АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тематичний, мовний та географічний аспекти

Читайте также:
  1. АРХІВОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
  2. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг
  3. Аспекти управлінських функцій у готельно-ресторанному господарстві.
  4. Баланс матеріальних ресурсів на 2011 р (приклад умовний)
  5. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті
  6. Вербальний - словесний, мовний.
  7. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  8. ВОЄННО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ
  9. Воєнно-політичні аспекти
  10. ВОЄННО-ТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ
  11. Гендерні аспекти спілкування
  12. Географічний детермінізм Шарля Монтеск’є

Тематичний Початок 90-х років був бурхливим і неста-

аснект більним періодом становлення нової тема-

тичної палітри книговидання. Свобода слова і друку давала можливість мало не кожному відчути себе і редактором, і видавцем, коли дехто з початківців (та й старожилів книжкового світу) за місяць-два ставав мільйонером, а згодом і мільярдером, спритно "викидаючи" на зголоднілий і невибагливий книжковий ринок чергові партії "кама-сутр", "анжелік", "амазонок" чи наспіх "упорядкованих" різноманітних томів детективного чтива. У таких умовах перед видавництвами поставала проблема вироблення власної концепції розвитку. Йшлося про те, кого і що видавати в нових умовах розвитку суспільства. Для видавництв, які спеціалізувалися, скажімо, на науковій і навчальній літературі, це питання особливо гостре. Адже зміни відбувалися в суспільній свідомості, поглиблювалися державотворчі процеси, докорінно змінювалися навчальні


Тематичний, мовний Тії географічний аспекти ' '' 473

програми у вищих навчальних закладах, запроваджувалися нові дисципліни. Як оперативно забезпечити ці програми новими підручниками, посібниками, які авторські колективи створювати, якого рівня літературу вони запропонують до видання, якщо зайняти вичікувальну позицію? Як взагалі встигати за тими змінами, які мало не щодня вносило нестабільне, тривожне сьогодення, готуючи до видання не газету, а книгу?

В останнє десятиріччя розвитку вітчизняного книговидання на ринку пропозиції книги і ринку попиту на неї відбулися кардинальні зміни, які помітно вплинули на тенденції книговидавничого ринку і поведінку читача (покупця). В недавні радянські часи вітчизняний читач змушений був купувати лише те, що пропонували їм видавництва, політику яких, у свою чергу, диктували партійно-ідеологічні органи "згори". Книга несла в собі передусім "виховний", "ідеологічний" заряд, а не "пізнавальний", "споживацький", як це прийнято розуміти в західному світі.

Як тільки всі заборонницькі й обмежувальні шлюзи щодо друкованого слова в перші роки української незалежності буди знесені, саме читацькі смаки стали визначальними в поточних і перспективних планах діяльності більшості видавництв.

Коли схематично виокремити тенденції, що панували на цьому ринку в тематичному діапазоні, то можна простежити, як за швидкозмінюваними читацькими смаками змінювався й характер і книжкових розкладок, і полиць спеціалізованих магазинів.

На першому місці за накладами і кількістю назв тривалий час домінували книги двох, таких протилежних за тематикою, напрямків — сексуально-еротичного та... історичного. З одного боку, спостерігалися немалі черги за різноманітними "кама-сутрами", "амазонками", "анжеліками". З іншого, — не менший попит був на заборонені раніше твори М. Костомарова, М. Грушевського, Д. Драгоманова, М. Аркаса, І. Огієнка. Ті видавництва, які вчасно зорієнтувалися і за структурою та кадровим потенціалом були гнучкі й динамічні, протягом одного-двох тижнів додруковували додаткові десятки, а то й сотні тисяч примірників таких книг, які розходилися практично з-під коліс.

Поступово на зміну цій тематиці приходила література, що за змістом була ближчою до нашої недавньої, радянської,


474 __________________ ВИДАВНИЧА СПРАВА lllv'SA.ЧЕЖІІОІ УКРАЇНИ

історії, в основі якої — прихована від мільйонів співвітчизників правда про тоталітарний режим, сталінізм, періоди хрущовської відлиги та "перестройки". Справжніми книжковими бестселерами, право на перевидання яких виборювали, після "товстих" літературних журналів, немало вітчизняних видавництв, стали твори, скажімо, Д. Волкогонова, Б. Єльцина, П. Шелеста, репринтні видання періоду УНРта передруки з діаспорних видавництв.

Переживши романтичний період національного пробудження і дещо перенаситившись такою "важкою" тематикою, наш читач протягом короткого часу спонукав своїми потребами до зміни характеру книжкових розкладок: "правити бал" на них стали твори класиків детективного жанру (А. Крісті, Ж. Сіменон, Д. Чейз). На зміну їм прийшли незабаром романи жахів та література легких жанрів (різноманітні любовні пригоди), які пізніше доповнилися кримінально-бандитською тематикою сучасних авторів (усілякі "розборки" різних рівнів, "Петербурга й москви бандитські") та фантастикою.

У проміжку між тими тематичними блоками, але нетривалий час, було модним купувати для своєї домашньої бібліотеки й для подарунків близьким книги поточних телевізійних серіалів, здебільшого "мильних"латиноамериканських. Варто згадати хоча б шалений успіх книжкових видань, що з'являлися в продажу буквально із завершальними серіями "Багатих, що теж плачуть", "Нікого, крім тебе" і навіть дуже кримінального італійського "Спрута".

З другої половини 90-х років книжкові розкладки такого штибу стали поступово витіснятися так званою діловою літературою ринкової тематики (право, економіка, фінанси, менеджмент, маркетинг). Обсягові, видані в оправах, переклади зарубіжних авторів із цих галузей знань стали доповнюватися десятками книг сучасних вітчизняних авторів.

Нова хвиля читацького попиту винесла на ринок різноманітну літературу з вивчення іноземних мов, комп'ютерної тематики. Окремим потужним блоком на перші місця і за кількістю назв, і за накладами стали виходити навчальні видання. Міцно й надовго утверджуються на книжкових розкладках і полицях в останні роки довідники, словники. Повільно, але впевнено, з огляду на входження України до європейського дому й пожвавлення туристичного бізнесу, розширюється


 

 

Тематичний, менший та географічний аспекти

асортимент і — найголовніше — якість видань краєзнавчо-туристичного характеру. Цей тематичний блок, судячи з його стрімкого розвитку в країнах Східної Європи, безумовно, має добру перспективу.

Активно формується новий тематичний блок, який можна умовно назвати "література масового попиту сучасних вітчизняних авторів". Феномен сучасних українських письменників Андрія Куркова, Юрія Андруховича, Марини і Сергія Дячен-ків, Олді (літературний псевдонім Д. Громова та О. Ладижен-ського) і Андрія Валентинова, твори яких за кордоном часто потрапляють у перші десятки списків книжкових хіт-парадів, спонукали вітчизняних видавців піти на певний ризик і спробувати переконати українського читача купувати книги домо-рощених, але "розкручених" авторів. Вдалим тут може бути приклад з книгою Ю. Рогози "День народження Буржуя": тираж її, що розійшовся по Україні за кілька місяців, склав 70 тисяч примірників.

