вибором або пенсія, або надбавка.


 




Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Надбавки і підвищення до пенсій по інвалідності внаслі­док Чорнобильської катастрофи нараховуються в порядку, встановленому Законом України «Про статус і соціальний за­хист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Оскільки підставою для призначення вказаних пенсій є визнання особи інвалідом, то і пенсія по інвалідності призначається на час інвалідності, а інвалідам — чоловікам старшим за 60 років, жінкам — 55 років пенсії по інвалід­ності призначаються довічно.

Якщо пенсіонер, який не досяг пенсійного віку, визнаний працездатним, то виплата йому пенсії по інвалідності припи­няється. При зміні групи інвалідності проводиться перераху­нок розміру пенсії.

У разі порушення інвалідом з числа військовослужбовців строку повторного огляду у медико-соціальних експертних комісіях виплата йому пенсії зупиняється, а при визнанні його знову інвалідом — поновлюється з дня зупинення, але не більш як за один місяць до дня повторного огляду.

У разі порушення інвалідом строку повторного огляду з поважної причини виплата йому пенсії поновлюється з дня зупинення, але не більш як за 3 роки до дня повторного огля­ду, якщо медико-соціальна експертна комісія визнає його за цей період інвалідом. Якщо за цих умов при повторному огляді встановлено іншу групу інвалідності, пенсія за зазна­чений час виплачується за попередньою групою інвалідності.

Наступним видом пенсій, які призначаються відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військово­службовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», є пенсії у разі втра­ти годувальника. Вони призначаються за умови, що году­вальник помер у період проходження служби чи не пізніше З місяців після звільнення з неї, незалежно від причин смерті, або смерть настала пізніше 3 місяців після звільнення зі служби, однак її причиною були поранення, контузія, каліцтво чи захворювання, одержане під час проходження

Служби. • • ■*;*>. •'• < -


10.2. Державні пенсії військовослужбов цям та особам начальницького...

Сім'ї пенсіонерів з числа військовослужбовців, осіб на­чальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та інших осіб мають право на пенсію у разі втрати годувальни­ка, якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати. При цьому сім'ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на пенсію у разі втрати годувальника мають непра­цездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, які про­пали безвісти військовослужбовців, які перебували на їх утриманні, тобто одержували від них допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям, непрацездат­ним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування.

Непрацездатними членами сім'ї відповідно до закону вва­жаються:

1) діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або
старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнен­
ня 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на
пенсію надається, якщо у них немає працездатних батьків;

2) батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли пенсійного віку або є інвалідами;

3) батьки та дружини (якщо вони не взяли повторний шлюб) військовослужбовців, які загинули, померли чи про­пали безвісти в період проходження служби або померли після звільнення з неї внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні військових обов'язків, захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи вико­нання інтернаціонального обов'язку, мають право на пенсію після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років або якщо вони є інвалідами;

4) дід і бабуся — за відсутності осіб, які за законом зо­бов'язані їх утримувати;


 




Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

5) дружина (чоловік) або один з батьків чи дід, бабуся, брат або сестра, незалежно від віку і працездатності, якщо вона (він) зайнята доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працює.

Нарівні з рідними батьками право на пенсію також мають і усиновителі, а усиновлені мають право на пенсію на рівні з рідними дітьми.

Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі (крім сту­дентів і слухачів військово-навчальних закладів та навчаль­них закладів органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони), стажисти мають право на пенсію у разі втрати го­дувальника до закінчення навчальних закладів, але не дов­ше, ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Вітчим і мачуха мають право на пенсію нарівні з батьком і матір'ю за умови, якщо виховували або утримували помер­лого пасинка чи падчерку не менше як 5 років.

Пасинок і падчерка, якщо вони не одержували аліментів від батьків, мають право на пенсію нарівні з рідними дітьми. Розмір пенсії у зв'язку із втратою годувальника залежить від причини його смерті.

Пенсії в разі втрати годувальника призначаються в таких розмірах:

1) членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при за­хисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської ка­тастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи внаслідок захворювання, пов'яза­ного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних та­кими законодавством України, ліквідацією наслідків Чорно­бильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час — 40 % заробітку годувальника на кожного непрацездат­ного члена сім'ї. У таких самих розмірах, незалежно від при­чини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей


10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

померлих пенсіонерів з числа інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків;

2) сім'ям військовослужбовців, осіб начальницького і ря­дового складу органів внутрішніх справ, які померли внаслідок каліцтва, одержаного внаслідок нещасного випад­ку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служ­би (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, — ЗО % заробітку го­дувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Пенсії у разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, та інших осіб, які мають право на пенсію, з розрахунку на кожного непрацездатного члена сім'ї не можуть бути нижчими:

1) для членів сімей військовослужбовців (та осіб, які ма­ють право на пенсію), які померли внаслідок поранення, кон­тузії чи каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, лік­відації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), чи внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством Ук­раїни, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час: для членів сімей сер­жантів і старшин, єфрейторів (старших солдатів) і старших матросів строкової служби — 165 %, членів сімей прапорщи­ків і мічманів, військовослужбовців надстрокової служби та військової служби за контрактом, осіб молодшого началь­ницького і рядового складу органів внутрішніх справ і дер­жавної пожежної охорони — 180 %, а для членів сімей офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім мо­лодшого) органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони — 195 % мінімального розміру за віком;

2) сім'ям військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію, які померли внаслідок каліцтва, одержаного внаслі­док нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або


 




Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служ­би пенсії підвищуються на 75 % мінімального розміру пенсії для членів сімей відповідних категорій військовослужбовців.

Законом також визначені категорії осіб, яким пенсія у зв'язку втратою годувальника виплачується у підвищеному розмірі.

Дітям, які втратили обох батьків, пенсія обчислюється ви­ходячи із заробітку обох батьків.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, впродовж якого вони вважаються непрацез­датними.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)