АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діяльність нетрадиційних релігійних рухів (НРР) у сучасній Україні

Читайте также:
  1. II частина. Проблема спеціальних здібностей у сучасній диференційній психології
  2. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  3. Адміністративна реформа в Україні
  4. В) фірми, які здійснюють свою виробничо-господарську діяльність у
  5. Вигнання військ блоку фашистських держав в Україні 1943-1944
  6. Види виборчих систем.Виборча система в Україні
  7. Види грошей в сучасній економіці. Природа сучасних кредитно - паперових грошей
  8. Види умовних знаків топографічних карт, які видаються в Україні, пояснювальні підписи та цифрові позначення.
  9. Визначте період року, коли в Україні найчастіше спостерігаються циклони.
  10. Виникнення і розвиток братських шкіл в Україні
  11. Виникнення і розвиток вікової психології в Україні
  12. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.

 

Соціально-економічні особливості розвитку українського суспільства в 90-ті роки ХХ ст. і на початку ХХІ ст. сприяють стрімкому зростанню чисельності адептів НРР. Адже економічний занепад країни супроводжується зубожінням значної частини населення й зниженням загального рівня освіти і культури. Зростанню чисельності послідовників НРР сприяло також стрімке скорочення мережі клубних закладів і бібліотек, припинення виховної роботи серед дітей та молоді з боку держави; заповнення книжкового ринку містичною літературою і т. ін. І хоча економіко-політична криза й сприяла розповсюдженню НРР, але в умовах розпаду соціальних інститутів і кризи етичних цінностей у суспільстві на перший план виходять соціально-психологічні причини розвитку нетрадиційної релігійності. Важливою причиною швидкого розповсюдження НРР в Україні є втрата нашим суспільством чіткої мети розвитку, адже крах радянської ідеології й ідеалів спонукає багатьох людей шукати нові цілі у своєму житті. НРР пропонують свої шляхи порятунку, відкриваючи перед потенційними адептами горизонти «вічного блаженства» у потойбічному світі. Як правило, такі конфесійні утворення декларують свою підтримку найважливішим позитивним цінностям, що покращує їх імідж у суспільстві. Вони закликають до колективізму, здорового способу життя, святості сім’ї й шлюбу, нових можливостей самовдосконалення і т. ін.

Прихід багатьох індивідів у НРР викликаний їх прагненням знайти своє місце в соціумі і брати активну участь в суспільно-корисній діяльності. Більшість НРР якраз і пропонують своїм послідовникам брати участь у різних культурних заходах та соціальних програмах: паломницьких поїздках за рубіж, курсах для здобуття додаткової освіти і т. ін. НРР проголошують своєю метою створення стабільної основи для життя своїх адептів і забезпечення їх захисту від зовнішніх несприятливих чинників. Людям пропонується такі необхідні для них перспективи досягнення сенсу життя, пізнання істини, відходу від самотності і т. д. Тому діяльність адептів НРР може розглядатися як альтернативна форма їхньої соціалізації, від якої суспільство може отримати імпульси для свого позитивного розвитку. Саме тому багато людей, які не знайшли себе в сучасному українському суспільстві, бачать у НРР можливість задоволення своїх духовних потреб. Але досягнення цієї мети у більшості випадків виявляється лише іллюзією. Ми обмежимося характеристикою діяльності найбільш поширених в Україні НРР.

«Свідки Єгови»

В Україні «Свідки Єгови» вперше з’явилися в західних регіонах у 20 х рр. ХХ ст. Фундаторами перших єговістських громад стали українці, які повернулися на Батьківщину з еміграції до США. Незабаром громади свідків здебільшого увійшли до польського крайового бюро «Товариства свідків Єгови», що тоді діяло під назвою Товариство дослідників Святого Письма. Своє вчення свідки Єгови поширювали, насамперед, у формі друкованої продукції. Україномовних брошур і листівок було привезено у 1920–1930 і рр. близько 30 найменувань.

Під час Другої світової війни тисячі «Свідків Єгови» були кинуті у нацистські концентраційні табори. Не краще ставлення з боку влади зустрічали вони в СРСР. Наприкінці 1940 х – на початку 1950 х рр. «Свідки Єгови» піддавалися масовим репресіям, арештам і висиланню у східні райони країни. У 1951 р. спеціальною постановою Ради Міністрів СРСР, підписаною особисто Й.Сталіним, діяльність «Свідків» була остаточно заборонена. «Свідків» звинуватили в антирадянській агатації та у зв’язках із закордонними центрами. Змушені кілька десятиліть діяти нелегально в умовах постійних переслідувань з боку влади, «Свідки Єгови» створили чітко організовану і дисципліновану систему громад, підлеглих єдиному центрові. Тільки в 1991 р., коли було вирішено, що їхня діяльність не несе загрози закону й порядку, «Свідки Єгови» одержали право на офіційну реєстрацію.