Таку строкату і хвилеподібну еволюцію пережив український видавничий ринок протягом останніх десяти років, набуваючи нині (у контексті розвитку читацьких смаків і запитів) більшої стабільності й прогнозованості. Це зовсім не означає, що умовно розміщена автором послідовність у зміні цих смаків є усталеною, раз-назавжди сформованою і більше ніколи не повторюваною. В усі часи, незалежно від суспільно-політичних змін у кожній державі, завжди була і буде певна категорія читачів, що потребуватиме книг не просто взагалі, а лиш з певного тематичного блоку, для конкретного споживацького призначення. І серйозні суб'єкти книжкового ринку, прогнозуючи ці зміни, ретельно вивчаючи тенденції, що відбуваються на ньому, мають вчасно й безпомилково віднайти саме "свого" читача на саме "свою" книгу. Адже від цього залежить кількість таких видань, їхній максимальний наклад і, що не другорядне, ціна, а, отже, й економіка видавництва.

Мовним За даними Книжкової палати України, пи-

аспект тома вага україномовних видань у загальній

кількості випущених книг за перші п'ять років існування Української держави становила (у відсотках) відповідно за назвами і накладами:


470__________________ ВИДАВНИЧА СПРАВА ЩуШП'/ЖІІОІ УКРАЇНИ

1991 — 33,8 53,8

1992 — 35 34,9

1993. — 41,5 45,4

1994 — 43,8 40,1

1995 — 47,1 47,7

На жаль, у наступне п'ятиріччя питома вага української книги стала скорочуватися.

З позитивних тенденцій у цьому блоці слід виділити такі:

/. Україномовна книга все сміливіше і в більшій кількості стала проникати на східні й південні терени держави.

Проте, таке пожвавлення спостерігається переважно у блоці навчальної та дитячої літератури. Цілий ряд регіональних видавництв, в тім числі й зі східних областей, включилися у справжню боротьбу за право видання тиражних україномовних підручників.

2. Книги українською мовою все активніше стали готувати
до друку видавці з Росії.

Ще в 1999—2000 роках такі випадки були поодинокими. Нині ця тенденція вже чітко окреслюється. Ряд російських видавництв змогли одержати від нашого освітнього міністерства грифи на видання тиражних шкільних підручників; інші (скажімо, "Росмен") стали готувати яскраво оформлені україномовні дитячі видання — казки, енциклопедії, довідники; ще інші небезуспішно роблять цей бізнес у спілці зі своїми українськими колегами.

Прикладом такої співпраці може служити видавництво "Махаон-Україна". Співвідношення його літератури українською і російською мовою, яка поширюється в Україні, складає у процентному співвідношенні відповідно 80 і 20.

3. На ярмаркових і фестивальних книжкових заходах остан
нього часу помітно пожвавилася діяльність бібліотек щодо прид
бання саме україномовних книжок.
Передусім, для вищих на
вчальних закладів — як державних так і особливо недержав
них. Підвищення вимогливості міністерства освіти та науки
щодо акредитації таких вузів, одним з основних критеріїв якої
є тематична і кількісна наповненість книжкових фондів, дають
свої результати. Більше коштів стало виділятися з держав
них та інших фондів і для публічних бібліотек у регіонах. Хоча
це стосується більше знову ж таки літератури навчального
плану.


 

 

Тематичіїиіі, мовний та географічний аспекти

Географічний Одна з цікавих тенденцій щодо формуван-
аспскт ня нової структури видавничої галузі в

Україні — становлення групи приватних видавництв в обласних центрах, які за короткий час своєї діяльності змогли серйозно заявити про себе на загальнодержавному рівні. Із східного регіону слід виділити "Фоліо", "Око", "Ранок", "Торнадо". Посилює свої позиції на загальноукраїнському книжковому ринку донецьке "БАО". Із західного регіону швидко віднайшли і заповнили свою нішу "Кальварія", "Фенікс", "Афіша".

Вбачається відновлення традицій книговидавничої справи періоду Української Народної Республіки, коли серйозно налаштовані видавничі підрозділи діяли не лише в обласних, айв районних центрах. З найцікавіших — видавничо-поліграфічна фірма "Абетка" (Кам'янець-Подільський), "Відродження" (Дрогобич), "Вік" (Коломия), "Українське народознавство" (Опішне).

Нині в Україні, всупереч вкрай несприятливому, в корені шкідливому для майбутнього нації законодавству щодо книговидавничої галузі, шириться потужний інтелектуальний рух. Йдеться про те, що на початок третього тисячоліття склався добрий гурт професійно підготовлених і рішуче налаштованих на працю видавців і друкарів різних форм власності, які вміло продовжують кращі традиції своїх попередників на книговидавничому полі, продукуючи немало гарних, конкурентоздатних на європейському рівні книг. Окрім того, цей гурт видавців і поліграфістів щораз голосніше заявляє про себе як згуртовану силу, яка налаштована, незважаючи на протидію певних сил, відстоювати свої професійні й державні інтереси щодо захисту української книги в законодавчому плані.

Незважаючи на економічні негаразди, в суспільстві існує стабільно високий попит на добротну українську книгу — навчальну, наукову, пізнавальну, довідкову, художню. Задовольнити цей попит не вдається не стільки через високу ціну книги, скільки через її географічну недоступність.

За прикладом країн Західної Європи, Україна все більше починає відчувати вплив щорічного ярмаркового буму у книжковій справі. Вже визначилися чотири центри таких виста-вок-ярмарків — у Києві, Львові, Одесі і Харкові.


478______________________ ІІИДАІПІНЧА СПРАВА НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Запитання і завдання для самоконтролю

Як формувалася в Україні нова структура видавництв за головними типологічними ознаками?

Охарактеризуйте нову дистрибуційну мережу продажу друкованих видань в Україні.

Чому проблема стандартизації української видавничої продукції загострилася на початку нового тисячоліття?

Дайте порівняльну характеристику показників випуску друкованої продукції на душу населення в Україні та розвинених західних країнах.

Аргументуйте тезу: "Нормальний розвиток видавничої справи в Україні гальмує чинне законодавство в галузі друкованого слова ".

На які тривожні тенденції розвитку української видавничої справи звернула увагу Рада Європи?

Дайте порівняльну характеристику вітчизняного і західного податкового законодавства щодо друкованого слова.

Назвіть характерні тенденції щодо розвитку вітчизняної видавничої справи в тематичному, мовному та географічному аспектах.

Рекомендована література до теми

Видавнича справа в Україні. 1991 — 1996: Бібл. пок. — К., 1996. -28 с.

Губарець В. Усе, що вміємо, — на стенді: виставки-ярмарки для видавців і поліграфістів//Друк і книга. — 2003. —№ 1. — С. 6—7.

Законодавство в світі книги: шляхи реалізації в Україні рекомендацій Ради Європи. Матеріали Міжнародної конференції. Київ, 21-22 квітня 1997 р. - К., 1998. - 120 с

Законодавчі та нормативні документи України у сфері інформаційної, видавничої та бібліотечної справи. Тематична добірка. У 2-х ч. Ч. II. Правове регулювання у сфері видавничої та бібліотечної справи. — К., 2000. — 234 с

Іванченко Р. Російський патріотизм чи ментальність попандо-пуло?-К., 1999.-48 с.

