АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості управління загальноосвітніми навчальними закладами

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  7. Автоматизовані системи управління проектами
  8. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  9. Адреса регістра управління завершується на: 11
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Аналіз є однією із функцій управління

Для управління загальноосвітніми навчальними закладами характерна більш складна керуюча підсистема. Цю особливість зумовлюють специфічні риси школи як освітньої установи – більша, порівняно з дитячими закладами, кількість учнів, учителів, диференційованих напрямів роботи. Школа має три рівні управління: директор; заступники директора; керівникик методичних об`єднань, психологи, соціальні педагоги, педагог-організатор. Але третій рівень управління специфчний, тому що керівники методичних об`єднань працюють на громадських засадах, а функції психологів, соціальних педагогів, педагога-організатора є тільки частково управлінськими.

У зв`язку з цими важливими завданнями керівника школи є підвищення ролі цього рівня в управлінні школою.

 

Структура управління загальноосвітнім навчальним закладом

 

 

В сучасних умовах є рівномірний розподіл у педагогічному колективі громадських доручень, створення психологічного клімату, який би сприяв відповідальному ставленню педагогів до своєї роботи. Щодо психологів, соціальних педагогів, педагогів-організаторів, то головними завданнями керівника школи є допомога цим працівникам в усвідомленні та реалізації своїх управлінських функцій. Так, основний зміст діяльності психолога – це його робота з учнями, але не менш важливим для нього є завдання підвищення ріня психологічної культури учителів, батьків, керівників школи, а це завдання є вже управлінським. Крім того, психолог повинен аналізувати стан психологічного клімату в колективі, стиль управлінської діяльності, впливати на характер стосунків педагогів та учнів, педагогів з іншими педагогами, керівників з підлеглими, працівників з батьками. Усі ці завдання теж є управлінськими.

Необхідно звернути увагу на особливість другого рівня управління, який становлять заступники директора з навчально-виховної, виховної, науково-методичної роботи, вони орієнтовані на функціональні результати управління.

Для структури управління загальноосвітнім навчальним закладом характерна наявність значної кількості колегіальних органів: педагогічна рада, рада школи, науково-методична рада, піклувальна рада, рада старшокласників, рада клубів, музеїв. Кожний із цих органів виконує певні управлінські функції. Важливим завданням керівника школи є сприяння чіткому визначенню та реалізації цих функцій.

Залучення колегіальних органів до вирішення управлінських завдань – це крок від управління до самоуправління, від організації до самоорганізації.

Структурною ланкою керуючої підсистеми школи є ще один колегіальний орган – атестаційна комісія. До особливостей її функціонування можна віднести вузьку спрямованість діяльності – вона вирішує тільки питання атестації учителів, та значну регламентованість її діяльності нормативними документами. Важливим завданням керівника в організації діяльності атестаційної комісії є перетворення атестаційного етапу з етапом оцінки діяльності педагогів на етап їх інтенсивного саморозвитку, поширення передового досвіду та забезпечення об`єктивного розгляду наслідків діяльності педагогів.

Для сучасної загальноосвітньої школи характерним є залучення значної кількості педагогів до виховання дитини. Нині навіть у початкових класах працює вже не один учитель. Тому для управління загальноосвітнім навчальним закладом надзвичайно актуальне питання інтеграції діяльності учителів, яка сприятиме забезпеченню цілісності та системності педагогічного процесу, подоланню вузькопредметного підходу до виховання дитини. Для вирішення цього завдання керівники школи мають значний арсенал управлінських засобів: розробка концепції діяльності школи та моделі випускника початкової, базової та середньої школи, обговорення загальних для всіх членів колективу питань на засіданнях педагогічної ради, об`єднання зусиль членів колективу для вирішення загальних для всіх завдань.

