АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 30

Читайте также:
  1. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  2. Білет № 14
  3. Білет № 14Довед,що спостереж.є нафефективн. мет.пізн природ.
  4. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  5. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ N 4
  6. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1
  7. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1
  8. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 10
  9. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 10
  10. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 11
  11. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 11
  12. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 12

1. Атмосфера як елемент біосфери та фактор здоров’я (структура, склад і властивості, вплив на здоров’я людини, можливі зрушення у стані здоров’я та захворювання). Заходи щодо охорони атмосферного повітря від забруднень.

 

Атмосфера – газоподібна обол, що оточує планету. Гази,що складають атмосферу-це повітря.

Поділяється на 5 шарів: тропосфера (8-10 км), стратосфера (до 60 км), мезосфера (60-80 км), термосфера (80-100 км), екзосфера (понад 1000 км).

Враховуючи х-ні р-ціїї орг. На нестачу кисню, висоту повітр простору поділ на зони:

1. Індиферентна (1500-2000) – безпечна

2. Повної компенсації (2000-4000) – збільшення легеневої вентиляції

3. Неповної компенсації (4000-5500) – погіршення самопочуття, ейфорія.

4. Критична (5500-8000) – можливість виникнення непритомності

5. Непереносна (вище 8000) – глибока непритомність і смерть

 

 

Виробнича діяльність людей звичайно протікає при атмосферному тискові, близькому до 760 мм рт.ст.

Біологічна дія підвищеного атмосферного тиску.

При короткочасній роботі і умовах гіпербарії відмічається підвищення фізичної працездатності, легка ейфорія. При тривалому перебуванні під тиском відрізку 7 і > атмосфер можуть проявитися симптоми токсичної дії деяких газів, які входять в склад вдихуваного повітря.

Найбільш небезпечним є період декомпенсації, під час якого або незабаром після якого в умовах нормального атмосферного тиску може розвинатися декомпресійна (кесонна) хвороба.

Патогенетична суть захворювання полягає в виході і десатурації накопиченого (внаслідок підвищеного тиску) азоту із тканин і утворення в кров'яному руслі безлічі газових емболів. Важкість кесонної хвороби і її симптоматика визначаються масовістю закупорки судин аероемболами і їх локалізацією.

До легких форм відносяться остеоартралгії (тривкий гострий біль, який локалізується в одному або декількох суглобах кінцівки, головним чином, в колінному і плечовому). Поряд з остеоартралгіями вельми характерні невралгії і пошкодження шкіри, які супроводжуються нестерпною сверблячкою.

До форм середньої важкості відносяться пошкодження внутрішнього вуха, ШКТ (різні больові відчуття в черевній порожнині, за рахунок скопичення газів в судинах брижі), очі (обмежене поле зору), До важких форм декомпенсаційної хвороби відносяться спинальні та церебральні ушкодження, коронарна аеропатія, аероемболічний коллапс, легеневі ушкодження.

Профілактикою кесонної хвороби являється дотримання режиму декомпресії (ступінчаста декомпресія водолазів в спеціальну камеру Девіса),

Знижений атмосферний тиск як професійний фактор зустрічається при виконанні різних робіт в гірській місцевості (авіація і космічна мед).

В основі симптомокомплексу своєрідної «гірської» або «висотної хвороби лежить кисневе голодування, яке відмічається на висотах 3000-4000 м. Її ведучими клінічними симптомами являються: запаморочення, головний біль, емоційна нестабільність, різке зниження пам'яті і уваги, гостроти зору, неадекватні дії

 

У галузі охорони атмосферного повітря рекомендовано встановлювати такі норми:

• норми екологічної безпеки атмосферного повітря;

• норми гранично допустимих викидів в повітря забруднюючих речовин; норми гранично допустимого впливу фізичних та біологічних факторів, стаціонарних та пересувних джерел, що здійснюють викиди забруднюючих речовин.

Заходи щодо зменшення забруднення атмосферного повітря повинні включати вплив на роботу транспорту підприємств агропромислового комплексу, а також підприємств, що здійснюють видобування надр, проведення вибухових робіт тощо.

Підприємства, організації та громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря;

• вживати заходи щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і зменшення впливу фізичних факторів, впроваджуючи систему ефективного контролю за станом атмосферного повітря;

• забезпечувати здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин стаціонарних і пересувних джерел та оцінювати ефективність роботи газоочисних установок;

• здійснювати контроль за проектуванням, будівництвом і експлуатацією споруд, устаткування та апаратури для очищення газопилового потоку від забруднюючих речовин і оснащення їх засобами вимірювальної техніки, необхідними для постійного контролю за ефективністю очищення, дотриманням норм гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. Для забезпечення охорони атмосферного повітря законодавством України передбачені та впроваджуються економічні заходи. Суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані сплачувати в бюджет штраф за забруднення навколишнього природного середовища; відшкодовувати збитки, заподіяні внаслідок порушення законодавства про охорону атмосферного повітря. Підприємствам, організаціям та громадянам надаються податкові, кредитні та інші пільги у разі впровадження ними маловідходних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій з метою скорочення викидів забруднюючих речовин та зменшення негативного впливу на атмосферне повітря.