Карпенко В. Як повернути манкурту пам'ять. — К.: Вечірній Київ, 2000. - 360 с

Ковба 1. Обличчям до гострих проблем: Про що свідчать злети й падіння у вітчизняній видавничо-поліграфічній сфері // Друк і книга. — 2003. — № 1. — С 2-3.

Національна книга: нинішній стан, його причини, наслідки і
перспективи. — К., 2000. — 16 с,. .Л:.Л


 

 

Запитання і завдання. Рекомендована література

Никифорук Б., Тимошик Н. Издательское дело в Украине в условиях рыночной экономики // Полиграфист и издатель (Россия Москва). - 2002. — № 7. - С. 2-4.

Погрібний А. По зачарованому колу століть, або Нові розмови про наболіле. — К.: Просвіта, 2001. — 324 с

Про захист національного ринку книговидання. Матеріали слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань культури і духовності. — К.,2000. — 115 с.

Родик К. Невивчені уроки Ситіна або "гоголізація" триває. — К.,2000.- 174 с.

Сенченко М. ПДВ у видавничій справі русифікує Україну // Друкарство. — 2000. - № 2. - С 12-15.

Тимошик М. Тенденції сучасного українського книговидання // Вісник Книжкової палати. — 2001. — № 7. — С 3-5.

Тимошик М. Краху національного книговидання можна уникнути, якщо в цей процес терміново втрутиться держава // Літературна Україна. — 2003. — 23 січня.


ПОКАЖЧИК ОСІБ1

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДО ВСЬОГО КУРСУ

Животко А. Історія української преси / Упорядк., передм. і примітки М. Тимошика. — К.: Наша культура і наука. 2000. — 368 с.

Запаско Я. Ошатність української рукописної книги. — Львів: Фенікс, 1998.- 136 с.

Запаско Я., Мацюк О., Стасенко В. Початки українського друкарства. — Львів: Центр Європи, 2000. — 222 с

Зелінська Н. Наукове книговидання в Україні: історія та сучасний стан. — Львів: Світ, 2002. — 268 с

Ісаєвич Я. Українське книговидання: витоки, розвиток, проблеми. — Львів: І-т українознавства, 2002. — 520 с

Книга і друкарство на Україні / За ред. П. Попова. — К.: Наукова думка, 1964.— 314 с.

Книга. Энциклопедия. — М.: БРЭ, 1999. — 800 с

Кацпраж Е. История книги. — М.: Книга, 1964. — 442 с

Мигонь К. Наука о книге: очерк проблематики / Пер. с польського О. Медведевой, В. Мочаловой, Р. Смирновой. — М.: Книга, 1991. -320 с.

Михайлин І. Історія української журналістики: Підручник. — Кн. 1. — Харків, 2000. — 278 с

Нвмировский Е. Изобретение Иоганна Гутенберга. Из истории книгопечатания. Технические аспекты. — М.: Наука, 2000. — 659 с.

Низовий М. Українська статистика друку: основні етапи становлення та розвитку. — К., 2002. — 240 с

Огієнко І. Історія українського друкарства/Упорядк., передм. і примітки М. Тимошика. — К.: Либідь, 1994. — 448 с

Очерки по истории книгоиздательского дела в СССР. — М.: Книга, 1965.— 448 с.

Петров С. Книжкова справа в Києві. 1861 — 1917. — К.: Екс-Об, 2002. - 376 с.

Тимошик М. її величність — книга: Історія видавничої справи Київського університету (1834-1999). / Передм. В. Скопенка. — К.: Наша культура і наука, 1999. — 308 с

Функе Ф. Книговедение: исторический обзор книжного дела/ Пер. с нем Б. Боссарта. Под ред, со вступ статьей Е. Немировско-го. — М.: Высшая школа, 1982. — 294 с.

Якимович Б. Книга, просвіта, нація. — Львів, 1996. — 306 с.


покажчик осп

Адан П. 413

Адольф Нассауський 113 Аквіл 265

90, 91, 396,

Александров В. 275 Алківіад 36 Андріївський Д. 408 Андрійчик А. 208 Андрухович Ю. 475 Андт Й. 368, 369 Анна Австрійська 120 Анна Ярославна 85, 86,

397, 462
Антоненко-Давидович Б. 339
Антонович В. 46, 246, 259..

Антонович Д. 48. 136, 175, 196, 375
Аристей 265
Аристотель 36, 37
Аркас М. 473
Арсеній, чен. 82......,.,

Аскольд, кн. 50, 55, 58, 64-67, 71 Ашшурбанапал 26, 27, 36, 57,

Бабишин М. 356

Багряний І. 384, 385, 387

Балабан Г. 152-154

Балабан І. 157

Балабан Ф. 152

БальбоД. 116

Бандера В. 390

Бандера С. 390

Бандтке Є. 132, 133

Бантиш-Камінський М. 198

Баран В. 361

БарановичЛ. 76, /71-175, 181, 185

Барвінок Г. 277

Баренбаум І. 126

Барка в: 384

Басалаев Н. 223

БачинськийД. 271

Бегам Г. 153

Безбородько В. 273

Безбородько О. 198, 206, 217

Бей С 121

Беринга С. 178

Беринда П. 149, 150, 159, 162, Щ,

181, 182, 186-188, 193 Берклей Т. 121 БиковськийЛ. 312 Бистржановська Ж. 412 Бі Шен 98, 104- 106, 125 БібіковД. 214 Біднов В. 304, 305 Біленький Л. 303, 436, 444, 454


Біленький О. 406 Білогуров В. 342 Білодід 1. 400 Білозерський В. 277 Боберський 1. 427 Боголюбський А. 45 Бодруг 1. 427 Борак І. 402, 403, 406, 416 Борецький 1. 159, 181, 182 Борис, кн. 366 Борисенко В. 355 Борискович І. 182 Борсдорф Р. 365 Бостель, проф. 270 Брайчевський М. 50, ^4,67 Брежнєв Л. 352, 359 Бреполс 121 Брокгауз 338 Брюллов К. 215 Будда 101 Бузько Д. 306 Бунаков Ю. 126 Бурак П. 353 Бухарін М. 341 Бучко І. 400, 416, 418 Буяльський М. 208 Буяльський Н. 214

Вагнал 117

Валуа, гр. 397

Валуев П. 221, 240, 241

Вальдфогель П. 98, 106, 143

Вандервельде 341

Варлаам, преп. 74

Велес 61

Величковський П. 369

Вергілій 117

Вергун 1. 95, 423

Веремчук Т. 353

Верешагін, проф. 316

Верлен П. 306

Вернадський В. 45, 94, 123, 319

Виговський І. 138, 198, 199, 230, 252

Видашенко М. 175

ВинарЛ. 391

Винниченко В. 258, 293, 297, 306,

339, 400, 406 Виноградов В. 61 Виноградова Н. 42 Вирів Є. 369, 382, 383 Вишенський 1. 184 ВінклерД. 265 Вінтоняк Г. 392


1 До покажчика включено всі оеоби, що згадуються в книзі, в тім числі й у переліках рекомендованої літератури за темами та до всього курсу.