У сучасній Україні нараховується понад 1300 осередків «Свідків», приблизно третина яких діє без державної реєстрації. Переважну більшість приміщень свідки Єгови через нестачу власних культових споруд орендують. В Україні Свідків Єгови нараховувується приблизно 150 тисяч, а ще 140 тис. є їхніми симпатиками. Діяльність цієї організації зосередилася в центральних та східних районах нашої держави, де працює переважна частина єговістських місіонерів. «Свідки Єгови» в Україні зосереджують увагу на таких індивідуальних формах роботи, таких як «повторні відвідування» й запровадження «домашніх біблійних студій».

«Мормони»

В Україні перші мормони з’явилися в 1990 р. У країні діє зараз 50 релігійних інституцій мормонів, які нараховують понад 7 тис. членів. Філії Церкви Мормонів відкрито у Харкові, Дніпропетровську, Макіївці, Одесі, Сімферополі, Львові тощо. Їхнє Релігійне Управління знаходиться у Києві. Адміністративно українські мормони входять до складу президентства Центральної та Східної Європи.

«Міжнародне Товариство Свідомості Крішни»

«Міжнародне Товариство Свідомості Крішни» є найбільшою з неоорієнтальних течій, представлених в Україні. У 1993 р. було створено Центр громад свідомості Крішни в Україні, який був зареєстрований державними установами в 1995 р. У 1996 р. Державним комітетом України у справах релігій було зареєстровано також Духовну академію свідомості Крішни. Академія готує священнослужителів та служителів інших необхідних спеціальностей для громад свідомості Крішни. а також розробляє наукові та методичні рекомендації, відповідну літературу й надає загальну вайшнавську освіту.

Протягом перших років ХХІ ст. релігійна мережа крішнаїтів стабілізувалася. Крішнаїстські групи діють майже в усіх великих містах України. Вони мають у своєму розпорядженні більше десятка культових споруд, навчальні заклади, 2 періодичні видання. Крішнаїти стверждують, що в Україні нараховується нині понад 300 їх священнослужителів, 120 учнів близько 5 тис. активних адептів. В останні роки крішнаїти розгорнули широку пропагандистську кампанію для створення позитивного іміджу своєї організації й покращенню суспільної думки щодо себе. Вони започаткували низку гуманітарних програм, таких як «Їжа життя» (безкоштовні їдальні для малозабезпечених), «Дайте людям шанс» (праця в місцях позбавлення волі), «Сільськогосподарське товариство» (пропаганда стародавнього способу обробки землі) і т. ін. Крім того, вони в усілякий спосіб намагаються підкреслити «нерозривну єдність» української та ведичної культури, чиїм спільним витоком була культура аріїв. На території України нині працює більше 30 центрів роздачі їжі. Найбільші – в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Львові та ін. У київській їдальні щоденно роздається 150–200 порцій гарячих обідів нужденним вже протягом п’яти останніх років.

«Церква саєнтології»

Діяльність «Церкви саєнтології» у країнах СНД не афішується (у Росії зареєстроване єдине об’єднання в 1994 р.). Усі саєнтологічні й похідні від них організації зареєстровані як громадські, жодного випадку реєстрації релігійної організації «Церкви саєнтології» не було. Такі громадські центри діють зокрема, в Харкові, Кременчуці, Ужгороді. Книга Хаббарда «Діанетика» була безкоштовно розіслана у всі найбільші бібліотеки країни й активно вивчалася на спеціальних семінарах. Зараз саєнтологи зосередили свої зусилля на роботі з жителями великих міст.

«Церква Об’єднання»

Офіційна діяльність «Церкви Об’єднання» почалася після зустрічі президента СРСР М.С.Горбачова із Сан Мен Муном у 1991 р. У 1992 р. «Церква Уніфікації» проводила в Росії, у Прибалтиці й у Криму семінари з вивчення «Божественного Принципу», на яких побувало понад 60 тис. викладачів вузів і шкіл, студентів, учнів та їхніх батьків. Особлива увага приділялася вчителям, оскільки вони найбільшою мірою можуть впливати на ситуацію в суспільстві недалекого майбутнього.Проводилися семінари та конференції з науковою громадськістю, викладачами, студентами та активом Спілки жінок України з питань філософії та етики сучасного навчання. Ці теоретичні та практичні «заняття» з українськими освітянами (вчителями молодших і старших класів, директорами шкіл та їхніми заступниками, викладачами ВНЗ) зводилися до проповідництва. Головною метою таких місіонерських зібрань була підготовка «кадрів нового типу» з метою створення широкої мережі релігійних шкіл на базі державних навчальних закладів України.

Використовуючи свій статус студентів вищих навчальних закладів у Донецькій, Харківській та Дніпропетровській областях як прикриття для місіонерства, адепти «Церкви Об’єднання» активно навчали принципам Муна вчителів та учнів цілої низки шкіл. З метою виявлення потенційного поповнення для цієї церкви у низці міст України (Києві, Харкові та ін.) ними було здійснено широке тестування студентської та шкільної молоді. Найбільш сприйнятливих до «віри Муна» слухачів студентів було відряджено на річне стажування до церкви у Лос Анджелес (США).

Більшість релігієзнавців вважають «Церкву Уніфікації» деструктивною релігійною організацією. Її діяльність в Україні на початку ХХІ ст. майже припинилася.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)