 

2.Харчові отруєння хімічної природи та їх класифікація, основні етіологічні чинники та профілактика.

У минулому профілактика харчових отруєнь бактеріальної природи була набагато актуальнішою, ніж отруєння хімічної етіології. Однак у зв'язку з науково-технічним прогресом і хімізацією сільського господарства, зростанням рівня забрудненості навколишнього середовища, вишукуванням нових харчових ресурсів, застосуванням дедалі більшого асортименту харчових і кормових добавок, ширшим використанням синтетичних, полімерних та інших нових матеріалів безперервно ставало актуальнішим питання охорони продуктів харчування від забруднення сторонніми хімічними речовинами і запобігання аліментарним інтоксикаціям хімічної етіології. Особливого значення набуває запобігання хронічним харчовим інтоксикаціям, які тривалий час перебігають без виражених симптомів захворювань.


За розрахунками, залежно від місцевих умов, від ЗО до 80% усіх ксенобіотиків надходять в організм людини з їжею. Діючи на внутрішнє середовище організму, вони можуть спричинювати несприятливі метаболічні зрушення, знижувати адаптаційні можливості організму, зумовлювати різні види патології. Ксенобіотики, крім того, що вони є причиною гострої або хронічної інтоксикації, можуть негативно впливати на імунний статус організму, справляти гонадотоксичну, ембріотоксичну, тератогенну, мутагенну і канцерогенну дію, а також прискорювати процеси старіння, порушувати функцію репродукції.


З огляду на це, нині набуває інтенсивного розвитку харчова токсикологія, яку можна розглядати як галузь гігієни харчування, що розробляє теоретичні і прикладні питання забезпечення нешкідливості (стосовно хімії харчової сировини і продуктів харчування).


Харчові отруєння хімічної етіології доцільно умовно ділити на 2 групи. До 1-ї групи належать захворюванню які спричинюють токсичні речовини природного походження. Вони можуть міститися в отруйних продуктах, які помилково використовуються замість традиційних продуктів харчування, а також з'являються в останніх за особливих умов отримання і зберігання або в їхніх неїстівних частинах. До 2-ї групи належать захворювання, що зумовлюються сторонніми хімічними речовинами (СХР).

Хронічні отруєнняя (сатурнізм) характеризуються полісиндромністю протікання. Разрізняють такі його форми:

- початкова форма,яка протікає малосимптомно і характеризується змінами периферійної крові і порфірінового обміну;

- легка форма - функціональні порушення ЦНС в вигляді астено-вегетативного синдрому і початкової поліневропатії,а також зміни периферійної крові;

-выражена форма - анемія, розвиток поліневропатії,ураження ШКТ,печінки,серцево-содинної системи,астено-вегетативний синдром,енцефалопатія.

Поліневропатії протікають в вигляді параліча разгиначів кисті і пальців рук.

Гематологічні зрушення характеризуються розвитком спочатку ретикулоцитозу і базофільної зернистості еритроцитів,а потім анемії зі зниженням Hb до 90 -100 г/л.

Ураження ШКТ - диспептичні зміни,свинцева коліка (схваткооподібні,інтенсивні болі + затвердіння,які не піддаються дії послаблюючих засобів),сіровато-лілова полоса на яснах (H2S+слюна).

Уження печінки протікають по типу токсичного гепатиту з порушенням пігментної,вуглеводної, антитоксичної та ін.функцій.

Профілактичні заходи включають:

- технологічні (автоматизація і непреривність технологічних процесів)

-санитарно-техничні (обладнання загальнообмінної та місцевої витяжної вентиляції)

- застосування засобів індивидуального захисту органів дихання

-лікувально-профілактичні заходи (особиста гігієна + медогляди 1 раз на рік).

ГДК Pb в повітрі робочойї зони - 0,01 мг/м3.

Ртуть - сріблясто-білий,рідкий,важкий метал. Використовується в приладобудуванні,електротехніці,фармацевтичній промисловості.

Пари Hg проникають в організм в основному через органи дихання (солі Hg можуть проникати і через шкіру). Hg відносиьтся до сильних протоплазматичних отрут.Інтоксикації можуть бути гострими і хронічними.Гострі - можуть виникати при аваріях,які супроводжуються великим виділенням ртуті в повітря робочої зони, при чистці котлів і печей на ртутних заводах.

Хронічні інтоксикації (меркуріалізм) виникають у працюючих в умовах тривалого контакту з ртуттю і характеризуються функціональними змінами в ЦНС (астено-вегетативні розлади,тремор кінцівок, ртутний стоматит,синєвата ртутна кайма на яснах,порушення функції внутрішніх органів).

Профілактика отруєнь ртуттю направлена насамперед на заміну її менш шкідливими речовинами.

Крім того,дуже эфективні заходи по демеркуризації шляхом механічної очистки з застосуванням розчину хлорного заліза.Обов'язкове використання спецодягу,проведення медоглядів (кожні 12 місяців).

ГДК Hg в повітрі робочої зони - 0,01 мг/м3,середнєзмінна - 0,005 мг/м3.