ЗІ —7-1165


 

=^=

150, 159, 150, 184

ВінтонякД. 392

Вінтоняк О. 18, 389-393

Владимиров Л. 126

Близько О. 339

Вовченко Г. 206

Вовчок Марко (Вілінська) 293

Возняк М. 95

Войтенко О. 436, 454

Волкогонов Д. 474

Володимир Великий, кн. 54, 55,

70- 72, 75, 156, 184, 268, 366 Володимирський-Буданов М. 227,

228 Володислав IV, король 151

Вольтер 307 Вороний М. 339 Всеволод, кн. 75

Габерцеттель Й. 214

Гавот I. 2ft?

Гаврилов Г. 206

Гай-Головко О. 443

Галицький І. 300

Галка I. (див. Костомаров М.)

Галятовський I. 151, 174, 185

Ганка 88

Ганно К. 33

Гарев 3. 206

Гарріс 25

Гатцук М. 244

Гаю 207

Гедеон, еп. 149

Гейнч 226

Гельтхус А. ///

Генріх І 86, 397

Генріх ill 88

Генсфляйш 109

Георгій, св. 152

Герасимчук І. З78

Гербест В. 184

Гергард В. 371

Герчук Ю. 42

Гессен Л. 361

Гізель І. 167, 168

Гільгамеш 56

Гітлер А. 282

Глазунов 1. 234

Гліб, кн. 366

ГлібовЛ. 225

Гліксберг Т. 201-203

Глобенко М. 418

Гніздовський Л. 386

Гоголь М. 212, 213, 216, 227,

Лб?Sit/ Гойська А. 157 Голіцин Д. 189 Головацький 370 Головін І. 371 Голубев С. 319 Горацій 37, 38


покажчик 0(:

Горбач О. 418 Горвіц, поміщик 318 Гордієнко К. 339 Горліс-Горський Ю. 404 Городецький Й. 180 Горчева А. 317, 361 Грабовський П. 249 Грабянка Г. 236, 237 Граве, матем. 316 Гребінка Є. 220 Грек М. 150 Григорій (Богослов) 53 Григорій, архім. 91 Григорій, диякон 80, 83

Гриценко П. 392

Грінченко Б. 126, 249, 254, 291, 293

311, 378, 410 Грозний І. 65, 230 Громов Л. 475 Грушевський М. 45, 50, 6І, 68, 74.

155, 252, 253, 256-258, 295, 298,

337, 338, 406, 434, 452, 473 Губарець В. 478 Губко О. 141, 145 Гудзій Ю. 307

Гулак-Артемовський П. 273 Гумері К. 112 Гунько С. 142 Гутенберг А. 113 Гутенберг Й. 106-117, 119, 123, 12$

126, 143, 190, 194, 262, 366 Гюго В. 123

Дамаскин І. 185, 366

Данте 118

Де Голь 413

Дей О. 129

Дейвіс Н. 116

Демченко 349

Демчук Б. 18

Денисюк С. 96

Деренговський А. 205

Дерош А. 415

Дзюба І. 175, 196, 342, 414, 436

Діонисій (Палеолог) 268

Дір 58

Дмитрієва Н. 42

Дмитрова-Кульчицька 180

Добровольський В. 259

Довгич В. 57

Довнар-Запольський М. 319

Долмат К. 189

Доломан Є. 342

Домбровський, проф. 226 Домжив-Люткович П. 181 Домонтович В. 385, 386 ДонатЕ. 109, 115 Донців-Захаржевський 59 Донцов Д. 295, 339, 406


покажчик оси;

Дончик В. 96 Дорошенко В. 295, 404 Дорошенко Д. 298, 305, 375, 377,

379. 384, 391, 401, 406 Доячек Ф. 430, 432 Драгоманов М. 245, 249, 251, 277,

397, 409. 434. 473 Драй-Хмара М. 306 ДривинськийЛ. 158 Дрогобич Ю. (Котермак) 185 Дропан С 47, 140, 141, 144, 148 Дурдуківський В. 250 Дюрер А. 153 Дякова О. УЩ JPJ Дя'іенко М. ¥Zf Дяченко С 475

Еггер Е. 37, 42 Енгольц В. 282 Епік Г. 339 Ефрон 338

Євмен II 36 ЄгоровД. 79 Єлизавета II 285 Єлизавета Петрівна 270 Єльцин Б. 474 Єремія II, патр. 149, 269 Єроним, св. 265

Єфремов С 95, 233, 236, 241, 249, 259, 291. 295, 337, 339. 348, 361

Жабко-Потапович Л. 284 Жаткович Ю. 95 Жданович О. (див. Штуль-

Жданович О.) Желібовський А. 151, 152, 174 Животко А. 407, 480 Жиленко І. 95, 176 Жуковська Л. 61, 68 Жуковський А. 18, 398, 401, 421-423 Жулинський М. 381 Журба О. 227

Забєлін І. 65

Забіяка і. 417

Завадський Й. 205

Загірна М. (Грінченко) 298

Заїк и н В. 404

Залізняк М. 443

Заліський 316

Залозецький В. 376

Запаско Я. 52, 68, 70, 95, 139, 14Ц Iі /S2, /43, /7J, /ЯР, /Ж *02? Затовський A. JZ/, J7P Затовський Л. 371 ЗахарієвичД. 178 Зварич П. 430 Зелінська Н. 227, 480 ЗемкаТ. 178, 181, 188, 193 Зенефельдер А. 206

if


Зернова А. 129, 146 ЗеровМ. 387 Зизаній-Тустановсьь

181, 182, 186 Цй Л

^ИйС.

Зизаній-Тустановсьі^
Зільберт Ф. 185
Зінкевич Н. 178
Зленко П. 407
Змієнко-Сенишин г
Золотоуст І. 191 ' ,s> 4S*
Зубрицький Д. 132, J
Зюльков Ф. 341 -'

Ібн-ель-Недим 6J, fy Іванішєв, проф. JJS)ванович Г. 179 Іванченко Р. 459, 47В Ігор, кн. 75, 76, 78, 8^ Ієрусалимович Л. /7$ (зенбек А. 59, 61 Іконніков В. 227 Ільєнко 1. 361 Іоанн, євангел. 77, Я} Іов Почаївський 438 Іркліївський О. 181 Ісаєвич Я. 175, 196, 4Л Ісус Христос 26. 262 "Р

275, 366 ^3, 267,

їжакевич І. 291

Йоахим, патр. 149 ЙонгеА. 108

Каганов І. 196

Казимір, король 136

Каллімах 37

Кальвін Ж. 265

Кальнофойський А. /

Каменин 1. 157 *2

Камінський П. 205

Капельгородський П\

Капустянський М. 4й^9

Карл IV 87 *

Карпенко В. 478

Касіян, клирик 82

Касіянович Т. 179

Катерина II 200, 231,

Каутський 341 ^54

Кацпржак Є. 42, 480

Каченовський М. 23а

Качкан В. 260

Качуровський І. 18, Лп Кащенко А. 2Р.?,ЖЇ, ^ Квітка-Основ'яненко Т^1, Килимник С. 441 V. 23S> Кирило, св. 47, 55, 64, Кирилович Й. 159, 18166 Кисел ьов Н. 126 Кисельов, матем. 338 Кифішин А. 56, 68



