АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стройові прийоми й рух без зброї та зі зброєю

Читайте также:
  1. I. РАНКОВЕ ТРЕНУВАННЯ ПО СТРОЙОВІЙ ПІДГОТОВЦІ:
  2. Бенкети-прийоми.
  3. Видача зброї та боєприпасів у підрозділах.
  4. ВИДИ ЗБРОЇ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ.
  5. Вичерпують усіх способів переконання. Більш докладно прийоми впливу на
  6. Вказівки із заходів безпеки при поводженні зі зброєю, проведення технічного обслуговування і поточного ремонту
  7. Вогнепальною зброєю.
  8. Гальмуючі прийоми.
  9. Гей, Nум, хлопці, до зброї
  10. Головною зброєю дослідження ринку являється анкета.
  11. Допоміжні прийоми розминання
  12. Засоби захисту і заходи для ліквідації наслідків застосування бактеріологічної (біологічної) зброї.

Стройове положення приймається за командою "СТРУНКО". За цією командою слід триматися прямо, без напруги, підбори поставити разом, а носки розвести по лінії фронту на ширину стопи, ноги в колінах випрямити, але не напружувати їх, груди підняти, все тіло трохи подати вперед, живіт втягти, плечі розвернути, руки опустити так, щоб кисті, повернені долонями всередину, були збоку стегон, а напівзігнуті пальці торкалися стегна, голову тримати високо і прямо, не виставляючи підборіддя, дивитися перед собою, бути готовим до негайної дії. Стройове положення на місці приймається без команди під час віддання й отримання наказу, доповіді, виконання Державного гімну України, а також під час військового вітання й подання команд.

За командою "ВІЛЬНО" слід послабити в коліні праву або ліву ногу, але не можна зрушувати з місця, треба бути уважним і не розмовляти.

Повороти на місці виконуються за командами "Право-РУЧ", "Півоберта право-РУЧ", "Ліво-РУЧ", "Півоберта ліво-РУЧ", "Кру-ГОМ". Повороти за командами "Кру-ГОМ", "Ліво-РУЧ", "Півоберта ліво-РУЧ" проводяться в бік лівої руки на лівому підборі й правому носку; "Право-РУЧ" і "Півоберта право-РУЧ" – у бік правої руки на правому підборі й лівому носку. Повороти виконуються на два рахунки: на "раз" військовослужбовці повертаються у визначений бік, зберігаючи правильне положення корпуса та не згинаючи ніг у колінах і переносять вагу тіла на ногу, що попереду, на "два" – найкоротшим шляхом приставляють другу ногу.

Рух здійснюється кроком або бігом. Нормальна швидкість руху кроком – 110-120 кроків за хвилину. Довжина кроку – 70-80 см. Нормальна швидкість руху бігом 165-180 кроків за хвилину. Довжина кроку – 80-90 см.

Крок буває стройовим і похідним. Стройовий крок застосовується при проходженні підрозділів урочистим маршем, виконанні ними військового вітання під час руху, підході військовослужбовця до начальника та відході від нього, виході зі строю та поверненні на місце, а також під час занять із стройової підготовки. Похідний – у всіх інших випадках.

Рух стройовим кроком починають за командою "Стройовим кроком – РУШ", а рух похідним кроком – за командою "Кроком – РУШ". За підго­товчою командою слід подати корпус трохи вперед, перенести вагу тіла більше на праву ногу, зберігаючи стійкість; за виконавчою командою треба почати рух із лівої ноги повним кроком. Під час руху стройовим кроком ногу з витягнутим уперед носком підносять на висоту 15-20 см від землі й ставлять її твердо на всю стопу, піднімаючи водночас другу ногу. Руками, починаючи від плеча, здійснюють рух біля тулуба: вперед – руки згинають у ліктях так, щоб кисті підіймалися вище пряжки пояса на ширину долоні й на відстані долоні від тулуба до рівня ліктя; назад – до упору в плечовому суглобі. Пальці рук напівзгинають. Голову та корпус тримають прямо, дивляться вперед.

Під час руху похідним кроком ногу виносять вільно, не відтягуючи нос­ка, і ставлять її на землю, як під час звичайної ходьби; руками роблять віль­ні рухи біля тулуба.

Рухаючись похідним кроком, за командою "СТРУНКО" слід перейти на стройовий крок, а за командою "ВІЛЬНО" – на похідний.