Змісту управлінської діяльності керівників школи властиве те, що значну його частину становить внутрішкільний контроль. Він здійснюється за багаторічною традицією як контроль діяльносі вчителя. Але перед школою стоїть два типи завдань: завдання пов`язані з розвитком педагогічної системи та забезпеченням її функціонування. Реалізацію перших забезпечують певні види управлінської діяльності: планування, організація, контроль, регулювання, тобто, внутрішкільний контроль в межах управлінського циклу спрямований на перевірку того, як реалізована запланована мета управління.

Управлінська діяльність із забезпечення функціонування школи здійснюється відповідно до циклограм управління, в яких плануються завдання, що повторюються з року в рік. До таких завдань належить контроль учителя. У зв`язку з тим, що Закон України «Про освіту» закріплює за вчителями право на вибір форм та методів своєї роботи, контролю можуть підлягатися тільки результати його діяльності.

Особливості управління професійно-технічними училищами.

Спрямованість діяльності професійно-технічних навчальних закладів визначає особливості управління цими навчальними закладами. Необхідність забезпечення реалізації завдань професійного навчання зумовлює виникнення таких посад, як заступник директора з навчально-виробничої практики, старший майстер. За викладанням загальноосвітніх дисциплін відповідає заступник директора з навчально-виховної роботи.

 

 

Структура управління професійно-технічним навчальним закладом

 

 

Виробнича спрямованість навчання та діяльності професійно-технічного навчального закладу зумовлює певні особливості управління. Важливим завданням керівників є створення та підтримання в належному стані матеріально-технічної бази для виробничої практики учнів, яка має відповідати сучасним вимогам. Організація виробничої практики створює можливості для поповнення позабюджетних коштів. Реалізація цієї можливості залежить від наявності суспільної потреби в певних товарах та послугах, їхніх якосі та ціни. У такій ситуації професійно-технічні навчальні заклади перетворюються на суб`єкт ринкових відносин, а перед керівником постає комплекс проблем: проведення маркетингових досліджень, закупівля сировини, організація виробництва та реалізації продукції, здійснення оплати праці.

Наведені факти свідчать про те, що сучасні керівники професійно-технічних навчальних закладів повинні мати необхідні для бізнесу знання та вміння. Навчальні заклади не є прибутковими організаціями, але ефективна реалізація виробничого потенціалу дає змогу поновлювати матеріальну базу навчального процесу, забезпечувати відповідність випускників професійно-технічних навчальних закладів сучасним вимогам.

У деяких закладах профтехосвіти сьогодні є певна кількість учнів, які навчаються на комерційній основі. Завдання залучення таких учнів до навчання зумовлює необхідність вивчення ринку праці, визначення перспективних видів професійної діяльності, які можуть мати великий попит.

Для цих типів навчальних закладів нині актуальною є проблема формування свого іміджу та організація рекламної діяльності. Але ця проблема загострюється в закладах, які мають можливість залучати комерційних учнів. Імідж навчального закладу – багатофакторне явище, яке утворюють імідж його випускників, імідж викладачів, імідж керівників, зовнішній вигляд та стан споруд. Імідж професійно-технічного навчального закладу може формуватися стихійно або цілеспрямовано. Керівник навчального закладу має врахувати, що на імідж установи впливають: якість освітніх послуг, їх вартість, наявність сприятливих умов для навчання, проведення вільного часу, мешкання, характер ставлення до учнів, організація харчування, можливість користуватися комп`ютерною технікою, можливість отримати після закінчення навчання місце роботи, розташування навчального закладу.

Після організації рекламної кампанії головне – привернути потенційних споживачів освітніх послуг до того, чим цей навчальний заклад відрізняється від інших. Керівник закладу профтехосвіти повинен визначити межі проведення рекламної кампанії. Для цього треба врахувати сучасні тенденції формування контингенту навчальних закладів, які розташовані недалеко від місця проживання. Тому значно поширювати межі рекламної кампанії немає сенсу. Винятком є ситуація, коли навчальний заклад надає унікальні освітні послуги, яких в інших регіонах немає. У такому разі бажано, щоб рекламу було поширено на ці регіони.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)