покажчик осп;


ПОКАЖЧИК ОСИК



 


КівшарТ. 312

Кістяківський Б. 397

Клеопатра, цариця 36

Клочек Г. 57, 68

Кобилянська О. 434

Кобринська Н. 370

Коваленко О. 252, 254

Ковальов О. 353

Ковальський М. 175, 404

Ковальчук Г. 287

Ковба І. 478

Козак В. 388

Козирський В. 287

Козицький М. 354

Козланюк П. 339

Козубський Г. 181

Козубський К. 181

Коломійцев П. 205—256

Коляда Г. 145

Комаров М. 291

Кононенко П. 96

Конфуцій ЗО

Копейчиков В. 354

Копистенський 3. 150, 159, 163, 181,

182, 185, 188, 367 Копітар 88 Королева Н. 405 Королів-Старий В. 297, 403 Корсаков П. 236 Корсунянин А. 70 Корт 203

КорункаС. 143, 179, 271 Корчак-Новицький 319 Косач Ю. 385-387 Косинка Г. 339 Косів С. 167 Костальді П. 143 Костенко В. 355 Костер Л. 98, 106-111, 125, 143 Костецький 1. 385 Костомаров М. 46, 128, 235, 236,

277, 434, 473 Костянтин, св. 62, 63, 266, 269 Котко К. 339 Котляревський І. 233, 234, 236,

378, 380 КотовичЛ. 402 Коцюбинський М. 258, 348 Кошелівець І. 418 Кошиць О. 309, 401 Кравчук Л. 464 Кравчук М. 340 Красицький Ф. 291 КретЯ. 430, 431 Кривошея А. 357, 361 Крижанівський 222 Кримський А. 293 Крип'якевич 1. 144 Крісті А. 474 Крупнииький Б. 375, 391 Кубанська-Попова М. 141


Кубійович В. 339, 375, 418,

421, 424 Кудін В. 341 Кудрик В. 432

Кузеля 3. J75, 3 77, 378, 401, 418 Кузів В. 284 Кузьма О. 126, 310 Кузьмін М. 206 Кулінич Г. 342 Куліш М. 339 Куліш П. 220, 225, 235, 236. 241, 249,

276-279, 286, 287, 370, 371, 378 Кульчицький Д. 181 Кур О. 60 Курков А. 475 Кутневич 271 Кушнарьов М. 341

Лабунька М. 287

Ладиженський О. 475

Лазарчук Ю. 422

Лазебник Ю. 361

Лазов О. 237

Лазорський М. 391

Лакиза О. 349

Лапичак Т. 387

Ларовий А. 206

Лашевський В. 270

Лебедь А. 349

ЛевчукО. 312

Лемке М. 260

Леник В. 394

Ленін В. 338, 354-357

Леонтович В, 378

Лепкий Б. 339, 375, 377, 381, 43$-

Лизанчук В. 361

Лизогуб, студ. 292

Липа І. 306

Липа Ю. 306

Лисенко М. 255

Литвиненко П. 206

Лікург 40

Лінаж 398

Лісний С 68

Лопатинський Ф. 270

Лось В. 351

Лотоцький О. 136, 145, 17,

196, 249 Лука, євангел. 77, 93 Лукарис К. 181, 268 Лукаш 173 Лучицький І. 397 Львов-Рогачевський В. 26ф., Любинський В. 126 Люблінський В. 117 Любченко А. 339 Людкевич С. 342 ЛюдовікХІУ 120 ЛюдовікХУІ 87,396 Людовік, св. 398 Лютер М. 265


Лякруа 398 Лятуринська О. 384

Мазаріні 120

Мазепа Іван 94, 198, 252, 254, 398

Мазепа Ісак 387

Майстренко І. 385

Макаренко М. 196

Максимович М. 46, 128, 210-223,

228, 234, 235, 273 Маланюк Є. 339 Малихін М. 334 Малишев Ю. 342 Мамонич К. 271 Мандрика М. 435 Марія, св. 366 Марк Антоній 36 Марко, євангел. 26, 77, 93 Марковський В. 207 Марло 120 Мартинець В. 408 Марунчак М. 427, 454 Маруняк В. 394 Марченко М. 141 Маслов С. 175 Матвій, євангел. 77, 93 Матвійчук М. 435 Матушевський Ф. 249, 291 Мацкевич, цензор 236 МаиюкО. 139-142. 145, 175 Меженко Ю. 372 Мелетій, патр. 268 Мелетський Т. 35 Мельник А. 408 Мельникович Д. 18 Ментель Й. 117 Мефодій, св. 62, 64, 66 Мигонь К. 480 Микола І 88, 201 Микола II 88 Мина, ченець 149, 180 Мирний Панас 378 Миролюбов Ю. 57, 59, 60 Миронюк Д. 312 Мисик В. 339 Митрополит Іларіона

(див. Огієнко І.) Михаїл, св. 78 Михайлин І. 480 Михайлов Б. 68 Михальчук В. 416, 423 Міклошевич Ф. 276 Мілло 201 Мілярд 276 МіненкоТ. 18 Мірчук І. 376 Міяковський В. 260 Мова В. (Лиманський) 391 Могила П. 151, 152. 159, 160, 181,

188, 198, 399, 407, 442 Могилянський М. 205


Мойсей, ігум. 75 Мокрицька Л. 342 Молотов В. 337 Мономах В. (див. Володимир

Великий) Морачевський П. 273, 274, 287 Мордовець Д. 250 Моріц Ф. 201, 203 Мороз В. 375, 414, 436 Мосхопул 268 Мстислав, літописець 66 Мстиславець П. 120 Мулик-Луцик Ю. 442 Муравйов, ген. 315

Нагаєвський І. 312

Наливайко С. 423

Наполеон 205

Нарбут Г. 297

Наріжний С 379, 394, 404

Небелюк М. 413

Небольський П. 238

Неволін, проф. 225

Немировський Є. 105, 126, 146, 480,

Нестор-літописець 67, 70, 75, 315

Нечуй-Левицький І. 277-279, 434

Нижанківський Б. 386

Низовий М. 145, 260, 362, 480

Никифорук Б. 145, 479

Никін, ієромонах 75

Никін, літописець 65

Ніколаї А. 238

Ніцше Ф. 306

Овандер М. 341

Овідій 37-39

Овчаренко Ф. 341

Огієнко Д. 282

Огієнко J. (митрополит Іларіон) 18, 42, 44, 50, 62, 64, 68, 95, 133-139, 145, 157, 162, 176, 178, 196, 222, 243, 252, 264, 267, 271, 273, 278-288, 301, 303, 304, 318, 339, 347, 372, 412, 434, 436, 438, 440, 441, 454, 473, 480