Рух бігом починають за командою "Бігом – РУШ". Під час руху з міс­ця за підготовчою командою корпус трохи подають вперед, руки напів­згинають, лікті трохи відводять назад; за виконавчою командою починають біг з лівої ноги, руками вільно рухають вперед і назад у такт бігу.

Для переходу під час руху з кроку на б і г за підготовчою командою руки напівзгинають, відводячи лікті трохи назад. Виконавча команда по­дається з опусканням лівої ноги на землю. За цією командою правою ногою слід зробити крок і з лівої ноги почати рух бігом. Для переходу з бігу на крок подають команду "Кроком – РУШ". Виконавча команда подається одно­часно з поставленням правої ноги на землю. За цією командою треба зробити ще два кроки бігом і з лівої ноги почати рух кроком.

Повороти під час руху кроком виконують за командами "Право-РУЧ", "Півоберта право-РУЧ", "Ліво-РУЧ", "Півоберта ліво-РУЧ", "Кругом-РУШ".

Для повороту праворуч і півоберта праворуч команда подається одночасно з поставленням правої ноги на землю. За цією командою лівою ногою слід зробити крок, повернутися на носку лівої ноги, одночасно з поворотом винести праву ногу вперед і рухатися далі в новому напрямку.

Для повороту ліворуч і півоберта ліворуч виконавча команда подається одночасно з поставленням лівої ноги на землю. За цією командою правою ногою необхідно зробити крок, повернутися на носку правої ноги, одночасно з поворотом винести ліву ногу вперед і рухатися далі в новому напрямку.

Для повороту кругом виконавча команда подається одночасно з поставленням правої ноги на землю. За цією командою треба зробити ще один крок лівою ногою (на рахунок "раз"), винести праву ногу на півкроку вперед і трохи ліворуч та, різко повернувшись у бік лівої руки на носках обох ніг (на рахунок "два"), рухатися далі з лівої ноги в новому напрямку (на рахунок "три").

Під час поворотів рух руками здійснюють у такт кроку.

На вітання начальника або старшого за військовим званням "Здрастуйте, товариші (панове)" всі військовослужбовці, які перебувають у строю або поза строєм, відповідають: "Бажаємо (бажаю) здоров'я"; якщо на­чальник або старший прощається, то на його слова "До побачення, товари­ші (панове)" військовослужбовці відповідають: "До побачення", додаючи в кінці слово "Товаришу (пане)" та військове звання без зазначення ро­ду війська чи служби. Наприклад, під час відповідей:

– сержантам і старшинам, прапорщикам і мічманам – "Бажаємо здо­ров'я, товаришу (пане) молодший сержанте", "До побачення, товари­шу (пане) головний старшино", "Бажаємо здоров'я, товаришу (пане) міч­мане", "До побачення, товаришу (пане) прапорщику" тощо;

– офіцерам – "Бажаємо здоров'я, товаришу (пане) капітане", "До побачення, товаришу (пане) капітане-лейтенанте" тощо;

– генералам і адміралам – "Бажаємо здоров'я, товаришу (пане) гене­рале-полковнику", "До побачення, товаришу (пане) адмірале" тощо;

Міністрові оборони України – "Бажаємо здоров'я, товаришу (пане) Мі­ністре оборони України", "До побачення, товаришу (пане) Міністре оборони України".

Якщо командир (начальник) поздоровляє військовослужбовця або дякує йому, то військовослужбовець відповідає командирові (начальнику): "Служу Українському народові". Якщо командир (начальник) поздоровляє військову частину (підрозділ), то вона відповідає протяжно три рази: "Слава", а якщо дякує, то військова частина (підрозділ) відповідає: "Служи­мо Українському народові".

Для виходу військовослужбовця із строю подається команда, наприклад: "Рядовий Іванченку, вийти із строю на стільки-то кроків" або "Рядо­вий Іванченку, до мене (до мене бігом – РУШ)". Військовослужбовець, почувши своє прізвище, відповідає: "Я", а за командою на вихід (виклик) із строю – "Слухаюсь". За першою командою він стройовим кроком виходить із строю на вказану кількість кроків, рахуючи від першої шеренги, зупи­няється і повертається обличчям до строю. За другою командою, ступивши один-два кроки від першої шеренги прямо, на ходу повертається в бік начальника, найкоротшим шляхом стройовим кроком підходить або підбігає до нього і доповідає про прибуття.