Марганець - металл темносірого кольору з червонуватим полиском,твердий,але в той же час крихкий.

Використовується в металургії для розкислення і видалення сірки зі сталей,як легуюча добавка при виробництві чавуну і сталі,для одержанняя ферромарганцю,в виробництві електричних елементів (батарей).

В организм поступає головним чином інгаляційним шляхом в вигляді аерозолей конденсації і дезінтеграції.

В промислових умовах небезпеку представляють хронічні форми отруєнь марганцем.Хронічні отруєння виникають звичайно зі стажем роботи більше 2 років,але відомі випадки отруєнь через деквлька місяців після початку роботи.

1 стадія хронічної інтоксикації клінічно малосимптомна і характеризуеться астено-вегетативним синдромом і змінами в ШКТ (гастрит).

В П стадІЇ до цих змін приєднуються почоткові явища енцефалопатії.

Ш стадія характеризується розвитком марганцевого паркінсонізму і манганоконіозу.

Профілактика марганцевих отруєнь повинна здійснюватися насамперед шляхом заміни його меньш токсичними сполуками, наприклад - використанням при зварних ріботах електродів,які не містять марганцю.

В випадку можливого запилення обов'язково використання індивідуальних засобів захисту органів дихання (респіратори).

Обов'язковим елементом профілактики являється проведення медоглядів 1 раз в 6,12 чи 24 місяців.

ГДК Mn в повітрі робочої зони - 0,05 мг/м3.

Окис вуглецю я2- СО я0- газ без кольору і запаху,входить до складу гримучого (до 60 %) і ряду промислових газів світильного (4-11%),доменного і генераторного (до 30%).

В организм СО поступає інгаляційним шляхом. При цьому в крові утворюється карбоксигемоглобін - СОHb,який визиває стан гіпоксемії і гіпоксії. Отруєння можливі як на виробництві так і в побуті, гострі і хронічні.

Гострі інтоксикації за важкістю можуть моти різні форми.

В промислових умовах зустрічоється переважно легка форма отруєння,яка характеризується головнимй болем,слабістю,тошнотою, явищами гіпотонії. Рівень СОНb - до 20%.

Отруєння середньої важкості супроводжуються втратою свідомості (рівень СОНb -до 30%).

Важка форма інатоксикації виникає при концентраціях СО в повітрі порядку декількох тысяч мг/м3 і характеризуеться тривалим коматозним станом.

Хронічна інтоксикація має 2 стадії:

1 стадия (початкова) характеризується астеновегетативними порушеннями з явищами ангіодистонічного синодрому.

П стадія зустрічається рідко і має характер токсичної енцефалопатії.

Профілактика отруєнь СО полягає насамперед в герметизації технологічних процесів,зв'язаних з його утворенням.

В ряді випадків обов'язкове влаштування ефективної природньої загальнообмінної і місцевої приточно-витяжної штучної вентиляції.

ГДК СО в повітрі робочої зони - 20 мг/м3.

Амідо- і нітросполукия2 -я0NH2я2, я0NO2я2.

Використовуються в миловаренній і парфюмерній промисловості, в органічному синтезі,виробництві штучних смол и анілінових барвників,як зривні речовини (тринітротолуол).

Поступають в організм через дихальні шляхи і непошкоджену шкіру (особливо в жарку пору року),можливо поступання і через ШКТ - заковтування пилу.

Нітро- и аміносполуки мають кумулятивні властивості,створюють депо в підшкірній клітковині в паренхіматозних органах,головним чином в печінці.

Виявляють на організм різносторонню дію:

-метгемоглобінутворюючу

-гемолітичну

-гепатотропну

-загальнотоксичну (ССС и ЦНС)

-алергенну (спричинюють до екземи і бр.астми).

Гострі інтоксикації. Перші симптоми появляються найчастіше через 3-5 годин після початку контакту з токсичними речовинами.

Клінічні прояви - головокружіння,слабість,серцебиття,тошнота,рвота,ціаноз шкіри і слизових оболонок,які приймають зеленовато-грязний відтінок.

В важких випадках - втрата свідомості смерть від параліча дихального і судиннорухового центрів.

Для хронічних інтоксикацій характерне жовте забарвлення долонь,крил носа,нігтів,рижовато-жовте забарвлення волосся,розвиток гастритів,гепатитів,астено-вегетативного синдрому;у жінок розвиваються порушення менструального циклу.

Заходи пофілактики заключаються в организації безперервного технологічного процесу, вентиляції і герметизації обладнання,а також очистці технологічних і вентиляційних викидів.

ГДК аніліну в повітрі робочої зони 0,1 мг/м3

ГДК тринітротолуолу - 0,5 мг/м3.

 

3.Ситуаційна задача з радіаційної гігієни.

CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 30

На робочому місці в радіологічній лабораторії використовується радіоактивна речовина з активністю 8 мг/екв. радію. Тривалість роботи в таких умовах складає 24 години за тиждень. Технологічний процес не дозволяє використовувати захист робітника екраном.

Визначте відстань, безпечну для роботи з джерелом іонізуючого випромінювання.

r=корень(A*t/48)=2метри


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)