Огієнко Л. (Біда) 284

Оглоблин О. 390, 391, 441

Олег, кн. 65

Олександр II 244

Олександра Федорівна, імп. 250

Олексій Михайлович 230, 270

Олесь О. (Кандиба) 254, 339, 406

Олійник М. 339

Олійник Т. 317

Ольга, кн. 70, 220

Ольжич О. 408

Онацький Є. 391, 408

Онуфрій, св. 140, 144

Оравець А. 392

Оренштайн Я. 369, 381, 382

Орлик Г. 398


48«


ПОКА


К'ІШІ ОСІН


ПОКАЖЧИК ОСІ|>



 


Орлик П. 198, 391, 398, 406 Орос О. 78, 136, 145, 367, 394 Осадчук П. 465 Осталовський, єп. 153 Острозька А. 156 Острозький К. 155, 156, 161, 176

184, 221, 266-272, 287, 365 Острозький О. 156 Осьмачка Т. 377, 387 Очеретянко В. 334

Павловський О. 234

Паладійчук Р. 386, 387

Папа Римський 366

Парамонов С. 57, 60

Парпура М. 234

Партико 3. 196

Парфеній, єп. 274

Пафнутій, ієромонах 180

Пеленський 3. 386

Перетц В. 93

Перковський, гр. 235

Перлова Є. 42

ПерньєЛ. 103

Перун 61

Перфецький Є. 405

Петлюра С 18, 133, 252, 294, 29іі 301, 400-408, 410, 415, 416, 421, 423

Петро І 88, 150, 159, 169, 174, 230, 254, 270

Петров С 260, 480

Петрушевич А. 96, 159, 367

Пилипович І. 179

Пі гас М. 268

Підлітаїв Д. 368

Підмогильний В. 339

Піллер 208

Піскорський В. 217

Платон 36

Плетенецький Є. 153, 157, 159, 162-164, 181, 182

Плеханов Г. 361

Плішар 88

Плюш П. 141

Погрібний А. 479

Пололинський О. 220

Подолинський С 249

Подоляк М. 317

Полетика Г. 198

Полішук В. 306

Полонник К. 341

Полонська-Василенко Н. 384, 44І

ПолуЬоток Л. 198

Попов П. 109, 129, 314, 480

Попович 1. 18

Попович, студ. 292

Потапов 242

Потебня О. 46

Пришляк А. 208


Прокіп, св. 57 Прокопович В. 403, 406, 415 Пташнцький, проф. 27о Птоломей 37 Лузина О. 158 Пулюй І. 276-279 Пушкін О. 369, 372

Рабле Ф. 123 Радзикевич Ю. 391 Радивиловський А. 185 Радич В. 443

P#JV/2VfBC&XWJ О. 22Р

Рибаков Б. 55. 65

Рижський М. 288

Ришельє 397

Різниченко В. 298

Різун В. 196, 459

Рогаб X. 23

Рогоза Ю. 475

Родик К. 479

Рождественський В. 288

Розум О. 126

Романів О. 424

Ростовський Д. (митроПшіит) 174.

/еО, І го

Ротбарт X. 282

Руданський С. 293, 304

Рудницький А. 179

Рудницький Я. 271, 376, 4З6 44il

Рукосуєв М. 256

Румянцев, гр. 200

Русинові 318

Русов О. 250

Русова С 295

Рюриковичі 48, 58

РяппоЯ. 316

Сабо Є. 367

Савка М. 141, 145

Савченко Ф. 260

Сагайдачний П. 164-Ібк iqi?nn
220,254 ч,!Уі,гии,

Садовський М. 251

Сакович К. 164

Саликівський О. 403

Сальський В. 403

Самійленко В. 255, 306
Самойлович 1. 198
Самчук У. 384-387, 393, 394-441.
Саргон 112* * ■ ■

Сверстюк Є. 414 Святослав, кн. 53 Сен-Жульєн 224 Сенхевич Г. 434 Сенченко М. 479 Сидоренко В. 450 Сидоренко Н. 394 Сидоренко О. 394 Сидоров О. 129 Сильвестр, літописець 66, gg


Сим Цянь ЗО

Симоненко В. 414, 436,,

Сідляр С 143, 179, 271

Сім'янцева С. 282, 283 ■:

СіменонЖ. 474

Сіммах 264

Сімович В. 369, 374, 391

Сірий Ю. 253, 312

Сірополко С 145, 306, 394, 404

Скакальський І. 438

Скарга П. 184

Сковорода Г. 198, 369

Скорина Ф. 207, 266, 267, 287

Скоропадський П. 301, 312, 375, 401

Скрипник М. 57, 60

Скрипник Т. 312

Сеульський А. 151, 179

Славінський М. 403

Сліпушко О. 95

Слободяник А. 96

Слонимський Г. 270

Сльозка М. 150-152, 179, 191

Смаль-Стоцький С 376, 384

Смолятич К. 124

Смотрииький Г. 156, 181, 184-186

Смотрицький М. 186

Снегірьов І. 236, 298

Снєгірьов С. 298

Соболь С. 187

Соловій В. 404

Соломон, цар 286

Сомчинський П. 412, 439

Сорохтей X. 353

Спірс В. 117

Спірс Й. 117

Срезневський І. 235

Ставровеиький К. 150, 154, 157, 158

170, 171, 175, 181 Старицька-Черняхівська Л. 256, 306 Старовойт А. 206 Стародуб А. 288 Старосольський В. J76 Стасенко В. 142, 145, 175 Стасов В. 191 Стебницький П. 250 Степовик Г. 317

Степовик Д. 96, 176, 196, 288.iv Столипін 17. 24S Стороженко О. 378 Студинський К. 133 Стус В. 436 Субтельний О. 359 Сумцов М. 295 Супрун, матем. 316 Суразький В. 184 Сургай Г. 141 Сціборський М. 408 Сюр Марн Роже 86 Сяо Лин-ді ЗО

Тарновський 277


Теліга О. 416

Теодоціон 265

Терентьєв Ф. 206

Терлецький О. 375

Тернавський 3. 386

Тиктор 1. 436, 442, 443, 453, 454

Тимошик М. 42, 68, 95, 96 131 145, 176, 196, 228, 260, 288 295 312, 334, 362, 394, 424, 454 479, 480

Тимченко Є. 306

Титов Ф. 161, 176 Тихоцький А. 368 Тищенко Ю. 297 Тімашев А. 23$, 242 Гіндаль В. 265 Гкаченко К. 341 Годорський С. 369 Толстой, міністр 262 Гомазелло 402 Гомашпільський С 378 Граскін О. 214 Троцький П. 161 Грошина К. 217 Грощинський Д. 198 їуптало Д. (див. Ростовський Д. Гурконяк Р. 286 ГурнельЛ. 120

Густановський Л. (див. Зизаній-Тустановський)

Уваров С. 206, 214, 218, 223 Удовиченко О. 404 Ужевич І. 399, 400 Українка Леся 293, 434, 466 Ульяновська С. 175, 196