Під час виходу з другої шеренги військовослужбовець злегка торкається долонею лівої руки плеча військовослужбовця, який стоїть попереду, той робить крок уперед і, не приставляючи правої ноги, крок праворуч, пропускає військовослужбовця, який виходить зі строю, а потім стає на своє місце.

Коли військовослужбовець виходить із передньої шеренги, його місце займає військовослужбовець, який стояв за ним.

Під час виходу військовослужбовця із строю, шикованого в колони по два, по три, по чотири, він виходить із строю в бік найближчого флангу, попередньо зро­би­вши поворот праворуч (ліворуч). Якщо поруч стоїть військово­службовець, то він робить крок правою (лівою) ногою вбік і, не приставляючи лівої (правої) ноги, крок назад, пропускає військовослужбовця, який виходить із строю, а потім повертається назад на своє місце.

Для повернення військовослужбовця в стрій подається команда, наприк­лад: "Рядовий Іванченку, стати до строю" або тільки "Стати до строю".

За командою "Рядовий Іванченку" військовослужбовець, який стоїть обличчям до строю, почувши своє прізвище, повертається обличчям до начальника і відповідає: "Я", а за командою "Стати до строю", якщо він без зброї або зі зброєю в положенні "за спину", прикладає руку до головного убору і відповідає: "Слухаюсь", повертається в напрямку руху, з першим кроком опускає руку, рухаючись стройовим кроком, найкоротшим шляхом стає на своє місце в строю.

Під час повернення до строю з відходом від начальника військово­службовець рухається стройовим кроком найкоротшим шляхом до свого місця у строю. Якщо подається команда "Стати до строю" (без називання прізвища), військовослужбовець повертається до строю без попереднього повороту до начальника та без відповіді "Я".

Під час підходу до начальника поза строєм військовослужбовець за п'ять-шість кроків до нього переходить на стройовий крок, за два-три кроки зупиняється й одночасно з приставленням ноги прикладає праву руку до головного убору, а тоді доповідає, наприклад: "Товаришу (пане) лей­тенанте, рядовий Сидоренко за вашим наказом прибув" або "Това­ришу (пане) полковнику, капітан Петренко за вашим наказом при­був". Після доповіді руку опускає.

Отримавши дозвіл іти, військовослужбовець прикладає праву руку до головного убору і відповідає: "Слухаюсь", повертається в напрямку руху, з першим кроком (з поставленням лівої ноги на землю) опускає руку і, зробивши три-чотири стройових кроки, далі рухається похідним кроком.

Під час підходу до начальника зі зброєю рука до головного убору не прикладається, за винятком випадку, коли зброя перебуває в положенні "за спину".

Начальник, подаючи команду для повернення військовослужбовця в стрій або даючи йому дозвіл іти, прикладає руку до головного убору та опускає її.

Стройовий огляд

Стройовий огляд проводиться з метою визначення ступеня стройових навичок кожного військовослужбовця та стройового злагодження підрозділів.

На стройовому огляді також перевіряється зовнішній вигляд військово­служвовців, наявність і стан спорядження, озброєння й техніки. Під час інспектування, а також під час перевірок, крім того, проводиться опитування військо­вослужбовців у порядку, визначеному Статутом внутрішньої служби.

Кожний стройовий огляд закінчується проходженням підрозділу (частини) урочистим маршем і виконанням стройових пісень підрозділами.

Стройовий огляд проводиться прямими начальниками або особами, призначеними для інспектування (перевірки).

Особам, які проводять стройовий огляд, дозволяється, залежно від мети та завдань огляду, а також залежно від виконання програми бойової підготовки, визначати порядок проведення стройового огляду.

Напередодні огляду начальник, який проводить огляд, повідомляє командира підрозділу (частини) про час, місце, порядок шикування та прове­дення огляду, форму одягу, а також про те, яку зброю і техніку вивести на огляд.

Стройовий огляд роти, батальйону та полку проводиться в пішому по­рядку або на машинах.

На огляд у пішому порядку виводиться весь особовий склад підрозділу (частини) з особистою зброєю, а на огляд на машинах, крім того, все оз­броєння і техніка.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)