Федик Т. 431 ФеяоренкоД. 57, 59 Федоров І. (Федорович) 47 120 121 129-132, 137, 139, 140, J43-145 ' 148, 149, 154, 155, 175, пд і go' 185, 190, 271 Федоровський М. 250 Федькович Ю. 249 Фекельман 29

Феодосій Печерський 184, 220, 366 Ч>еодосШ, преп. 74, S2 Фіґус-Ралько А. 18, 429, 445 454 Фіоль Ш. 47, 78, 135-137 143-145

189, 266, 364-368, 393 ' Фішер Е. 236 Флоринський Т. 291 Флуг К. 126 *Ьодайський П. /7S ^ондайський М. 178 Франко І. 254, 277, 292, >„93 365

378, 434, 466 Франсуа І 87, 396 фундуклеєв 256 ч>ундуклей 222



ПОКАЖЧИК ОСІВ


І'КОІТЛФІЧПИИ ПОКАЖЧИК



 


ГЕОГРАФІ ЧИ И Й II ОКЛЖЧ И К'

Функ 117 Функе Ф. 480 ФустЙ. 108, 111, 113

ХаненкоМ. 198 Хведорів М. 305 Хвильовий М. 339, 387 Хмельницький Б. 199, 254, 43k Хмельницький Ю. 198 Ходецький С. 228 Ходкевич 271 Хоменко I. 286 Храбр 64

Цвейг С. 123 Цедлер Г. 108 Цертелєв М. 234 Цурен В. 108

Чайківська К. 282 Чайківський А. 441 Чапленко В. 436, 443 ЧейзД. 474 Ченцов В. 362 Чепіга І. 96

Чепіга, матем. 316,

Черкасенко С. 302, ЗЗЯ 353,443 Чернишенко М. 225, 235 Чернов X. 206 Чернявський А. 301 Черняков Б. 260 Чижевський Д. 146, 369, 387; Чижевський П. 403 Чикаленко Є. 258, 403 Чичанов, адмірал 204 Чоколов 255 Чорновіл В. 414 Чуб Д. 441 Чумак Я. 450

Шаблій О. 424

Шаню 398

Шапіро М. 33

Шарко, матем. 316

Шатобріан Ф. 4/3

Шашкевич М. 275

Шаян В. 57, 60

Шварцбарт 404

Шевалье П. 398

Шевельов Ю. (Шерех) 312, 334, 362, 384-386, 391

Шевченко Т. 133, 213-217, 227, 232, 234-236, 243, 248, 249, 253-255, 273, 291, 293, 340, 341. 360, 369-373, 378, 388, 389, 403, 405, 408, 417,419, 426, 432-434, 444, 466


Шевчук В. 57, 68 Шейковський К. 237-239,259 Шелест П. 358, 474 Шенгальд Г. 208 Шендеровський В. 287 Шень Го 104 Шептицький О. 154 Шерех Ю. (див. Шевельов ю.) Шерстюк Л. 256 Шеффер П. 112, ИЗ, 190 Шкурупій Г. 339 Шлейфер П. 214, 215 Шлепаков М. 341 Штірен А. 381 Штуль-Жданович О. 408, 413 ';.<>

424 Штундер 3. 342 Шульгин О. 404 Шульгін В. 216, 228 Шумлянський Й. 151, 152,

'174, 181 Шумовський П. 60, 271

Щербицький В. 358 Щербінін М. 427 Щуров А. 206

Юзефович М. 242 Юрій, св. 152 Юркевич Л. 297 Юрченков В. 353

Яворівський Є. 443 Яворницький Д. 293 Якимович Б. 480 Ялинський С. 172 Ямпольський А. 256 ЯнівВ. 418

Янкович де Мірієво Ф. 200 Яновський Ю. 293 Яременко В. 95 Ярмолинський I. 158 Ярмусь С. 18, 442, 446, 454 ■ Ярослав Мудрий 65, 70-73,79, 80,

85, 86, 90, 296, 396, 462 Ярослав Осмомисл 77 Ясинський М. 319 Яценко Б. 57, 67 Яцик П. 452

BantkieJ. 146 Breza V. 126

Knobloch H. 126

Zubrzycki D. 146


Авінйон 106

Австралія 60, 389

Австрія 138, 283, 373, 374, 411^431,

443 Австро-Угоршина 428 Азія 17, 22, 26, 35 Айнфешха 31, 32 Айшем 364 Альберта 430

Америка 121, 389, 390, 412, 4WY [ Амстердам 108 Англія 118, 138, 272, 468 Аратта 56

Аргентина 392, 468 Аррас 399 Ассирія 26—28 Астрахань 369 Аусбург 364, 436 Афіни 35 Афон 168

Баварія 364, 383, 4)7 Бає за 47, І Зо Батурин 200, 220 Бельгія 59, 121, 468 Бендери 406 Бергам 23 Берестове 70 Берлін 364, 374-376, 379,

381-383, 393 Берхтесгаден 387 Бескид 275

Білорусь 129, 131, 137, 462. 463 Близький Схід 17, 26, 27 Боббіо 35 Бобруйськ 238

Болгарія 131, 149, 156, 269, 469 Болонья 185 Бразилія 468 Брауншвейг 365 Брест 374

Брюссель 59, 60, 370 Будапешт 468 Буенос-Айрес 439 Буковина 295

Вавилон 28 Валетта 271 Варшава 158, 276, 281-283, 382, 412.

436, 440 Васильків 258, 297 Везувій 36

Велика Британія Ітн. Англія) Великий Бурл\к


Венеція 117

Верона 35.

Веиляр 373

Винники 280

Відень 249, 277, 278, 283, 286, 306,

317, 374, 375, 393, 430 Вільна (Вільнюс) 132, 170, 172. 173,

207, 231, 271 Вінниця 303 Вінніпег 272, 281, 283, 372, 382, 427,

430, 433, 436, 442, 444, 446, 448,

449, 452 Вірджинія 121 Вірменія 28

Волинь 76, 77, 154, 156, 270, 271, 319 Володимир-Водинський 77 Воронезька обл- 258

Гаага 60

Гадяч 138, 199

Галич 77, 153

Галичина 76, 77. 138, І48, 156,:Ш,

174, 180, 205, 223, 276, 277, 295,

373,387,399,436,442 Галле 364, 368, 369, 393 Гамільтон 450 Гарлем 107-Ш Геркунамул 36 Глухі в 220

Голландія 60, US, 138 Городище 318 Греція 34, 37, 70, 156, 268,

269, 468 Грушів 78, 136, 143, 145, 366.267

Данія 138, 469

Двірець 91

Дермань 154

Дерпт 371

Джерсі-сіті 429

Джубрівці 220

Дніпро 58, 63, 70, 86, 90, 359, 384,

452, 462 Дніпропетровськ 332 Дон 58 Донецьк 332 Дрогобич 477 Дюнкерк 95

Едмонтон 432, 446, 450, 451

Еллада 34

Емс 244

Ерфурт 109.

Естонія 131


До покажчика не включено назви Україна та Київ, що часто зустрічаються' в тексті.



географічний покажчик


географічний покажчик


4!) І


 


Європа 17, 35, 70, 72, 100, 101, 106, 108-110, 118-121, 125, 138, 141, 185, 207, 268, 271, 283, 285, 368, 369, 373, 383, 385, 389, 391, 408, 409, 412, 413, 417, 419, 421-423, 436, 440, 462. 466. 477

Євфрат 28

Єгипет 28. 29, 34, 39

Єрихон Зі

Єрусалим 32-34, 40, 263, 265

Жс«ета 245, 249, 403, 409 Житомирщина 163

Заблуді в 137 Закарпаття 78, 136, 366 Зальцведель 373 Запоріжжя 55 Золочів 162

Івано-Франківшина 392

Ізраїль 28, 31, 275, 469

Індія 31

Ірландія 468

Іспанія 47, 99, 118, 130, 138, 468

Італія 118, 138, 468

Йорктон 446

Кабак 63 Каїр 23, 29 Калатида 29 Кам'янець-Подільський 300, 303—

308,311, 319,383, 477 Канада 17, 18, 60, 272, 283, 285, 372,

387, 391, 404,411, 419, 427-453, 468 Канів 371 Карпати 58 Карпатська Русь 78 Катеринослав 293, 297, 298, 304,

314. 319, 369. 374, 383 Кафа 165 Кельн 108 Кенія 468

Китай 29, 30, 104 105, 119 Кнютаж 407

Коломия 369, 381, 382, 392, 477 Конотоп 234, 252 Константинополь 74 Краків 78, 132, 135-137, 364, 365,

367, 393, 442
Кремінець 154
Крилос 77, 152, 153
Крим 58, 59
Крит, о. 22, 103, 104
Кролевець 297 •■

Крути 407 Кумран Хірбет 32 Курдистан 28 Куюнджик 28

Латвія 468

Лейпциг 364. 368-372, 381, 382


Ленінград 117

Литва 137, 468

Лозанна 283, 412, 436

Лондон 33, 60, 101, 121, 272, 281-284

Лохвиця 318

Луцьк 154

Люблін 148, 364

Люксембург 468

Львів 77, 132, 133, 140-142, 144, 148-155, 158. 174, 180, 181, 186, 191, 207, 249, 271, 276, 281, 332, 333, 353, 382, 386, 4)9, 42), 430, 442, 477

Мадрид 271

Майнц 107, 109, 40, 112-114, 116, 117, 120

Мальта 271

Массачусетс 121

Мелітополь 50, 55

Мертве море 25, 31, 32, 34, 40. 261

Миколаїв 292

Млинів 271

Могилів 171

Мотилів-Подільський 297

Молдова 149, 168

Монтекассіно 35

Москва 46, 61, 90, 120, 121, 128, 129, 131 114 131. 143, 146, 150, 156, 159, 168, 169. 174, 179, 193, 211, 220, 267, 268, 271, 274, 285, 287, 292, 294, 295, 311, 322, 331, 336, 345, 359, 373

Мотронівка 277

Мусул 26

Мюнхен 18, 364, 377, 384, 386, 388, 390, 392, 416, 417

Наїра 27

Нідерланди 468

Ніжин 273, 401 у

Німеччина 17, IS, 101, 117, 118,120, 138, 146, 162, 207, 265, 364-394, 404, 411. 417,418, 434, 462

Ніневія 26

Новгород 48, 57

Новгород-Сіверський 76, 159, 172

Новий Ульм 386, 392

Новоросійськ 368

Нойштадт 364

Норвегія 468

Нью-Йорк 416, 417

Одеса 207, 231, 291, 292, 314, 332, 477

Олександрія Зб, 265

Опішня 477

Острог 154-157, 170, 207, 267-272

Острогозьк 258

' Пакуль 163 Палестина 31, 42, 181, 195, 262, 269


Париж 18, 27, 60, 91, 113, 396-424

Пергам 23

Перемишль 153, 220, 4j0

Пересопниця 91, 220

Переяслав 252

Петербург (Петроград) 46, 128. 134. 150, 159, 200, 213, 232, 234, 236, 246, 270, 271, 273, 274, 293, 294, 297, 369

Плетениці 162

Поділля 208, 307, 338

Позняки 318

Полісся 57

Полоцьк 207

Полтава 159, 273, 297

Польша 33, 131, 199, 232, 237, 241, л 374, 398, 404, 428, 462, 463, 468 '"

Помпея 25, 36

Португалія 138, 468

Почаїв 154, 157, 158, 170

Прага 87, 106, 267, 383, 444

Проскурів 303

Радомишль 163, 164

Радянський Союз (див. СРСР)

Регенсбург 364, 436

Реймс 87, 90, 91, 396, 397

Рига 231

Р\ш34, 58, 185, 286, 418

Рівне 442

Рівненщина 91

Ріджайна 432

Ромба 401

Росія 44, 48, 53, 120, 129, 150, 162, 174, 199, 218, 230-232, 237, 252, 276. 369. 398, 428, 462, 463, 468

Роттердам 33

Рохманів 154, 158, 170

Румунія 404, 428

Саксенгауз 387 Салоніки 29 Самбір 154 Сан-Пельтен 283 С'Аи-Фїйіии\с*л 59, 60 Сарсель 18. 417-419, 421 Саскачеван 430 Седнів 215 Сена 398 Сен-Ліс 397 Сербія 149 Серпухов 325 Сирія 28 Сімферополь 332 Сінай 25 Сіон 275

Слобожанщина 59, 60 Словаччина 283, 468 Словенія 468 Сміла 297


Смотрич 304, 307

СРСР 130, 384, 411, 434, 446, 462, 465 Стокгольм 281 Страсбург 110-114, 117 Стрятин 152-154, 162, 164 США 121, 285, 391, 404, 411, 414, 430. 436, 449, 468

Тарнів 280

Тигр 26, 28

Тифліс 231

Торсжто 286, 4І9, 443, 446, 448, 450

Туреччина 23, 59, 268, 398,468і

Турін 29

Турнаут 121

Тячів 136

Уганда 468 Угорців 152, 154 Угорщина 72, 138 Ужгород 332 Узбекистан 131 Ульм 364 Унів 152, 153, 170 Урарту 28

Фарос 265 Фест 103 Фіви 25 Фінляндія 232 Фландрія 102 Фрайнштадт 373 Франкфурт-на-Майні 114, 120 Франція 17,18, 33, 59, 72, 85-88, 90, 118, 120, 138, 231, 396-424, 462, 468 Фюрт 385

Харків 90, 159, 235, 236, 246, 292, 297, 314, 322, 332, 333, 337, 338, 354, 477 Херсон 47, 55, 62, 62, 66, 70, 266 Хмельницька обл. 91 Хозарія 266 Холм 282, 283, 399 Холопків 64

Черкаси 297

Чернівці 249, 332

Чернігів 76, 159, 170-172, 200, 220, 249

Чернігівщина 163, 273

Чехословаччина 374, 404

Чжоу ЗО

Чилі 469

Швейцарія 283, 468 Швеція 469 Штробське Плесо 283 ■'.

Японія 468 Ярослав 157 Ясси 172


4!)2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.208 сек.)